grillowanie. Najciekawszymi potrawami z grila, poza kiełbaską, były suszone śliwki zawinięte w boczek - pychotka, oscypki zawinięte w boczek - wspaniałe, choć nieco słone, a chyba z tego wszystkiego najsmaczniejszy był ser camember z żurawiną - rewelacja, a na deser banany zawinięte w boczek. Poprobowałam wszystkiego i wszystko było rewelacyjne i banalnie proste do przyrządzenia. Jednak nieco więcej uwagi chciałabym poświęcić potrawie
Codzienne GotowanieArborio. Ważne jest aby nigdy nie płukać ryżu! Każda odrobina skrobi z tego rodzaju ryżu sprawia, że risotto jest takie kremowe. Condimenti - przyprawy, dodatki - mięso, warzywa, owoce morza, ser, lub jakikolwiek inny dodatek, który nadaje risotto indywidualny charakter. W zależności od przepisu dodawane są na początku, w trakcie lub pod koniec gotowania. Dodatkowe porady: Do mieszania risotto należy
Codzienne Gotowaniewykorzystać to delikatne warzywo, połączyć je z jajkiem i przygotować kolejną wersję jajecznicy. W związku z akcją wspólnego gotowania przygotowaliśmy danie składające się z trzech składników: szparagów, jajek i sera. Podobne danie razem ze mną przygotowali: Bartoldzik , Maggie , Wiera , Dobromila , Siaska , Mirabelka , MalgosiaZ , Wojciech , Panna Malwinna
Codzienne Gotowaniezainteresuje i będziecie zaglądać. Jako pierwsze takie danie zdecydowałam się przygotować wspomnianą sałatkę z kuskusu z buraczkami i fetą. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus* 1 opakowanie sera feta 4 średnie ugotowane buraki (użyłam gotowych, ugotowanych buraków, które można u mnie kupić zafoliowane w każdym sklepie. Paczkowane są właśnie po cztery sztuki i muszę przyznać że są bardzo smaczne, ponadto zaoszczędza
Codzienne Gotowanieuważać aby się nie przypiekł, ponieważ wtedy będzie gorzki. Dodać drobniutko pokrojoną papryczkę chili, lekko przesmażyć ciągle mieszając. Dodać kapary, sok z cytryny i serek Philadelhia, dokładnie wymieszać aż ser się rozpuści, w razie potrzeby dodać nieco wody lub mleka w celu uzyskania pożądanej konsystencji sosu, nieco żadszy sos jest smaczniejszy. Smacznego
Codzienne Gotowaniezaczac je wyprobowywac, a najlepszym do tego sposobem, jest przygotowanie takiej salatki do pracy. I oto jedna z nich, bardzo smaczna i sycaca. Polecam! Śniadanie: Tosty z szynka i serem, do tego keczup w osobnym pojemniczku. Papryka do chrupania w tzw. miedzyczasie;) Lunch: Salatka makaronowa z buraczkami, feta i orzechami. Przygotowanie jest bardzo proste: Makaron, najlepiej drobny (u mnie malutkie
Codzienne Gotowaniesobie przygotowuje. Śniadanie: Omlet z cebulka i papryką Lunch: Salatka - fasolka "black eye", drobniutko posiekana czerwona cebula, drobno pokrojona czerwona słodka papryka, puszka tuńczyka w zalewie, pół opakowania sera feta, trzy korniszony drobno pokrojone, sól, pieprz, odrobina soku z cytryny. Smacznego
Codzienne Gotowanieelegancko. Wraz ze mną danie ze szparagów przygotowały: Mirabelka , Justinka , Zuzia , Shinju i Mops . Składniki : pęczek szparagów 2 duże ugotowane buraki 2-3 dymki 2-3 garście rukwi wodnej ser feta pół łyżeczki suszonego oregano i majeranku 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny 4 łyżki oliwy duża szczypta soli pieprz Przygotowanie : Dressing - oliwę, czosnek
Codzienne Gotowanieprzerwie zapraszam na post z serii "Jedzonko do pracy", które mam nadzieję będą pojawiały się teraz bardziej regularnie, a mianowicie co środę. Dziś polecam: Śniadanie : Sałatka z białego sera z tuńczykiem, czerwoną cebulą i kiszonym ogórkiem. Lunch : Kurczak w sosie indyjskim z makaronem. A na przekąskę bób do skubania ;) Smacznego
Codzienne Gotowaniepiątki postanowiłam publikować posty z przepisami wegetariańskimi, choć niezbyt rygorystycznymi, ponieważ będą one zawierały sery, jajka, mleko, a skoro piątek, to także od czasu do czasu pojawią się ryby ;) Dziś chciałabym zaproponować Wam proste tartletki z pomidorami i mozzarellą. Składniki : ciasto kruche (gotowe lub z tego przepisu ) pomidorki koktajlowe mozarella 100ml mleka 100ml śmietany 1 jajko sól, pieprz gałka
Codzienne Gotowaniewarstwę bakłażanów, polać sosem pomidorowym, posypać mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem. Czynność powtarzać aż do wyczerpania plastrów bakłażana. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy. Wierzch zapiekanki posypać serem i bułką tartą wymieszaną z niewielką ilością oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30 minut. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzepisu ze strony moje wypieki . Przepis jest prosty i niezbyt wymagający, muffinki wyszły smaczne, choć nieco mało słodkie, no i oczywiście za mało mi urosły:( Chyba wkładam zbyt mało sera do moich wypieków. Mam nadzieję, że Wam wyjdą ładniejsze ;) Składniki : 300g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżecza sody oczyszczonej 80g brązowg cukru 1 jajko 125ml oliwy
Codzienne Gotowanieziemniaków. Na każdej wartswie ziemniaków można ułożyć kilka cienkich płatków masła. Całość zalać śmiataną wymieszaną z jajkiem, posypać ziołami i przyprawami. Pod koniec pieczenia wierzch zapiekanki posypać żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do godziny, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego
Codzienne Gotowanieróżyczki i ugotować al dente. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć ząbek czosnku wycisnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać serek ricotta (200g) i ser gorgonzolla (150g), mieszać aż się rozpuszczą i połączą. Dodać do nich brokuła, nie wylewać wody z gotowania brokuła, wrzucić do niej makaron i ugotować al dente. Brokuła delikatnie
Codzienne Gotowanielimonki (aby nie ściemniało), dodać szalotkę, papryczkę chili, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać pozostały sok z limonki. Nakładać na opieczonego tosta, posypać niewielką ilością pokruszonego sera feta i oprószyć ostrą papryką. Smacznego
Codzienne Gotowanie