trzeci - cepeliada od gór po morze Trafiliśmy akurat na Cepeliadę, wydarzenie nawiązujące swym asortymentem do folkloru i sztuki ludowej. Standardowo jak na tego typu iwentach znajdziemy mnóstwo chlebów, wędlin, serów, ryb. Nie zabrakło także wisiorków, zabawek, bursztynów, różnej maści odzieży. i kto by pomyślał, że to kotek... Cepeliada kończyła się wręcz przed wejściem na sopockie molo. Naprawdę fajna
Right Behind The Kitchenodrobinę opaść po wyciągnięciu z piekarnika. Przykrywamy ściereczką na czas studzenia. Kiedy ciasto ostygnie, wyciągamy z formy, a jego boki odkrawamy. Wierzch ciasta smarujemy konfiturą, tarką do owoców czy sera ścieramy skórkę z cytryny. I cóż to, takie ciastko?! A no takie proste ciasto, nie wiem, niektórzy pytają się "czy to brałni?" A kto go tam wie, jak to się
Right Behind The Kitchenbarszcz biały - jak zwał, tak zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem, śmietaną i dużą ilością chrzanu. Zupa jest kwaskowa, odrobinę słodka i ostra od korzenia chrzanu. Idealna na śniadanie tuż po porannej rezurekcji, która daje siłę
Right Behind The Kitchenjest ciekły azot, jak go zastosować w amatorskiej kuchni lub skąd się bierze alginian sodu . Uczestnicy pokazu mogli sami zrobić malutkie kuleczki z jogurtu naturalnego, które przypominały zminiaturyzowane kuleczki sera mozzarella lub tabletki. Odważni mogli zobaczyć jak zrobić lody o smaku kotleta schabowego - i co najważniejsze - spróbować tego! Z innych wariacji na temat zastosowania ciekłego azotu można było przekąsić: chrupiącą
Right Behind The Kitchenoraz powyżej 100 zł. Przechodząc między stolikami nietrudno było natrafić na miejsca z przekąskami. Do wyczerpania zapasów można było przegryzać kromki bagietki, sery pleśniowe, oliwki i marynowany czosnek . Ten ostatni okazał się dla mnie ogromnym zaskoczeniem - nie pomyślałem wcześniej, że takie coś będzie pasować do wina! Jako że, Centrum Wina wywodzi się z firmy Ambra S.A., to w trakcie wydarzenia
Right Behind The Kitchenocieka tłuszczem i nie załamuje się od nadmiaru składników! A sos pomidorowy? Bajeczny! I do diaska, zrobiony jest tylko z przetartych pomidorów - bez soli, cukru itd. Ważny jest także ser mozzarella - ten w Aventino jest włoski - przychodzi do restauracji w jednym kawałku , który na bieżąco jest tarty. Tak samo inne składniki - powinno być ich kilka ale za to świetnej jakości
Right Behind The Kitchenduże, że przy wielu stoiskach zabrakło produktów i potraw - pozostawiono wyłącznie ostatnie kęski dla jury. Oprócz degustacji małych porcji można było zakupić większe partie - od ciast, chlebów, zup, serów, rozmaitych wędlin, pasztetów, po naturalne soki owocowe, nalewki, wina. W trakcie tego wydarzenia zorganizowano także pokazy kulinarne , koncerty muzyki ludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając, że Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Right Behind The Kitchenpyszną przekąskę w gronie najbliższych. Składniki (na 2 porcje): 2 ciabatty 2 figi 1/2 szklanki malin kilka orzechów laskowych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 100 gram sera ricotta Kilka najładniejszych malin odkładam na bok, resztę miksuję z dodatkiem soku z cytryny oraz miodem na mus. Ciabatte kroję na pół, smaruję ricottą. Figę kroję w plastry
Mango Papajaminut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy 15 minut, aż sos zgęstnieje. 3. Danie zdejmujemy z ognia, dodajemy papryczkę chilli i Philadelphię i mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, pieczywem lub puree ziemniaczanym. Smacznego
My Culinary ArtDanie obiadowe na piątek czyli naleśniki ze szpinakiem, cukinią, serem i fetą. Naleśniki możecie usmażyć według swojego przepisu, zrobić farsz i zapiec. Najlepsze są prosto z piekarnika jeszcze gorące. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniczas mieszając. Risotto ma być aksamitne i kremowe, całość powinna zająć jakieś 16-18 minut . Na koniec dodaj drugą łyżkę masła, wsyp natkę pietruszki oraz tarty ser, dosól i dopieprz jeszcze raz do smaku, zamieszaj. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyblogerzy piekli bułki drożdżowe. Zaciekawiło mnie to ciasto bo jest bez jajek. Muszę przyznać, że jest ono super i świetnie się z nim pracuje. Upiekłam więc bułki z serem i brzoskwiniami. Na pewno nie raz jeszcze skorzystam z przepisu na to ciasto bo jest naprawdę smaczne. A jak to z ciastem drożdżowym bywa najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchniwarzyw to miks tego co miałam akurat w lodówce, tak więc każdy może przygotować warzywne babeczki z własnym składem warzyw. Do babeczek dodałam wędlinę dla moich mięsożernych chłopaków i ser żółty – jesteśmy jego wielkimi wielbicielami. […] The post Warzywne babeczki appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekprzede wszystkim bardzo smaczne trójkąciki z mąki kukurydzianej i pszennej. Do tego ulubione przyprawy, jakiś dip (niebawem podam przepis na wyśmienity dip z suszonych ogórków kiszonych i koziego sera lub labnehu) i macie gotową przekąskę do chrupania przy komputerze lub przed telewizorem. Po udanym teście patelni Positano firmy Ballarini (tutaj znajdziecie produkty z tej serii) ze smażeniem w głębokim
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasosem. Do każdej papryki nakładamy porcje sosu z makaronem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10-15 minut, żeby wszystko się razem zagrzało. Wierzch makaronu można posypać żółtym serem, który bardzo fajnie się rozpuści i rozpłynie ;) Gotowe! :) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczka