białko, majeranek, obsmażoną cebulkę i pieczarki, bułkę tartą namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formować klopsy. Do miseczki wsypać tyle samo bułki tartej co potartego sera i obtoczyć klopsy. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsy z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, lub jako danie na imprezy z dodatkiem zielonych sałat. Smacznego
Kuchnia Pokoleńwodzie. Studzimy, obieramy i odcinamy górna część. Delikatnie wydrążamy żółtko. Groszek gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedzamy. Awokado rozcinamy na pół, wydrążamy. Miąższ awokado, groszek, żółtka i ser miksujemy na gładka masę. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy rozetki w miejsca po żółtkach. Posypujemy mielonymi płatkami papryki
Pyry na Gazdobry. Skórka jest chrupiąca a w smaku w ogóle nie czuć drożdży. Smakuje jak rasowy chleb z dobrej piekarni. Uwielbiamy go tylko z masłem albo masłem i miodem czy serem żółtym. Jest pyszny również przez kolejne dni i nie kruszy się. Przygotowanie pysznej kanapki z nim nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Jeśli nie lubicie kminku, po prostu go pomińcie. Dodatek
Mieszam w Garnkuwina 1 średni por – biała część drobno posiekana 1 cebula – pokrojona w małą kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania masło: 1 łyżka + 1,5 łyżki schłodzonego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek 1/2 pęczka natki pietruszki – drobno posiekanej Wykonanie
Moja pasja smakuwymieszać. Następnie do sosu włożyć pulpety - dusić całość około 10 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Podawać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem danie posypać tartym serem lub siekaną świeżą kolendrą. Smacznego ! Zapraszam na zakupy
kolorowotorcikowocałej powierzchni jajka. Wstawić do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie przygotować masę twarogową: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno wraz z niewielką ilością cukru. Następnie ubitą śmietanę wymieszać z serem twarogowym oraz cukrem z wanilią. Ewentualnie masę dosłodzić. Jedną połówkę brzoskwini pokroić w drobną kostkę, a drugą zmiksować na mus. Czekoladę obrać ze skorupek jajek. Należy zrobić to delikatnie i szybko
UgotowaćTani i szybki obiad :) Składniki 20 dkg ulubionego makaronu 1 puszka tuńczyka 20 dkg pieczarek 15 dkg sera żółtego 3 jajka 1/2 szklanki śmietany 30% 2 łyżko koncentratu pomidorowego … Czytaj dalej Zapiekanka z tuńczykiem
czarrna od kuchnizawijaski czosnkowe z bazylią. Można tutaj użyć innych ziół czy karmelizowanej cebulki. Bułki nadają się do czystych zup znakomicie ale także na śniadanie do jajecznicy, czy z serem kremowym, twarożkiem. Ja zajadam same bo czosnek uwielbiam, dokładam go prawie do wszystkiego. Polecam gorąco nawet tym co myślą że za dużo czosnku, zapach czosnku nie jest wyczuwalny po zjedzeniu. Zawijaski czosnkowe
Moje Małe CzarowanieKrupczatka) 125 g masła 65 g cukru 1 jajko 50 g jagód szczypta soli Na sernik 7 jajek szczypta soli 170 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka soku z cytryny Na frużelinę malinową 500 g malin
Passions hobbies lifeKOKTAJL Z KIWI I BANAN DIETETYCZNA SAŁATKA Z SELERA KOKTAJL ARBUZOWO-TRUSKAWKOWY RYBA NA WARZYWNEJ PIERZYNCE FILET Z INDYKA W WARZYWACH SZPARAGI Z GRILLA SAŁATKA BROKUŁOWA PASTA TWAROGOWA Z SERA KOZIEGO SAŁATKA Z RUKOLĄ I KURCZAKIEM OMLET Z JAGODAMI I CYNAMONEM ZIELONA HERBATKA KWIATOWA KOKTAJL OWOCOWY KOKTAJL Z MANGO I BANANA MAKARON PEŁNOZIARNISTY ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA NALEŚNIKI
W kuchennym oknie Ewyjednym jajku. Wtedy porcje będą mniejsze. Spektakularna odsłona jajek idealna na śniadanie. Składniki (na 2 duże porcje): 2 płaty ciasta filo 4 jajka 8-10 pomidorków koktajlowych 50 gram sera mozzarella 1/2 szklanki pesto z bazylii* szczypta soli i pieprzu listki bazylii do dekoracji masło do wysmarowania foremek Bazyliowe pesto: ponad 1 szklanka listków i łodyg bazylii 3-4 łyżki
Mango Papajarozklepać kotlety i usmażyć tradycyjne schabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany pod ananasem i plasterkiem sera, druga myśl - tłuc, panierować, smażyć, zapiekać... za dużo roboty. Zwyciężyło moje lenistwo i powstało szybkie i naprawdę rewelacyjnie smaczne danie. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, w wersji tradycyjnej proponuję zagęścić
Kuchenne zapiski Edytyczęści. Mnie wyszło 10 sztuk cepelinów. Nadziewaj ulubionym farszem. Farsz z soczewicy: szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy cebulka szalotka zeszklona z czosnkiem kumin natka pietruszki Farsz serowy: kostka białego sera kminek do smaku sól i pieprz do smaku zeszklona w kosteczkę szalotka Gotowanie: W dużym garnku zagotuj wodę. Posól. Gotuj cepeliny ( u mnie po 5 sztuk weszło
AZgotuj!gorącą, z grzankami, oprószoną płatkami parmezanu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 800 ml, kremowej, niezbyt gęstej zupy. Świeży szpinak można zastąpić mrożonym, parmezan - zwykłym, żółtym serem, a grzanki - np. groszkiem ptysiowym. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaprzykrywamy i odstawiamy na około 1 ½ h. (Można też odstawić do lodówki na dłuższe wyrastanie). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rękami rozciągamy na placki. Ciasto posypujemy solą, serem i oregano. Pieczemy około 12-13 minut w temperaturze 250 stopni (najlepiej na kamieniu ale nie jest to konieczne
Mohiella