ser - 17000 przepisów (strona:726/1134)

Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina) 219

jakiś czas wstawiać do piekarnika kolejny placek zmieniając dodatki, albo przygotować wieczorem i rano upiec na śniadanie. Może też być zdrowszą wersją pizzy - wystarczy na upieczony placek rozsypać dodatki (ser, pomidor itp.) i zapiec. Tak czy owak placek jest przepyszny, bezglutenowy, wegetariański, prosty w przygotowaniu i uzależniający ;) Przygotowaliśmy dwie wersje placka, jedną z czerwona cebulą, rozmarynem i czarnuszką, drugą

SzczyptaSmaQ
Pierś z indyka zapiekana w czerwonej soczewicy. 171

popieprzoną pierś z kurczaka, posypujemy pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 30 minut, po tym czasie wykładamy po kawałku sera na pierś z indyka i zapiekamy jeszcze 10 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
Chleb pszenno-żytni 164

Pyszny i delikatny chleb pszenno-żytni. Smakuje wybornie, długo pozostaje świeży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze idealne. Na górze chlebka, nasze ulubione ziarenka. Ten chlebek jest świetny zarówno do sera, wędlin czy dżemów. Chleb pieczony na zakwasie, jednak z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, czy chleb dobrze wyrośnie. Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate

Mieszam w Garnku
Spaghetti z mięsa drobiowego 207

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania dietetycznego spaghetti - bez sera i gotowych sosów. Do przygotowania poniższego dania potrzebujecie drobiowe mięso mielone, pomidory z puszki, cebulę oraz marchewkę.  Danie łatwe i w miarę szybkie do przygotowania.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z indyka 1 duża marchewka 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula sól, pieprz papryka

Ugotować
Surówka z pora, jabłka i marchwi 165

ostrawy smak. Nie bez kozery por to składnik włoszczyzny. Ja nie wyobrażam sobie bez niego prawdziwego rosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach. Zupa krem z pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem. Dzisiaj surówka

Mieszam w Garnku
Warstwowy omlet po turecku 155

warzyw , zarówno świeżych jak i smażonych. Prym wiodą jaja pod różna postacią, czy to jako omlety, sadzone, albo jajecznice. Dodatkami są zazwyczaj konfitury , dżemy , miód , jogurt i różnego rodzaju sery . Jako przegryzki serwowane są kapary , suszone pomidory , oliwki , a poza tym orzechy , daktyle i figi . Do każdego śniadania Turcy spożywają duże ilości pieczywa , a chociażby poğaça , börek i simit

Grunt to przepis!
SİMİT, czyli tureckie precle z sezamem 234

zamknąć piec i czekać 20 min. Potem wyjąć blachę. Rozgrzać piec do temperatury 220 °C i znowu włożyć blachę. Piec do zrumienia około 10 min. Simit można podawać z serem i świeżymi pomidorami. Doskonale pasuje też do tureckiej herbaty! Artykuł SİMİT, czyli tureckie precle z sezamem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Pizza classic 132

Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 25 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody łyżka oliwy szczypta cukru szczypta soli można także dodać łyżeczkę ulubionych ziół (bazylia, oregano) Dodatki: pieczarki ser żółty szynka cebula (podsmażyć na oleju) sos (koncentrat pomidorowy+zioła prowansalskie+czosnek granulowany) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżką mąki i szczyptą soli i cukru - odstawić, żeby

Malinowo w kuchni
Serowe donuty 163

grzeszyć powinno się przez cały rok <3 Składniki: 1 kg mąki 2 szklanki cukru 1,5 kg zmielonego sera białego 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła / margaryny smalec lub olej do smażenia aromat do ciast (polecam pomarańczowy) Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto, które schładzamy w lodówce przez kilka godzin.  Następnie rozwałkować na grubość

Malinowo w kuchni
Sernik nowojorski -pyszny i mega kremowy 164

robiłam pierwszy raz i wyszedł pyszny ,mega kremowy,i bardzo delikatny,polecam serdecznie..... Składniki: na spód: 140 g  ciastek  70 g masła na masę serową: 900 g sera sernikowego 250 gr cukru 3 łyżki mąki, kilka kropel ekstraktu waniliowego lub olejku waniliowego skórka starta z jednej cytryny 200 g kwaśnej śmietany 18 % 3 duże jajka +żółtko Przygotowanie

Swojskie jedzonko
Czy Piątnica naturą zachwyca? - Ocena produktu 146

goji i ostropestem Chleb jasny z pestkami moreli Gorący napar z kandyzowanego aloesu Kawa ze świeżą pomarańczą Wyniki konkursu Piernikowa kawa z imbirem kandyzowanym Makaron z ostrym sosem orzechowym Ser smażony z suszonymi wiśniami Catuaba Warzywne kotlety z kaszą bulgur Śliwkowe tiramisu Koktajl z ananasa i orzechów brazylijskich Miętowa kawa

Gotowanie i blogowanie
Focaccia z mozzarellą i pomidorkami 149

Zapach ziół prowansalskich, pieczonych pomidorów i rozpływający się ser. Mimo, że za oknami już ciemno, jesienno to ja czuję się już jak na włoskich wakacjach.  Składniki: 500 mąki orkiszowej 650 (używam od Młynu Kopytowa ) 8g suchych drożdży 2 łyżki ziół prowansalskich 50ml oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 200ml ciepłej/letniej wody pomidorki koktajlowe 200g mozzarelli

Gotowanie i blogowanie
Sałatka jarzynowa 154

Klasyka na polskim stole w każde Święta i spotkania rodzinne - warzywna sałatka z majonezem. Znam różne wersje - z szynką i jabłkiem czy z dodatkiem żółtego sera - jednak na Święta zawsze robię wersję klasyczną.  Składniki: 4 marchewki 1 duży seler 4 pietruszki 6 jajek 6 dużych ziemniaków 8 ogórków kiszonych puszka groszku puszka kukurydzy musztarda sarepska majonez sól pieprz Sałatkę

Gotowanie i blogowanie
Drożdżówki z budyniem 149

Każdy z nas lubi drożdżówki, te z serem, jabłkiem, marmoladą. Mnie najbardziej smakują z budyniem. Według tego przepisu są delikatne, puszyste i pachnące.     Składniki: 2,5 szklanki mąki 150 ml mleka 50 g drożdży 2 żółtka szczypta soli 80 g masła 4 łyżki cukru budyń waniliowy Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże.  Wszystko mieszamy

Pyszności Słodkości
Tarta serowo-gruszkowa. 124

więcej słodyczy do syropu i masy serowej dodajcie cukru! SKŁADNIKI: 1/2 porcji ciasta francuskiego XXL masa serowa: 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 70g. budyniu śmietankowego z cukrem 250g. sera białego z wiaderka syrop: 2 szkl. wody 1 łyżeczka miodu 5-10 goździków(wg. gustu) 1 ziarenko kardamonu sok z połowy cytryny WYKONANIE: 3 gruszki obieramy, kroimy na połowy, wydrążamy

Kuchnia Beaty