ser - 17000 przepisów (strona:622/1134)

Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 332

przepis każdemu fascynatowi włoskiej kuchni.Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Składniki:ok. 350 g makaronu lasagne       ok. 140 g żółtego sera  sos pomidorowy z mięsem:500 g mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszce (krojone)kostka bulionu cielęcego 300 ml wrzącej wody    3 łyżki koncentratu pomidorowegoprzyprawy: słodka papryka(...)warstwy: makaron, sos pomidorowy, sos beszamelowy, makaron itd. w zależności ile warstw chcemy uzyskać.Na górze powinien znaleźć się makaron. Całość posypujemy tartym żółtym serem.  Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 25 minut.Podajemy ok. 15 minut po wyciągnięciu z piekarnika.Moje posty

Słodka Strona
Mini Calzone ze Szpinakiem 216

łyżka oliwy (lub oleju)łyżka cukrułyżeczka solifarsz:duża cebula350 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)3 ząbki czosnkuok. 40 g masłasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 150 g mozzarelli (lub żółtego sera np. gouda, edamski ok. 100 g serka brie (opcjonalnie)jajko + odrobina mleka do posmarowaniatymianek do posypania (opcjonalnie)Mini Calzone ze Szpinakiem- Sposób przygotowania:Ciasto:Drożdże rozpuszczamy(...)pomocą dość dużej szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek lekko rozwałkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki startego sera (oraz niewielką ilość pokrojonego brie - opcjonalnie).Krążki składamy i starannie zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia.Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem

Słodka Strona
Saltim bocca 176

danie - saltim bocca, którego nazwa pochodzi od włoskich salta in bocca co znaczy skacze do ust.Składniki do wykonania kurczaka:1 podwójna pierś z kurczaka1 ząbek czosnkuświeża szałwiaszynka parmeńskażółty ser w kawałkusól, pieprzSkładniki do przyrządzenia kaszy:szklanka kaszy jęczmiennejczosnekświeża szałwiaoliwa z oliwek30 ml białego wytrawnego wina (jeśli nie macie akurat w domu, nie jest ono konieczne)suszone pomidorysól, pieprzSkładniki sosu(...)stronę (nie za długo, bo kurczak dojdzie jeszcze w piekarniku, a lepiej żeby nie był za suchy). Kurczaka odkładamy na blachę wyłożoną papierem i na każdym jego kawałku układamy ser w plasterkach. Kiedy będziemy mieć prawie gotową kaszę i sos wtedy wkładamy kurczaka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na dosłownie 5 minut (z funkcją termoobiegu).Sposób przyrządzenia kaszy

upichcic
Bułki ze szpinakiem i fetą 151

takiej wprawy, że te bułki czy chlebki pieką się jakoś tak przy okazji i same :D No a skoro lubię własnoręcznie upieczone bułki, kocham szpinak i sery, to powstał na pomysł połączenia tego w całość. I tak stworzyłam bułki nadziewane szpinakiem i fetą :)Składniki:ok. 40 dkg. mąki,3 dkg drożdży,1 szklanka mleka,ćwierć kostki(...)masła lub margaryny,ćwierć łyżeczki soli,łyżka cukru,opakowanie świeżego szpinaku (chyba ok. 400 g ;) ),4 spore ząbki czosnku,2 - 3 łyżki oliwy do smażenia,ser feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.Szpinak opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i zeszklić na niej czosnek. Na to wyłożyć szpinak (ja nie kroiłam go) i poddusić przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 193

wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych warzyw - przygotowałam go podobnie jak bakłażana, czyli zapiekłam go z mięsem i serem feta. Należy tylko zwrócić uwagę, aby kabaczek był "młody" z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata, wtedy wystarczy ją cieniutko obrać. Składniki:kabaczki,mięso mielone,odrobina oleju(...)obsmażenia mięsa,odrobina koncentratu pomidorowego,ser feta,sól, pieprz, zioła prowansalskie,cebula,czosnek,świeży tymianek - opcjonalnie,pomidor.Kabaczki umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć z pestek. Jeśli skóra jest gruba i łykowata, wtedy należy ją cienko zdjąć.Tak przygotowanego kabaczka solimy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy z niego wodę i jest gotowy do nadziewania. (Jeśli kabaczek jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki a'la Diva 364

blisko siebie, wtedy uda się je idealnie przekroić.Farsz:pierś z kurczaka,świeża czerwona papryka,cebula,olej do obsmażania,słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek,sól,ser mozzarella w zalewie,masło.Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę lub cienkie słupki. Przyprawić ulubionymi przyprawami. Ja użyłam soli(...)równomiernie rozsmarować.Górną część bułek nałożyć na dolną, również przesmarować ją lekko masłem, lekko docisnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około 10 minut - ser powinien się roztopić lekko.Po zapieczeniu, bułki rozdzielać pomagając sobie ostrym nożem. Podawać na gorąco lub na zimno, z ulubionym sosem.Nie traktujcie mojego przepisu jako coś, czego musicie się dokładnie trzymać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 184

Wałki spłaszczać lekko i zakręcać w spiralę. Układać na blasze wyłożonej papierem, smarować rozmąconym jajkiem i posypywać dowolnymi dodatkami: grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc.Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione.Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest kruche lecz delikatne. Piwo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4215

Sernik gotowany na kruchym cieście makowym to kolejna propozycja ciasta świątecznego, które łączy w sobie dwa ulubione przeze mnie składniki: mak i ser. Nie jest to tradycyjny seromak (który pojawi się niedługo na blogu), więc jeśli szukacie nowych ciast, do tego w świątecznych smakach i oprawie, serdecznie polecam poniższy przepis.Na blogu znajduje się już przepis na sernik gotowany, który(...)twaróg zmielony w domu, nada on masie serowej zwartej konsystencji bez dodatku dużej ilości mąki, a sernik nie będzie miał mazistej, lekko budyniowej konsystencji jak wtedy, gdy skorzystamy z sera wiaderkowego.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm.Sernik gotowany na kruchym cieście makowymSkładniki:kruche ciasto makowe360g mąki pszennej160g masła120g cukru pudru100g suchego maku1 jajko1 żółtko3 łyżki (60g) śmietany 18%3/4 łyżeczki

Smakołyki Bereniki
Sakiewki z kaszanką 219

masła-4 jajka-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży-szczyptę soli          na nadzienie:-4 kaszanki-jedną dużą cebulę-5 plasterków żółtego sera-warzywko-barbecue-olej   Drożdże rozcieramy z 0,5 łyżeczki cukru i 2 łyżeczkami wody.Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dolewamy drożdże (nie muszą rosnąć)i zagniatamy ciasto(...)paseczki.   Na ciasto nakładamy kaszankę, zbieramy rogi kwadratu i na górze ściskamy, tworząc sakiewkę. Sakiewkę obwiązujemy paseczkiem ciasta.      W wersji z serem na ciasta nakładamy plasterek sera.Tak wygląda gotowa sakiewka.Układamy sakiewki na blaszce z papierem do pieczenia,i smarujemy roztrzepanym jajkiem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 15 minut.Po upieczeniu

Maminek kulinarny
Kotleciki Tereski 178

Zestawienie składników może nieco szokować, ale nie oceniajmy, zanim nie skosztujemya warto, bo to niesamowita uczta dla podniebienia.Składniki:-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)-por (20 dkg)-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)-2 jajka-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki majonezu-sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku-olej do smażenia   Pierś(...)Pora kroimy w talarki.   Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem a pora delikatnie posypujemyprzyprawą warzywną.   Mieszamy mięso z porem, dodajemy ser,następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez.   Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.   Na patelni z rozgrzanym olejem układamy łyżką porcje kotlecików.   Smażymy

Maminek kulinarny
Sałatka ze szprotem 204

Bogata w witaminy i minerały sałatka ze szprotem.   Składniki:-2 puszki szprota w oleju ( można zastąpić sardynkami lub tuńczykiem )-puszka kukurydzy konserwowej-10 dkg sera sałatkowego-kilka kiszonych ogórków-kawałek selera-kawałek pora-odrobina szczypiorku-2-3 łyżki ziaren słonecznika-przyprawa warzywna   Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler.   Pora kroimy

Maminek kulinarny
Naleśniki z mięsem i pieczarkami 365

pieczarkowym farszem a dodatkowo w chrupiącej panierce.   Składniki na farsz:-1/2 kg mielonego mięsa-6 pieczarek lub 15 dkg pieczarek mrożonych-cebula-5-7 dkg żółtego sera-sól, pieprz, przyprawa do mięs-olej lub masło klarowane do smażenia   Składniki na ciasto naleśnikowe:-2 szklanki mleka-1,5 szklanki mąki-2 jajka-2 łyżki oleju-szczypta(...)następnie dodajemy pokrojone pieczarki.   Kiedy pieczarki się podsmażą dodajemy nasze mięso.Chwilę smażymy razem.   Przekładamy do miski i studzimy a następnie dodajemy tarty żółty ser i mieszamy.   Teraz przygotowujemy ciasto na naleśniki.   Miksujemy wszystkie składniki i ciasto gotowe.    Na rozgrzanej patelni smażymy placki naleśnikowe.   Placki przekładamy na talerzi

Maminek kulinarny