dolna) i zapiekać przez 15 minut.Po tym czasie zapiekankę posypać startą mozzarellą i zapiekać przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni (3półka, grzałka górna i dolna), aż ser się rozpuści i zarumieni.Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. świderki, muszelki czy krajanka.Natkę pietruszki można zastąpić szczypiorkiem
Gospodyni Miejskabazie mascarpone.Pycha! Składniki:250 g makaronu penne;250 g mrożonego szpinaku;250 g mascarpone;3 ząbki czosnku;Sól;Pieprz;Czubata łyżka masła;50 g twardego dojrzewającego sera np. grana padano - opcjonalnie. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Szpinak rozmrozić.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na roztopione na patelni masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę(...)miękkie.Do podsmażonego szpinaku z czosnkiem dodać mascarpone, podsmażać, aż serek się roztopi i połączy ze szpinakiem. Sos przyprawić solą i pieprzem.Makaron wymieszać z sosem. Podawać oprószony wiórkami twardego sera (opcjonalnie).SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych
Gospodyni Miejskacebula;Puszka pomidorów (waga 400 g);1 łyżka oliwy z oliwek;2 ząbki czosnku;1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety);250 g sera feta;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek szczypiorku;1,5 łyżeczki suszonego tymianku;2 łyżki octu balsamicznego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, zetrzeć na tarce(...)można pokroić w bardzo drobną kostkę.Suszony tymianek można zastąpić świeżym lub całkowicie z niego zrezygnować.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Fetę można zastąpić kozim serem.Źródło przepisu: Galeria potraw
Gospodyni Miejskachili i łodygę selera naciowego. Papryczkę oczyścić z nasion i pokroić w półplasterki, łodygę selera obrać i pokroić.Wystudzone nachosy posypać pokrojoną chili i selerem.Podawać zapieczone z żółtym serem, z guacamole lub/i salsą pomidorową.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Nachos można podawać zarówno ciepłe jak i zimne.Ja podałam z guacamole i salsą pomidorową, a na stole postawiłam dodatkowo obrane łodygi(...)selera naciowego do maczania w sosach.Nachos można także po upieczeniu oprószyć i zapiec z startym, żółtym serem.Źródło przepisu: Słodkie Słone
Gospodyni Miejskapolewamy go karmelemWERSJA NA SŁONO :- na usmażony naleśnik kładziemy kawałek serka brie i plaster pancetty wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 5 minut do rozpuszczenia sera oraz aby pancetta nabrała chrupkościTaka wersja jest przepyszna a zwłaszcza dla miłośników serów pleśniowych :)Smacznego
Basia w kuchnipodczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny.SKŁADNIKI :na pesto350 g dyni ( tyle miała przed pieczeniem )80 ml pestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich )ok 125 ml startego sera parmezan 70 ml oliwy sól , pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku rozmaryn 3 małe gałązki sól różowa (do posypania dyni przed pieczeniem można użyć morskiej(...)dyni smarujemy oliwą, posypujemy solą i na każdy kładziemy po gałązce rozmarynu- pieczemy ok 20 minut do miękkości - na suchej patelni prażymy słonecznik (lub inne nasze ulubione ziarno)- przygotowany ser parmezan mieszamy z ziarnem słonecznika (wystudzone), wystudzoną dynią (po upieczeniu łyżką wybieram sam miąższ a skórka chroni podczas pieczenia przed przypaleniem ) wraz z rozmarynem z którym się piekło, dodajemy oliwy
Basia w kuchnibardzo zasmakowała mojej rodzince.składniki: 600 g cebulimasło do smażenia0,5 szklanki białego wytrawnego wina0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego)tymianekopakowanie ciasta francuskiego 275 gstarty ser żółtyCebulę obrać i pokroić w półprastry. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Cebula musi nabrać brązowej barwy(...)tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Następnie zupę przelać do kokilek, u mnie wyszły 4 o pojemności 250 ml. Na wierzchu zupę posypać startym serem żółtym. Z ciasta francuskiego wyciąć koła o średnicy o 1 cm szerszej niż kokilki. Ciastem nakryć kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20-30 minut
Monia miesza i gotujepraskę czosnek, bazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy. *ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.**oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników(...)Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę. 5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni
Szefowa kuchnirąk, dodajemy więcej mąki, wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu. Gotową masę owijamy folią i wkładamy do lodówki.4. Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce. 5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, gyrosem(...)czosnkiem. Podsmażamy aż mięso przestanie być surowe, dodajemy pieczarki. Całość dusimy do momentu aż woda wyparuje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce, Po wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi serami. 6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem
Szefowa kuchniząbki czosnku 1 łyżka masła 1 litr bulionu sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki200 g bobu natka pietruszki parmezan lub inny starty ser Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę z kalarepą. Smażyć do moment zeszklenia, dodać czosnek. Dokładnie wymieszać, przełożyć(...)gotować bób w osobnym garnku, w osolonej wodzie - ok. 5 minut. Jak wystygnie obrać ze skórki. Gdy zupa będzie gotowa zmiksować blenderem, Zupę podawać posypanym bobem, natką pietruszki i serem
pieprzny smaczeknadzienia : 1 opakowanie szpinaku mrożonego ( ok. 500 g) 270 g feta 250 g suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku łyżka masła garść waszego ulubionego sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 1 jajko od szczęśliwej kury 2 duże łyżki śmietany 18%2 garści pestek dyniSposób wykonania :Zagniecione ciasto włożyć do lodówki(...)wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na tej samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec 15 minut do zarumienienia. Jeść!!!! Pyszności
pieprzny smaczekłyżka drobno utartych migdałów (opcjonalnie)1 łyżka suszonej żurawiny sól morska do smakuolej rzepakowy lub klarowane masło1 łyżeczka curry w proszku2 cm utartego imbiry0,30 dag startego żółtego sera Sposób przyrządzenia:Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę(...)jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej masy uformować burgery, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawać z sałatka buraczana.Miłego dnia
pieprzny smaczekmąki,10 g świeżych drożdży,1 łyżka oliwy z oliwek Oleofarm,60 ml mleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,100 g sera gouda1/2 czerwonej papryki,1/2 pomarańczowej paprykikilkanaście plasterków salami5 oliwek czarnych bez pestki. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia(...)podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Blaszkę smarujmy delikatnie olejem i układać na niej ciasto. Pomidory z puszki miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto, rozsmarowujemy łyżką. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami na całej pizzy. Papryki kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Posypujemy pizzę dodatkami. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Do rozwałkowania ciast użyłam silikonowego wałka
Aga w kuchnipiekarnik do 180'C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą. Wykładamy kolejno ryż z dynią, na to pokrojonego, ugotowanego kurczaka (którego lekko pieprzymy), po czym danie posypujemy parmezanem (lub innym serem).Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 15min (do momentu zarumienienia się sera). Nie wiem, które połączenie dyni (z winem czy mlekiem kokosowym) wygrywa, ale mówię Wam: niebo w gębie
Kitchens Alphabetwszystko.Lubicie leniwe? Takie wspomnienie dzieciństwa. Do tego roztopione masło i cukier i choć przez chwilę znów czuję się jak 5-latka. LeniwePrzepis:(1 porcja)100g ugotowanych ziemniaków80g sera z kostki15g mąki ziemniaczanej20-25g mąki żytniej/pszennej+ do podsypaniażółtko (lub ok.1/2 jajka)szczypta soliUgotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę. To samo robię z serem(zrobiłam to dwa razy
More food, love and dreams