jeśli pierogowe szaleństwo Cię pochłonęło, to co powiesz na:1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe) (Danie Bezglutenowe - DB)2. Pierogi ze szpinakiem, ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ (DB)3. Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ (DB)4. Pierogi z mięsem (indyk & kaczka) /ciasto zwykłe
Wypisz Wymalujświęta) nastroju wbijamy łyżeczki w delikatną, naszpikowaną bakaliami paschę i zapominamy o bożym świecie. Jeśli macie ochotę na "chwilę zapomnienia" - nasz przepis czeka...SKŁADNIKI:- 1 kg sera 3-krotnie mielonego,- opakowanie serka mascarpone,- laska wanilii,- 6 żółtek,- 40 dag cukru pudru,- 3 łyżki żelatyny,- 6 łyżek masła,- pół szklanki śmietanki kremówki (my dajemy więcej),- bakalie (do wyboru). My dałyśmy(...)porządnie sparzyć wrzątkiem.2. żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż się rozpuści.3. Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem, dodając powoli ser, serek mascarpone i miąższ wanilii. Na koniec, gdy składniki się połączą dodajemy utarte żółtka i ubitą na puch śmietanę. Dokładnie miksujemy.4. Gdy mamy gładką masę wrzucamy bakalie cały czas miksując
Wypisz WymalujGdy łapie choróbsko najlepszy jest czosnek. A, że mnie właśnie złapało, postanowiłam zastosować się do tej rady. Kiedy byłam dzieckiem mama często w okresie jesienno-zimowym
chwile dla mniePrezentuję dzisiaj przysmak z przepisu Ewy, który towarzyszy górskim wędrówkom Sądeckiego PttNS Beskid. Najlepszy sernik jaki jadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę mielić sera, a smak jest wyśmienity. Lekko wilgotny, pod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :).Składniki na ciasto(...)masa będzie zupełnie gładka. Na koniec dodajemy bakalie i łączymy z masą serową. Jeśli nie macie blendera to wystarczy zwykły mikser z ostrą nakładka do rozdrabniania, aby dobrze rozdrobnić ser. 2. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 40 minut, następnie na wierzch wylewamy bezowo - kokosowa polewę i pieczemy jeszcze
Apetyczna babeczkababy2 jajkakilka rzodkiewekop.sera feta apetina z ziołamipęczek szczypiorku wraz z cebulkąpół świeżego ogórkakilka małych koktajlowych pomidorkówsólkoperek lub natkaWykonanie:Sałatę rwiemy na małe kawałki. Ugotowane jajka kroimy w dużą kostkę. Ser także. Ogórek i pomidor kroimy w kostkę, odrobinę solimy w celu puszczenia soków i pozostawiamy na osobnej miszeczce na ok 1/2h. Jeśli chce nam się "bawić" najlepiej usunąć jeszcze część(...)podcieknie nieestetycznie wodą. Dodajemy jeszcze tylko pokrojoną rzodkiewkę,doprawiamy do smaku pieprzem, koperkiem lub sporą ilością natki i chłodzimy w lodówce ok godziny.Ponieważ apetina jest słona (jak każdy ser feta) surówki już nie solę
Walijskie Pichcenieporadzi.Jeśli tylko posiada w lodówce:Składniki:schab (nie podaję ilości bo jest ona uzależniona od ilości domowników i naszego apetytu)przyprawa do schabupapryka słodkamajeranekpieprzsólsłodka papryka2 jajkabułka tarta3 plasterki sera żółtego4 plasterki szynki1 spora cebula1 mała marchewkazieleninaWykonanie:Schab kroimy na ok 12mm plastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy je przyprawami (ulubionymi).Przygotowujemy(...)cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych oczkach małą marchewkę.Dodajemy do farszu przyprawy:sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy).Tak wyglądał u mnie gotowy farsz.Wystudzonym farszem napychamy nasze kieszonki (łyżeczką lub palcami jak wygodniej). Spinamy otwór wykałaczką. Panierujemy
Walijskie Pichcenieoleju. Ja dodałam jeszcze 1 zieloną paprykę - akurat miałam w lodówce :-) Pod koniec smażenia dorzucić pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę wszystko podsmażyć. Chlebek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, łyżkę śmietany. odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem
Walijskie Pichceniesól, pieprz i paprykę. Wylewamy na podsmażone warzywka. Nie mieszamy, tylko delikatnie podważamy brzegi frittaty, aby masa jajeczna spłynęła pod spód.Posypujemy startym parmezanem i szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywką, aby ser się roztopił, a masa z góry ładnie ścięła, i smażymy na jak najmniejszym ogniu
Walijskie Pichceniepadł na kurki :-), dla zaostrzenia smaku tych delikatnych grzybków dodałam słonawą fetę. Bardzo fajna kompozycja smakowa.Składniki:1kg piersi z kurczaka0.5kg kurek (ja miałam mrożone)1 duża cebula ser fetasklarowane masło sól, pieprzprzyprawa do kurczakaśmietana 18%łyzka mąki do zagęszczenia sosubulion warzywnyliść laurowyziele angielskietrochę mleka do podduszenia kurekoliwa lub olej do smażeniaWykonanie:Pierś z kurczaka rozbijamy(...)kurki i smażymy ok 15minut na małym ogniu. Solimy, pieprzymy.Część podsmażonych kurek przeznaczymy na farsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta. Zawijamy roladki, spinając je wykałaczką lub obwiązując nitką.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy nasze roladki z każdej strony, aż do zrumienienia. Pozostałe podsmażone kurki przekładamy do garnka
Walijskie Pichceniedomu od czasu do czasu. Może być to pomysł na obiad albo gorącą kolację. Proste i smaczne danie. Gorąco polecam wszystkim miłośnikom kaszanki :))Składnikiziemniakikapusta kwaszona (dość kwaśna)kaszankacebula ser żółtymajeranekziele angielskieliść laurowyNie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów.Wykonanie:Ziemniaki gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, kroimy
Walijskie Pichceniemiejscowości, gdzie mieściła się szkoła...Teraz te z parówką i surówka to już nie to samo... Postanowiłam przywołać wspomnienia ...Składniki:3 bułki typu paluchy400g pieczarek2 cebule2 łyżka startego sera żółtegosólpieprzsłodka paprykaolejWykonanie:Każdą z bułek kroimy na pół, wydrążamy środek. Pieczarki i cebulę kroimy drobno w kostkę, odsmażamy na oleju, solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę. Mieszamy całość i dodajemy(...)starty żółty ser. W tym czasie nasze wydrążone bułki podgrzewamy w piekarniku, wystarczy 5 minut w gorącym piekarniku, aby zrobiły się gorące a skórka chrupiąca. Po wyjęciu nakładamy do środka gorący farsz pieczarkowy i zjadamy ... porównując czy 20 lat temu smakowały tak samo
Walijskie Pichcenieprościutkie do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Najdłużej trwa chłodzenie ciasta, pozostałe czynności trwają moment. Ciastka są pyszne takie lekko ciepłe, jak większość ciastek z dodatkiem sera. Zachęcam do zrobienia!Składniki:250 g twarogu250 g prawdziwego masła250 g mąkikilka łyżek cukru pudru do popudrowania3-4 jabłkaWykonanie:Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każde na 16 kawałków(...)Schłodzone masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i ser i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka i składamy na pół
Walijskie Pichcenieukosa na kromki. Każdą kromkę smarujemy oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na naszych grzankach układamy chorizo, pokrojone plasterki jajka i posypujemy słodką papryką.Całość posypujemy serem startym na drobnych oczkach i pieczemy w temp.185st. 10-12 minut.Efekt końcowy
Walijskie Pichcenieporwać mięsa. Rozbity płat solimy, pieprzymy, posypujemy odrobiną czosnku granulowanego oraz słodkiej papryki. Następnie smarujemy go serkiem philadelfia lub innym białym twarożkiem i posypujemy startym na oczkach żółtym serem. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku.Plastry boczku owijamy dokładnie
Walijskie Pichcenieprostą, tanią i bardzo smaczną zapiekankę wg. Walijskiego Pichcenia :))Składniki:op. dowolnego makaronu (zużyłam 1/2 ugotowanej porcji, pozostałą połowę wykorzystałam do innego dania)4 białe kiełbaski1 por2 cebule1 brokułstarty ser mozarella (ok. 100g)sólpieprzostra paprykałyżka olejuNa sos:100ml smietanki 18%1/2 serka topionego o dowolnym smaku ( 100g-ramowego)50ml mlekagałka muszkatołowaWykonanie:Makaron ugotować al dente. Brokuł również ugotować al dente(...)makaron, kiełbasę z cebulą, brokuł - posolić, popieprzyć, dodać ostrą paprykę do każdej z warstw. Kiedy składniki wyczerpią się zalewamy zapiekankę naszym sosem serowym i posypujemy po wierzchu startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st ok 20 minut. Smacznego
Walijskie Pichcenie