seler, 1 b.mała szt cebula, 1 duża szt olej, do smażenia sól, pieprz oregano tymianek jajko, 1 szt Składniki na sos mleko, 200ml jajka, 2 szt sól, pieprz ser żółty, 100g Przygotowanie Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie miksujemy ze sobą. Smażymy naleśniki na dużej patelni, studzimy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę(...)mieszamy. Na naleśniki nakładamy po 2-3 łyżki farszu, zwijamy w ruloniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Mleko miksujemy z jajkami, doprawiamy do smaku, zalewamy naleśniki. Posypujemy wierzch startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180st przez około 30 minut
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ser twarogowy, 400g mąka pszenna, 300g jajko, 1 szt Dodatkowo bułka tarta masło śmietanka kwaśna miód cynamon cukier Przygotowanie Ser mielimy, albo używamy mielonego sernikowego. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto, formujemy wałeczki i kroimy pod skosem na małe kawałeczki. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 10 minut od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Podajemy z bułką tartą usmażoną
Gotowanie moimi oczamiDoskonała alternatywa zwykłego śniadaniowego omleta Składniki chleb, 5 kromek jajka, 5 szt śmietana 18%, 2 łyżki szynka, 2-3 plasterki salami, 3-4 plasterki ser, żółty starty, 2 łyżki pietruszka suszona, 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st. W naczyniu żaroodpornym (śr. 23cm) układamy kromki chleba, tak aby przykryły szczelnie dno naczynia. Podpiekamy przez około(...)minut. W tym czasie robimy masę jajeczną. Szynkę i salami kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy pokrojoną wędlinę, starty ser, pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę jajeczną na podpieczony chleb. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Omlet będzie gotowy gdy masa się zetnie i będzie delikatnie zrumieniona. Rodzaj chleba do omletu wedle upodobania
Gotowanie moimi oczamiSkładniki tortellini, 100g salami, 5-7 plastrów ser żółty, 200g koperek zielony, 4-5 gałązek majonez, 4łyżki śmietana 12%, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Salami kroimy w cieniutkie paseczki, koperek drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ciasto francuskie, 1 opak filet z kurczaka, 500g marchewka, 2 średnie szt brokuł, 200g cebula, 1 średnia szt por, 1/2 małej szt ser żółty, 3-4 plastry przyprawa do gyrosa, 1 opak vegeta, 1 łyżeczka olej, do smażenia jajko, 1 szt zioła prowansalskie, 1 łyżeczka Przygotowanie Mięso kroimy w paseczki lub kostkę, marynujemy w przyprawie gyros, odstawiamy na godzinę(...)Odsączamy i studzimy. Przygotowujemy warkocz. Rozkładamy francuskie ciasto na blacie (papier zostawiamy). Na środku rozkładamy nadzienie. Najpierw wykładamy marchewkę, później mięso, na to wykładamy różyczki brokuła. Całość przykrywamy plastrami sera. Nacinamy ciasto i zawijamy w warkocz (patrz zdjęcie). Ciasto francuskie powinno być prostokątne, moje było okrągłe i też nieźle wyszło. Warkocz smarujemy jajkiem i obsypujemy ziołami. Pieczemy przez około
Gotowanie moimi oczamiSkładniki sznycle z indyka, 5 szt ser żółty, 5 plasterków masełko ziołowe, 5 łyżeczek jajko, 1szt bułka tarta sól, pieprz olej, do smażenia Przygotowanie Sznycle cieniutko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym układamy plasterek sera i łyżeczkę masełka ziołowego. Zwijamy mięso tworząc małe roladki. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju, początkowo na dużym ogniu, później zmniejszamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki gotowe kruche ciasto, 1 opak ziemniaki, 3-4 duże szt por, 1 średnia szt mleko, 1 szkl jajko, 1 szt ser żółty, 100g czosnek, 2 ząbki przyprawa do ziemniaków, 2 łyżeczki pieprz, sól olej Przygotowanie Do natłuszczonej formy na tartę wkładamy płat kruchego ciasta, lekko dociskamy i nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170st. Ziemniaki obieramy, kroimy(...)kroimy w krążki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju. Na podpieczonym spodzie układamy blanszowane ziemniaki, na wierzch wykładamy por. Całość posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mleko mieszamy z jajkiem. Żółty ser ścieramy, czosnek drobno kroimy, dodajemy do mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy ziemniaki, pieczemy w temperaturze 170st przez około 25 minut
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na naleśniki mleko, 1 szkl woda gazowana, 1 szkl mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl jajka, 2 szt sól, szczypta Składniki na farsz ziemniaki, 1kg ser twaróg, 600g cebula, 1 szt sól, pieprz masło, 1 łyżka Składniki na panierkę bułka tarta jajka, 2 szt sól, pieprz Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy, smażymy cienkie naleśniki na dużej patelni skropionej olejem(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Ser wraz z ziemniakami mielimy w maszynce, dodajemy cebulkę i mocno doprawiamy. Nakładamy po dwie łyżki farszu na każdy naleśnik, zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju z każdej strony
Gotowanie moimi oczamiSkładniki makaron kolanka, 150g kukurydza, 1/2 puszki jajka, 6 szt śmietana 18%, 3 łyżki ser żółty starty, 60-70g natka pietruszki siekana, 3-4 łyżki sól, pieprz masło, 1 łyżka Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z kukurydzą. Jajka roztrzepujemy wraz ze śmietaną, dodajemy starty ser i pietruszkę. Łączymy masę jajeczną z makaronem
Gotowanie moimi oczamiBardzo szybka i smaczna sałatka, która nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki: 250 g sera żółtego miękkiego 100 g kabanosa peperoni 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, papryka czerwona Sposób przygotowania : Ser żółty tarkujemy na tarce o grubych oczkach, kabanosa, kroimy w plasterki a korniszony w kostkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką
Darcia w kuchnisałatkę namówiła mnie koleżanka z pracy, dziś się na nią skusiłam i muszę przyznać, że smakuje wyśmienicie. Składniki: 500 g żółtego sera miękkiego słoik 0,9 ogórków korniszonów sól, pieprz, i majonez Sposób przygotowania: Ser żółty i ogórki pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i majonezem. Odstawić na chwilę, żeby się przegryzła
Darcia w kuchnidlatego dziś proponuję pyszny sernik malinowy bez pieczenia. Składniki 150 gram herbatników petit beurre 50 g masła 70 ml wody 30g żelatyny 300 g śmietanki kremówki 30 %500 g sera twarogowego do serników 500 g. malin 200 g. cukru 200 g śmietany kremówki 30% łyżeczka cukru pudru świeże maliny do dekoracji Sposób przygotowania Masło roztop w rondelku, herbatniki pokrusz, dodaj(...)roztopionego masła i dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy. Żelatynę zalej wodą, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na chwilkę. Ubij śmietanę. Maliny zmiksuj , dodać ser i cukier cały czas mieszaj aż masa będzie gładka, dodaj ciepłą żelatynę nie przerywając mieszania. na koniec dodaj stopniowo ubitą śmietanę.Gotową masę wyłóż na spód herbatnikowy i odstaw do lodówki by ciasto dobrze stężało
Darcia w kuchniSkładniki MIX SAŁAT 150 G ( Z BIEDRONKI ) MAŁA CZERWONA CEBULA OGÓREK WĘŻOWY ŚREDNI DUŻY POMIDOR SOS KNORR VINEGRETTE SER FETA Sposób przygotowania 1. DO MISECZKI WYŁOŻYĆ MIX SAŁAT 2. CEBULĘ OBRAĆ I POKROIĆ W PIÓRKA, POŁOŻYĆ NA WIERZCH 3. OGÓRKA UMYĆ POKROIĆ W PÓŁKSIĘŻYCE, POŁOŻYĆ NA WIERZCH 4. POMIDORA UMYĆ POKROIĆ W KOSTKĘ POSYPAĆ NA WIERZCH 5. SER FETA POKROIĆ
Darcia w kuchnimargaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli na farsz: 4 jajka 200 ml śmietany 18 % 20 dag kiełbasy 2 cebule 150 gram sera żółtego sól, pieprz, oregano, majeranek SPOSÓB WYKONANIA: Z podanych składników przygotować ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Kiełbaskę i cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. jajka wymieszać(...)śmietaną, dodać podsmażoną kiełbaskę z cebulką i po tarkowany ser. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyciągnąć ciasto z lodówki, wypełnić nim posmarowane masłem naczynie do tarty. Wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika. ( przed pieczeniem ciasto należy ponakówać widelcem.) Następnie wylać masę i piec jeszcze przez 35 minut
Darcia w kuchniskładniki: 4 pstrągi opakowanie sera feta pęczek świeżego koperku czosnek cytryna sól masło folia aluminiowa sposób wykonania: Pstrągi umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić na zewnątrz i w środku, natrzeć świeżym czosnkiem i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Ser feta podusić, dodać czosnek i 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku. Do miękkiego masła dodać posiekany koperek
Darcia w kuchni