ser - 17000 przepisów (strona:467/1134)

tarta serowa z różyczkami 154

składniki na masę serową: 300 g serka białego 25 g masła 100 g cukru 1/2 opakowania budyniu waniliowego 1 jajko 100 ml mleka wykonanie: Ser mielimy dwa razy. Białko oddzielamy od żółtka. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtko, budyń oraz ser i miksujemy na gładką masę. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik ze śliwkami 156

cukru pudru 1 op. budyniu smietankowego (ja użyłam waniliowego) 100 g masła (lub margaryny) śliwki cukier puder do posypania Wykonanie: Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ser i zmiksować. Następnie dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) tortownicy o średnicy(...)wykorzystałm tortownicę o śr. 21 cm). Na serze ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pierwsze 15 minut, a następnie temp. obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze przez ok. 40 min. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Smacznego

MyCookBook.pl
Naleśniki z serem 187

nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak są pyszne (bo każdy to wie), i że smakują zawsze, o każdej porze dnia i nocy :) My najbardziej lubimy naleśniki na słodko z białym serem, polane musem truskawkowym lub dżemem, a Wy? Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 jaja 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 1 łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia(...)Nadzienie: 0,5 kg sera (najlepiej twarogu sernikowego) cukier (do smaku) Wykonanie: Mąkę należy przesiać, a mleko wymieszać z wodą. Jaja miksujemy (lub roztrzepujemy) na puszystą masę, dodajemy do niej mąkę i mleko wymieszane z wodą. Starannie mieszamy całość, aby pozbyć się grudek. Na koniec dodajemy cukier i szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 20 minut, aby „odpoczęło

MyCookBook.pl
Sałatka z brokułami, groszkiem i panierowaną mozarellą 151

Bardzo prosta i smaczna sałatka z minimalną ilością składników :) Do tego soczyście zielona i sycąca. Połączenie brokułów z zielonym groszkiem i roztapiającym się serem w chrupiącej, ziołowej panierce jest naprawdę wyjątkowe. Wypróbujcie! Składniki: 500 g różyczek brokułów 10-15 szt. kuleczek mini-mozarelli pół puszki zielonego groszku lub 100 g groszku mrożonego Panierka: 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej(...)puszki wystarczy tylko dobrze osączyć go z zalewy. W międzyczasie wyjmujemy z zalewy mozarellę. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego mąkę, zioła prowansalskie oraz pieprz i sól. Każdą kuleczkę sera najpierw dokładnie obtaczamy w masie jajeczno-mącznej, potem w bułce tartej, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej (najlepiej jeśli będzie go tyle, aby kulki mogły się zanurzyć). Smażymy tylko

MyCookBook.pl
Trójkolorowy torcik serowy z truskawkami i polewą czekoladową 231

śmietany kremówki (30%) Wykonanie: Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu, zużywając do każdej połowę wymaganej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy ser i ponownie miksujemy. Serową masę rozdzielamy na 3 równe części. Ostudzone galaretki (lekko tężejące) łączymy z serem. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia

MyCookBook.pl
Makaron razowy z serem i truskawkami 171

Dziś zapraszam Was na owocowe danie na zimno, idealne podczas upałów, które możecie zaserwować np. na podwieczorek lub lekką kolację. Makaron z serem i truskawkami przywodzi mi na myśl czasy dzieciństwa. Wprost za nim przepadałam, a dziś przyrządzam go swojej córeczce, która też go uwielbia :) Jedyną zmianą jaką wprowadziłam jest razowy makaron pszenny, dużo zdrowszy od zwykłego, zawierający sporą ilość(...)Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie do truskawek dodajemy twaróg i ponownie dokładnie blendujemy (możemy też zmiksowane truskawki po prostu wymieszać z serem łyżką). Na koniec dodajemy cukier i raz jeszcze mieszamy. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, który polewamy kilkoma łyżkami serowo-truskawkowej masy. Dekorujemy pokrojonymi na kawałki truskawkami i listkami mięty. Smacznego

MyCookBook.pl
Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich 199

więcej - od dziś taki oszukany sernik jest u mnie numerem 1! Nie tylko smakuje mi o wiele bardziej (a uwielbiam serniki), ale też jest o połowę tańszy! Sera na taką blaszkę potrzebujemy 1 kg. Za wiaderko dobrego sera (100% naturalnego) zapłacimy około 13-14 zł. Plus niemal te same dodatki (w zależności jaki pieczemy). Ja korzystając z promocji

Kolorowy Przepisownik
Pierogi z boczkiem i twarogiem 187

Ciasto: 400 g mąki pszennej 220 ml wody łyżka oleju szczypta soli pół łyżeczki kurkumy (jeśli chcemy uzyskać żółty kolor pierogów) Farsz: 400 g boczku wędzonego 270 g białego sera półtłustego łyżka śmietany 18% 2 cebule sól, pieprz Przygotowanie Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła lub oleju, dodajemy boczek i podsmażamy kilka minut, następnie wsypujemy(...)cebulę i smażymy aż się zeszkli. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną, dodajemy boczek z cebulą i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Wodę podgrzewamy, aby była dość ciepła, ale nie gorąca. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy

e-PrzepisyKulinarne
Kluski leniwe 179

kilkoma kroplami oleju lub roztopionego masła, wtedy się nie skleją. Następnego dnia podsmażamy je na patelni, też są boskie. Kluski leniwe Czas przygotowania: 30 minut Składniki:  500 g sera białego twarogowego tłustego 1,5 szklanki mąki pszennej  1 duże jajko szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła cukier mąka do podsypywania Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy(...)wodę. Biały ser przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto. Ciasto wykładamy na omączony blat, odkrawamy z niego po kawałku i formujemy wałek o średnicy ok.2 cm. Wałek lekko spłaszczamy i odcinamy nożem romby o szerokości 2 cm. Musimy pamiętać, że w trakcie gotowania kluski nam urosną. Kluski wkładamy porcjami na  gotująca się

Kulinarne przygody Gatity
Rolada makowo-orzechowa 143

smakuje. Rolada makowo-orzechowa Składniki: Biszkopt : jajka - 5 szt mak mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka orzechy włoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada(...)piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut.  Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę.  MASA SEROWA:  Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski.  Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować.  Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać

Kuchnia Danusi
ZDROWE CHIPSY cukinia i jarmuż 192

SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 opakowanie jarmużu olej rzepakowy w sprayu (polecam ten KLIK ) drobno starty ser dojrzewający szczypta soli czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Warzywa umyć i osuszyć. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać olejem. Jarmuż rozłożyć równomiernie, doprawić czosnkiem, solą i serem. Na koniec spryskać olejem. Cukinie pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć jeden obok drugiego

ClauditteMissCooking
Ziemniaki faszerowane 120

Składniki ziemniaki, 4 duże sztuki śmietanka 30%, 150ml wywar warzywny, 85ml sok z cytryny, 1 łyżka czosnek, 2 ząbki zmiażdżone ser żółty starty, 5 łyżek bazylia, sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)gotujemy kremówkę i wywar przez 8-10 minut, aż wywar zredukuje się o połowę. Dodajemy sok z cytryny czosnek, bazylię. Masę ziemniaczaną przekładamy do garnka z sosem, mieszamy, dodajemy ser, doprawiamy do smaku. Łyżką nakładamy farsz do wydrążonych połówek. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Kokosanki z twarogiem 152

Składniki białka, 4 sztuki cukier, 150g ser biały twaróg, 80g zmielony kokos, 200g Przygotowanie W misce ubijamy na sztywno białka, pod koniec dodajemy po trochu cukru . Następnie zmniejszmy obroty miksera do minimum i dodajemy ser. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiórki i mieszamy szpatułką. Wykładamy masę na blaszkę w formie małych kupek. Pieczemy na złoty kolor około

Gotowanie moimi oczami
Tarta z brokułami i kurczakiem 317

Składniki gotowe ciasto francuskie, 1 opakowanie brokuł, 1 sztuka filet z piersi kurczaka, 1 sztuka pojedyncza  śmietanka 18%, 100ml śmietanka 30%, 100ml jajka, 4 sztuki ser, 150g sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy płat ciasta  francuskiego. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 7-10 minut(...)gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Filet kroimy w małe paseczki, podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Jajka miksujemy, dodajemy śmietanki, doprawiamy. Na końcu wrzucamy do sosu ser, mieszamy. Brokuły i mięso wykładamy na podpieczone ciasto, zalewamy sosem. Pieczemy około 40-45 minut

Gotowanie moimi oczami
Klopsiki zapiekane z makaronem 152

ząbki sól, pieprz śmietana 30%, 300ml woda, 600ml śmietana 12%, 2 łyżki majonez, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki przecier pomidorowy, 2 łyżeczki sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia ser żółty, 100g Przygotowanie Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Formujemy(...)kulce lekko dociskając. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany, wodę, majonez, przecier pomidorowy, mąkę, doprawiamy. Zalewamy sosem klopsiki. Zalewy musi być tyle, żeby makaron był przykryty. Wierzch posypujemy startym serem. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200st. Pieczemy pod przykryciem około 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy tak długo

Gotowanie moimi oczami