ser - 17000 przepisów (strona:377/1134)

Drobiowe roladki ze szpinakiem i serem feta 180

proponuję ugotowany na sypko ryż parboiled i sałatkę z pomidorami. :)  Składniki (na 2 porcje) : 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 opakowania świeżego szpinaku ząbek czosnku lyżka masła pomidor ser feta sól, pieprz Mięso z kurczaka oczyścić z błonek i rozbić na cienkie plastry. Natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Pomidor pokroić w cieniutkie plasterki. Na maśle podsmażyć czosnek(...)wrzucić świeży szpinak i podsmażać do czasu, aż jego liście zwiędną. Przyprawić.  Na całej powierzchni filetu wyłożyć szpinak, plaster-dwa pomidora i pokruszony ser feta (ilość zależna od upodobań). Zawinąć w roladkę i zabezpieczyć wykałaczką. Gotować na parze przez ok. 10-15 minut.  Po ugotowaniu roladki na chwilkę odstawić, a następnie pokroić w plasterki. Smacznego

Kuchnia Ellie
Twarożek śniadaniowy z czubryczką 158

Twarożek kojarzy nam się przede wszystkim z białym serem i śmietaną. Ja urozmaiciłam swoje śniadanie dodając do tego duetu troszkę innych składników.   Składniki: 1 kostka sera białego półtłustego (250g) 3 łyżki śmietany 18% 3 płaskie łyżeczki czubrycy mielonej 3 rzodkiewki sól Sposób przygotowania: Do miseczki dajemy twarożek i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy śmietanę oraz czubrycę, ponownie mieszamy. Do całości

Kuchnia w czekoladzie
Wybuchowy sernik 178

fajnie "chrupały" przy konsumpcji. Składniki: Na tortownicę o śr. 26cm Spód: 200g biszkoptów 2 łyżeczki kakaa 150g roztopionego masła 4 łyżki cukru Masa serowa: 5 jajek 0,75 kg sera białego 2 łyżki syropu trzcinowego 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 2x budyń śmietankowy 150ml śmietanki 30% 1x opakowanie bitej śmietany- śnieżki 50g roztopionego, przestudzonego masła 1/2 buteleczki olejku śmietankowego(...)czasu wylania sernika. 2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem, syropem trzcinowym i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietankę, budynie, śnieżkę, olejek oraz masło. Na koniec dodajemy ser zmielony dwukrotnie. 3. Do tak przygotowanej masy serowej dodajemy ubite ze szczyptą soli białka i mieszamy do połączenia obu mas. Granat myjemy i delikatnie przekrawamy by wyjąć pestki bez dużej ilości

Kuchnia w czekoladzie
Serowiec zasmażany 174

Składniki: Na blaszkę 24x36cm: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 25 dkg cukru pudru 2 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej Masa serowa: 1.20 kg sera białego podwójnie zmielonego 15 dkg masła 4 żółtka 2 szklanki cukru kryształu zapach migdałowy 10 dkg rodzynek 1/2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: 2 tabliczki czekolady mlecznej(...)wielkość blachy. Układamy na papierze i pieczemy w temp 150-160 st C ok 15-20 minut.  3. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat, mieszamy. 4. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki z waniliowym serkiem 160

mleka 3.2% 250ml wody niegazowanej lub przegotowanej ok 350g mąki pszennej 1 jajko 1 białko 1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 1/3 szklanki oleju rzepakowego  Farsz: 0,5kg sera białego 1 żółtko 0,5 szklanki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1/2 buteleczki olejku waniliowego  Ponadto: tłuszcz do smażenia naleśników (np. margaryna) cukier puder do posypania po wierzchu Sposób(...)sobą i miksujemy na gładką masę. Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy cienkie naleśniki, uważając by się nie przypalały. Jeśli nie posiadamy dobrej patelni, użyjmy do smażenia dodatkowego oleju. 2. Ser miksujemy z żółtkiem i cukrem kryształem. Dodajemy cukier oraz aromat waniliowy. Mieszamy.  3. Naleśniki smarujemy cieniutką warstwą farszu i zwijamy w trójkąty. Smażymy na margarynie na rumiany kolor

Kuchnia w czekoladzie
Miętowo- limonkowe mini serniczki 208

trwa:) Dla wszystkich spragnionych słodkości proponuję takie oto lekkie, a zarazem orzeźwiające serniczki na czekoladowo- herbatnikowym spodzie.  Każdy się na nie skusi :) Składniki: Na ok 20 serniczków: 500g sera białego podwójnie mielonego 1 serek mascarpone 50g śmietany 30% 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki mleka 1 opakowanie galaretki agrestowej 1 opakowanie śmietany śnieżki 10 kropli zielonego barwnika(...)Sposób przygotowania: 1. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką do 1/5 wysokości. Zmielony ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietanę śnieżkę oraz śmietanę 30%. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. 1/3 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą

Kuchnia w czekoladzie
Placek ziemniaczany prawie jak pizza 237

mąki pszennej 500 g ziemniaków spora cebula 50 g drożdży pół łyżeczki cukru jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Dodatki: 200 g kiełbasy pomidor garść oliwek 100 g sera żółtego 250 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle(...)piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy na niego kiełbasę, pomidora i oliwki pokrojone w plasterki. Jogurt mieszamy z serem żółtym i przyprawami. Sos równomiernie rozprowadzamy na placku. Zapiekamy jeszcze 20-25 minut, aż sos się ładnie zezłoci

e-PrzepisyKulinarne
Mus to mus. 169

Przepis: 200g ricotty ok.50g serka sernikowego jajko 2 czubate łyżeczki cukru pudru ( + ew,do smaku) ok. 2 szklanek malin 2-3 pełne łyżki mąki kokosowej (coś ok.20-30g) Sery mieszam ze sobą, dodaję mąkę i połowę rozgniecionych malin, dokładnie mieszam. Biała ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaje łyżeczkę cukru i dalej miksuje. Żółtko ucieram z cukrem i dodaję(...)delikatnie do sera. Na sam koniec dodaję ubite białka. Przekładam do naczynka/słoiczka, przekładając drugą częścią malin. Wstawiam na noc do lodówki

More food, love and dreams
Sałatka od Ewy - przepis 1838

cioci na imieninach to polecam świetną alternatywę. Podstawą sałatki są cztery składniki a reszta zależy od waszej fantazji i upodobań. Zobaczcie sami :) Sałatka od Ewy - przepis Składniki: 4 plastry sera żółtego Złoty Mazur 4 plastry szynki konserwowej 3 jajka 2-3 ogórki świeże łyżka majonezu łyżeczka musztardy 3 łyżki śmietany koperek świeży lub suszony Sałatka od Ewy - przepis To jest(...)składników ją zrobić lub dodać do niej nasze ulubione warzywa np. kukurydzę, czerwoną fasole, świeżą paprykę a nawet selera konserwowego. Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno kroimy. Ser i szynkę kupujemy w sklepie pocięte na pół centymetrowe plastry. Tym sposobem zaoszczędzimy sobie pracy i łatwo pokroimy je w kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Wszystkie

Pyza i Surówka
Ciasto łaciate z jabłkami 337

jajka 150 g cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju 3 łyżki kakao 100 ml wody 1 jabłko Masa serowa 250 g sera twarogowego z wiaderka 50 g cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy Winiary cukier wanilinowy Winiary czekolada, krokant, powidła śliwkowe Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Jabłko(...)delikatnie mieszamy najlepiej łyżką silikonową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy i mieszamy na niskich obrotach, na koniec dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką. Ser twarogowy miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem. Kakaowe ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25×25 cm). Masę serową nabieramy łyżką i opuszczamy w różnych odstępach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka owocowa z serem pleśniowym i kiełkami rzodkiewki 178

sałatki owocowe.  Oto właśnie je dna z nich. Skła dniki: 8 białych winogron pół gruszki 1 brzoskwinia (u mnie UFO) garść rukoli garść kiełków rzo dkiewki 8 plastrów sera pleśniowego typu camembert pół banana 2 łyżeczki jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz           Przygotowanie: W głębokim talerzu wykła damy rukolę i przecięte na pół winogrona(...)Banana i brzoskwinię obieramy ze skórki i tniemy w plastry. Gruszkę myjemy i również kroimy w półplastry. Owoce wykła damy na liście rukoli. Przygotowane plastry sera przekrajamy na pół i wraz z kiełkami łączymy z pozostałymi skła dnikami. Polewamy jogurtem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.   Pycha

ChilliJemy
NALEŚNIKI PINACOLADA – z serem, ananasem i bananami pod kokosową pierzynką 237

szkl * napój migdałowy Alpro – 2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * jajko – 2 szt * sól – 1 szczypta * olej – 0,5 szkl NADZIENIE: * ser biały 2x mielony * ananas ( świeży lub z puszki ) – ok. 200 g * banan – 2 szt * dżem ananasowy – 100 g DODATKOWO: * kokos – 50 g * śmietana 30% – 150 ml * cukier(...)zastąpić taką samą ilością mleka, jednak to z napojem migdałowym smakują najlepiej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na naleśniki mieszamy, smażymy średniej wielkości naleśniki. Każdy smarujemy dżemem ananasowym, pokrywamy warstwą białego sera, pokrojonym w plasterki bananem i pokrojonym w kosteczkę ananasem. Posypujemy odrobiną kokosu i zawijamy. Układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania posmarowanym odrobiną masła. Zalewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Ruskie pierogi z miętą 153

warte są przygotowania.  Ruskie pierogi z miętą  SKŁADNIKI : Ciasto 300-350 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/3 łyżeczka soli Farsz 600 g ziemniaków 200 g ser biały półtłustego 1 średnia biała cebula 2 łyżki siekanej mięty sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Farsz: ziemniaki skrobiemy, gotujemy na miękko w osolonej wodzie, studzimy(...)Wraz z białym serem przeciskamy przez praskę. Białą cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy do farszu wraz z posiekaną miętą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółeczka na których układamy farsz.  Zlepiamy pierogi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie 248

tradycyjnych ziemniaków. Jakiś czas temu przywiozłam z domu piękną kapustę i wykorzystuję ją teraz w każdy możliwy sposób. Tym razem proponuję ją w połączeniu z tradycyjnym puree ziemniaczanym i serem brie, doprawionym gałką muszkatołową i podanym ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Polecam! Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane z kapustą i brie (6 porcji) Składniki: 800 g ziemniaków, obranych(...)pokrojonych na mniejsze kawałki 300 g kapusty, posiekanej 50 g masła 200 ml mleka, lekko podgrzanego 50 g sera brie, pokrojonego w kostkę 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie po czym odcedź. W międzyczasie w patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż kapustę i smaż przez minutę. Dopraw solą

karmelowy
Francuska zupa cebulowa 202

tylko przyrumienione. Składniki do zupy: - około 1,5 litra wywaru z kości (można oczywiście zrobić wersję wegetariańską na bulionie warzywnym) - 4 białe cebule - 1 czerwona cebula - 2 łyżki mąki - ser (najlepiej comte, ale jeżeli użyjecie np. goudy też będzie smacznie) - grzanki - masło - pieprz - sól Przygotowanie zupy: Cebule obieramy i kroimy w krążki, niezbyt grube. Podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia(...)gotujemy 25 minut (niekoniecznie w tej kolejności, doprawić można, gdy płyn się już nieco rozgrzeje). Do żaroodpornych miseczek wsypujemy nieco grzanek. Grzanki zalewamy zupą. Całość posypujemy stosunkowo grubą warstwą sera i wkładamy do piekarnika na 15 minut (temperatura 180 stopni). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku