makaronu pomidorowego (my używamy Lubella) 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie fety 4-5 łyżek łuskanego słonecznika 3-4 łyżki fasoli czerwonej tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki pieprz, tymianek oliwa z oliwek Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto słonecznik. Kiedy jest już lekko uprażony dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, oliwy z oliwek(...)całą śmietankę i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i delikatnie dusimy do miękkości fasolkę szparagową. Kiedy fasolka jest już prawie gotowa dodajemy czerwoną fasolę i ścieramy nieco sera żółtego i ok. 1/4 fety. Doprawiamy pieprzem i przetartym w dłoniach tymiankiem. Dusimy chwilkę, aż rozpuszczą się oba sery i wyłączamy ogień. W miedzy czasie gotujemy makaron al dente
vegetanieBardzo smaczna i efektowna przystawka na różne okazje - idealna do barszczyku czerwonego. Wykonanie proste i bardzo szybkie. Składniki: ciasto francuskie szynka konserwowa ser żółty w plastrach Można użyć gotowego ciasta francuskiego. Rozkładamy prostokąt. Na cieście rozkładamy warstwę szynki konserwowej, następnie warstwę sera żółtego. Zawijamy w rulon od szerszego boku do połowy ciasta. To samo robimy z drugiego boku. Staramy się
tojestpyszne.blogspot.comZiemniaki wcale nie muszą być dodatkiem do obiadu - mogą wystąpić w "roli głównej" - choćby w postaci faszerowanych pyszności. Dziś przepis na aromatyczne ziemniaki faszerowane boczkiem z żółtym serem SKŁADNIKI(...)dość dużych ziemniaków 40 dag sera żółtego 30 dag boczku kanapkowego lub wędzonego 2 żółtka tymianek, oregano, bazylia- najlepiej świeże sól, pieprz, papryka czerwona masło, bułka tarta PRZYGOTOWANIE Boczek kroimy w kostkę, ser ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy razem i dodajemy 2 żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką oraz dużą ilością świeżych (najlepiej) ziół. Ziemniaki obieramy
Moje Kuchenne Rewelacjestać sie wszystkim. :) Ja zapraszam na wrapy z tuńczykiem. Składniki: 1 tuńczyk w sosie własnym 1 kukurydza 1 groszek 4 jajka 2-3 ogórki konserwowe mały kawałek sera żółtego majonez/jogurt naturalny wrapy sól, pieprz Wykonanie: Rozdrabniamy tunczyka, dodajemy kukurydzę I groszek. Gotujemy jajka na twardo. Ścieramy ser żółty na dużych oczkach, kroimy ogórek konserwowy na małą kosteczkę
Smaki Edytywydaniach, nie wliczając surowej, to chyba jasne. W każdym razie wszystkie sposoby na cebulę, jakie napotykam, staram się weryfikować u siebie. Moja wersja jest nieco inna. Nie lubię żółtego sera pod żadną postacią, ani takiego w kawałku czy w plasterku, ani stopionego, więc nie ma grzanek z żółtym serem. Wersja nieco uboższa od wykwintnych zup cebulowych, jakie
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: - 500 g makaronu - 450 g szpinaku mrożonego - pierś z kurczaka (podwójna) - 150 g sera żółtego ( można pominąć) - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany - sól, pieprz (do smaku) - olej Wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al-dente, odcedzić. Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy i smażymy na oleju. Czosnek przesmażamy na oleju dodajemy szpinak(...)tarce. Do dużego garnka wrzucamy ugotowany makaron i szpinakiem, wszystko razem mieszamy.Na talerz wykładamy makaron ze szpinakiem na wierzch kurczaka i sypiemy wszystko startym żółtym serem
magiczna kuchnia Kasidomową , czyli pieczarki nadziewane. Przekąskę, która bardzo często gości na moim stole i zachwyca podniebienia moich bliskich. składniki na 10 pieczarek 10 dużych pieczarek 1 cebula czerwona 20 dag sera żółtego gałązka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko sól i pieprz przepis Pieczarki dokładnie opłukujemy, osuszamy i oddzielamy kapelusze od trzonków. Trzonki pieczarek i natkę pietruszki drobno(...)siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy trzonki pieczarek a gdy będą zrumienione dodajemy cebulę , całość dusimy, doprawiamy sola i pieprzem . Podsmażone pieczarki z cebulką przekładamy do miseczki i delikatnie studzimy, dodajemy jajko, starty ser i natkę pietruszki całość dokładnie mieszamy. Na dużej blasze układamy arkusz folii aluminiowej. Przygotowanym
Smakowite Daniasię oblizywały, bo to co chciały, to miały :) Składniki: 5 szt. parówek Nove z serii Natura, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka suszonej bazylii. 100 g sera żółtego, ciasto: 200 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, ¼ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli, 100 ml ciepłej wody, ponadto: mąka do podsypania, 1 łyżka startego sera żółtego. Przygotowanie: Ciasto(...)wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50/20. Ciasto posypujemy pieprzem, bazylia i na połowi nakładamy ser pokrojony w kosteczkę lub starty. Parówki układamy w równych odległościach, na części z serem, po szerokości (na połowie ciasta) . Przykrywamy drugą połową ciasta, sklejamy brzegi, dociskamy ciasto między parówkami
Moniki SmakołykiSkładniki: 5 jajek tuńczyk w kawałkach(1/2 puszki) ser żółty (1 plaster pokrojony w drobną kostkę) 1 łyżka jogurtu naturalnego natka pietruszki sól i pieprz oliwa Jajka gotujemy według mojego przepisu tutaj . Zostawiamy w skorupce, aż ostygną. Przekrawamy wzdłuż na pół i powoli wyjmujemy zawartość ze skorupek. Jajka kroimy w kostkę, dodajemy, tuńczyka, ser żółty w kostce, jogurt naturalny, sól
tojestpyszne.blogspot.comchili con carne w wersji light . Meksykańska sałatka z kurczakiem Składniki: 350 g piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 żółtej papryki 10 dag żółtego sera sok z 1/2 cytryny 3 łyżki majonezu 1- 1,5 łyżeczki przyprawy meksykańskiej do chili con carne sól olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy(...)solą i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku, paprykę i żółty ser kroimy w kostkę. Pokrojone składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podostawiamy na godzinę, dwie, żeby sałatka się zmacerowała. insertCookd("48ed2135b0eea725bbb93d111e9c6f78
Kulinarne przygody Gatitysera feta łyżeczka masła łyżeczka oleju przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra opcjonalnie: pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona ok. 10-15 minut w 180 stopniach C) ser żółty jogurt naturalny natka pietruszki Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i pieczarki w drobną kostkę. Na maśle i oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa wraz ze szpinakiem. Zalać szklanką wody(...)minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. Gdy farsz już zgęstnieje i nieco ostygnie, można zacząć nadziewać nim naleśniki. Ja do mojej porcji dodałam pierś z kurczaka i trochę żółtego sera. :) Enjoy
Kuchnia Ellielubi, czyli pieczarkami i serem. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Farsz: 500g pieczarek 2 cebule 200g żółtego sera sól, pieprz olej 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Składniki na ciasto przekładamy(...)Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. 3. Po tym czasie babeczki wyciągamy, napełniamy pieczarkami, posypujemy startym żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tylko do rozpuszczenia sera. Podajemy na gorąco
Szefowa kuchnipuszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia 10 dag ser żółty Farsz ze szpinaku. 25 dag szpinak w liściach 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku 1 duża pokrojona w drobną kostkę cebula 15 dag. ser feta najlepszy grecki pokrojony(...)minut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Nie zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu, przestudzić. Do zimnego wmieszać starty żółty ser. Farsz ze szpinaku- Na patelni, rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzucamy czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku
Kulinarny karnet Christopheraszybka i smaczna przekąska którą zrobimy w zaledwie 30 minut SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego, 10 plastrów salami (u mnie piastowskie), 3 plastry sera żółtego, 1 jajko, czarnuszka Skworcu do posypania, ketchup WYKONANIE Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami, na nich ser żółty, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki
słodki bratekSzybka karnawałowa przekąska :) Do przygotowania koreczków potrzebne będą: placki tortilii plastry szynki sałata świeży ogórek świeża papryka ser żółty majonez i kethup Sposób wykonania: Placek tortilii posmarować cienko majonezem, ułożyć plastry szynki. Położyć sałatę, posmarować kethupem. Posypać serem żółtym startym na dużych oczkach. Na brzeg tortilii położyć słupek świeżego ogórka i papryki ( na całą długość placka). Ciasno zwinąć w rulon
Darcia w kuchni