serem. Danie bardzo szybkie do przygotowania. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi parówkami, to proponuje przygotować poniższe danie. Składniki: parówki ilość dowolna plasterki boczku (2 plasterki na 1 parówkę) plasterki żółtego sera (1 plasterek na 1 parówkę) suszona pietruszka Parówki lekko naciąć na całej długości (uważać, aby ich nie przekroić!). W przygotowane nacięcie włożyć żółty ser. Całą parówkę owinąć boczkiem
Ugotowaćidealna na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 1 kg cebuli 1 l bulionu 250 ml wina białego (wytrawne lub półwytrawne) 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek bagietka ser żółty Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło wraz z oliwą. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy minimum 30 minut na bardzo wolnym ogniu tak, by się skarmelizowała(...)intensywności ognia. Następnie dolewamy wywar i nadal gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Nakładamy do talerzy. Na wierzch zupy wykładamy grzanki, (wcześniej proponuję je natrzeć świeżym ząbkiem czosnku, pasuje idealnie!) posypujemy serem żółtym, suszonym (lub najlepiej świeżym) tymiankiem i wstawiamy na 5 minut do piekarnika, by ser się roztopił. Po wyjęciu zupa jest gorąca, ser ciągnący, a grzanki przyjemnie nasączone i namięknięte
Taste Of My Dayczosnku i cebuli potraktowałam moją kanapkę dość sporą ilością właśnie surowej cebuli. Kiedyś będąc w Pradze przypadkiem natknęłam się na takie połączenie - i było rewelacyjne! Składniki: bułka masło camembert ser żółty (najlepiej 2 rodzaje) pomidory suszony pół cebuli Każdy wie jak się robi kanapkę, ale aby tradycji stało się zadość... Rozkrawamy bułkę, smarujemy masłem. Na jednej połówce kładziemy 3 plasterki(...)camembert, na drugiej 3 plasterki sera żółtego. Kroimy pomidora na mniejsze części i układamy na kanapce. Całość składamy, wstawiamy do piekarnika, aż bułka będzie chrupka, a ser się rozpuści. Wyjmujemy dodajemy surowej cebuli drobno posiekanej i smacznego! (camembert najlepiej smakuje z żurawiną więc śmiało możemy dodać do kanapki) Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: 6g drożdży, 8g cukru, 150ml lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, 140g sera żółtego - najlepiej plasterki, wyjąć wcześniej z lodówki by nie był zimny, 2 średnie cebule, tłuszcz do podsmażenia cebuli. Przygotowanie: Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć ją na boki(...)chwili zacząć wyrabiać ciasto przez ok.5min. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1h30min. W międzyczasie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę - nie kroić zbyt drobno. Ser żółty pokroić w paski, można pokroić również w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z serem i cebulą - ciasto zrobi się mokre. Ciasto podzielić na 7 części
W kuchni u Monikimąki 1 żółtko 3/4 szklanki wody sól 2 łyżki oleju Dodatki wg uznania. U mnie było: 2 szt. kiełbasy śląskiej 30 dag pieczarek 2 ogórki kiszone 25 dag sera żółtego (u mnie Filipek) oregano, bazylia ketchup Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie ciasta: do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtko, wodę i rozkruszone drożdże. Wyrobić na jednolitą masę i odstawić(...)Pieczarki pokroić w plasterki i dusić aż woda wyparuje. Ogórki pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować ketchupem (lub ulubionym sosem pomidorowym), posypać żółtym serem, rozłożyć kiełbasę, pieczarki, ogórki i posypać przyprawami. Najważniejsze: piec w 250 st. C przez 10-12 min. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachpyszne. Ciasto francuskie można zrobić samemu ale nie jest to ani proste ani szybkie. Ja wykorzystałam opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego wędlina (np. szynka, salami) ser żółty pomidorki koktailowe Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć lub rozwałkować a następnie pokroić na małe keadraty o boku około 3 - 4 cm. Na każdy kawałek ciasta ułożyć wędlinę, kawałek sera żółtego
Mama Gotujeburaki naciowe lub szpinak ok 300-350 g (sparzone) pół szkl mleka pół szkl śmietany 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz 150 g sera feta lub typu feta 150 g sera żółtego 2 małe oscypki Ciasto zagnieść, twarde. wylepić(...)formę do tarty. Buraki naciowe lub szpinak, wymieszać z mlekiem i zmiksować przy pomocy blendera, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek zagotować i podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce ser żółty i jajko. wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min. Wylać na ciasto masę zieloną z serem, posypać startym na tarce oscypkiem
Gotowanie jest łatwezmieszaniu z makaronem conchigliette ( drobnymi muszelkami ) i karmelizowaną cebulką powstało super danie , które zachwyciło domowników! Z całą pewnością na stałe wkracza do naszego menu. SKŁADNIKI : ( 8 szt ) * twardy żółty ser – 150 g * makaron conchigliette – 1 szkl * duże jajko – 1 szt * bułka tarta – ok. 80 g * duża cebula – 1 szt * masło – 2 łyżki * sól(...)smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron conchigliette gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy , przelewamy zimną wodą , odsączamy. Cebulę drobno siekamy. Złocimy na prawdziwym , roztopionym maśle. Ser żółty trzemy na tartce na dużych oczkach. Ugotowany makaron mieszamy z podsmażoną cebulką i startym serem. Dodajemy jajko , przyprawy oraz czubatą łyżkę bułki tartej i dokładnie mieszamy. Formujemy średniej wielkości , zgrabne
Ostra na SłodkoPaluchy drożdżowe z żółtym serem. 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli żółty ser łyżeczka estragonu przyprawa do gyrosa 1 jajko Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). Po tym czasie z ciasta odrywać mniejsze
Bullioskładniki na sos: 4 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku 4 łyżki sera żółtego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku świeżo mielony pieprz suszona ostra papryka sól wykonanie: Ser żółty ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem oraz papryką. Sos odstawiamy na ok. 10 min. aby składniki się przeżarły. składniki: 1 ciasto francuskie
Domowy Smak JedzeniaPaluchy drożdżowe z żółtym serem. 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli żółty ser łyżeczka estragonu przyprawa do gyrosa 1 jajko Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). Po tym czasie z ciasta odrywać mniejsze
Bulliopaluszków krabowych 1 puszka kukurydzy 1/2 świeżej papryki 1 ogórek kilka suszonych pomidorów świeży koperek majonez jogurt grecki / śmietana ulubione przyprawy (w moim przypadku mieszanka sałatkowa francuska) opcjonalnie: ser żółty WYKONANIE Kroimy w kostkę paluszki krabowe, paprykę, ogórek, suszone pomidory i ewentualne ser żółty. Szatkujemy koperek. W naczyniu umieszczamy kukurydzę i pokrojone składniki. Dodajemy swoje ulubione przyprawy oraz
Zofianadębowych. Są naprawdę bardzo smaczne i na zimno i na ciepło! Składniki dla 1 osoby: 1 bułka "paluch" 1 kabanos dębowy firmy Pekpol 1 łyżeczka kukurydzy konserwowej 1 plaster sera żółtego 3 paseczki papryki Przepis: "Dupkę" bułki odcinamy i wydrążamy środek. Nakładamy kukurydzy, sera żółtego (możemy pociąć go w kostkę), kabanosa, którego musimy przełamać na pół, aby zmieścił się
Emcia Pichcipapryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej 1 op. mozzarelli (lub kawałek sera żółtego) * w przypadku innych rodzajów mięsa należy odpowiednio zmienić czas pieczenia 1. Schab pokroić na kawałki (ja przedzieliłam plastry jeszcze wzdłóż na pół - łatwiej jest je później układać w naczyniu(...)minut (czas pieczenia zależy od grubości mięsa, najlepiej sprawdzać jego miękkość). Gdyby wierzch zaczął się zbytnio rumienić należy go przykryć folią aluminiową. 6. Mozzarellę pokroić w kosteczkę (lub ser żółty zetrzeć na tartce). Gdy mięso będzie już miękkie należy posypać nią wierzch i włożyć z powrotem do piekarnika, wyłączyć grzanie i zostawić tak na kilka minut żeby ser się
Kto ugości moich gości?Składniki na spód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj
Bike By Life