ser na sernik - 1000 przepisów (strona:9/67)

Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 198

miodowe:  5 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g masła 4 jajka 5 łyżek miodu Masa serowa:  1,5 kg sera  na sernik  1,5 szklanki cukru 300 g masła 2 cukry waniliowe 5 jajek 4 budynie waniliowe 1,5 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe(...)stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając. W mleku rozpuścić budynie i wlać do masy serowej. Całość gotować na małym ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą masą przekładać placki (trochę masy serowej zostawić na również na wierzch ciasta). Przełożone placki odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w równej wielkości plastry, które następnie poukładać na wierzchu sernika. Zalewę zachować, dolać

My simple kitchen
Bawarski sernik z jabłkami 177

dałam cukier zwykły zamiast trzcinowego. Składniki na ciasto: - 100 g miękkiego masła - 1 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na masę serową: - 1 kg sera na sernik - 8 jajek - 8 łyżek cukru - 1 aromat waniliowy   Składniki na masę jabłkową: - 4 jabłka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cynamonu   Oprócz składników na ciasto, masę sernikową(...)ciasto. Następnie ciasto przerzucamy do tortownicy i równomiernie rozkładamy dociskając łyżką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. W między czasie robimy masę serową. Ser miksujemy z jajkami i dodajemy cukier i aromat waniliowy. Potem obieramy jabłka i kroimy je na plasterki lub ścieramy na tarce też w plasterki. Do jabłek dorzucamy cukier i cynamon

Kuchenne Wariacje
Sernik z kajmakiem na migdałowym spodzie brownie 166

Sernik z twarogu i sera mascarpone. Spód stanowi mocno czekoladowe brownie z migdałami. Warstwa kajmakowa jest bardzo słodka, dlatego do sera dodaję mało cukru. Sernik jest bardzo efektowny i wyróżnia się oryginalnym smakiem. Trochę zmodyfikowany przepis znaleziony na kwestiasmaku.com. Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 70 g posiekanych płatków(...)migdałowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 500 g mascarpone 500 g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 5 jajek 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wierzch: 200 g śmietany 18% 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: 1 puszka (510 g) gotowej masy kajmakowej 50 g solonych orzeszków ziemnych Piekarnik

Bullio
88. Ogólnopolski Festiwal Serów i Twarogów - nasz udział w nim i relacja barrdzo fotograficzna! 205

Witajcie kochani, dziś bez przepisu, ale równie ciekawie. 13 i 14 września odbył się Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa (którego współorganizatorem był nasz Uniwersytet Warmińsko

Symfonia Smaków
Sernik piernikowy 228

temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.   Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam gotowy ser z wiaderka) 250 g cukru ( w przepisie było 150 g, dla mnie masa była mało słodka) 50 g miękkiej margaryny 2 opakowania cukru waniliowego 2 budynie(...)składniki dobrze się połączą, dodać ser i śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i na końcu dodać budynie w proszku. Na upieczony i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy

Na słodko lub wytrawnie
Wykwintny sernik wg Aleex 446

wykwintny sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. Połączyłam w tym przepisie elementy dwóch innych receptur od Dorotus. Spód ciasta zrobiłam według sernika migdałowego z malinami , zaś wierzch to świąteczny sernik wykwintny . To połączenie sprawdziło się znakomicie. Koniecznie wypróbujcie je podczas świąt. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Spód: • 150 g mąki pszennej • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków(...)pieczenia. Podpiec w piekarniku przez 10 minut. 6. Masło utrzeć mikserem na puszystą kremową masę. Dodawać porcjami ser i dalej ucierać. 7. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować. 8. Do sera dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, ziarenka wanilii, cukier wanilinowy. Połączyć mikserem. 9. Śmietanę kremówkę ubić. Oddzielnie ubić białka

W mojej kuchni
Mini serniczki limonkowe z frużeliną jagodową. 211

wszystkich. Lubię takie desery ,gdzie wystarczy kilka składników , niewiele więcej minut pracy , a efekt powala smakiem i równocześnie cieszy oko. Składniki : (na ok 16 serniczków) 400 g sera na sernik (wykorzystałam taki wiaderkowy ) 330 ml śmietany 30% 6-7 łyżek cukru pudru (w zależności jak słodkie desery lubicie ) 1 limonka 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki zimnej wody 16 okrągłych(...)wykorzystałam mrożone ) pół szklanki cukru (110g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki zimnej wody 1 czubata łyżeczka żelatyny Wykonanie : Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem dwóch łyżek cukru Do sera dodać pozostały cukier , sok i skórkę otartą z wyparzonej limonki Ucieramy dodając po łyżce ubitą smietanę. Żelatyne namoczyć w wodzie , rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody , lub tez na kilka

Malinowa Kawiarenka
Kostka malinowo - serowa DZIEŃ BABCI I DZIADKA 357

owoców. Do masy serowej można dać pół na pół serek mascarpone. Warto trochę pokombinować by smakowało całej rodzinie. Składniki :* 3 tabliczki białej czekolady* szklanka płatków kukurydzianych* kilogram gotowego sera do serników* 2 śmietany kremówki  * szklanka cukru pudru* pół kilograma malin* 2 galaretki malinowe  Przygotowanie :Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać pokruszone płatki i wylać masę na spód foremki

Magiczne Życie Marty
Sernik malinowy 171

Sernik malinowy to połączenie najlepszego na świecie sernika nowojorskiego z musem malinowym. Obowiązkowa pozycja latem, gdy bez problemu można kupić świeże maliny. My nie potrafimy

Pociąg Do Kuchni
Sernik migdałowy z malinami 121

przenieść ciasto, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 1 kg sera na serniki 100 ml śmietany 30% lub 36% 5 dużych jajek 180 g cukru 2 łyżeczki aromatu migdałowego (można dać mniej, gdyż jest dosyć migdałowy) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)mnie mrożone) 1/2 szklanki płatków migdałowych Wszystkie  składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka roztrzepać w misce ręczną trzepaczką. Dodać cukier i wymieszać. W misie miksera umieścić ser, śmietanę, jajka z cukrem, aromat, obie mąki (przesiane). Wszystkie składniki zmiksować, ale tylko do połączenia składników. Masę przelać na podpieczony kruchy spód. Wygładzić, ułożyć maliny, posypać płatkami migdałowymi. Piec

Moja Galeria Smaku
Sernik z borówkami 295

Przepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto – tradycyjne, domowe i pyszne :) U mnie w nieco innej formie – jako małe serowe tarteletki (te śliczne foremki dostałam na urodziny i dotąd nie miałam okazji, żeby coś w nich upiec). Z podanych(...)margaryny 30 g masła 40 g cukru 1 żółtko 1 łyżka gęstej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik (ja wykorzystałam ten z wiaderka) 3 jajka 100 g cukru 100 g margaryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego + borówki Borówki myjemy

Ciastkozercy
Sernik czekoladowy 197

wstępie uczulam, aby sernik upiec w szczelnej formie (tzn. takiej, przez którą nic nie wycieknie). Moja stara, mocno zużyta forma spłatała mi bowiem figla ponieważ gdy sernik w całości znalazł się w piekarniku zaczęło się niego mocno kopcić jakby ktoś rozpalał ognisko:P A wszystkiemu winna była właśnie nieszczelna forma, przez którą wyciekał topiący się pod wpływem temperatury(...)sobie nową formę haha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik 4 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna szklanka cukru 1,5 łyżki cukru waniliowego 100 gram gorzkiej czekolady  100 g mlecznej czekolady 100 gram śmietany kremówki

My simple kitchen
Sernik z białą czekoladą i malinami 204

najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód: 180 g ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 20 g budyniu śmietankowego (proszku) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczenej 3 jajka Dodatkowo: 100 g malin, łyżeczka(...)wylać na spód z ciastek. Na wierzchu ułożyć maliny (jeśli były mrożone nie ma potrzeby wcześniej ich rozmrażać) i delikatnie wcisnąć je w masę. Piekarnik nagrzać do 180°C. Sernik piec w kąpieli wodnej (na dno piekarnika lub na blachę pod sernikiem wstawić formę z gorącą wodą – około 1,5 litra). Piec 15 minut w temperaturze

Bullio
SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM (I MOJA PIERWSZA AKCJA) 234

pewnością będą zaskoczeni, a gdy już go spróbują...będziecie go robić co weekend ;) SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM przepis autorski // tortownica 22cm lub większa (nie mniejsza!) ~1kg sera twarogowego na serniki, dwu-trzykrotnie mielonego ~4 duże jajka ~250g (1 i 1/4 szklanki) cukru (użyłam 130g fruktozy) ~łyżeczka ekstraktu z wanilii / cukier z prawdziwą wanilią (nie wanilinowy(...)delikatnie wmieszać w masę serową. Piekarnik rozgrzać do 165*C. Tortownicę o śrenicy 22cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ser. Na środek masy serowej wyłożyć budyń i 'wcisnąć' go sernik (użyłam do tego widelca). Włożyć ciasto do piekarnika i piec 1h. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostudzenia

chili & sugar
Sernik a'la kukułka 158

kukułkę: 1/4 kostki masła o wadze 250 g 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 1/2 szklanki mleka 1 pełna łyżka kakao 1 łyżka spirytusu Masa serowa: 1 kg sera na sernik 125 g masła 3 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1,5 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego Biała polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka

Ciasteczkowy Potwór