ser blue - 140 przepisów (strona:6/10)

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 105

pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżeczki tymianku 1 łyżka oleju INGREDIENTS (3 portions): 150 g risotto rice 250 g mushrooms 1 medium onion 200 g Greek yogurt 100 g blue cheese 1 bunch of parsley 500 ml vegetable stock freshly(...)nią ryż, dokładnie mieszamy i smażymy kilka chwil. Po chwili całość zalewamy bulionem. Zmniejszamy ognień i od czasu do czasu mieszając czekamy aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie kroimy ser w średnią kostkę, mieszamy w misce z jogurtem, pieprzem i ziołami. Gdy na patelni prawie nie ma śladu po bulionie wrzucamy sos jogurtowy i smażymy mieszając aż ser się rozpuści

Martyna Cooks
Pizza z młodymi ziemniakami 136

W poszukiwaniu nowych smaków. Albo raczej łącząc niespodziewane. Bo cóż można nowego w temacie pizzy? Nawet połączenia, które wydają się nam nieprawdopodobne, ktoś gdzieś polubił lub

Gotuj z Blue Raven
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 129

ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert (ok. 60 g) 50 g sera typu Lazur garść liści bazylii Pastry: 1 glass wheat flour 1/2 glass whole wheat flour 1 spoon olive oil 25 g fresh yeast 1 teaspoon sugar 1/2 glass warm water/milk Sauce(...)Greek yogurt 1 garlic clove favorite herbs (this time Herbes de Provence) Toppings: 3 figs 3 slices of prosciutto 60 g mozzarella 60 g Camembert 50 g blue cheese handful fresh basil leafes Zaczynamy od ciasta. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką robota kuchennego, który ugniata ciasto za mnie, ale do tej pory zagniatałam je sama ręcznie. Zanim zaczniemy zagniatać ciasto

Martyna Cooks
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 94

ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert (ok. 60 g) 50 g sera typu Lazur garść liści bazylii Pastry: 1 glass wheat flour 1/2 glass whole wheat flour 1 spoon olive oil 25 g fresh yeast 1 teaspoon sugar 1/2 glass warm water/milk Sauce(...)Greek yogurt 1 garlic clove favorite herbs (this time Herbes de Provence) Toppings: 3 figs 3 slices of prosciutto 60 g mozzarella 60 g Camembert 50 g blue cheese handful fresh basil leafes Zaczynamy od ciasta. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką robota kuchennego, który ugniata ciasto za mnie, ale do tej pory zagniatałam je sama ręcznie. Zanim zaczniemy zagniatać ciasto

Martyna Cooks
Sernik Blue Curacao 271

pudru 3 łyżki Blue Curacao- alkoholu bądź  Opcjonalnie gdy nie mamy Blue Curacao: 3 łyżki syropu do kawy bez alkoholu o tej samej nazwie bądź inny mocny alkohol oraz do pół tubki niebieskiego barwnika w żelu  można użyć dodatkowo barwnik gdy chcemy intensywniejszy odcień sera lub gdy nie mamy bądź nie chcemy użyć alkoholu do pół tubki barwnika

KreatywnePiny
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 103

kulka mozzarelli 150 g sera typu Lazur oliwa, czosnek, ulubione zioła, sól, pieprz INGREDIENTS (5-6 portions): 200 g rye pasta 400 g chicken thighs without skin and bones 1 medium zucchini 200 g champignion mushrooms 3 medium beets 1 medium red pepper 1 medium carrot 200 g Greek yogurt 1 mozzarella ball 150 g blue cheese olive oil, garlic(...)ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy pokrojonego buraka – inaczej wszystko miałoby buraczany kolor. Warzywa wracają do miski, dorzucamy do nich odcedzony makaron. Wszystko mieszamy z jogurtem i serem typu Lazur pokrojonym w kostkę. Wrzucamy mieszankę warzywno-makaronową do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kurczaka i przykrywamy go plastrami mozzarelli. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego

Martyna Cooks
Sałatka z surową soczewicą 120

  Zauważyłam, że nie mam większych problemów z dostosowaniem menu do zasad, o których pisałam w styczniowym poście. Problemy mam po ćwiczeniach. Wracam zmęczona z siłowni

Gotuj z Blue Raven
Navajas – iberyjska uczta 290

białą, pleśniową skórką kryje się miękki , lejący ser o niezwykłym smaku. Dzięki specjalnej podpuszczce z kwiatu karczocha nie ma gorzkiego posmaku. Najlepszy jest w temperaturze pokojowej, przed spożyciem powinniśmy go wyjąć z lodówki co najmniej 45 minut wcześniej. Lekko podgrzany jest wspaniały, delikatny, lejący. Wszystkie te wspaniałości popijaliśmy portugalskimi winami: Blue Ocean Verde 2013 – Vinho Verde DOC, Lourosa Bardzo typowe

królestwo garów
Pizza ze szpinakiem i niebieskim serem, Zupa z tortillą 195

Tomka:). Składniki nadzienia: ok. 150 g świeżego szpinaku (np. baby) ok. 200 g niebieskiego sera (z pleśnią Penicillium) Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, połóż liście szpinaku i drobno pokrojony ser pleśniowy. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przepis bierze udział w akcjach:      Lekki i całkiem przyjemny film opisujący perypetie emerytowanego szefa kuchni i jego(...)niezamężnych córek. Do tego pięknie podane i kolorowe jedzenie (zdecydowanie lepiej oglądać film, gdy się jest najedzonym) -  Zupa z tortillą  (2001, Maria Ripoll). Pizza with spinach and blue cheese, Tortilla soup The combination of spinach, tomato sauce and blue cheese plus thin pizza dough – delicious! You can make the pizza dough and the tomato sauce following this recipe

Qlinarnie i Qlinarnie
Mezze penne rigate z pieczarkami, grillowanym paprykowym kurczakiem i winnym ogórkiem. 138

znowu chory. Tym razem blady, z bolącym brzuszkiem i ogólnie nie w sosie.Uziemiony w domu z wykasowanymi na dziś planami, włączyłem, bąblowi leżącemu na kanapie, pod kocykiem w kolorze blue, drugą część Smerfów. Nie zliczę ile razy to już widział, straciłem rachubę przy 44 razie.A ja do kuchni.Dziś będzie filet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki(...)podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą, solą i czosnkiem.Odkładamy do lodówki.Na roztopione na patelni masło wrzucamy, ściskając mocno w garści, posiekany

BaRepas
Bułki greckie Tiropsomo 229

Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3mm. Na cieście rozłożyć po kilkanaście kosteczek sera zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte(...)minut, do czasu zrumienienia. Po wyjęciu bułki ostudzić na kratce. Razem ze mną bułeczki piekli: Bożena Moje domowe kucharzenieDorota Moje Małe CzarowanieKinga Małe Kulinaria Marta Blue Hipopotam Łucja Fabryka Kulinarnych InspiracjiEwelina Stylowa kuchnia Magda Moja kulinarna przygoda  Monika matkaWariatka Magda ZieleninaMałgosia Smaki AlzacjiMagdalena z bloga Czary-gary w kuchni  Paulina z bloga

Ala piecze i gotuje
Brokułowy placek :) Wyśmienity :) 160

pieprz, czosnek niedźwiedzi, cayenne Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich jogurt, przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do jajek wsypujemy żółty ser. Teraz najważniejsze ! Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, który wcześniej blanszowaliśmy w lekko osolonym wrzątku ok. 5 min. Brokuły zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)dodajemy startego selera oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje :) Gotowe ! Możecie do sosu dodać jeszcze jakiś serek, który wzmocni smak. Fajny może okazać się pleśniowy blue.  Polecamy Wam to danie, bo jest naprawdę wyśmienite.  Pozdrawiamy i życzymy miłego dnia

vegetanie
Tiropsomo 176

oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka.[u mnie z każdej części zrobiony długi wałek,na środku zawiązany węzełek ,końcówki wałka owinięte dookoła(...)Łucja.  Piekły ze mną : Małgosia z blogu Smaki Alzacji Kinga z blogu Małe kulinaria Dorota z blogu Moje małe czarowanie Marta z blogu Blue Hipopotam Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji Alina z blogu Ala piecze i gotuje Ewelina z blogu Stylowa kuchnia Monika z blogu Matka wariatka Magda z blogu

Moje domowe kucharzenie
PIZZA Z KURCZAKIEM PIECZONA NA KAMIENIU 200

Jakiś czas temu od firmy  PODSTAWKI.PL  otrzymałam kamień do pieczenia. Jest to piękny niebieski labrador Blue Pearl, pochodzący z Norwegii. Na kamieniu tym upiekłam pizzę, sprawdził się w 100% i teraz każda moja pizza zostanie upieczona właśnie na nimi.Standardowe nagrzanie kamienia nstępuje w temp 220- 250 st. Wtedy pieczenie trwa 7 minut.Ja uzywam niższych temperatur więc mój czas(...)szkl mąki 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju dodatki: 40 dag piersi z kurczaka 15 plastrów żółtego sera 1 opakowanie mozzarelli duża kulka zioła prowansalskie sos do pizzy Folwark Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn.  *Pierś z kurczaka oprószamy solą

Z Majeczką w kuchni
Udka faszerowane 233

końca kości (u góry kość łamiemy uderzając w nią mocno tłuczkiem). Odcinamy mięso od kości, mielimy je w maszynce o grubych oczkach lub miksujemy w blenderze. Dodajemy żółty ser, pietruszkę, sól, pieprz i trochę słodkiej papryki. Dokładnie wyrabiamy masę. Udka napełniamy farszem, zawijając skórę do środka. Z wierzchu posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej. Wkładamy(...)wzięli :Ulla z bloga Kuchnia na wzgórzuMateusz Staniszewski – zdjęcie na FBPaweł z bloga Chleby.infoIza z bloga  Smaczna PyzaBożena z bloga  Moje domowe kucharzenieBlue Raven z bloga  Gotuj z Blue RavenLaura z bloga  Cafe babilonFilip Wróblewski – zdjęcie na FBJoanna z bloga  Różowa kuchniaMarta Rosołowska – zdjęcie na FBAnita i… Nie tylko z bloga  Nerds’ KitchenDorota z bloga  Moje

mojewypiekiinietylko