łyżki soku wyciśniętego z limonki; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki białego cukru; 3/4 łyżeczki mielonego kuminu. DO PODANIA (DO WYBORU): Pęczek świeżej kolendry; 1 dojrzałe (miękkie) awokado; 1 średni pomidor; Papryczka jalapeno; 2 średnie rzodkiewki; 1 szklanka salsy; Kilka łyżek kwaśnej, gęstej śmietany - u mnie bez; 100 g pokruszonego sera feta - u mnie bez. DODATKOWO: Malakser lub wielofunkcyjny robot kuchenny
Gospodyni Miejskazwijamy ruloniki. Układamy je w naczyniu do zapiekania. 5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nim naleśniki i zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. 6. Podajemy i smacznego. Rady: Z przepisu wyszło mi 10 sztuk naleśników. Można użyć czubrycy białej. Szklanka do odmierzania składników o pojemności
Izabelawkuchnizawitać na świątecznym stole. Najlepiej wtedy dodać kolorowe pisanki i białą kiełbasę . SKŁADNIKI : ziemniaki – 4 sztuki kiełbasa zwyczajna jub jałowcowa– 1 sztuka jajko – 2 sztuki cebula – 1 sztuka ogórek konserwowy lub kiszony – 2 sztuki musztarda – 1 łyżka suszony koperek – 1 łyżeczka olej do smażenia sól i pieprz trochę żółtego sera – opcjonalnie PRZYGOTOWANIE : Obrać i ugotować ziemniaki. Kiełbasę pokroić
kuchniabellissima.wordpress.comporcji Czas przygotowania: 60 min Krem szparagowy 2 pęczki białych szparagów 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 100 ml śmietany 30% sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżek masła Tortellini 200 g mąki pszennej najlepiej typu 00 2 jajka szczypta soli łyżeczka oliwy (opcjonalnie) 200 g koziego sera 1 łyżka świeżego tymianku Oliwa ze szczawiku 2 gaście
Słodki Kompromisgotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ser także ścieramy. Szynkę (najlepiej bez skórki) i ogórki kiszone (lekko odciskamy z nadmiaru soku) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i mieszamy z musztardą i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czerwoną cebulę można zastąpić białą, ale znacznie lepiej się prezentuje kolorystycznie w sałatce
Kolorowy Przepisownikodparuje cały płyn, doprawić solą i pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony ser , wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi. Ugotować pierogi we wrzątku. (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Ja podałam je z sosem pieczarkowym, można użyć inne białe sosy
Gotowanie jest łatwecebuli pokrojonej w półtalarki olej do przesmażenia cebuli 200ml białego wytrawnego wina 1 marchewka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 litr bulionu z kostki, najlepiej wołowy, ale może być także drobiowy lub warzywny sos sojowy sól, pieprz kilka kromek bagietki do przyrządzenia grzanek starty żółty ser lub mozzarella W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę
Codzienne GotowanieSezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego
Ostra na SłodkoSkładniki : 50 dkg białego mielonego twarogu 50 dkg mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 kostki margaryny 4 całe jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier puder do posypania tłuszcz lub olej do smażenia Sposób wykonania : Mąkę przesiać na stolnicę , dodać cukier, sodę , ser, margarynę i jajka. Zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Rozwałkować na grubość około
Przepisy i porady kulinarnecukrem i cynamonem. Polecam Najlepsze kluski leniweSkładniki:500 g dobrej jakości twarogu białego tłustego lub półtłustego2 szklanki mąki pszennej2 jajka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejszczypta soliokoło 3/4 szklanki śmietany(najlepiej 36% ale ja czasami używam również tej 18%, ale o rzadszej konsystencji)cukier do posypaniacynamonPrzygotowanie:Ser rozdrabniamy dokładnie widelcem. Dodaje do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajka. Zagniatamy
Mania GotowaniaDelikatne kremowe, pyszne ! Tym razem robiłam risotto bez białego wina i muszę powiedzieć, że podbiło ono moje serce. Ba, nie tylko moje - mąż i córa zajadali i prosili o więcej ! Składniki: 1 szkl. ryżu arborio około 1 litra bulionu drobiowego 200 g boczniaków 1 cebula 120 g sera gouda 1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS 2 łyżki oliwy
kolorowotorcikowoorzechów włoskich100g ciastek pełnoziarnistych90g miękkiego masłaMasa serowa:100g orzechów laskowych (mogą być włoskie)1 łyżeczka masła50g cukru100ml + 6 łyżek soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego2 pomarańcze5 łyżeczek żelatyny250g serca mascarpone400g gotowego sera na sernik4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)1 opakowanie cukru wanilinowegoWierzch:6 podłużnych biszkoptów2 galaretki pomarańczowe (każda na 500ml wody) 4-5 herbatników lub korzennych ciastek Spód(...)skórki i białego albedo, a następnie miąższ odfiletować. 5. Żelatynę zalać 6 łyżkami soku pomarańczowego i odstawiać na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (można dodać jeszcze trochę soku pomarańczowego z tych 100ml) i zdjąć z ognia. Odstawić na około 10 minut, aby trochę przestygła – ma być letnia. 6. Oba sery przełożyć
Mała Cukierenkaskładniki ciasto: ok 350 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożone i dobrze wyciśnięte 3 jajka średniej wielkości, oddzielone białka od żółtek sól i świeżo zmielony czarny pieprz 40 g kremowego białego serka sól, pieprz gałka muszkatołowa papryka w płatkach ( dałam pul biber) 1 duży ząbek czosnku farsz 1 cebula drobno pokrojona (opcjonalnie) 200 g miękkiego, kremowego serka(...)piekarnik do 190 st C (piekłam z termoobiegiem) Wyłożyć papierem płytką foremkę o wymiarach ok 30 x 23 cm Posiekać odciśnięty szpinak i wymieszać z 40 g kremowego sera, żółtkami i przyprawami (solą pieprzem, papryką w płatkach i startym czosnkiem). Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą szpinakową. Przełożyć masę do przygotowanej formy
Stare GaryJeśli lubicie racuszki na śniadanko lub kolację, to polecam ten sprawdzony przepis. Są puszyste, smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić kawałeczek ciasta do kawy czy kakao
Gosia gotujeNaleśniki , naleśniki , naleśniki – taka odpowiedź ode mnie zwykle pada , kiedy ktoś mnie pyta na co mam ochotę.To właśnie naleśniki są tym daniem , którego nigdy
Ostra na Słodkotaka fajna potrawa na obiad w tygodniu, bo możecie do niej wykorzystać różne produkty, które zalegają w lodówce. Nie bójcie się wiec zmodyfikować mój przepis i dodać inne warzywa, sery czy wędliny, które musicie wykorzystać. Jak już wspominałam, przygotowanie zapiekanki jest niekłopotliwe, a to między innymi dlatego, że nie musicie gotować kaszy. Do zrobienia zapiekanki wykorzystałam mieszankę już ugotowanych, gotowych(...)produkt za wygodę i często robię na jego bazie sałatki na kolację. Do zapiekanki wybrałam miks o nazwie 7 Ziaren składający się z pełnej składników odżywczych mieszanki ryżu białego długoziarnistego, jagód pszenicy, quinoi białej, quinoi czerwonej, ryżu czerwonego, ryżu dzikiego, kaszy bulgur z pszenicy oraz soczewicy. Jeżeli posiadacie patelnię nadającą się do piekarnika (np. patelnię żeliwną), to będziecie w stanie
Chilli Czosnek i Oliwaobiad, jak i na kolację. Makaron z boczkiem, oliwkami i kaparami Składniki: 1) ok. 300 g makaronu penne 2) 1/2 szkl. białego półwytrawnego wina 3) puszka pomidorów krojonych 4) 250 ml soku pomidorowego 5) 200 g wędzonego boczku(...)kilka łyżeczek kaparów 9) pieprz czarny świeżo mielony 10) chili 11) garść rukoli 12) 150 g sera żółtego Sposób przygotowania 1. Makaron gotujemy al dente. 2. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy sok pomidorowy, pomidory krojone, wino, kapary i pokrojone w plasterki
Na kulinarnym poligoniepierzynką z pieczarek lub sosu pomidorowego i żółtego sera.. Polecam też kotlety z mięsa po rosole , paszteciki z mięsem z rosołu i pasztet drobiowy z rosołu . Dodatki do krokietów… ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka
Kulinarny S.O.S.się oczywiście jajka faszerowane; z dodatkiem tuńczyka, łososia, żółtego sera, rzodkiewek czy też ze szczypiorkiem lub koperkiem. Na pewno nie może zabraknąć naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą w zależności od regionu kraju podajemy z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Obok sałatki pojawią się również domowe pasztety, a także tradycyjna już biała kiełbasa, choć ona raczej – wraz z żurem ugotowanym
Kulinarne przygody Gatitysię odważnych połączeń – polecam kozi ser! Smakują fenomanalnie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 10-12 szt ) SCONES: * mąka pszenna – 400 g * zimne masło – 80 g * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * cukier – 80 g * sól – 1 duża szczypta * jajko – 2 szt * mleko – ok. 100 ml * mleczna i biała czekolada – 100 g * orzechy laskowe
Ostra na Słodkosię odważnych połączeń – polecam kozi ser! Smakują fenomanalnie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 10-12 szt ) SCONES: * mąka pszenna – 400 g * zimne masło – 80 g * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * cukier – 80 g * sól – 1 duża szczypta * jajko – 2 szt * mleko – ok. 100 ml * mleczna i biała czekolada – 100 g * orzechy laskowe
Ostra na Słodkoświeżych pomidorów i innych warzyw, np. pieczarek i sera. Dziś gołąbki wg przepisu Ani Starmach. Gołąbki z mięsem, ryżem i pomidorami. Dodałam do nich od siebie lubczyk i ostrą paprykę, nieco zmieniłam przygotowanie kapusty, czas gotowania gołąbków, zwiększyłam ilość passaty. Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego 120 g białego ryżu 1,5 l domowego, gęstego przecieru pomidorowego (lub kupnej passaty
Zasmakuj Kuchnisię Tydzień Kuchni Hiszpańskiej. Świeże owoce morza, hiszpańskie sery, oliwki, regopnalne sosy i warzywne pasty. Mnóstwo produktów Sol&Mar, które inspirują ! Wybrałam do przetestowania mieszankę owoców morza do paelli. szklanka ryżu szczypta szafranu cebula 2 ząbki czosnku mieszanka owoców morza Sol&Mar bulion ok 750 ml 3/4 szklanki białego wina pół szklanki zielonego groszku papryki zielona i czerwona
AZgotuj!Ostatnio z dyni acorn zrobiłam placki. Dziś, z jej białej odmiany – tartę. Stanowczo nie wegetariańską, ale pyszną wyśmienicie. ok. 500 g dyni startej na tarce o małych oczkach ok. 200-300 g suchej wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni bez tłuszczu ok. 100-150 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach 1 jajko
Kucharzycaprzygotować pastę. Doskonała w smaku, dość ostra, dzięki dodatkowi sera pleśniowego do chlebka czy bułeczki. Przyrządzam ją zazwyczaj na niedzielne śniadanie, jest jedną z moich ulubionych past. Składniki: 25 dag naturalnego twarożku- ja miałam President ½ pora 15 dag pleśniowego serka 1 łyżka orzeszków ziemnych niesolonych Sól do smaku Pieprz biały do smaku Spsób wykonania: Por posiekać drobno w kostkę
Wanilia i Kardamonwięc postawiłam na pierwszego składańca z udziałem sera (mieszanych serów i śmietany, bo zużyłam co miałam akurat w lodówce). Z racji braku sił na dłuższe stanie w kuchni poszłam na łatwiznę. Robię to baaardzo rzadko, ale tym razem nie żałuję :) biszkopt kakaowy z udziałem cukru migdałowego (i budyniu z białą czekoladą!) przełożyłam, prócz sernika, gotowym kremem... Całość zwieńczyły naturalne posypki
Kolorowy Przepisownikjednak plany na zrobienie tego samego sernika z białej czekolady :) może być smacznie!! Składniki: 1 kg serka w wiaderku 70 g masła 2 łyżki czubate ciemnego kakao 200 g zbożowych ciasteczek 4 jajka 1 budyń waniliowy 1 szklanka cukru 200 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany 30 % Wykonanie: Ser, śmietanę oraz jajka należy wyjąć z lodówki dużo wcześniej aby osiągnęły
W Moim Magicznym Domukaparów, oliwek i ziół i ostrych przypraw z twardym serem. Jeśli używacie czerwonego pesto z suszonych pomidorów, nie zaszkodzi odrobina soli i papryczki chili żeby zaostrzyć smak. Sos robimy wlewając jogurt lub kefir do miseczki. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku z odrobiną soli. Na szczyt białej mieszanki sypiemy curry, podlewamy jogurt dobrą oliwą, kładziemy posiekaną
Karo in the KitchenMój Ulubiony" lub Philadelfia 1/2 średniej cebuli czerwonej lub białej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta soli szczypta pieprzu czarnego 3 łyżki jasnego piwa 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1. Camemberta zostawiamy w temperaturze pokojowej dzień wcześniej, aby nabrał smaku i zmiękł. W szklanej lub ceramicznej misce rozgniatamy ser z masłem, żeby się połączyły (można użyć miksera
Kuchnia Prezydentowejkremska (byle nie francuskiej) - 1 ząbek czosnku - 1/4 szklanki białego wina - chili posiekane W/w składniki zmiksuj w blenderze. Wlej do rondelka i zagotuj. Gotuj ciagle mieszając tak aby sos się zredukował przez 5-7 minut. Gotowym sosem smarujemy pizzę. Dodatki do pizzy możesz wybrać wedle własnego uznania ja użyłam: - ser żółty cheddar - czarne oliwki - pomidorki koktajlowe - kapary - żurawina w oleju
SMYKWKUCHNIpieczarek 2/3 szklanki kaszy quinoa (u mnie mieszanej) 1/2 białej części pora 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli 2 szklanki wywaru z warzyw 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 2-3 łyżki oleju roślinnego ok. 80g żółtego sera w plasterkach Kaszę quinoa przepłukuję na gęstym sitku, wrzucam
W kuchni Karmel-itkiduże ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę 4 cebulki dymki - białe i zielone części dobrze posiekane1 zielona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroić1 czerwona papryka, nasiona usunąć i drobno pokroićok 200 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę 5 jajek100 ml kwaśnej śmietany180 g żółtego sera - np Chedar, Parmesan, Gouda - startego na drobnej tarcepęczek szczypiorku drobno pokrojonysól, pieprzopcjonalnie50
Stare GaryPoza sezonem letnim można dodać kawałki tuńczyka, kilka rodzajów sera, marynowane warzywa, wędlinę...itp. To WASZA sałatka i WY decydujecie z czego będzie przygotowana. Sami dobieracie składniki, stad jego nazwa: dobieraniec :) Przykładowe sosy do sałatki: Najpierw przygotowujemy bazę do sosów. Robimy ją ze śmietany, majonezu, soli oraz pieprzu, najlepiej białego. Proporcje zależą od naszego smaku i upodobań. Śmietanę można
Codzienna kuchnia niecodziennaColourful peppers. Składniki. 2 papryki 1 jajko 20 dag sera ricotta 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki koperku 1 łyżeczka oliwy sól Wykonanie. Papryki przekroić na pól i oczyścić. Ricottę utrzeć z żółtkiem i śmietaną, doprawić solą i podzielić na trzy części. Białą część odstawić. Do drugiej dodać keczup i paprykę słodką. Trzecią
Kulinarny karnet Christophera