bulionu warzywnego ( ja osobiście gotuję sama taki wywar) 3 serki topione śmietankowe ( kupuję takie w kształcie kiełbaski) 150g sera żółtego startego na małych oczkach sól pieprz biały 100 ml słodkiej śmietanki makaron (100 g mąki, 1 łyżka oleju, 1 jajko) Przygotowanie: Zagotować bulion. Do miseczki wlać(...)doprawić solą i pieprzem. zagotować zupę. Śmietankę zahartować w odrobinie zupy aby podczas wlewania śmietany do zupy nie zważyła się. Gdy w zupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę serową. Ja osobiście taką zupę podaję z makaronem domowej roboty. W mące robimy dołek i dodajemy jajko, mieszamy widelcem. Składniki zagniatamy dodajemy
Amatorka kuchennaśmietany z dodatkiem brokułów. To wyszło całkiem smaczne danie... Składniki: 200 g makaronu rigatoni 1 brokuł 2 łyżki oliwy 1 cebula 100 ml białego wina 200 ml śmietany ½ łyżeczki ostrej papryki 150 g sera gorgonzola 2 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Makaron ugotowałam al dente (wg instrukcji na opakowaniu) w osolonej wodzie z dodatkiem
Kuchnia u Krysiplus duży, bo cheddar'a użyłam, a dawniej był po prostu ser żółty. Co do reszty - no cóż, pieczywo niestety gorsze ,kiełbachy też można się zastanowić czy lepsze. Tak czy siak, zróbcie sobie, proste , fajne zimowe grzanki!składniki (ilość zależy od ilości gości i głodu)dowolna biała bułka pokrojona na kromkikiełbasa też dowolnakeczupser żółty - ja użyłam cheddar'amasłoszczypior zielony
Stare Garyschabu :)Was również zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna i bardzo smaczna!* schab- 8 plastrów* szynka parmeńska- 8 plastrów* ser żółty- 8 plastrów* szałwia- 16 listków* cebula- 2 szt.* wino białe- 1 szklanka* przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony* oliwa do smażeniaRozbić plastry schabu na grubość około 0,3 cm.Przyprawi
Kraina Miodem Płynącawielkanocnym obżarstwie, taka zupa będzie idealna na obiad. Z ciągnącym się serem ... mniam SKŁADNIKI 1 duży por, 2 serki topione (trójkąciki), 2 marchewki, sól, biały pieprz Skworcu , natka pietruszki, 2 łyżki masła, 1 ½ l bulionu drobiowego, ½ szkl. ugotowanego makaronu, kawałek sera żółtego pokrojonego w kostkę WYKONANIE Pora kroimy w plastry, marchewkę obieramy, ścieramy na tarce. W garnku
słodki bratekwręcz przeciwnie. Może zaskakiwać nas z każdą łyżką coraz bardziej. Spróbujcie :) Składniki: duży seler duża pietruszka lub 2 małe (korzeń) 3 młode ziemniaki biała część dużego pora średnia cebula 2 ząbki czosnku dojrzała gruszka 100g sera pleśniowego camembert 100ml śmietanki kremówki 30% szczypta gałki muszkotołowej kilka listków bazylii sól, pieprz, słodka papryka w proszku Przygotowanie: Ziemniaki, seler oraz pietruszkę
ChilliJemyminut. I... gotowe :) I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet potroić!) jego ilość(...)energicznie w szklance kilka łyżek sosu z mąką. Wymieszać z resztą. Doprawić i odstawić do przestudzenia. + ulubione dodatki (te idealnie komponują się z białym sosem) garść świeżego szpinaku ok. 100 g sera feta 2-3 plastry szynki drobiowej świeży ogórek, rzodkiewka i kiełki (do podania) Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić ,,ciasto", formując okrąg. Wyłożyć
Kuchnia Ellieprzyprawa do gyrosa 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 zielony ogórek 1 puszka kukurydzy 1/2 słoiczka suszonych pomidorów z zalewy 1 op. sera feta 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka białego octu winnego sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej(...)pół. Usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Suszone pomidorki osączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy majonez zmieszany z octem winnym, doprawiony solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia
Smaki Na TalerzuDziś coś lekkiego, a zarazem sycącego :) Zupa krem z pora SKŁADNIKI: duży pory 1 cebula kilka ziemniaków bulion warzywny sól, pieprz Dodatki : , cebulka prażona pokruszony ser feta Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki(...)Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Posolić, popieprzyć do smaku, i zmiksować na gładki delikatny krem. Posypać serem feta i prażoną cebulą. Smacznego !!! Print
MarciochaKucharzyKolejny mój przepis na roladki. Duszone we własnym sosie są najlepsze. Składniki: Kotlet schabowy 8 szt. Ser żółty 8 plasterków Boczek wędzony 8 plastrów Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Śmietanka 30 % Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, posypać solą i pieprzem i odłożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozbić tłuczkiem dosyć cienko. Na każdym
Tradycyjna Kuchniaktóre dopełniają całość. Było pysznie :) Tortownica 24 cm Składniki: Spód: 150 g herbatników maślanych 90 g masła 50 g wiórków kokosowych Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 250 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 100 g cukru 5 łyżeczek żelatyny 3 wafelki Princessa kokosowa Polewa: 100 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 2 wafelki(...)serowa: Śmietanę kremówkę wlać do garnka. Mocno podgrzać (ale nie zagotować). Zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Chwilę odczekać aż czekolada się rozpuści i całość wymieszać. Ser przełożyć do miski. Wsypać cukier i zmiksować. Dodać wiórki kokosowe oraz czekoladę i dokładnie zmiksować. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia. Wafelki pokroić na małe kawałki. Żelatynę
My simple kitchensmaczne a zarazem tanie w wykonaniu kluski na obiad, przepis pochodzi z okolic Podhala. Składniki: Bułka tarta 30 dag Śmietana ½ szklanki Pieczarki świeże 10 dag Ser żółty starty 10 dag Masło 2 łyżki Cebula biała 1 szt. Szynka 10 dag Mąka 2 łyżki Jajka 2 szt. Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki pokroić w kostkę razem z cebulą, przysmażyć
Tradycyjna Kuchniakierunku jej ulepszenia i tak powstała pizza wegańska. Cały sekret tkwi w ultra cienkim cieście, które przygotowałam z mąki pszennej pełnoziarnistej. Dodatki???, też niecodzienne : Bataty, biała fasola,rukola, i brokuły, chili,pomidor. Zero sera, i niezdrowych sosów. Bazowo za sos posłużył mi koncentrat pomidorowy,doprawiony czosnkiem,solą i pieprzem. Łatwy i bardzo sycący posiłek z dużą dozą zdrowia. Zachęceni/?? Koniecznie(...)ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży Dodatki 250 g świeżego brokułu podzielonego na różyczki 1/2 średniej cebuli 2 łyżki białej fasoli z puszki garść świeżej rukoli garść czerwonej sałaty 1 batat 1 pomidor 1/2 świeżego chili Na sos: 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego szczypta soli
vaniliowoczekoladowavegetables on frying pan Hortex 6 sztuk naleśników / 6 pieces of pancakes 150 g boczku / 150 g bacon sos beszamelowy / 1/2 juice with lemon 100 g sera parmezan / 100 g parmesan cheese Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 20 min, ilość porcji: 6 Najpierw podsmażamy boczek do zarumienia się. Potem przygotowujemy warzywa na patelnię według(...)będę podawać przepisu na sos beszamelowy, podam tylko przyprawy jakimi go przyprawiłam: 1 goździk, 1 liść laurowy, sok z połowy cytryny, szczypta soli, szczypta białego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej oraz garść startego sera. Jak już mamy przygotowane wszystkie części potrawy to zabieramy się do jej składania. Na naleśniki nakładamy trochę farszu, zwijamy je i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na końcu
Projekty ze smakiemtylko smaczna. Jest pyszna Składniki: 3 brokuły o łącznej wadze ok. 800 g 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 115 g sera pleśniowego 750 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina 50 ml gęstej śmietany (18%) sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie(...)się smażyły. Następnie dorzuciłam różyczki brokuła, wlałam bulion i wino. Zostawiłam na małym gazie, na około 10 minut, aż brokuł zmięknie. Zmiksowałam zupę, dodałam 65 g sera pleśniowego i zostawiłam do gotowania, aż ser się rozpuścił. Wlałam śmietanę, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. W rondelku rozgrzałam pozostałe masło, wrzuciłam odłożone różyczki brokułu , żeby się podsmażyły
Kuchnia u Krysi