ser biały - 9461 przepisów (strona:314/631)

Sałatka z buraczków i marynowanych karczochów 166

Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką, a zarazem sycącą sałatkę, którą możecie również zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani:  10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:4 ugotowane buraki200 g marynowanych karczochówser fetaszczypiorek2 łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynypieprz biały mielonyszczypta soliPRZYGOTOWANIE:Ugotowane(...)buraki kroimy w półksiężyce i przekładamy do miski. Dodajemy marynowane karczochy i posiekany szczypiorek. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Mieszamy i przekładamy na talerz. Na koniec posypujemy serem feta. Smacznego

kulinarnyJa
Sałatka z rukoli, pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi 263

Kluczem do sukcesu są dobre, słodkie i soczyste pomarańcze, które w połączeniu ze świeżą miętą, białym octem winnym i oliwą, tworzą przecudowny dressing. Do tego pikantne listeczki rukoli, podprażone orzechy włoskie (pomarańcze i orzechy włoskie to według mnie zawsze udane połączenie) oraz słony ser halloumi - wszystkie smaki w tej sałatce wspaniale się uzupełniają. Ta sałatka smakowała nam bardzo, bardzo(...)grillowanym halloumi inspiracja BBC Good Food Składniki (na 2 porcje): 2 pomarańcze mały pęczek świeżej mięty (czyli 1 doniczka, jeżeli kupujecie w supermarkecie) 2 łyżeczki białego octu winnego 1,5 łyżki oliwy 250 g sera halloumi, pokrojonego na plastry 4 garście rukoli 25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych i podprażonych na patelni czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Z pomarańczy wykrój

Chilli Czosnek i Oliwa
Tartiflette - zapiekanka alpejskich górali 187

tłustego mleka robili ser reblochon . To właśnie z tego sera jest znana zapiekanka alpejskich górali. Warstwy plastrów ziemniaków poprzekładane śmietanową masą z wędzonym boczkiem, słodką cebulką i aromatycznym czosnkiem, zwieńczone plastrami grubo krojonego kremowego sera z pleśniową skórką to właśnie uzależniające i jakże przychylne w zwiększaniu obwodów talii - Tartiflette. Z racji tego, że ser reblochon nie jest tak łatwo dostępny(...)smaku. Rozgrzewające i sycące na długo...idealne na zimę! Tartiflette Potrzebujesz: 1kg ziemniaków 2 średnie cebule 100g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 30ml białego wytrawnego wina 200ml śmietanki 30% sól pieprz gałka muszkatołowa 1 krążek sera pleśniowego reblochon lub Camembert 1 łyżeczka masła Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki obierz, pokrój w 0,5 cm plastry i ugotuj al dente w osolonej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kasza jaglana z cukinią, porem i suszonymi pomidorami 135

suszonymi pomidorami późną kolację. A ja lecę się pakować. Kierunek -  Macedonia!!  Kasza jaglana z cukinią, porem i suszonymi  pomidorami z dodatkiem sera pleśniowego Składniki: 3 średnie cukinie 1 por (biała i jasnozielona część) 7-8 suszonych pomidorów w oleju ½ szklanki suchej kaszy jaglanej 1/3 szklanki gęstego naturalnego jogurtu 50-100 g sera pleśniowego 1-2 ząbki czosnku

Moja Mama Gotuje
Zupa cebulowa z grzankami 90

Kuchnia francuska. Pyszna zupa cebulowa.Do tego chrupiące czosnkowe grzanki z dodatkiem sera. Składniki 4 duże cebule 750 ml bulionu wołowego 200 ml białego wytrawnego wina 100 ml wytrawnego sherry 50 g masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki octu z czerwonego wina Grzanki ; 5 kromek bagietki 50 g żółtego sera 3 łyżki oliwy sól pieprz(...)przez minutę, ciągle mieszając. Wlałem ocet, dusiłem 2 minuty. Dodałem bulion wołowy oraz białe wino i sherry. Wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem 30 minut na małym ogniu. Bagietkę pokroiłem na kromeczki, natarłem je przekrojonym ząbkiem czosnku, skropiłem oliwą, ułożyłem na blaszce, posypałem startym żółtym serem. Zapiekałem w temperaturze 200 stopni C przez 5 minut, aby grzanki zbrązowiały i stałe

R'n'G Kitchen
ZUPA NEAPOLITAŃSKA NA INDYKU 165

selera naciowego kawałek bulwy selera 3 serki topione po 100 g każdy ( u mnie ementaler, gouda, maasdamer) 100g startego na drobnych oczkach żółtego sera śmietana 18% 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy gałka muszkatołowa sól biały pieprz natka pietruszki Wykonanie:  Skrzydła myjemy, wkładamy do garnka zalewamy dużą ilością wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól. Gotujemy około(...)jest już miękkie wyjmujemy je na talerz, obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy ponownie do zupy. Następnie do miseczki wkładamy wszystkie nasze sery. Zalewamy odrobiną gorącego bulionu - blendujemy. Przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Na koniec doprawiamy sporą ilością śmietany i posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Podajemy

Walijskie Pichcenie
Jajka zapiekane w kokilkach 159

Dziś postawiłam, na szpinak, wędzonego łososia i kozi ser. Erupcja smaków. SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 jajka spora garść szpinaku 50 g wędzonego łososia kawałek pora (biała część) ząbek czosnku gałka muszkatołowa kilka kosteczek koziego sera  sól pieprz masło lub oliwa PRZYGOTOWANIE: Na tłuszczu przesmażamy posiekany por oraz czosnek-dodajemy szpinak. Chwilkę smażymy,aż liście troszkę zwiędną. Doprawiamy solą, pieprzem

Kopystką po garach
10 pomysłów na słodkie kanapki 123

www.kuchniabezglutenowa.com.pl/2016/07/bezglutenowe-tosty-z-morelami-i.html 2. Kanapka pełnoziarnistego pieczywa z kremowym serkiem, bananem i nasionami chia 3. Grzanka z serkiem ricottą, świeżą figą oraz miodem. 4. Białe pieczywo posmarowane delikatnie kremowym serkiem,  ze słodka gruszką, serem Tallegio z dodatkiem orzechów włoskich 5. Pieczywo pełnoziarniste posmarowane masłem migdałowym z dodatkiem podduszonych śliwek 6. Białe pieczywo posmarowane serkiem ricotta z dodatkiem świeżych malin

Kuchnia bezglutenowa
Sałatka kukurydziana z sosem jogurtowym 124

sałata masłowa · ser żółty · kukurydza w puszce · pomidory · rzodkiewka · jogurt naturalny · suszona natki pietruszki · czosnek 1 ząbek · sól · pieprz biały   Sałatę porwać na kawałki, pomidora pokroić na półplasterki, ser w kostkę, kukurydzę odsączyć, wszystko wrzucić do miski, Czosnek przecisnąć przez praskę, dodac do jogurtu, wymieszać dokładnie, dodac sól, pieprz i po wymieszaniu polać sałatkę, wymieszać. podawać schłodzoną

Camilla w kuchni
Szparagi w cieście francuskim 194

sobą na piknik lub do pracy.  1 op ciasta francuskiego 10 szt zielonych szparagów 10 plastrów wędzonego boczku (bardzo cienkich) 10 pasków żółtego sera pieprz 1 jajko 1 łyżeczka  sezamu (biały i czarny) Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i oprószyć pieprzem. Można też posolić lecz ja tego nie robiłam ponieważ boczek wędzony jest wystarczająco słony. Ciasto rozwinąć

Kolorowa kuchnia Elki
Makaron z kurkami w lazurowym sosie 158

kurek 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni 150 ml śmietanki 18% 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka masła 82% sól i biały pieprz makaron tagliatelle Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.  Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą! Kurki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojony(...)odparowania wody z grzybów. Ser zetrzeć na tarce o dużych okach i dodać do śmietanki. Masę dodać do grzybów i podgrzać do momentu rozpuszczenia sera. Nie gotować!  Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić białym pieprzem i ewent. solą. Ciepły makaron wymieszać z sosem.  Podawać z białym, wytrawnym winem

Atlas Smaków
Pizza z krewetkami 71

wody Sos: 4 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano Dodatki: 100 g mini krewetek 1 papryczka chilli kieliszek białego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 60 g sera mozzarella tartego 50 g sera mozzarella ( ½ kulki) garść rukoli Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Do miski przesypać mąkę i sól. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać całość. Następnie wyrabiać ciasto ręką(...)smażyć z oby stron po 1 minucie. Podlać białym winem lub wodą i dusić przez kolejne 3 – 5 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy rozwałkować je cienko na stolnicy posypanej mąką krupczatką (dzięki niej ciasto będzie kruche i chrupiące). Na ciasto rozsmarować sos i posypać je tartym serem mozzarella. Wyłożyć krewetki oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella. Pizzę piec

KuchniaWeDwoje.pl
Risotto dyniowe (Risotto alla zucca) 100

mięsnego dania głównego.  Składniki na 2 porcje: 1/2 szkl. g ryżu carnaroli lub arborio 2 szkl. bulionu warzywnego 200 g dyni 50 ml białego wina 2 łyżki masła 2 łyżki startego sera Parmigiano Reggiano 2 łyżki oliwy sól, świeżo mielony pieprz Cebulę i obraną dynię pokroić w kostkę. W garnku lub dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać(...)zamieszać i dokładnie obsmażyć. Wlać białe wino, a gdy się zredukuje wlać chochelkę gorącego bulionu. Gotować na małym ogniu, a gdy ryż wchłonie cały bulion, dodać kolejną porcję. Mieszać od czasu do czasu. Powtarzać dolewanie płynu, aż ryż się ugotuje i będzie al dente. Zdjąć z ognia i po minucie dodać masło i starty ser. Przemieszać i ewentualnie doprawić solą

wyzwania kuchenne
Pizza z białą kiełbasą i papryką na oreganowym spodzie 186

masła 1/2 kg mąki pszennej  1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 200 g kefiru 1 łyżka oregano  dodatki sos pomidorowy 300 g sera żółtego 250-300 g mozzarelli w bloku biała kiełbasa papryka czerwona PRZYGOTOWANIE : Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże wkruszamy do garnuszka, zalewamy ciepłym mlekiem,  dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg, smarujemy sosem pomidorowym, oprószamy tartymi serami, nakładamy plastry kiełbasy i pokrojoną paprykę. kamień do pizzy nagrzewamy przez około 30 minut w 220 stopniach.  Pizzę wkładamy na kamień i pieczemy przez około 12 minut do jej zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Koreczki serowe z oliwkami i sardelami 164

żółtego sera cheddar , greckich oliwek kalamata, i sardynek, to propozycja na imprezową przystawkę czy karnawałowe przyjęcie, sprawdzi się na każdej uroczystości, a podana z białym półwytrawnym winem smakuje wyśmienicie. Składniki: 30 dag sera żółtego w kostce typu  cheddar ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami 10 dag sardelek -fileciki w oliwie z oliwek sól morska do smaku pieprz kolorowy

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania