ser biały - 9461 przepisów (strona:312/631)

Makaron ze szpinakiem i sosem serowym 128

Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu ( u mnie tagliatelle) duża garść świeżego szpinaku 50 g sera pleśniowego typu Lazur 6 szt suszonych pomidorów w oleju 6 łyżek śmietany 30% 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła pieprz biały sól Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szpinak pozbawiamy ogonków, rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła wraz z 2 łyżkami oleju z pomidorów. Podsmażamy czosnek razem z pomidorami. Dodajemy szpinak, jak zwiędnie wlewamy śmietankę i ser pleśniowy. Gotujemy chwile, aż zrobi się sos. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy z ugotowanym makaronem. Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Makaron calamarata z grzybami leśnymi 197

makaron z grzybami. 25 dkg makaronu calamarata pęczek zielonej cebulki 50 dkg grzybów leśnych 2 łyżki masła 1 łyżka soli 50 ml śmietanki 60 dkg sera Camembert 1 łyżeczka soli szczypta białego pieprzu 100 ml wody, w której gotowany był makaron Makaron calamarata z grzybami leśnymi Jak przygotować makaron z leśnymi grzybami. Makaron ugotować w osolonej jedną łyżką soli wodzie(...)oczyścić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelnię włożyć masło, dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną. Kiedy miękkie, posolić jedną łyżeczką soli, dodać pieprz, śmietankę, wodę, pokrojony ser oraz pokrojoną cebulkę. Gotować 4 do 5 minut mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos połączyć z ciepłym makaronem. Podawać posypany świeżą zieloną cebulką. Makaron calamarata z grzybami leśnymi

mecooks
Biała rzodkiew z warzywami w serowym sosie 124

witamin i jest niskokaloryczna. Jeśli szukacie pomysłu na danie z jej wykorzystaniem proponuję podać ją z porem, brokułem, groszkiem i papryką w sosie na bazie sera Grana Padano. Składniki dla 2 osób: 1 biała rzodkiew (długa na około 15 cm ) 1/2 pora 1/2 czerwonej słodkiej papryki (najlepiej odmiany Ramiro) 1 mały brokuł 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku 2 łyżki oleju

Trzeci talerz
Orzotto z pieczarkami i serem bursztyn 125

niestety, bo to zapewne mega bomba kaloryczna...   Składniki: szklanka pęczaku 1 i 1/2 szklanki wody 5 szalotek 250 g pieczarek pół małego pęczka natki pietruszki ser Bursztyn 2 łyżki masła kieliszek białego wytrawnego wina sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na złoto na maśle. Oprószyć solą i pieprzem. Zalać wodą, aby odzyskać z patelni cały smak(...)pieczarki razem z wodą z patelni. Posolić, doprawić pieprzem i wymieszać wszystkie składniki. Przykryć i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok 15 minut. Na koniec posypać łyżką startego sera Bursztyn, dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać

Kulinarne Inspiracje
Zupa musztardowa holenderska 205

łyżka musztardy sarepskiej 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ok. 150 g bekonu lub wędzonki pokrojonej w kostkę kilka łyżek tartego żółtego sera ok. 5 cm kawałek pora (biała część) posiekany ok. 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% (można więcej do smaku) siekany szczypiorek opcjonalnie – niewielka ilość cukru do smaku opcjonalnie pieprz uwaga – zupy(...)Lekko podgotować. Dodać musztardy i dokładnie wymieszać (można dla ułatwienia użyć miksera z łopatkami). Doprawić śmietaną, ewentualnie cukrem i pieprzem. Zupę musztardową podawać na gorąco: w misce układać tarty ser, zalać zupą, posypać bekonem i szczypiorkiem.       Post Zupa musztardowa holenderska pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka makaronowa na szybko 101

Tradycyjna zapiekanka makaronowa na szybko Składniki: 20 dag makaron świderki 20 dag pieczarki 20 dag szynka wędzona/ kiełbasa przecier pomidorowy 1 słoiczek / mały 5 dag ser żółty / starty 1 szt cebula biała 3 ząbki czosnek zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki masło Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą(...)woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron, posypać resztą sera i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Pieczony camembert z czosnkiem i rozmarynem 164

razem z grzankami i owocami. Czym popić? Do camemberta pasują niezbyt ciężkie wina czerwone – Beaujolais, młody Merlot lub Pinot Noir. Równie dobre, a już szczególnie do sera w wersji pieczonej – będzie mocniejsze wino białe, np. Chardonnay, ale perfekcyjnie pasuje też wytrawny i półwytrawny szampan. SKŁADNIKI dla 2 osób 1 duży (np. Le Rustique) albo dwa małe (np. President, po 150g

Karo in the Kitchen
Sernik z mleczkiem kokosowym na tartym cieście. 164

czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, oraz mleczko kokosowe, ale tylko białą część i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki. 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka

Izabelawkuchni
Makaron z pieczarkami i serami 250

Makaron, pieczarki i sery...szybko, łatwo i smacznie... Pieczarki brązowe są twardsze od białych i mają w sobie mniej wody.  W smaku nie wyczuwa się większej różnicy. Danie to można przygotować z samych białych pieczarek, ale należy dłużej je smażyć, żeby nadmiar soków z nich wyparował.   Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu pełnoziarnistego, 200 g pieczarek(...)białych i brązowych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 120 g serka topionego śmietankowego, ½ sera camembert, bulion warzywny, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego,   pieprz czarny świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka posiekanego koperku,   świeże listki bazylii. Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzącym bulionem 3 cm ponad powierzchnię makaronu. Gotujemy na wolnym ogniu na al dente. Gotujemy pod pokrywką. Jeśli

Moniki Smakołyki
Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem 185

niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu. Składniki: 1 większa cukinia 2 figi 120 g koziego sera 100 g śmietanki 30% 1 jajko oliwa z oliwek biały pieprz sól Przygotowanie: Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości około 0,7-1 cm. Patelnię bardzo cienko smarujemy oliwą i smażymy pokrojone(...)cukinie z obu stron. Figi myjemy, osuszamy i kroimy na 0,5 cm plasterki. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy śmietankę, biały pieprz i sól. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy starty ser kozi i mieszamy. Płaskie naczynie żaroodporne bardzo cieniutko smarujemy oliwą i układamy w nim na przemian plasterki cukinii i fig, tak aby jeden nachodził na drugi

Oryginalny smak
Gnocchi w sosie serowym z rukolą i orzechami 143

pokruszonego sera pleśniowego 2 łyżki orzechów włoskich Kilka listków rukoli Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Sól do smaku Pieprz biały do smaku Sposób przygotowania: Sos: Serek twarogowy przełożyć do rondelka wlać słodką śmietankę, wsypać pokruszony ser pleśniowy, podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż ser się rozpuści i połączy i powstanie gładki sos, doprawić do smaku gałką muszkatołowa, solą i szczyptą

Wanilia i Kardamon
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 340

Składniki na nadzienie: 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 100 g pieczarek, drobno posiekanych 1 mała cebula, drobno posiekana 100 g mięsa mielonego wieprzowego 80 g żółtego sera, startego na tarce 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 łyżka śmietany 1 łyżka majonezu sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS CHŁODZENIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piersi z kurczaka nacinamy(...)cebulę i smażymy do miękkości. Wlewamy wino i odparowujemy całkowicie. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. W misce łączymy mięso mielone, łyżkę śmietany i majonezu, 80 g żółtego sera i podsmażone pieczarki. Dokładnie mieszamy. 3. Na naleśniki wykładamy nadzienie i zawijamy w rulon (zdjęcie poniżej). Rulony kładziemy na piersiach z kurczaka i ponownie zawijamy. Roladki zawijamy szczelnie w papier

My Culinary Art
Roladki schabowe z pieczarkami i serem 1883

obiad :) Jako dodatek do nich polecam ziemniaki puree, na które przepis znajdziecie tutaj: Kremowe tłuczone ziemniaki oraz surówkę z rzodkwi – zobacz przepis tutaj: Surówka z białej rzodkwi Roladki schabowe z pieczarkami i serem – Składniki: 480g schabu (6 plastrów) 250g pieczarek 1 duża cebula […] The post Roladki schabowe z pieczarkami i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kalafior zapiekany pod beszamelem 127

mały kalafior ( 700-800 g ) sól cukier 1 łyżka masła do wysmarowania formy Sos : 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 1/2 łyżki mąki 100 g sera koziego dojrzewającego, podpuszczkowego sól cukier biały pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie   Kalafior obrałem z liści, opłukałem, usunąłem głąb i grube łodygi, podzieliłem na różyczki o średnicy nie większej niż 4 cm. Zalałem taką(...)mąka się przyrumieniła ). Wlałem wolno mleko, doprowadziłem do wrzenia ciągle mieszając , gotowałem na niewielkim ogniu 5 minut. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru. Sos beszamelowy wymieszałem z serem kozim, startym na tarce o małych oczkach. Zalałem nim kalafior. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekałem 13 minut, aż sos lekko się przyrumienił

R'n'G Kitchen
Galettes complètes - gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem sadzonym 156

dzisiaj to galettes complètes , zwane również galettes Bretonnes . Są to naleśniki z mąki gryczanej ( sarrasin ) podawane z jajkiem sadzonym, francuską gotowaną szynką jambon , serem żółtym (zwykle tanim ementalerem) i białym pieprzem. Są pyszne, pożywne i chrupiące  — to ostatnie  głównie za sprawą masła, na którym są później smażone. Galettes complètes , w przeciwieństwie do omawianych przeze mnie wcześniej crêpes(...)gryczane: 100 g mąki gryczanej ¼ łyżeczki soli morskiej 250 ml wody 1 jajko olej do smażenia Dodatki (ilość wg uznania) : jajko szynka, np. francuska jambon lub włoskie prosciutto ulubiony ser żółty, polecam ementaler pieprz i sól do smaku masło do smażenia * PRZYGOTOWANIE Naleśniki gryczane Wszystkie składniki na naleśniki starannie mieszamy w misce za pomocą łyżki. Odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę

Food Square

Proponowane wyszukiwania