seler - 8745 przepisów (strona:52/583)

Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami. 169

chipsa -parmezan starty do posypania -majeranek starty -czosnek niedźwiedzi cięty -biały pieprz -sól, pieprz -śmietana 12% 100ml -1/2 kostki serka topionego "tylżyckiego" -2 marchewki -2 pietruszki -laska selera naciowego -1 seler -1 por -3-4 liście laurowe -kilka ziaren ziela angielskiego -cebula podpalona  jak na rosół -ząbek czosnku cały -kromka chleba żytniego Kości zalewamy 2 litrami zimnej wody(...)doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut. Dorzucamy obrane marchewki, seler, pietruszki, seler naciowy, por, ziele angielskie, liście laurowe, ząbek czosnku i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny. Wywar nie powinien wrzeć, jedynie delikatnie "pyrkać". Po upływie w/w czasu przelewamy nasz wywar przez sito i odstawiamy na ogień, by delikatnie się gotował. Na maśle podsmażamy delikatnie posiekaną cebulę

BaRepas
Selerowe gratin z czerwonymi buraczkami - zimowa zapiekanka 195

kuchnia francuską - prawdziwy przysmak,z prostych,wręcz banalnych składników.Świetny jako samodzielne danie,może stanowić przystawkę lub świetną przekąskę.Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste,sycące danie.Zapiekanka z buraka i selera zatopiona w aromatycznym sosie beszamelowym z dodatkiem pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego sera.Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian.Zapraszam(...)przepisu. Składniki na 4 porcje: 2 małe lub 1 duży seler 500 g ugotowanych buraków 1/2 pora 1 ząbek czosnku 80 g twardego sera np.Gruyere 50 g masła 1 łyżka mąki 250 ml mleka 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka gałka muszkatałowa sól,pieprz Wykonanie: selera umyć,obrać,przekroic na pół i pokroić w 0,5 cm plastry.Wrzucić do gotujacej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Inna sałatka z selera 119

ekstra, coś odjąć..tak powstają nowe przepisy. Ta sałatka jest szybka, prosta i mając pod ręką kilka kluczowych składnikow, można zachwycić niejednego.A proporcje ustalamy według własnych ...kubków smakowych. Składniki seler  Orzech papryka marynowana  Orzech ser rycki Cymes z przyprawami ser rycki Cezar groszek z puszki kukurydza z puszki czosnek czosnek włoski w oleju, cebulka marynowana,kapary u mnie(...)Mrożona lub świeża natka pietruszki- dość sporo, lub seler naciowy natka. U mnie mrożone. Majonez Najpierw na sitku odcedzamy seler, kukurydzę oraz groszek. Ja przelewam zimna wodą dodatkowo. Gdy cała woda z nich skapie wsypuję do miski. Mieszam delikatnie.  Ucieram dwa rodzaje sera ryckiego. U mnie dość dużo tego sera.  Mieszam. Marynowaną paprykę odcedzam z zalewy i kroje

Z Kuchni Do Kuchni
Gotujemy wywar warzywny w szybkowarze 343

talarki 1 por - tylko biała część, pokrój w talarki 1 - 2 ząbki czosnku, obierz i rozgnieć  5 łodyg świeżej zielonej pietruszki lub więcej 1 łodyga selera naciowego z listkami, pokrój na kawałki o długości 2 - 3 cm 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz, jak cebulę do rosołu 3 średniej wielkości marchewki, obierz i pokrój na grube plasterki(...)selera korzeniowego, obierz i pokrój w kostkę 150 ml białego wytrawnego wina Sauvignon Blanc lub podobnego 2 liście laurowe 1 garść świeżego tymianku (można zastąpić pietruszką) 1 gałązka świeżego rozmarynu 5 ziaren ziela angielskiego ok. 20 ziaren czarnego pieprzu sól do smaku 2 litry wrzącej wody oliwa + masło do smażenia Przygotowanie rozgrzej tłuszcz w szybkowarze dodaj cebulę, por, czosnek

Szybko Szybkowar
Gotujemy wywar drobiowy w szybkowarze 165

zimnej wodzie 1 por, biała część 2 duże marchewki, potnij na kawałki o długości ok. 3 cm 1 pietruszka lub pasternak (ja użyłam pasternak), obierz ok. 1/2 selera korzeniowego 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz jak cebulę do rosołu - opcjonalnie 1 łodyga selera naciowego, pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm 150 g małych pieczarek brązowych(...)jako dodatek do kolacji. Korpus i dwa skrzydełka Mięso zalane zimną wodą. Po I etapie gotowania dodaj do wywaru warzywa: por, marchewkę, pasternak (lub pietruszkę),  seler, fenkuł, seler naciowy, małe pieczarki (brązowe lub białe), cebulę nabitą goździkami (możesz wrzucić goździki luzem),  wytrawne białe wino, tymianek i łodygi pietruszki. Wszystkie warzywa, zioła i przyprawy

Szybko Szybkowar
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 275

perlicy czy (moje ostatnie odkrycie) z przepiórek przygotowuję go w identyczny sposób. Choć każdy zdecydowanie różni się smakiem, to wszystkie wprost uwielbiamy. Odkąd kiedyś z powodu braku w lodówce selera w korzeniu, pominęłam ten jeden składnik, rosół smakuje nam jeszcze bardziej (nawet po dwóch dniach nie zmienia smaku, z dodatkiem selera w korzeniu już na drugi dzień miał zmieniony smak(...)oczywiście nasze odczucie). Polecam dodać do rosołu 2-3 łodygi selera naciowego, który daje niesamowity aromat jak i również smak. Odkąd kilka lat temu usunęłam z mojej kuchni dodatki w postaci jarzynek typu Vegeta, Kucharek, itp. delektujemy się cudownym naturalnym smakiem wywaru mięsno-jarzynowego, choć z początku wydawało się to troszkę jałowe, teraz inny nam już nie smakuje. Wszystko

Smaczne Zdrowe
Rosół drobiowo wołowy 363

jest, jednak, dobrą zupą. składniki ok 1300 g   kurczaka wiejskiego ok 800 g wołowiny z kością ( szponder) 3 l wody 1 marchewka 2 spore pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały por cebula  2 ząbki czosnku 1 laska selera naciowego 5-6 ziarenek ziela angielskiego parę ziarenek pieprzu (dałam 8) 3 goździki 2-3 liście laurowe 3 gałązki(...)małego i gotować ok 40 minut. Tuż przed zagotowaniem można zebrać łyżką cedzakową szumowiny, ale ja nigdy tego nie robię. W międzyczasie przygotować warzywa. Marchewkę , pietruszkę seler obrać i umyć, można przekroić na mniejsze kawałki. Por i seler naciowy umyć, przekroić na dwie części. Cebulę obrać z wierzchniej, brudnej brązowej skórki, tę pod spodem zostawić, przekroić

Stare Gary
LASAGNE BOLOGNESE - NAJLEPSZA 342

się wprost w ustach, z dobrze doprawionym mięsem i przepysznym sosem beszamelowym. Ze względu na mojego Męża, który strasznie marudził, że "nie lubi" - nie dodałam do niej marchewki i selera naciowego, ale danie nie straciło nic na smaku. Przygotowałam lasagne z podwójnej porcji, ponieważ jest taka pyszna, mamy więc ją na dwa obiady, ale Wy spokojnie możecie zmniejszyć ilość składników(...)łyżeczki przecieru pomidorowego 1,5 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki masła 1 garść świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii  2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam) 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam) 1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam) SOS BESZAMELOWY: 5 łyżek masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka 3/2 % 0,5 łyżeczki

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA - KREM Z CUKINII - NAJLEPSZA 171

koniecznie, bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY: 1-1,2 l wody 2 średnie marchewki 4 małe lub 2 średnie ziemniaki 10 cm-owy kawałek pora 2 cienkie gałązki selera naciowego lub 0,5 małego selera w korzeniu 2 liście laurowe  5 ziarenek ziela angielskiego SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 4 średnie cukinie 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 serki(...)kosteczkę WYKONANIE: BULION WARZYWNY: Warzywa umyj i obierz. Do garnka wlej wodę, wrzuć por, pokrojoną w 3-4 cm kawałki marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojone na pół gałązki selera naciowego lub seler w korzeniu pokrojony w większą kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i gotuj bulion na średnim ogniu przez około 25 min , aż warzywa zmiękną

Słodko-Słony Świat Ilony
Letnie placki ziemniaczane 277

przygotowanie placków ziemniaczanych ...nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystałam młode ziemniaki i świeże tegoroczne warzywa. Składniki: 6 dużych ziemniaków , 6 marchewek , 2 pietruszki , 1 niewielki seler , 1 cebula , 3 ząbki czosnku , 3 jajka , 3-4 łyżki mąki , pęczek natki pietruszki , 4 gałązki natki selera , sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Ziemniaki(...)spłynie na dół. (Nie wyciskamy ich ręcznie, gdyż w ten sposób wylejemy wraz z wodą cenną skrobię.) Wodę delikatnie odlać z miski, na dnie pozostanie skrobia. Marchew, pietruszkę i seler obrać lub oskrobać, opłukać i zetrzeć również na średniej tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki i selera opłukać i posiekać. Wszystkie warzywa dodać do ziemniaków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaczana sałatka 227

pewno do wykonania w przyszłości nie raz! Sprawdzi się na imprezie czy też jako obiadokolacja z kawałkiem mięsa.  Przepis stworzył się sam, to znaczy chciałam wykorzystać seler naciowy, dodałam kilka składników i się udało ! Oczywiście można kombinować dodać kilka składników więcej i stworzyć swoją wersję.  Ten przepis to prostota ale i pychota :) Składniki: 4 ziemniaki 2 (paski) selera(...)gotujemy w mundurkach odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy również jajka na twardo, w tym czasie kroimy cebulę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Szynkę kroimy w kostkę, a seler w pół księżyce. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą, czosnkiem i przyprawami. Chłodne ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, jajka również obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cebulę, szynkę, seler i majonez

NA MOIM TALERZU
Kapuśniak z młodej kapusty 161

połączenie młodej kapusty, ziemniaków i jarzyn. Tania, prosta i dość szybka w wykonaniu. Chętni? Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, młodej kapusty; 2 średnie marchewki; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 4 średnie ziemniaki; 2 litry wody; 3 kostki rosołowe Sól; Pieprz; Natka pietruszki. Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę, por, seler, ziemniaki i kapustę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać(...)pokroić w cienkie plasterki; Pietruszkę i seler obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Przygotować wywar: do garnka wlać 2 litry wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu.  Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki i kapustę. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Doprawić solą

Gospodyni Miejska
Krupnik na wędzonce 197

zupa. Kasza jęczmienna w towarzystwie wędzonego boczku. Całość dopełniona ziemniakami, startą marchewką i pietruszką. Zapraszam i życzę smacznego! Składniki: 400 g wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1 pietruszka; 1/4 selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej; 4 średnie ziemniaki; 1/2 natki pietruszki; Sól; Pieprz; 2 litry zimnej wody.   Sposób przygotowania(...)którym będzie gotowana zupa, włożyć boczek, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Następnie wyjąć boczek z garnka i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Por, marchewkę, selera i piertuszkę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler i pietruszkę obrać. Do granka z wodą po gotowaniu boczku dodać startą marchewkę, por, seler, pietruszkę

Gospodyni Miejska
Krupnik z kaszą jęczmienną 174

Krupnik z kaszą jęczmienną... Gęsta, sycąca zupa. Dodatek aromatycznej kaszy jęczmiennej. Pyszny i zdrowy początek obiadu. Zapraszam! Składniki: Duża marchewka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 średnich ziemniaków; 100 g kaszy jęczmiennej; 2,5 litra zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety lub np. 2 kostki(...)rosołowe; Natka pietruszki;  Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o ogrubych oczkach. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, por, selera, liść laurowy, ziele angielskie i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować razem przez około 30 minut na małym

Gospodyni Miejska
Zupa z cukinią i zacierkami 188

Zupa z cukinią i zacierkami... Niezwykle delikatna. Pełna warzyw. Pysznie zdrowa! Smacznego!   Składniki: 1 mała cukinia; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 3 duże ziemniaki; 2,5 litra zimnej wody; Natka pietruszki; 2 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Łyżka masła; 1,5 łyżki mąki(...)Sól; Pieprz; Ziarenka smaku/vegeta/2 kostki rosołowe - opcjonalnie. Zacierki: 1 jajo; Mąka pszenna. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać

Gospodyni Miejska