seler - 8745 przepisów (strona:61/583)

Pieczone warzywa z ziołami - pyszne 198

sosem z serka białego i śmietany. Zaskoczył mnie smak tych warzyw. Zapiekanie ich w piekarniku z ziołami wydobyło z nich niesamowity smak i aromat. Wersja Madzi zawierała ziemniaki, seler, pietruszkę i buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych warzyw, które miałam akurat w lodówce. Nie miałam buraków ale dodałam zamiast nich dynię i wyszło równie(...)smacznie. Spróbujcie :) Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Składniki: 5 ziemniaków seler 4 marchewki 1/4 małej dyni główka czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła papryka ostra zioła typu: rozmaryn, estragon, tymianek Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę i seler drobniej a ziemniaki i dynię grubiej. Czosnek obieramy i dodajemy w całości

Pyza i Surówka
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 160

więcej wody.  Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 8 pomidorów  1 papryka czerwona 1 czerwona cebula  1 marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku  2 gałązki selera naciowego  1/2 małej papryczki chilli  1 opakowanie przecieru pomidorowego ( u mnie z Lidla w kartoniku ) 1/2 łyżeczki kuminu  1 puszka ciecierzycy w puszce  ew. pieprz oliwa(...)marchewkę i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.  Gdy warzywa się pieką, obieramy cebulę i czosnek i drobno kroimy. Myjemy gałązki selera i tniemy w nieduże kawałeczki.  W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę i po chwili dodajemy czosnek, a po kolejnych kilku minutach dodajemy selera. Całość przesmażamy, dodając

Kuchnia na wzgórzu
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 215

sposób możemy przygotować koncentrat bulionu mięsnego i rybnego. Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych upodobań smakowych. Składniki: - 400-450g marchwi - 300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego(...)natki pietruszki - po 3 gałązki: majeranku, oregano, tymianku (bądź po łyżeczce suszonych) - garść liści bazylii - 2 liście laurowe suszone - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku  Marchew, seler naciowy i korzeniowy, cukinię i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Grzyby oczyszczamy, cebulę kroimy na połówki, a pomidora na ćwiartki. Wszystkie warzywa wraz z ziołami, natką pietruszki i liśćmi bazylii

Be Fit Be Strong
Kotlety z selera w orzechowej panierce 164

Składniki: seler (2 szt. średnie) mąka kukurydziana (5 łyżek) mleko sojowe (3/4 szklanki) orzechy nerkowca (1 garść) woda sól olej lub oliwa do smażenia Czas przygotowania: 45 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Selera obieramy i myjemy. Kroimy w plastry grubości ok 1, 5 cm. Gotujemy na parze przez ok. 20 min. Orzechy kroimy jak najdrobniej.  Mąkę mieszamy z mlekiem(...)Solimy. Ugotowane plastry selera moczymy w cieście z mleka i mąki. Obtaczamy w orzechach. Smażymy na oliwie lub oleju, aż będą rumiane. Propozycja podania: ziemniaki gotowane na parze sałatka ze szpinaku z awokado

Weganka gotuje
Wegetariańska harira 158

zastąpić zwykłym makaronem ryżowym, ryżem albo podawać bez niczego. Mimo, że zimy nie ma, zawsze warto zjeść miskę ciepłej i zdrowej zupy :). Składniki ( 6 porcji): - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 3 łyżki oleju rzepakowego/ masła - 1 łyżka posiekanej kolendry - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka przecieru pomidorowego - 1 puszka pomidorów/ 3 świeże pomidory(...)ostrej papryki - 1/2 szklanki zielonej soczewicy - 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy/z puszki - makaron vermicelli / ryż do podania - 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku, szczypta cukru Cebule pokrój w kostkę, a seler naciowy w plasterki. Soczewicę przepłucz. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i seler, gdy się zeszkli zalej zalej przecierem, pokrojonymi w kostkę pomidorami,wodą. Dodaj przyprawy, soczewicę, dokładnie wymieszaj. Gotuj

Corner With Recipes
Sałatka z ananasem, kukurydzą i selerem 122

Składniki: puszka kukurydzy puszka ananasa słoik selera konserwowego por 4 ugotowane jajka 3 łyżki majonezu sól, pieprz Pora pokroić w cieniutkie paseczki. Seler, kukurydzę, ananasa odcedzić. W razie potrzeby pokroic ananasa i seler. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Włożyc wszystkie składniki do miski, wymieszać z majonezem. Doprawić. Smacznego! Źródło: blog moje pasje

Moja Galeria Smaku
Pieczony kurczak z soczewicą 143

podudzia z kurczaka oliwa 4 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek 1 łyżka soku z cytryny 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 150 g pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli spora garść szpinaku  natka pietruszki  Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć(...)grill lub termoobieg i piec kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i mocy piekarnika. Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut. Potem jeszcze kilkakrotnie przepłukać. Seler, pieczarki i szpinak pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, następnie dodać seler, pieczarki i natkę pietruszki. Dodać białe wino i szpinak. Dusić około 10 minut. W razie

Moja Galeria Smaku
Ryż z czerwoną fasolą i selerem naciowym 98

Składniki na 2-3 porcje: 100 g białego ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki papryki chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki tymianku natka pietruszki 1,5 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Ryż ugotować zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Seler naciowy, cebulę, czosnek posiekać. Czerwoną fasolę odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i seler naciowy i smażyć 5 minut. Dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać fasolę czerwoną i puszkę pomidorów. Zalać bulionem, dodać wszystkie przyprawy. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem

Moja Galeria Smaku
Krem z selera z grzankami czosnkowymi 138

Pyszny krem z selera z dodatkiem grzanek czosnkowych Składniki: z bloga Jadłonomia 800 g selera (korzeń) 1 duży ziemniak 1 por (biała część) 1 jabłko 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa Grzanki: 2 kromki pieczywa 1 ząbek czosnku odrobina majeranku i tymianku 2 łyżki oleju  sól Por pokroić na talarki. W dużym garnku rozgrzać(...)olej, dodać pora i dusić na małym ogniu przez 8 minut. Ziemniaki, seler, jabłko pokroić w kostkę. Dodać do pora wraz z bulionem. Gotować pod przykryciem przez 20 minut. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami. W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. W misce połączyć czosnek, olej, zioła i sól. Dodać grzanki, dokładnie

Moja Galeria Smaku
Czerwone smoothie z selerem naciowym 147

Może zostały jeszcze w Waszych zamrażalnikach zapasy truskawek i malin. Proponuje wykorzystać je do koktajlu z selerem naciowym. Seler naciowy dobrze wpływa na organizm gdyż działa moczopędnie i pomaga pozbywać się toksyn oraz nadmiaru wody z organizmu. Składniki na 2 porcje: 1 łodyga selera naciowego 1 szklanka malin (mrożone lub świeże) 1 szklanka  truskawek (mrożone lub świeże

Moja Galeria Smaku
Surówka z selera z orzechami włoskimi 139

Surówka z selera z dodatkiem orzechów włoskich i koperku. Z dodatkiem lekkiego dressingu z jogurtu greckiego, oliwy i musztardy. Składniki: 1 seler (bulwa) 2 garście orzechów włoskich 1 łyżka koperku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy sól morska Seler zetrzeć na tarce. Orzechy obrać i pokroić na kawałki. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić

Moja Galeria Smaku
Krupnik 188

kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg karkówki  0,5 kg ziemniaków  (waga po obraniu) 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/4 kawałka selera sól, pieprz 2 listki laurowe zielona pietruszka do posypania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejszą kostkę. Do garnka wlać 2 l wody, dodać mięso i listki laurowe. Gotować około 30 minut(...)pokroić w drobną kostkę i zalać wodą (aby nie zmieniły koloru). Marchewkę i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, przekroić na pół i opalić. Seler obrać. Do mięsa dodać cebulę, seler i por. Gotować kilka minut. Gdy będą lekko miękkie to dodać starte warzywa, odsączone ziemniaki i przepłukaną kaszę jęczmienną. Całość przemieszać, przyprawić solą oraz

Ugotować
Surówka z selera 137

Czasami najprostsze pomysły okazują się tymi najlepszymi.  Marzec, to miesiąc plastikowych pomidorów i ogórków które ładniej pachną niż smakują. Dziś do obiadu proponuję lekką surówkę z selera. Składniki: 1 średni seler 1 duże słodkie jabłko kawałek pora 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Umyty i obrany seler ucieramy na tarce

Qchnia po prostu
Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) 250

jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka(...)koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle) parmezan ok. 50 g Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Następnie dodajemy marchewkę, seler i dalej podsmażamy. Na osobnej

Słodka Strona
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 384

miała  około 5-6 litrowy. Składniki: 3 podudzia kurczaka ok 250g wołowiny 4-5 marchewek ( ja lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki  kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody.  Gotować na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa(...)wiadomo rosół powinien się dłuuugo gotować na wolnym ogniu aby był klarowny,  warzywa więc wrzucam najwcześniej po pół godzinie gotowania mięsa. Pod koniec dodaję natkę i liście selera. Doprawiam solą i pieprzem. Kiedyś w kolejce narzeczony podsłuchał radę starszej Warszawianki.  Ona do rosołu dodaje buraka aby miał ładniejszy kolor. Raz przetestowałam i był całkiem smaczny. Nie było czuć

Jemy Pijemy