Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami 297lubię barszczyk z dużą ilością czosnku, lubczyk też dla mnie obowiązkowy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem ... Przepis: (dla 6 osób) Składniki: 1 korzeń selera 5 średniej wielkości marchwi 3 pietruszki 2 białe części pora 2 kg buraków 4 łyżki suszonej włoszczyzny 6 ząbków czosnku 1 cebula 3,5 l wody przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziela(...)angielskie, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, czosnek niedźwiedzi dodatkowo : około 1 kg ziemniaków, śmietana roślinna lub zwierzęca do polania na talerzu. Wykonanie: 1. Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, seler dzielimy na mniejsze części. Por myjemy. Wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy suszoną włoszczyznę około 3 łyżeczki suszonego lubczyku, około 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek
Mój pomysł na
Jambalaya z resztkami z kurczaka 176raczej sposób gotowania niż określone danie. Polega na wymieszaniu różnych składników, przy zachowaniu jednej żelaznej zasady, że wśród ingrediencji musi być warzywna „trójca święta” kreolskiej kuchni, czyli cebula, seler i zielona papryka plus ryż. Reszta to absolutny free style kucharza. Najczęściej występuje kiełbasa podsuszana, chorizo w połączeniu z kurczakiem, wołowiną, mulami, krewetkami. Z warzyw, oprócz „świętej trójcy” można(...)Szklanka pieczonego, posiekanego mięsa 30-centymetrowy kawałek chorizo Krewetki (najlepiej surowe, mogą być mrożone) 250 g 1 cebula 2 ząbki czosnku Mała czerwona papryka Mała zielona papryka 2 łodygi selera naciowego Szklanka ryżu 2 szklanki rosołu (najlepiej domowego) Puszka całych pomidorów (400 g) 2 łyżki oleju Łyżka masła Przyprawy : Wszystkiego pół łyżeczki Tymianku Oregano Pieprzu kajeńskiego Kuminu Majeranku Cebuli
Niedzielny kucharz
Środa: Kalafiorowa shepard’s pie 230bazie mięsa wołowego. Podstawą Sheperd’s pie jest jagnięcina. No, ale nie bądźmy już takimi ortodoksami:) Składniki: Sos 500 g mielonej wołowiny 2 marchewki 2 pietruszki 1 gałązka selera naciowego lub kawałek selera korzennego 1 duża cebula ząbek czosnku 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 ½ łyżki suszonego 1 łyżka rozmarynu świeżego lub ½ łyżki suszonego 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)główka kalafiora 3 pietruszki 2 łyżki masła 8 łyżek parmezan 2 liście laurowe Gałka muszkatołowa Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od pokrojenia w kostkę warzyw: selera, marchewki, pietruszki i cebuli. Nie przejmujcie się specjalnie grubością, robimy przecież zapiekankę pasterską, a żaden pasterz kozikiem nie siekał warzyw drobno jak na sałatkę ziemniaczaną. Krok 2 Rozgrzewamy na mocnym
Niedzielny kucharz
Śledzie z burakami, słonecznikiem i selerem naciowym 205SKŁADNIKI: 200 g filetów śledziowych ( matijasy ) 2 buraki jabłko 3 łodygi selera naciowego łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu garść słonecznika WYKONANIE: 1. Filety pokroić w ukośne 1 cm paski. Przełożyc do dużej miski. 2. Buraki i jabłko pokroić w drobną kostkę. 3. Seler naciowy pokroić drobno(...)Słonecznik uprażyć na suchej paterni do lekkiego zrumienienia. 5. Wszystkie składniki połaczyć, dodać sok z cytryny i majonez, dokładnie wymieszać. ZAPRASZAM NA FILM - Śledzie z burakami, słonecznikiem i selerem naciowym 🎅🎄⛄!!! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Atlas Smaków
Tradycyjny barszcz ukraińśki 281Pozostał sentyment do tej zupy i ten obłędny smak, który nie pozwala zapomnieć o cudownych i pysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek (lub dla wegetarian łyżka papryki wędzonej(...)łyżka masła ząbek czosnku ok 2 litrów bulionu warzywnego Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło. Pokrojoną drobno cebulkę i czosnek podsmażamy, dodając pokrojoną w kostkę marchewki, buraczki, selera i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i dodajemy mięso (lub paprykę wędzoną). Gotujemy całość około 20 minut z liściem laurowym i zielem angielskim . W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy
ChilliJemy
Wigilijna zupa grzybowa. 349grzybów leśnych (najlepiej mieszanych) cztery średnie grzyby leśne, mrożone (ewentualnie 8-10 świeżych pieczarek) 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1/2 małego selera 750 ml wywaru warzywnego 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 100 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej świeżo mielony pieprz duża szczypta gałki muszkatołowej sól(...)Następnego dnia suszone grzyby gotujemy w wodzie z moczenia (około 1 godziny), następnie grzyby odcedzamy i co bardzo ważne wywar zachowujemy . Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rozmrożone grzyby (ewentualnie pieczarki) kroimy w kostkę, natomiast ugotowane suszone grzyby w cienkie paseczki. W garnku w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy
Rozpustne gotowanie
Pasztet z selera z grzybami leśnymi z mąką z lnu 226Mój ulubiony warzywny pasztet. duży seler korzeniowy - 1 szt. suszone grzyby 40 gram - 1 opakowanie ( u mnie prawdziwki) liść laurowy - 1 szt. ziele angielskie - 3 szt. jaja - 3 szt. mąka z lnu - 1 szklanka pestki słonecznika - 1 garść cebula biała - 1 szt. olej - 2 łyżki pieprz - 1 szczypta Selera ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym(...)zielem angielskim. Namocz grzyby i obgotuj.Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, wystudź. Kiedy seler wystygnie obierz ze skórki, potnij na mniejsze części i przepuść przez maszynkę wraz z grzybami, cebulką ( ja użyłam rozdrabniacza). Od żółtek oddziel białka i ubij je na sztywno. Żółtka dodaj do masy selerowo- grzybowej i wymieszaj. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą, wmieszaj mąkę
AZgotuj!
Barszcz z puree i boczkiem 220zakwas buraczany. Te tańsze są zazwyczaj dużo gorszej jakości i negatywnie wpływają na smak zupy. Barszcz: 2 udka z kurczaka 1 kg buraków 2 marchewki 1 pieruszka 1/4 selera 1 cebula 1 por 250 ml zakwasu buraczanego 150g śmietanki 12-18% 5 liści laurowych 5 kulek ziela angielskiego majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany Puree: 1 kg ziemniaków(...)kwaśnej śmietany 12-18% sól 200g boczku wędzonego koperek 1. Udka zagotowujemy w 2-3 litrach wody, zbieramy szumowiny. Buraki i marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Pietruszkę, seler i cebulę obieramy. Z pora odcinamy białą końcówkę, obieramy z niej pierwszą warstwę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka (możemy pokroić na kawałki por, seler i pietruszkę, choć ja tego
Szefowa kuchni
Przepis na spaghetti bolognese 206Przepis na spaghetti bolognese Składniki dla 4 osób: 500g przecier pomidorowy 500g mięso mielone wieprzowo – wołowe 100g boczek wędzony 100ml czerwonego wina 2 cebule 1 mała marchew ¼ część selera 250ml bulionu 50ml słodkiej śmietanki 30% 2 liście laurowe Sól Pieprz Szczypta gałki muszkatołowej 500g spaghetti Oliwa Ser parmezan do posypania Przepis na spaghetti bolognese Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, a boczek kroimy w drobną kostkę. Na głęboką dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dobrze rozgrzewamy, wsypujemy pokrojony boczek, a po chwili wcześniej przygotowane mięso mielone i smażymy przez kilka minut. Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i selera, zalewamy winem, dodajemy liście laurowe
Księga-Smaku
Jesienne curry 221Pachnące curry, z aromatycznym selerem i fenkułem. Curry z kaszą jaglaną. Rozgrzewające, sycące, przepyszne. 150 ml mleczka kokosowego (część stała i płyn) 150 g przecieru pomidorowego 200 g dyni, np. piżmowej 2 piersi kurczaka 1 mały fenkuł 3 łodygi selera naciowego 100 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej 1 łyżeczka curry 100 g kaszy jaglanej Kaszę dokładnie wypłukać, przelać na sicie(...)gorącą wodą, ugotować. Fenkuł, seler pokroić w paski, kurczaka i dynię pokroić w kostkę. Rozgrzać wok lub głęboką patelnię. Dodać mleczko kokosowe, warzywa i kurczaka. Dusić, aż mięso zmięknie. Dodać curry i ciecierzycę. Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać sól do smaku i przecier pomidorowy. Wymieszać dokładnie, dusić kolejne 5 minut. Gotowe curry podać z kaszą
Kucharzyca
Jambalaya z kiełbasą, kurczakiem i krewetkami 196jalapeno (ja nie dałam) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 1/2 szklanki lekkiego bulionu drobiowego 1 łyżka harissy (ja nie dałam zamiast tego kilka łyżek passaty pomidorowej) 1 1/2 łodyżki selera naciowego 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 3 obrane ze skórki pomidory 11/2 szklanki ryżu np. basmati 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku szczypiorek sól pieprz(...)Papryki, cebulę, seler i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę podobnej wielkości. Podobnie przygotowujemy mięso. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy kiełbasy z cebulą oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. Następnie dorzucamy warzywa:papryki, selera, papryczkę chili. 3. Po kilku minutach gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy kurczaka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i jalapeno. Dosypujemy surowy ryż
kruche babeczki
Surówka z selera i żurawiny 169Można zrobić surówkę z samego selera, świetnie pasuje do posiłku, dania białkowego, pieczeni, grilla czy zwykłego kotleta. ☺ Można też dodać węglowodan np. żurawinę i sama w sobie jest daniem, przekąską, podwieczorkiem o każdej porze dnia... ☺ Przy okazji zestaw jest według filozofii wegetariańskiej, a nawet może być przygotowany jako posiłek wegański... 😀 Składniki: 1 średni(...)seler duża garść kandyzowanej żurawiny sok z cytryny łyżeczka cukru majonez Przygotowanie: Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zaraz po starciu polewamy sokiem z cytryny aby nie ściemniał, mieszamy. Dodajemy żurawinę, cukier, majonez (tyle aby się składniki połączyły) i wszystko dokładnie mieszamy. Surówkę wkładamy na ok. pół godziny do lodówki, aby się schłodziła i smaki "przegryzły
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 211duże pomidory lub 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 1 lub 2 papryczki chili 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku ćwierć bardzo małego selera (około 70 g) 5 łyżek czerwonej soczewicy około półtora litra bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe 2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka(...)szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa z pieczonych warzyw Przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać, skropić olejem (opcjonalnie można też polać miodem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH I KURCZAKA + FILMIK 981piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 1 pomidor 4 ogórki konserwowe mały kawałek pora 100 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki 1 słoik selera sałatkowego 160 g garść ciemnych oliwek sól i pierz do smaku 2-3 łyżki majonezu(...)szklankami wrzątku, nakrywamy talerzykiem i odkładamy na 15 minut aby napęczniał. Następnie odcedzamy na durszlaku i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy dowolnie i pieczemy na oleju. Fasolkę, seler i kukurydzę należy dokładnie odcedzić a seler wycisnąć. Ogórki, ser i pomidor kroimy w kostkę ( ogórki wyciskamy ) a por w talarki. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki łącznie z majonezem, doprawiamy
Kulinarne Fantazje Marioli
Risotto z zieloną fasolą szparagową podane ze smażonym mintajem! 209potrzebuje długiej i zbyt mocnej obróbki cieplnej. Ryba powinna być soczysta, a nie przesuszona. Na talerzu układamy risotto, filety ryby, ja dodatkowo podałam z dwoma chipsami z selera. Chipsy z selera robimy tak: seler kroimy na cienkie plastry, polewamy oliwą z oliwek, oprószamy odrobiną soli. Wstawiamy do piekarnika na 20 min, temp. 200 stopni, z włączonym termoobiegiem. Przepyszne danie warte
SMYKWKUCHNI