łyżeczka majonezu 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz czarny Seler i marchew obrać, zetrzeć na średnich oczkach. Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Warzywa i jabłko skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Liście czosnku posiekać. Składniki sosu wymieszać, posolić do smaku. Sosem polać sałatkę, posypać ziarnami, zbożem ekspandowanym i czosnkiem. Smacznego
Obiad gotowybulionu / wody (mi zawsze zostaje dużo bulionu po gotowaniu warzyw na świąteczną sałatkę jarzynową, zamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 1 czerwona papryka 1,5 szklanki mrożonych warzyw wymieszanych razem: groszku
Zasmakuj Kuchniszybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki: 1 kg niewielkich patisonów gałązki z liśćmi selera ziele angielskie gorczyca olej zalewa: 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 3 szklanki
Codzienna kuchnia niecodziennapół krążki. Układać warstwowo w wysokim półmisku szklanym: 1. Starty ser żółty 2. Seler konserwowy 3.Ananas 4. 3 łyżki majonezu 5. Białka jajek starte na grubych oczkach tarki 6. Por 7.Kukurydza 8. Czerwona fasolka 9. 3 łyżki majonezu 10. Żółtka jajka starte na małych oczkach tarki Sałatkę wstawić do lodówki na 2-3h aby składniki "przegryzły się". SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąwarzyw i pyszna kasza bulgur o której pisałam w poprzednim poście. TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY Składniki: 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części) 1-2 szklanki kaszy bulgur 2 szt. marchewek 1 cebula pół selera kawałek zielonej części pora 10 szt. pieczarek łyżka kaparów 1 bulwa fenkułu
potrawyregionalneSałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą Dzisiaj przepis na zdrową sałatkę z kaszy i surowych warzyw, przyprawioną w marokańskim stylu;) Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy(...)kuminu - 5 rzodkiewek - ¼ łyżeczki płatków chili - 1 łodyga selera naciowego - sól himalajska - kawałek awokado
Wegańska kuchnia orientalnawykorzystać do ćwikły /, delikatnie posolić i skropić sokiem z cytryny. -Seler obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryną . -Dodać majonez, chrzan, cześć owoców, doprawić do smaku solą i cukrem , wymieszać. -Wstawić do lodówki. -Bezpośrednio przed podaniem nakładać obficie sałatkę we wgłębienia wydrążonych buraczków. -Wierzch posypać kiełkami buraków, żurawiną
Zakamarki mojej kuchniTradycyjna, prosta sałatka jarzynowa, którą znają chyba wszyscy. Podawana jest niemal w każdym domu od święta a także na co dzień . składniki na 4 porcje 4 jajka ugotowane na twardo 3 ugotowane marchewki 1 ugotowany seler 2 ugotowane pietruszki 3 ugotowane ziemniaki 3 ogórki kiszone 1 obrane jabłko 300 g groszku konserwowego 250 g majonezu
Smakowite Daniajest przepyszna, a po trzecie, że nie więdnie, tak jak podobne sałatki np. z sałaty czy kapusty pekińskiej, gdzie po paru godzinach robi się nieestetyczna breja. Sałatka szpinakowa nawet na drugi dzień zachowuje swoja świeżość. Jednak aby pozostała na drugi dzień, trzeba jej zrobić naprawdę bardzo dużo, bo wszystko co dobre znika w oka mgnieniu a więc(...)kostkę (półtłusty ładnie się kroi się, tłusty się rozpada) 3/4 szklanki pokrojonych na połówki oliwek 1/2 szklani pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oliwy 2 łodygi selera naciowego pokrojonego 3/4 szklanki nasion łuskanego słonecznika uprażonego na patelni na złoty kolor sos: 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub najlepiej użyjcie tej oliwy w której były suszone pomidory
Jadło i czytadłoziś zrobiłem sałatkę z zielonych pomidorów, które już by nie dojrzały, bo zrobiło się zimno i mokro. A za kilka dni na pewno zaczęły by się psuć. Teraz się nie zmarnują , będą w zimie do obiadu. Zapraszam po przepis : Składniki : 2 kg zielonych pomidorów ( średnich lub małych ) 1 kg cebuli 0,5 kg marchewki 1 mały seler 2 średnie(...)wykonania : W szystkie warzywa dokładnie umyj. Pomidory pokrój w cienkie plastry. Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obierz. Cebulę pokrój w cienkie plastry. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czerwoną paprykę pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszaj z solą i pieprzem. Przykryj i odstaw na około
Przepisy i porady kulinarnekolorów natury, że grzechem jest z nich nie korzystać. Brokuł lubimy w sałatkach kiedy chrupie nam pod zębami, albo jako gotowany podany z masłem i bułką tartą, brokułowa zupa krem z czosnkowymi grzankami też pyszna... Dzisiaj będzie nieco odmiennie, czyli kolorowa papryka nadziewana brokułami, fetą i selerem naciowym, wspaniałe lekkie danie w wersji wegetariańskiej, które możecie podać również
Apetyczna babeczkatwardo, zielone ogórki - ogórkami kiszonymi, a oliwki i kapary - groszkiem. Uwielbiam sałatkę warzywną, a ta z dodatkiem mięsa z kurczaka jest również fantastyczna, bardzo mi zasmakowała i w przyszłości będę taką robić. Polecam! Składniki: Warzywa ugotowane w rosole: 4-5 marchewek 2 pietruszki 1/4 korzenia selera mięso z kurczaka obrane z kości Ponadto: 3-4 jajka ugotowane
Codzienne GotowaniePorcja dla 4-6 osób Potrzebujemy: pól sałaty masłowa 3 pomidory 3 ogórki gruntowe 2 pędy selera naciowego 5 cm białej części pora 1 czerwoną paprykę
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu basmati 2 łodygi selera naciowego 3 pomidory suszone z zalewy 2 - 3 ogórki korniszony 1 jabłko 1 paprykę czerwoną 1 czerwoną
kgwjanczewoWykorzystamy bogactwo witamin i minerałów z naszych owoców i warzyw dostępnych w zimie. Składniki:-kilka liści kapusty pekińskiej-marchewka-cebula-seler-por
Maminek kulinarny