warzywami, z których gotowało się bulion warzywny np. do pęczakotto ? Nie jestem wielką fanką sałatki jarzynowej, ale jeszcze bardziej nie lubię wyrzucać jedzenia. Dlatego podaję ją na liściach lubianej cykorii belgijskiej, na którą mamy teraz idealny sezon. W moim przepisie jest sporo selera, który bardzo mi smakuje pod każdą postacią. Nie ma natomiast ziemniaków, bo za nimi nie przepadam. Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 4 Najpierw musimy obrać warzywa ze skórki (selera, jabłko, gruszkę). Z limonki wyciskamy sok. Obrane warzywa ścieramy na tarce. Potem polewamy je sokiem z limonki, dodajemy szczyptę soli i cukru. Na koniec wszystko dobrze mieszamy, sałatka gotowa :). ***** First, we have to peel vegetables with skin (celery, apple, pear). We squeeze juice with
Projekty ze smakiemmyśli o gotowaniu w południe, tylko o tym, żeby się ładnie opalić nad morzem. Taką sałatkę robi się o świcie,by ją zabrać ze sobą, lub zjeść po powrocie. Nie leży na żołądku, nie ciąży podczas sjesty. Łączy się ją z majonezem oraz selerem naciowym, gdyż Włosi uważają, że...to afrodyzjak! Składniki maltagliati rustici 100% orkiszu BIO FABIJANSCY
Z Kuchni Do KuchniSałatka którą w naszej rodzinie przygotowuje każdy na różne okoliczności. Przy czym każdy modyfikuje ją z ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja do wariantu podstawowego dodałem chrupiące orzechy i seler naciowy, które doskonale się komponują i łamią słodki smak żurawiny. Składniki: słoik selera konserwowego 2 łodygi selera naciowego duża garść suszonej żurawiny garść posiekanych orzechów lub migdałów bez skórki 3 łyżki
Pyry na GazKocham pomidory i wszystko co pomidorowe :) Zupy, sosy, sałatki ... A, że często gotuję zupę pomidorową, staram się, aby za każdym razem miała ona trochę inny smak. Tym razem smak mojej zupy podkreśliłam zblendowanymi ugotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka). Pomysł ten skradłam z bloga Asi : Kulinarne Szaleństwa Margarytki i uważam, że jest rewelacyjny. Bo zazwyczaj marchewkę z zupy zjadam
Walijskie Pichceniecynku, bogaty w witaminy : E, B1, B2, B6, A, Ci D.A to moja propozycja sałatki z użyciem oleju z pestek dyni ze sklepu internetowego www.niwki.pl Składniki : mały brokuł 2 pomidory 1 lub 2 garści ugotowanego makaronu 1 ugotowana marchew 2-3 łodygi selera naciowego po połowie dużego strąka papryki czerwonej i zielonej pół kolby świeżej ugotowanej kukurydzy ziarno sezamu
Proste Potrawyskładniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 słoiczka cebulki marynowanej 1 słoiczek selera konserwowego 3 jajka majonez sól, pieprz wykonanie: Jajka
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1-2 piersi z kurczaka 1 puszka białej fasoli Jamar 1/2 puszki kukurydzy 1 słoik startego selera marynowanego 3 jajka 3-4 łyżki majonezu sól
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: jedna podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy puszka białej fasolki seler cięty w słoiku słoik marynowanych pieczarek 10 dag rodzynek 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3
Pobite gary Barbarytakiego pólka mieć na własność pod ręką, chociaż może kiedyś… Te dwa dni były bardzo pracowite, gdyż nasze stanowisko cieszyło się ogromną popularnością. Przygotowywaliśmy zdrowe i kolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie(...)jabłkowego – 4 łodygi selera naciowego – 500 gramów szpinaku – 4 soczyste brzoskwinie KOKTAJL MARCHEW I KAPUSTA Składniki: – 0,5 l świeżego soku z marchwi – 0,5 l soku jabłkowego – 4 liście kapusty – 4 jabłka WYKONANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem. SAŁATKA Z PĘCZAKIEM Składniki
karmelowycukinii. Rok temu z niego skorzystali również moi rodzice i im także bardzo ta sałatka zasmakowała. Składniki: 3 i 1/2 kg cukinii (już bez miąższu), 2 szklanki octu (szklanka 250ml), 2 szklanki cukru (szklanka 250ml), 3 cebule, 2 świeże czerwone papryki, garść liści selera (Już pokrojonych), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki gorczycy, 2 łyżki soli, paczka kurkumy (15g). Przygotowanie: Cukinię
W kuchni u Monikisera żółtego (ok.120g), 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler i kukurydzę dobrze odsączyć. Kapustę pekińską, pierś z kurczaka, ananas, ser żółty i papryki pokroić. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem. Ja papryki wyłożyłam na wierzch sałatki po wymieszaniu pozostałych składników. Smacznego
W kuchni u Monikisałatka według przepisu mojej teściowej,jest tylko z 4 składników plus majonez,zrobisz ją błyskawicznie,jest naprawdę pyszna,lekko chrupiąca od fasoli,mniam...-polecam Składniki: puszka czerwonej fasoli słoik selera konserwowego puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki majonezu sól,pieprz Przygotowanie: fasolę,kukurydzę i seler odsączamy z wody,(fasolę lekko przelewamy wodą,seler odciskamy
Swojskie jedzonkogłówek ( te są najlepsze ). Główki możemy wykorzystać później do tarty ze szparagami lub sałatki z sosem holenderskim ( oba przepisy prezentowane na blogu ) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części szparagów. Składniki: Pęczek białych szparagów bez główek 3 pory 2 marchewki Pietruszka Kawałek selera 3 – 4 ziemniaki 2 łyżki masła Słodka śmietana 18% Sól Pieprz biały 2 -2 ½ l wody
Smaki Ewylekko słodko- kwaśną mandarynką daje rewelacyjny efekt! Po wypróbowaniu zdecydowanie należy do moich ulubionych sałatek ! Ułożone na wierzchu mandarynki w kształt serca, idealnie sprawdzą się w nadchodzące Walentynki. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 główka sałaty lodowej 1 puszka mandarynek w zalewie 1 seler naciowy 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 2 łyżki curry sól do smaku pieprz
Tradycyjna Kuchnia