straci ono przez to smaku. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: około 1,5 godziny Składniki: cebula – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki marchewka – 1 sztuka seler naciowy – 1 łodyga papryka czerwona – 1 sztuka czerwona fasola – 1 puszka – 400g pomidory – 1 puszka – 400g mięso mielone wołowe – 250g ocet balsamiczny
wiecejwarzyw.plwoli. Zupa i tak wyjdzie pyszna, pod warunkiem, że nie pominiemy dodatku świeżego imbiru. To podstawa w tej zupie! 6-8 porcji -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego - 1 duża cebula -3-4 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - około(...)awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w mała kostkę cebulę oraz marchew i selera pokrojonych w plasterki. Dusimy około 5 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i po chwili, gdy zacznie pachnieć wlewamy gorący
Simple DishDzisiaj mamy dla Was smaczną i pożywną zupę z ciecierzycy z pomidorami i selerem naciowym której inspiracją był nasz ulubiony Jamie Olivier
Kuchenne Wariacjedodatkiem cytryny, która nadaje jej subtelnego kwaskowatego smaku. Na pewno ją polubicie! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 40 min. Proporcje dla osób : ● 10 ziemniaków ● 3 marchewki ● 3 gałązki selera naciowego ● 1 koper włoski (fenkuł) ● 5 pomidorów ● 160 g sera gouda (lub mimolette) ● 1 pęczek natki pietruszki ● 1 pęczek szczypiorku ● 1,5 cytryny bio ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól(...)będą miękkie. Rozgnieć je wiedelcem, dodaj oliwę i pieprz, posól, wymieszaj i odstaw. Marchewkę obierz i umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gałązki selera umyj, z fenkuła odetnij twardą podstawę bulwy, usuń twarde wierzchnie liście, pokrój seler i fenkuł w drobną kostkę. Pomidory umyj, usuń szypułki, pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce, pokrój drobno natkę pietruszki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagorące dni. Przepis na sałatkę z czerwoną soczewicą Składniki: Pół szklanki czerwonej soczewicy, 2 pomidory, 1 ogórek zielony, 1 niezbyt duża papryka zielona, 1 cebula czerwona, 1 łodyga selera naciowego, ser feta, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny lub octu winnego, sól, pieprz. Składniki na 2 porcje. Jak zrobić sałatkę z czerwoną soczewicą? W garnku zagotuj szklankę(...)przez około 5-7 minut, wyłącz ogień, pozostaw bez odkrywania na kolejne 10 minut. Pomidory pokrój w ćwiartki, paprykę w paseczki, obranego ogórka w półplasterki, cebulę w pióra, seler w plasterki. Wszystko przełóż do miski, dodaj przestudzoną soczewicę skrop oliwą i sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj. Sałatkę wyłóż na talerze, posyp pokruszonym serem feta . Przepisy
Kulinarna PolskaSkładniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 3 posiekane ząbki czosnku 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona 2 piersi z kurczaka 1 puszka ciemnej fasolki 250 ml przecieru pomidorowego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku mielonego Sól, pieprz Garść natki pietruszki 1 szklanka ryżu 2 łyżki(...)rondelka, zalać dwiema szklankami wody, posolić i gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem przez ok.15 minut, mieszając od czasu do czasu. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić marchewkę, seler, cebule i czosnek. Chwile smażyć a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 5 minut. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Dodać rownież przyprawy
Moja Delicjalodówce i można odgrzewać. Przyznaję, że jest wtedy smaczniejsze, bo smaki się przegryzą. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej duża marchew mała pietruszka 2 cm świeżego imbiru 2 łodygi selera naciowego 20 cm pora łyżka tahiny 250 g tofu sól pieprz czarny 2 źdźbła trawy żubrowej ewentualnie wrzątek Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach przecierając ziarna między palcami. Do kaszy wlać(...)julienne). Dorzucić do kaszy jaglanej. Do garnka z kaszą włożyć trawę żubrową. Gdy kasza zacznie się gotować, zmniejszyć moc palnika. Por pokroić na talarki grubości do 5 mm. Łodygi selera pokroić na kawałki szerokości ok. 5-10 mm. Warzywa dorzucić do kaszy, gdy ta będzie al dente. Potrawkę doprawić tahiną (to jedyny tłuszcz w potrawce potrzebny do rozpuszczenia witaminy
Weekendy w domu i ogrodzieosób) - 200 g kaszy pęczak - 1 cukinia - 2 białe papryki - 5 łodyg selera naciowego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka sałatki mechouia (pasta z papryki, można ją zastąpić inną pikantną przyprawą) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: kaszę gotujemy, warzywa kroimy w kostkę
Gocha gotuje!łyżeczka posiekanego czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 4 goździki 100 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 ostra czerwona papryczka 3 gałązki selera naciowego 2 łyżki oleju pęczek dymki 100 ml passaty pomidorowej 2 łyżki octu jabłkowego Wykonanie: z udźca zdjąć skórę, usunąć kość (wykorzystać do przygotowania rosołu), pokroić mięso. Skropić sokiem(...)wymieszać z czosnkiem, posolić, dodać zioła i goździki. Przykryć i odstawić przynajmniej na 1 godzinę przełożyć do rondla, zalać bulionem, dodać musztardę, posiekaną ostrą papryczkę (bez pestek), drobno pokrojonego selera i szczypior z dymki. Dusić na małym ogniu prawie do miękkości. Gdy odparuje woda dolać około 150 ml w międzyczasie na oleju podsmażyć posiekane cebulki dymki. Dołożyć do garnka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!genialnie kremową konsystencję. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉 Ilość porcji: 2 Składniki: 150 g ryżu arborio 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego ½ szklanki białego wina 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 250 g pieczarek ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki tymianku 2 łyżki masła 40 g tartego parmezanu sok z ½ cytryny sól, pieprz, oliwa Sposób wykonania: Oczyszczone pieczarki kroimy(...)łyżce masła i odrobinie oliwy. Oliwa zapobiegnie spaleniu się masła. Pieczarki smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Przekładamy je na talerz i przykrywamy folią aluminiową by nie wystygły. Cebulę i selera drobno siekamy, następnie smażymy na patelni po pieczarkach z odrobiną oliwy. Dorzucamy rozmaryn, tymianek oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy ok. 30 sekund. Do patelni z warzywami dorzucamy ryż
Mostek w kuchniBardzo fajny smak, wszystko ze sobą fajnie się zgrało. Polecam Masło rozpuścić i obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać pokrojony seler naciowy razem z marchewką pokrojoną w cienkie plasterki. Smażyć mieszając 10 minut. Wlać trochę wywaru i dokładnie wymieszać. Wszystko razem wlać do garnka i dolać pozostały wywar, kurkumę, ziemniaka obranego i pokrojonego w kostkę. Gotować kolejne 15 minut. Dodać
Kuchnia Pokoleńosób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 4 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego(...)łyżka bazylii suszonej garść natki pietruszki posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1 szklanka drobnego makaronu (opcjonalnie) parmezan do posypania przygotowanie W dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać czosnek i cukinię, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutę Wymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami, pietruszką, bazylią, oregano
Stare Garyznajdziecie też dużo warzyw i makaron. Przepis na włoską zupę fasolową Składniki: porcja rosołowa z kurczaka (około 500 gramów), 400 gramów suszonej fasoli piękny Jaś, 2 marchewki, 5 łodyg selera naciowego, 1 mały por, 2 ząbki czosnku, 3 garście makaronu nadającego się do zupy – na przykład kolanka, 1 średnia papryka czerwona, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, suszone zioła (może być(...)włóż także kurczaka, dopraw solą, gotuj pod przykryciem przez około 40-50 min. – aż fasola zmięknie. Kurczaka wyjmij, uzupełnij wodę, która wyparowała. Do zupy dodaj marchewkę pokrojoną kostkę, seler pokrojony w plasterki, paprykę pokrojoną w małą kostkę, pokrojony w plasterki por i posiekany czosnek. Dopraw ziołami i pieprzem. Gotuj przez 10 minut. Dodaj makaron i gotuj koleje 10 minut
Kulinarna Polskawszystko w jednym garnku. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak ok 2 szklanek bulionu lub wody ok 500 g piersi z indyka (może być kurczak) 2 średnie cebule 3 łodygi selera naciowego 2 czerwone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów lub passaty pomidorowej sól, pieprz, słodka papryka, chili, oregano, kolendra olej do smażenia Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju(...)pokrojoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i oregano. Gdy kurczak się lekko przyrumieni dolewamy porcjami bulion i mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę, oraz posiekanego selera, przykrywamy i dusimy aż kasza wchłonie cały bulion i będzie miękki. Dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze 10 minut
Cynamonowe szczęście