Zadanie zaproponowane przez olejkonwenanse nie było wcale łatwe. Trzeba było przygotować tradycyjne danie w nowoczesnej odsłonie. Jakie my, Polacy mamy najbardziej tradycyjne danie? Dla mnie to zdecydowanie rosół i schabowy. Jako, że rosołu z wykorzystaniem oleju przygotować się nie da, mój wybór padł więc na kotlet schabowy. Chcecie też poszaleć w swojej kuchni i wypróbować nowych smaków i połączeń? Jeśli(...)chce powalczyć o cenne nagrody (macie na to czas do 31 stycznia 2018 r.), to zapraszam na stronę: www.olejkonwenanse.pl #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: 5 kotletów schabowych 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 15 dag słonych paluszków łyżeczka ostrej papryki sól pieprz "Olej Wielkopolski" do smażenia (ja użyłam oleju rzepakowego) Sposób przygotowania: Kotlety wieprzowe rozbijamy tłuczkiem
Pobite gary BarbaryPyszne domowe burgery to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Dziś polecam HAMBURGERY ze schabowym przygotowanym w kefirze. Przepis znajdziecie TU--- Schabowe w kefirze. SKŁADNIKI: 6 bułek na burgery 6 kotletów schabowych marynowanych w kefirze 1 pomidor 1 ogórek 2 ogórki konserwowe 1 /2 cebuli Sałata 6 plastrów sera żółtego Sos bbq Sól i pieprz do smaku(...)bułek PRZYGOTOWANIE: Bułki kroję na połówki. Każdą smaruję masłem. Na rozgrzanej patelni smażę bułki tą stroną co jest posmarowana bułka na rumiano. Na bułkę kładę plaster sera, kotlet schabowy i wkładam do piekarnika. Piekę przez ok 5 min w 180 stopni do chwili aż ser się roztopi. Pomidory i ogorki obieram i kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję
Gotowanie PatkiWieprzowina na kotlet schabowy powinna być matowa, być otoczona wartwą tłuszczu, a wśrodku zawierać włókna (żyłki) tłuszczu, który podczas smażenia wytapia się, a temu właśnie schabowy zawdzięcza soczystość. Ponadto wieprzowinę moczy się przed smażeniem w mleku z dodatkiem cebuli.. . Składniki : 1 kg dobrej jakości wieprzowiny (na 4 kotlety) 1 l mleka 2 cebule 2 jaja bułka tarta sól(...)pieprz smalec do smażenia Sposób przygotowania : Wieprzowinę pokroić na 4 grube kotlety schabowe. Każdy z nich rozbić dokładnie na dość duże kotlety; żyłki i włókna tłuszczu w środku kotletów ponacinać nożem, co zapobiegnie zwijaniu się mięsa podczas smażenia. Do mleka włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku z cebulą 2-3 godziny
KUCHNIA POLSKAIdealne danie na imprezy rodzinne i święta. Znika w zaskakującym tempie. Jest pyszne, polecam Mięso schabowe pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Rozbić schabowe i doprawić solą i pieprzem. Każdy płat mięsa zamoczyć w jajku i potem obtoczyć w bułce tartej. Smażyć każdy kotlet na złoty kolor ( z obydwu stron) na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Oczywiście na oleju
Kuchnia PokoleńDzisiaj na pozór nic odkrywczego. Na pierwszy rzut oka to tylko tradycyjny staropolski schabowy, ale i mały smaczek… 5 30 min składniki: 50 dag schabu mleko 2 cebule sól, pieprz jajko masło oliwa z oliwek wykonanie: Kotlety rozbijamy dzień wcześniej. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie układamy w misce przekładając krążkami cebuli. Zalewamy mlekiem, szczelnie przykrywamy i zostawiamy(...)przykryciem (w zależności od grubości kotleta). Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone. Powoli, bez przykrycia na jednej tylko stronie, tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Podajemy schabowego, na nim układamy jajko. Opruszamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską oraz posiekaną natką pietruszki. Nie panierujemy schabowego w mące, ale to nasz wybór Przez noc mięso stanie się kruche
Ania i Marcin gotująRoladki schabowe z pieczarkami i serem – to propozycja na pyszny obiad :) Jako dodatek do nich polecam ziemniaki puree, na które przepis znajdziecie tutaj: Kremowe tłuczone ziemniaki oraz surówkę z rzodkwi – zobacz przepis tutaj: Surówka z białej rzodkwi Roladki schabowe z pieczarkami i serem – Składniki: 480g schabu (6 plastrów) 250g pieczarek 1 duża cebula […] The post Roladki(...)schabowe z pieczarkami i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePrzepis zaczerpnięty ze strony mojej kulinarnej koleżanki, prowadzącej blog "Dieta moja pasja". Moim rodzicom marzyły się schabowe, a ja wyszłam z założenia, że zwykłe schabowe mogą sobie zrobić sami lub w tygodniu, kiedy po pracy będę miała mniej czasu. Sobota i niedziela to dni w które zamierzam robić bardziej pracochłonne / czasochłonne rzeczy (jeśli tylko starczy mi sił po ciężkim tygodniu(...)siak jestem przeszczęśliwa, że mam dobrą propozycję współpracy w zawodzie (nawet jeśli będę się musiała nauczyć organizacji czasu na bardzo wysokim poziomie trudności). Składniki na schabowe po gruzińsku (3 porcje): 3 kawałki schabu 2 jajka sól bułka tarta pieczarki 200 - 250 g ząbek czosnku 3 garście posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki orzechów włoskich masło ser żółty 3 - 4 plasterki Kotlety
Karola gotujeprzedłużajmy już, rampampamparam! ;) Zapraszam Was na kilkadziesiąt przepisów świątecznych, może znajdziecie coś dla siebie! :) Klikając w opis albo samo zdjęcie zostaniecie przeniesieni na stronę przepisu :) Obiad 1. Rolada schabowa z cukinią 2. Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 3. Pierś z kurczaka nadziewana mascarpone 4. Kurczak cytrusowo-rozmarynowy 5. Pierś z kurczaka po hawajsku 6. Pierś z kurczaka(...)kurczaka z serem camembert i żurawiną 8. Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 9. Schab pod zieloną pierzynką 10. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów 11. Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 12. Świąteczna pieczeń schabowa 13. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 14. Schab gotowany w mleku Sałatki 1. Żółta sałatka 2. Sałatka z tortellini
Czerwona PorzeczkaChrupiący z zewnątrz i obłędnie soczysty w środku - oto kotlet idealny! Alchemię przyrządzania idealnego schabowego kiedyś już na łamach bloga przedstawiałam - Sposób na soczyste kotlety schabowe . Sednem sprawy było wtedy odpowiednio długie moczenie mięsa w miksturze jajecznej z domieszką kapki wody. Kotlety w tym czasie wchłaniały prawie całe jajko i to właśnie sprawiało, iż po usmażeniu były wyjątkowo soczyste(...)razem dzielę się trikiem na uzyskanie idealnie chrupiących kotletów schabowych , a to właśnie za sprawą odpowiedniej panierki . Aby takową uzyskać miesza się w proporcjach 1:1 bułkę tartą oraz mąkę pszenną razową . Kotlety obtaczane w takiej obsypce nie wchłaniają tyle tłuszczu podczas smażenia, co przy wykorzystaniu samej bułki tartej. Ponadto smażą się idealnie na chrupko z zewnątrz, zachowując w środku
Grunt to przepis!Dzisiaj klasyczny polski obiad urozmaicony dodatkiem pieczarek i sera. Zaskocz swoich bliskich schabem w nowym wydaniu :) Polecam i życzę smacznego! Składniki na 2 porcje: 2 kotlety schabowe 6 pieczarek 1/2 cebuli 4 plastry sera mozarella olej do smażenia ostra papryka - tylko do pieczarek przyprawa do grilla sól, pieprz mąka pszenna bułka tarta jajko dodatkowo: bazylia i papryka piri piri Przygotowanie(...)Schabowe rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron. Następnie obtaczamy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej - smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki i cebulę obieramy - kroimy w plasterki (pieczarki) i piórka (cebulę) i delikatnie podsmażamy przyprawiając papryką. Przesmażone warzywa rozkładamy na schabowych a na nich plasterki sera. Całość zapiekamy 20 minut w temp
Alutka-GotujeInne niż klasyczne. I o to chodzi w kuchni. Ja bardzo często eksperymentuje w kuchni i choć klasycznego schabowego z panierką pamiętam dobrze z babcinej kuchni i sama uwielbiam jego smak to wciąż szukam nowych kulinarnych pomysłów. Ten schabowy jest długo duszony, mięciutki i bez panierki. Soczysty w środku z aromatycznym grzybowo-cebulowym sosie. Do tego ulubione dodatki i obiad(...)gotowy. A schabowy inny niż zwykle;) Składniki: 6 plastrów schabu 4 podgrzybki 2 duże cebule szklanka mleka sól, pieprz, majeranek smalec do smażenia Przygotowanie: Schab myjemy, osuszamy i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem i cienkimi plastrami cebuli, odstawiamy na noc lub na kilka godzin - godzinę chociaż jeśli nie macie czasu. Rozgrzewamy smalec, kotlety wyjmujemy z mleka i przyprawiamy solą
Zasmakuj KuchniDziś odsłona schabowego ,takiego jakiego robię na co dzień w domu , czyli podstawowy przepis na kotleta schabowego :) o CHRUPIĄCEJ PANIERCE i smacznym ,delikatnym miąższu.Zapraszam. 1 kotlet schabowy sól pieprz bułka tarta 1 jajko pieprz vegeta 1łyżeczka mąki `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotleta schabowego rozbijamy,solimy i pieprzymy ,zostawiamy na 30 min.Przygotowujemy panierkę.Do miseczki wbijamy jajko,roztrzepujemy je trzepaczką,dodajemy vegetę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPodstawa polskiej kuchni czyli kotlet schabowy - zawsze się udaje i świetnie smakuje z ziemniakami i surówką. Dzisiaj schabowy z serem w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków czosnkowych i pysznej domowej surówki z pomidora i ogórka. Składniki na 2 porcje: 4 ziemniaki (średniej wielkości) 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku koperek 3 kotlety schabowe - ilość wg uznania :) 3 plastry sera olej 1 jajko(...)śmietanę - mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części - gotujemy w osolonej wodzie 5 min. od momentu zagotowania. Odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Kotlety schabowe rozbijamy, maczamy w rozbełtanym jajku, posypujemy (z obu stron) pieprzem cayenne i obtaczamy w bułce. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni (opcja grill) i wkładamy ziemniaki - zapiekamy (bez przykrycia
Alutka-GotujeTroszkę urozmaiciłam smak schabowego, zwykły już nam się znudził. Składniki na 4 porcję: schab cztery plastry ser żółty gouda 4 plasterki musztarda miodowa 2 łyżki sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku Panierka: bułka tarta jajo Wykonanie: Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, tłuczkiem zmiękczamy. Schabowe doprawiamy sola i pieprzem, smarujemy musztardą i kładziemy plaster(...)rozbełtanym jaju maczamy schabowego i obtaczamy go w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron( sprawdzając czy usmażył się w środku, ja to robię pod przykryciem wtedy wiem że się poddusi i usmaży). Schabowe podajemy z ziemniaczkami lub frytkami , do tego sałatka
Różowa kuchniaDziś zapraszam na soczyste kotlety schabowe nadziane żółtym serem, borowikami, cebulą i papryką. Cienkie kawałki mięsa idealnie komponują się ze smakiem nadzienia, które dzięki dodatkowi żółtego sera jest spójne i kremowe. Idealne nie tylko na niedzielny obiad ;) Składniki na kotlety schabowe nadziewane borowikami, cebulą i serem na 3 sztuki 3 kotlety schabowe bez kości 1 cebula 3-4 niewielkie(...)centymetrowy brzeg pozostał bez farszu), następnie kotlet składamy jak pieroga i dociskamy brzegi bez farszu. Jajko roztrzepujemy i panierujemy w nim kotleta, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane schabowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju lub maśle klarowanym) na złoto-brązowy kolor. Gotowe
Rozpustne gotowanie