schabowy - 3219 przepisów (strona:17/215)

Kotlet zbójnicki 127

Dziś schabowy, utłuczony, dopieszczony, w nowej odsłonie. Podany ze świeżym ogórkiem (dowolnymi surówkami, mizerią, marchewką z groszkiem, buraczkami, modrą kapustą, kapustą z grzybami czy bigosem) i tłuczonymi ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka(...)klasyka… Zdarza się, że schabowe smażę bez dodatku panierki, duszę je z krążkami cebuli, są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Czasem na jedną stronę ścieram trochę pieczarek i tartego żółtego sera, który roztapiając się ukrywa pieczarki na kotlecie, mięso jest wtedy takie aromatyczne… Spróbujcie! Praktykowałam nieraz wszelakie przepisy na schabowe, te mniej lub bardziej wyszukane, a to dziś

Zasmakuj Kuchni
Kotlet schabowy w chrupiącym cieście 116

Kotlet schabowy w chrupiącym cieście Pyszny kotlet schabowy nieco inaczej , nie jak zwykle w niedzielnym wydaniu w panierce z bułki tartej . Tym razem jest to soczyste mięsko w chrupiącym cieście z dodatkiem siekanego chilli . Niebiańsko dobre danie . Moja rodzinka stwierdziła ,że dużo lepsze od tradycyjnego schabowego , a to już naprawdę duża pochwała Wiadomo schabowy rządzi , ale u nas czasowo(...)świeże papryczki chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Coca-Cola dodatkowo : 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Każdy plaster schabu rozklepujemy jak na kotlety schabowe klasyczne . Niezbyt cienko , tak żeby po usmażeniu w cieście można było wyczuć mięso Solimy , doprawiamy granulowanym czosnkiem i odstawiamy na chwilkę na bok . Czas na ciasto . Do miski wsypujemy szklankę mąki

Ogrodnik w podróży
Klasyk nieco inaczej, czyli kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej 121

sobie wzmacniający i chłodny koktajl jarmużowy albo smoothie truskawkowe. To nasz sposób na upał i na wzmocnienie. Polecam każdemu! A co na weekendowy obiad? Agata proponuje coś konkretnego – kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej. Wypróbujcie ten przepis, gdy znajdziecie w sobie trochę energii na gotowanie mimo wszechogarniającej gorączki. Uroczyste obiady Agaty Dlaczego lubię obiady Agaty i jej przepisy? Bo nawet(...)takie dania jak kotlety schabowe (w jej wykonaniu czy zrobione według jej pomysłu) są naprawdę łatwe do przygotowania . Dzisiejszy przepis to kolejny przykład tego, że dieta Agaty jest kusząca, pełnowartościowa i ciekawa. Na przykład kotlety schabowe w marynacie będą miękkie w środku i nieco inne w smaku od tych klasycznych. Ich walory smakowe w dużej mierze zależą od rodzaju użytej

KulinarneImpresje.pl
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 942

podlinkowałam przepis z instrukcją wykonania potrawy, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie dania.       *** Wiejski rosół PRZEPIS TUTAJ *** *** Klasyczne zrazy wołowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotlety schabowe marynowane PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotlety Twardowskiego PRZEPIS TUTAJ *** *** Oszukane zrazy PRZEPIS TUTAJ *** *** Rolady/zrazy z karkówki PRZEPIS TUTAJ *** *** Kebabowa karkówka PRZEPIS TUTAJ *** *** Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurczak pieczony(...)maślance PRZEPIS TUTAJ *** *** Strogonow PRZEPIS TUTAJ *** *** Schabowe roladki z suszoną śliwką PRZEPIS TUTAJ *** *** Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Zrazy z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Bogracz PRZEPIS TUTAJ *** *** Wiejskie roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Polonezy – faszerowane roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Golonka pieczona w piwie i kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Zawijane zraziki z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurcze pieczone

Blog z Apetytem
Schabowy po indyjsku 826

Kotlet schabowy po indyjsku to nieco lżejsza wersja tradycyjnego schabowego, którego dość często przygotowuję na obiad. Aromatyczna panierka na schabowym zrobiona jest z mąki ryżowej i pikantnej masali (indyjska przyprawa). Tradycyjny kotlet schabowy zawsze pozostanie numerem jeden, ja jednak lubię czasami go odchudzić i nadać mu nieco orientalnej nuty. Tym razem ma cudowny bardzo aromatyczny i pikantny smak indyjskiej przyprawy(...)pieprz czarny, czosnek, gorczyca, cynamon, chili i kurkuma. Dodatkowym akcentem smakowym i dekoracyjnym jest dodana do panierki natka pietruszki. Pewnie znawcy kulinarni się oburzą, że to już nie jest schabowy, ale w moim domu liczy się smak i zadowolenie osób spożywających posiłek, a nie nazwa dania. Jestem ciekawa, czy również lubicie czasem eksperymentować w kuchni i tworzyć swoje wersje znanych

Kuchcik gotuje
Schabowe poduszki nadziewane serami 141

Jeśli przejadły Wam się kotlety schabowe lub chcecie wykorzystać schab w trochę inny sposób, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Schabowe poduszki możecie nadziewać czym tylko zechcecie. Ja wykorzystałam do tego różne sery, ale równie smaczne wyjdą jeśli połączycie ser żółty z pieczarkami. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Do tak przygotowanego schabu idealnie pasują wszelkiego rodzaju kluski (np. kluski śląskie(...)pampuchy ), kuleczki ziemniaczane , kopytka lub leniwe . Całość wykończcie lekką sałatką na bazie sosu winegret. Schabowe poduszki nadziewane serami Składniki: około 700 g schabu bez kości 100 g sera żółtego 100 g mozzarelli 100 g fety 100 g oscypka 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, olej, oliwa) 1 ząbek czosnku gałązka rozmarynu około 150 ml śmietany łyżka

PatiGotuje
Kotlety schabowe z cebulą 183

pomyszkować w kuchni. To przymusowe lenistwo stało się okazją do przejrzenia zdjęć. Okazało się, że nie wszystkie "obfotografowane" potrawy zostały zamieszczone na blogu. Tak była m.in. z poniższymi kotletami schabowymi z cebulą. Tak przygotowane danie jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Ich przygotowanie niewiele różni się od przygotowania tradycyjnych schabowych, ale smak jest zupełnie inny. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie(...)stronie Tesco . Kotlety schabowe z cebulą Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, tłuczek do mięsa, widelec, patelnię, płaski talerz, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 4 kotlety schabowe, 2-3 cebule (ilość cebuli zależy od jej wielkości, w razie potrzeby zawsze można pokroić na plasterki dodatkowe cebule), 1-2 jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, olej lub smalec do smażenia. Cebule obierz

blog.moje-pasje.info
(Nie)zwykłe kotlety schabowe moczone w mleku 183

mleka 1 małą cebulę sól pieprz mielony 1 jajko bułka tarta olej lub masło do smażenia Przygotowanie: Mięso przygotuj dzień wcześniej wieczorem. Opłucz i osusz kotlety. Możesz zrobić też schabowe z kością, podobno są lepsze. Ja jednak nie dostałam w sklepie, a i przy gustach mojego męża nie miałoby to sensu. Każdy plaster rozbij w miarę cienko i równo(...)przesady. Natrzyj mięso solą i mielonym pieprzem z każdej strony. Przełóż do miski. Cebulkę obierz i pokrój w plastry lub pół plastry. Ułóż na schabowych. Zalej mlekiem tak, by oba plastry były przykryte. Poprzewracaj kilka razy, aby lepiej pokryły się mlekiem. Owiń miskę w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Kotlety schabowe wyjmij z mleka krótko przed smażeniem

Anioszek w kuchni
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 226

cieszy. Tak czy inaczej będąc Polakami powinniście kultywować własne tradycje kulinarne i nie wymazywać z jadłopisu wieprzowiny. Tak jak steki wołowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA, tak kotlety schabowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej Polski. Pomimo, że od lat mieszkam w Kalifornii i mam na podorędziu cały kulinarny świat, często sobie myślę o polskich schabowych. Z sentymentem(...)apetytem. Przedwczoraj utłukłam sobie dwa schabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek

Jem więc Jestem
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 306

cieszy. Tak czy inaczej będąc Polakami powinniście kultywować własne tradycje kulinarne i nie wymazywać z jadłopisu wieprzowiny. Tak jak steki wołowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA, tak kotlety schabowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej Polski. Pomimo, że od lat mieszkam w Kalifornii i mam na podorędziu cały kulinarny świat, często sobie myślę o polskich schabowych. Z sentymentem(...)apetytem. Przedwczoraj utłukłam sobie dwa schabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek

Jem więc Jestem
Kotlety Schabowe Magdy Gessler (Moczone w Mleku i Cebuli) 46584

Kotlety Schabow e według Magd y Gessler charakteryzują się delikatnością, soczystością i niezwykłym, ciekawym smakiem . Schabowe Gessler wyróżn ia spo s ób przygotowywania - inny niż klasyczne. Kotlety przed usmażeniem namaczane są w mleku z cebulą , dzięki czemu mają tak niezwykły i nowy smak , pon adto Magda Gessler zaleca aby schabowe smażyć na smalcu. Gessler wskazuje również, aby z kg schabu(...)powstał y ok. 4 bardzo d uże kotlety, jednak oczywiście jeżeli wolimy mniejsze porcje - możemy przygotować mniejsze kotleciki . Kotlety Schabowe Magdy Gessler (w Mleku i Cebuli) - Składniki: ok. 500 g schabu duża cebula ok. 500 ml mleka sól pieprz ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka smalec do smażenia Kotlety Schabowe Magdy Gessler (w Mleku i Cebuli) - Sposób przygotowania: Schab

Słodka Strona
Najlepszy klasyczny kotlet schabowy z kością 358

Najbardziej polskie danie obiadowe. Klasyk klasyków. Złoty i chrupiący z zewnątrz, pysznie soczysty w środku. Kotlet schabowy w kanonie kuchni polskiej rządzi nieprzerwanie od początku dziewiętnastego wieku. Zobaczcie, jak ja go robię. „365 obiadów” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1829-1901) to jedna z pierwszych polskich książek kucharskich o domowym gotowaniu. Biła w czasach swojego wydania rekordy popularności. W latach(...)Ćwierciakiewiczowa biła na łeb na szyję polskich klasyków – Mickiewicza i Słowackiego, honorariami – Sienkiewicza i Prusa. Mam XXIV wydanie z 1988. I – jak mogłoby być inaczej – jest w nim kotlet schabowy.   Grubość kotleta dzisiaj zależy od upodobań. A zupełnie szczerze – nie powinna. Te biedne, cieniutkie kotlety już pokrojone na tackach, które możemy kupić w marketach, słabo nadają się na dobrego

Karo in the Kitchen
Schabowe sznycle w mące gryczanej czyli wieprzowina w duchu kalifornijskim 283

Polacy i schabowe to jak Amerykanie i stek. Pomimo, że uwielbiam steki to także cały czas kocham mięso wieprzowe. Po 25 latach życia w Polsce stało się ono nieodłączną częścią mojego jadłospisu. Czasami kiedy napadnie mnie apetyt za dawnymi czasami i słowiańsko-germańską tradycją kulinarną, przyrządzam sobie zwykłego schabowego sznycla z ziemniakami i koprem. Czasami kiedy odzywa się we mnie(...)duch kalifornijczyka i chcę coś zdrowszego wtedy przychodzą mi do głowy schabowe w mące gryczanej. Takie i oto pyszne gryczane schabowe sznycle możecie zrobić i wy. Szczerze mówiąc na drugi dzień nabierają one pięknego aromatu palonej gryki. Pycha. Wypróbujcie. Można je podać z taką kapustą a na drugi dzień odgrzać w piekarniku bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Sznycle gryczano-wieprzowe

Jem więc Jestem
Kurki, owies i schabowy… ciekawi? 104

dzisiaj pyszny pomysł na obiad, ryż z owsa z kurkami i schabowy . Co to jest ryż z owsa? Ano całe nasiona owsa ugotowane na sypko jak ryż. Jest pyszny, delikatny w smaku, a smak owsa jest lekko wyczuwalny. Przyrządziłam go z dodatkiem kurek i cebuli. Bardzo lubię połączenie kasz z grzybami. Okazuje się, że gotowany owies smakuje z nimi wcale(...)kapusty stożkowej 300 g czerwonej kapusty stożkowej 100 g pora 2 jabłka 100 g majonezu domowego, tutaj przepis 2 łyżki soku z cytryny sól i czarny pieprz do smaku Schabowe z patelni 4 schabowe sól i czarny pieprz do smaku 3 łyżki masła do smażenia Zalej nasiona owsa zimną wodą. Dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Gotuj przez 5 minut

codojedzenia
Tradycyjne dania kuchni polskiej – są po prostu pyszne! 92

kubka, zaczekaj aż chwilę przestygnie i dolej śmietany. Następnie powoli wlewaj ją do zupy, cały czas mieszając. Gotowe! Klasyczne polskie dania – sprawdź najlepsze dania kuchni polskiej Pomysł na kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią Tradycyjne dania kuchni polskiej i stworzone z nich menu nie będzie kompletne bez tej potrawy – kotleta schabowego z ziemniakami i mizerią! To jedno z niewielu polskich(...)dań, które zdecydowanie rządzą na polskich stołach. A już zwłaszcza w niedzielę. Składniki: 4 kotlety schabowe 1 kg młodych ziemniaków 2 sztuki ogórka gruntowego lub szklarniowego 1 jajko śmietana 18% / jogurt naturalny koperek bułka tarta mąka sól i pieprz do smaku Roztłucz kotlety schabowe, odwracając je z każdej strony. Najlepsza grubość kotletów do smażenia to ok. 4-5 mm. Posyp

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania