Moja propozycja na niedzielny obiad zamiast nieśmiertelnego schabowego. A kotlet schabowy zrobię, gdy chłopaki znów za nim zatęsknią, a tęsknią częściej niż go robię. Składniki na 2 porcje • 1 większa polędwiczka wieprzowa • 18 pomidorków koktajlowych • 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) • 1 łyżeczka migdałów • 1 łyżeczka orzechów laskowych • 1 łyżeczka nasion słonecznika
To co kochamZamiast tradycyjnych kotletów schabowych proponuję kotlety po myśliwsku w sosie z pieczarkami i boczkiem. Danie pyszne a zarazem bardzo proste w wykonaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 3 plastry schabu bez kości 15 dag boczku (wędzonego lub gotowanego) 20 dag pieczarek 2 cebule 5 łyżek śmietany 18% szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki
Smakowite DaniaZapach i aromat orzechów laskowych, które dodajemy do panierki jest boski !. Moja rodzinka przepada za tymi kotletami, czasem warto naszego schabowego podać z zupełnie nowym wydaniu.Składniki : 4 kotlety schabowe po ok. 10 dag ok. 5-6 łyżek pokrojonych orzechów laskowych ok. 10-15 dag płatków owsianych Jajko 2-3 łyżki mąkisól pieprz Pyszne orzechy oraz inne
Apetyczna babeczkaKażdy robi kotlety schabowe na swój sposób. Ja dzisiaj dodałam innych przypraw niż zawsze i odstawiłam żeby się wszystkie smaki przegryzły. Zapraszam na niedzielny obiad. Schabowy Składniki : * 4 kotlety ze schabu - ja wybrałam bez kości * sól , pieprz , papryka czerwona słodka , gałka muszkatołowa * 2 jajka * 5 łyżek mąki pszennej * 5 łyżek bułki tartej * smalec wieprzowy
Magiczne Życie Martyszklanka mleka 1 małą cebulę sól pieprz mielony 1 jajko bułka tarta olej lub masło do smażenia Przygotowanie: Mięso przygotuj dzień wcześniej wieczorem. Opłucz i osusz kotlety. Możesz zrobić też schabowe z kością, podobno są lepsze. Ja jednak nie dostałam w sklepie, a i przy gustach mojego męża nie miałoby to sensu. Każdy plaster rozbij w miarę cienko i równo(...)schabowych. Zalej mlekiem tak, by oba plastry były przykryte. Poprzewracaj kilka razy, aby lepiej pokryły się mlekiem. Owiń miskę w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Kotlety schabowe wyjmij z mleka krótko przed smażeniem, od razu panieruj i smaż. Jajko rozklep widelcem z odrobiną pieprzu i soli (opcjonalnie). Namocz w nim schabowe z obu stron. Na dużym
Anioszek w kuchniSchabowy w moim domu gościł od zawsze i pewnie nic w twej kwestii się nie zmieni. A że Męża mam mięsożercę (ewentualnie rybożercę) muszę ciągle eksperymentować, bo nie ma nic gorszego od rutyny. Ten sposób przygotowania kotletów jest prosty, nie trzeba ich dopiekać w piekarniku i przede wszystkim dostarcza nam niezapomnianych doznań. Po rozkrojeniu obezwładnia niesamowitą(...)mieszanką zapachów prażonej cebulki, pieczarek; roztopiony ser wypływa ze szczelnej sakiewki mieszając się z resztą farszu, jeszcze tylko chwila i rozpłynie się w ustach.... Składniki na nadziane schaby 4 kotlety schabowe 4 spore pieczarki 2 cebule 1 łyżka siekanej natki pietruszki 4 plastry żółtego sera 1 duże jajko bułka tarta olej sól pieprz pieprz czosnkowy Kotlety cieniutko
Rozpustne gotowanieKotlety schabowe można smażyć na różne sposoby. Kilka przepisów już zamieściłam i wszystkie cieszyły się dużym zainteresowaniem. Dlatego myślę, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu. Być może znacie go ze starych zapisków Waszych babć lub mam. Bo to dawny, sprawdzony sposób na pyszne, mięciutkie a zarazem chrupiące schabowe. Przepis można znaleźć na różnych blogach i w programach telewizyjnych(...)usmażone, czas podawać. Najlepiej smakują takie prosto z patelni. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Kto nie lubi takich kotletów? Uwielbiamy wszyscy. Dlatego zachęcam Was do zrobienia chociaż raz takich pysznych schabowych.... Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiKolejny raz "reanimujemy" naszego poczciwego schabowego. Składniki 2 kotlety schabowe (po 200 g) 2 plastry świeżego ananasa kilka plastrów sera pleśniowego 3 łyżki mąki 5 łyżek bułki tartej 1 jajko pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kotlety cienko rozbijamy. Na jedną połowę kotleta kładziemy plaster ananasa i ser. Przykrywamy drugą połową mięsa. Oprószamy
R'n'G KitchenSkładniki: na 4 porcje 4 kotlety ze schabu bez kości 0,5 kubka mąki ryżowej 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 żółtka 1 czerwona
Luźna KuchniaSchabowy, ale nieschabowy. Zamiast bułki tartej – migdały i płatki kukurydziane – chrupiące i intrygujące. Do tego aromatyczna modra kapusta – zestaw idealny. Składniki: 2 kotlety schabowe (jak zwykle optuję za tymi z kością) 60 g płatków kukurydzianych (cornflakes) 2 łyżki migdałów w płatkach 1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej sól, pieprz 2 jajka 2 łyżki mleka oliwa z oliwek albo(...)łyżki cukru Wykonanie: Kapustę poszatkować. Wrzucić do garnka z podgrzaną oliwą. Podsmażyć, dodać przyprawy. Dusić do miękkości – jeśli trzeba podlać odrobiną wody (jak najmniej, żeby się nie rozgotowała). Kotlety lekko rozbić, ale powinny być raczej grubsze (przynajmniej 1 cm). Posypać solą, pieprzem i ostrą papryką – wetrzeć. Na głębokim talerzu roztrzepać jajka z mlekiem. Płatki kukurydziane zmielić w malakserze
Pociąg Do KuchniKotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmażony z wieprzowiny namoczonej uporzednio w mleku z cebulą. Ten spsób przygotowania schabowego podpatrzyłam w ostatnim odcinku "Kuchennych rewolucji". Czy jest rzeczywiście najlepszy oceń sama. Mi osobiście przeszkadzał posmak cebuli, ponieważ podałam kotleta z młodymi ziemniaki i młoda kapustą, pewnie z innymi dodatkami byłby rewelacyjny. Nie tylko postępowanie z mięsem ma znaczenie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wspaniałe, chrupkie kotlety schabowe, zaletą ich jest to, że dla amatorów schabowego nie są kaloryczną bombą, zdrowe dietetyczne kotlety w wersji light, ale w smaku....tradycyjne schabowe! Składniki: 1 kg schabu 2 jajka 4 łyżki mielonego siemienia pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Schab myjemy, kroimy w plastry 1 cm, przyprawiamy papryką, solą
kgwjanczewoDobry kotlet nie jest zły prawda? Ale ile można jeść schabowe? Dlatego tym razem mięso na kotlety schabowe posłużyło mi do zrobienia pysznych bitek w piwie, fikuśnie ozdobionych liściem laurowym. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu i smaczna. Przekonajcie się sami. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPierwsze danie, które moja mama zrobiła z przepisu, a uwierzcie mi, że to duży progres :) Wyszło tak jak miało wyjść! Pysznie! Składniki na nadziewane schabowe (2 porcje): 2 grubsze kotlety schabowe 4 plastry sera żółtego np. Gouda 2 łyżki nasion słonecznika jajko bułka tarta sól pieprz Kotlety ubić, obficie posypać solą i pieprzem. Na każdym z kotletów ułóż
Karola gotujeKotlety które z pewnością goszczą na każdym polskim stole. Jednak spotkałam się z wieloma różnymi sposobami przyrządzania tego klasycznego dania. Przedstawiam więc swój przepis na kotlety schabowe. składniki 6 plastrów schabu jajko bułka tarta do obtoczenia smalec do smażenia sól Plastry schabu posolić i rozbić. Następnie zanurzać w rozmąconym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na smalcu
cukrem pudrem posypanesmak, nie było za suche, odpowiednio wilgotne. Właściwości oleju kokosowego: reguluje przemianę materii nie obciąża trzustki nie zawiera cholesterolu idealny dla diabetyków Pokusiłam się również na usmażenie zwykłych kotletów schabowych na oleju kokosowym.Kotlet przede wszystkim nie ociekła tak tłuszczem jak smażony na normalnym oleju rzepakowym. Poza tym smak kokosu był lekko wyczuwalny, co nadało kotletom bardzo ciekawego smaku.Podsumowuj
Z miłości do słodkości