schabowy kotlet - 1021 przepisów (strona:10/69)

Roladki schabowe z pieczarkami 165

Schab to nie jest nudne mięso, zaręczam. Chociaż niektórym kojarzy się wyłącznie z tradycyjnym kotletem schabowym, przesuszoną pieczenią, czy sosem bez smaku. Uwierzcie, że nie potrzeba wiele, by odczarować ten rodzaj mięsa. Jeśli nie macie pomysłu na schabowy obiad- zapraszam do lektury. Roladki, o których będzie dzisiaj mowa, mogą być główną częścią pysznego, ciepłego posiłku lub zimną przekąską na przyjęciu(...)patelni bez dodatku tłuszczu, aż odparuje z nich woda. Doprawiamy solą i tymiankiem. Gdy pieczarki ostygną mieszam je z surowym jajkiem. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, tak jak na kotlety schabowe. Ja zawsze podczas tej czynności przykrywam mięso folią spożywczą, dzięki temu kawałeczki mięsa nie rozpryskują się po kuchni. Mocno rozgrzewamy tłuszcz, w którym marynowało się mięso i krótko podsmażamy każdy

Pichceniomania
Kuchnia Improwizowana na X Lubelskim Festiwalu Nauki 175

bierze alginian sodu . Uczestnicy pokazu mogli sami zrobić malutkie kuleczki z jogurtu naturalnego, które przypominały zminiaturyzowane kuleczki sera mozzarella lub tabletki. Odważni mogli zobaczyć jak zrobić lody o smaku kotleta schabowego - i co najważniejsze - spróbować tego! Z innych wariacji na temat zastosowania ciekłego azotu można było przekąsić: chrupiącą z zewnątrz, mrożoną świeżą bazylię , interesującą w strukturze bitą śmietanę - z zewnątrz(...)naturalny wyciągnięty z alginianu sodu Każdy mógł spróbować własnych sił w improwizowanej kuchni Ciekły azot odpowiadał za efekty specjalne Zainteresowanie słuchaczy przeradzało się w degustacje Resztki lodów o smaku kotleta schabowego Bazylia zamrożona w ciekłym azocie Pierwsze koty za płoty Każdy chciał spróbować mrożonej w ciekłym azocie bitej śmietany... ... nawet ja Pianka z kawy Polędwiczka wieprzowa przygotowaną metodą sous-vide

Right Behind The Kitchen
TORTILLA PEŁNOZIARNISTA ZE SCHABOWYM 212

konserwowych sprawiają, że kanapka jest jeszcze smaczniejsza. Idealna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Polecam zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.  SKŁADNIKI: 1 pełnoziarnista tortilla 1 schabowy kotlet 1 Garść jarmużu Musztarda do posmarowania 2 ogórki konserwowe PRZYGOTOWANIE:  Tortillę pełnoziarnistą smaruję dokładnie musztardą np miodową. Następnie kładę umyty i osuszony jarmuż. Następnie kotleta schabowego kroję

Gotowanie Patki
Ziemniaczane puree z jarzynkami 152

jarzynkami to propozycja dla zastąpienia tradycyjnych ziemniaków lub tradycyjnego puree z ziemniaków na ziemniaczki z jarzynkami. Ziemniaczane puree będzie pasować do każdego dania, do którego podawaliście zazwyczaj tradycyjne ziemniaki: kotlety schabowe, kotlety mielone czy też bitki wołowe. Z poniżej podanych ilości przygotowałam puree dla czterech osób: dwójki dorosłych i dwójki dzieci. Składniki... Więcej The post Ziemniaczane puree z jarzynkami appeared

Magiczny Garnek
Kapusta kiszona na ciepło z boczkiem i suszonymi grzybkami. 251

Kapusta kiszona duszona z grzybkami i boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych typu kotlety schabowe, kotlety mielone, czy żeberka duszone. Ale w/g minie najlepiej smakuje w parze z smażoną kaszanką lub duszonym golonkiem. Polecam :) Składniki - 0.5 kg kapusty kiszonej ( może być z dodatkiem marchewki ) - garść suszonych grzybków - 5 dkg boczku wędzonego - 1 szt. cebula - listek laurowy, ziele

Kuchnia z widokiem na ogród
schabowy z pieczarkami i żółtym serem 186

sól, pieprz jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Kroimy je w półplasterki, przekładamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i całość podsmażamy. Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na środku każdego kotleta kładziemy pieczarki oraz po kawałeczku sra żółtego. Zawijamy, możemy spiąć dodatkowo wykałaczką. Panierujemy w jajku oraz bułce tartej

Domowy Smak Jedzenia
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 291

których mamy najwięcej, jak również te, o których będziemy wiedzieli, że goście sięgają po nie najczęściej. Ze swojej obserwacji niezmiennie w tym rankingu na pierwszym miejscu jest kotlet de volaille i poczciwy schabowy. W dobrej restauracji wydanie np. dla 100 osób -  5 rodzajów gorących drugich dań, plus ziemniaków, frytek i 1 gorącej  jarzyny, ( 2 zimne surówki  podajemy(...)volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany.  Czyli mamy -  wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę

Kulinarny karnet Christophera
schabowy, po prostu... 210

Tradycyjne polskie schabowe kotlety :)... Szukamy różnych egzotycznych potraw,  a przecież nasz  schabowy jest tak pysznym daniem :)  Potrzebujemy tylko trochę mięsa, jajko, bułkę tartą, mąkę i przyprawy :) Mięso pocięte na kotlety rozbijamy "młotkiem"... ...przyprawiamy do smaku solą i pieprzem... ...moczymy w rozbitym jajku, panierujemy w bułce,... jeszcze raz w jajku i w mące... Tak przygotowane smażymy i już

chleba naszego
Kotlety mielone a'la schabowe. 257

Witajcie, dziś zapraszam Was na smakowite kotlety mielone a'la schabowe. Mięciutkie i otoczone chrupiącą panierką, dla nas idealne! Bardzo polecam!!! Składniki na kotlety mielone a'la schabowe:  na 5 sztuk 500 g mięsa mielonego (u mnie własnoręcznie zmielona łopatka wieprzowa) 1 sucha kajzerka (lub 2 łyżki bułki tartej) mleko do namoczenia bułki 1 mała cebula (drobno posiekana) jajko(...)dokładnie wyrobić masę mięsną, powinno to trwać nie krócej niż 10 minut. Tak przygotowane mięso dzielimy na 5 równych części, z każdej formujemy kulę, następnie ją spłaszczamy do grubości kotleta schabowego. PANIERKA: mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia      Każdego kotleta obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

Rozpustne gotowanie
Schabowy ..ciut inaczej 260

Pyszne kotlety schabowe..ciut inaczej niż zawsze..Do bułki tartej dodałam zioła Ojca Mateusza i lubczyk suszony..zioła te nadały specyficznego smaku i zapachu...Kotlety smażyłam na nowej patelni ..która idealnie się spisała..   schab , polędwica 3 jajka 18 ziół Ojca Mateusza lubczyk suszony 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić w plastry

Moje domowe kucharzenie
Schabowy..pachnący czosnkiem 187

Pyszne kotlety schabowe..pachnące czosnkiem..a dokładniej solą z dodatkiem czosnku ..polecam.Sól czosnkowa jest świetnym dodatkiem do różnych potraw..mój mąż uwielbia czosnek [ w sumie to najbardziej świeży], ale ja i córki wolimy jednak dodatek czosnku w takiej postaci.U mnie panierka jest z mąki i kaszy kukurydzianej..ale można zrobić i tradycyjnie z bułki tartej. schab jajka  sól(...)czosnkowa mąka  kasza kukurydziana Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z solą czosnkową, mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą.Kotlety namoczyć w  jajkach, a następnie obtoczyć w mące z kaszą.Usmażyć na rumiano z obu stron. Skład soli czosnkowej: sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu

Moje domowe kucharzenie
Schabowy z pikantnym pesto 198

pikantnego aby wyostrzyć smaki, poprawić sprawność działania tarczycy, itd. ... Tym jednak razem pomysł padł na schabowego i pikantnym pesto z własnoręcznie robionych w zeszłym roku suszonych pomidorów. Składniki : 4 kotlety schabowe opakowanie (9szt) szynki szwarcwaldzkiej sól, pieprz 0,5 l bulionu Pesto z suszonych pomidorów Przygotowanie : Kotlety rozbijam i smaruję przygotowanym wcześniej pesto z suszonych pomidorów . Zwijam je w roladki

Mechanik w kuchni
Schabowy marynowany 199

Kolejna odsłona kotleta schabowego..tym razem marynowany w jogurcie z dodatkiem przypraw..panierowany w bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych ..i smażony na oleju Rapso..ilość mięsa , jogurtu , jajek i przypraw wedle własnego gustu.. schab, polędwica  jogurt naturalny jajka sól, pieprz czosnek wegeta przyprawa magii majeranek bułka tarta , płatki kukurydziane  olej Rapso do smażenia Wszystkie składniki marynaty(...)Mięso pokroić na plastry i rozbić .Przełożyć do pojemnika z marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka  godzin.Następnie kotlety  panierować w bułce tartej lub pokruszonych płatkach smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano

Moje domowe kucharzenie