schabowy gotowany - 500 przepisów (strona:29/34)

Zrazy z łopatki w sosie własnym 635

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta potrawa jest wolno duszona , na dodatek podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos pieczeniowy , który nie ma sobie równych . Jeśli dodamy kaszę i zasmażane buraczki ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)pietruszki , cebulki) musztarda angielska lub sarepska ( ostra ) 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Łopatkę kroimy w dość grube plastry około 1,5 cm . Rozklepujemy jak kotlety schabowe , dość cienko ( najlepiej klepać , przez woreczek foliowy , nie rozpadają się i są równe ) . Cebulkę ogórek i boczek kroimy w równą kostkę i mieszamy razem – to będzie nasz farsz . Każdy

Ogrodnik w podróży
Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce 189

bardzo smaczne. Polecam na obiad po zabieganym dniu w pracy. Scroll down for recipe English Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru (4 porcje) Składniki: 4 kotlety schabowe, najlepiej z kostką, (o grubości 1,5 cm) 3 duże gruszki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w plastry 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku(...)być surowe w środku przez około 5-10 minut. Wyjmij gruszki wraz z usmażonymi kotletami z patelni. W celu zrobienia sosu, wlej do patelni po smażeniu kotletów cydr i gotuj na dużym ogniu, zdrapując ewentualne przypalone grudki z dna patelni, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Następnie wlej bulion i gotuj, aż ponownie połowa płynu odparuje. Teraz dodaj masło

karmelowy
Świąteczna pieczeń schabowa 314

Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Mam coś dla Ciebie ;)Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku.Dzięki temu, że mięso jest zawinięte w boczek nie wysycha i jest bardzo soczyste. Do tego sos z grzybową nutą oraz z dodatkiem wędzonej śliwki- MNIAM! :)A zapach podczas pieczenia, po prostu bomba !:)Mięso warto upiec dzień wcześniej(...)ucieknie, nie przejmuj się- będzie do sosu ;)Następnie obkładamy roladę boczkiem i zawijamy sznurkiem.Sos:Pieczarki podsmażamy. Dodajemy resztę farszu- blendujemy. Wstawiamy na mały ogień, doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Dodajemy śliwki wędzone. Na koniec dodajemy śmietanę. W naczyniu żaroodpornym układamy roladę i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem, tyle czasu ile ważył schab- 1kg pieczemy 1 godzinę

Czerwona Porzeczka
ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 444

SKŁADNIKI :  6-8 kotletów schabowych bez kości 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż  1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)minut.  Roladki są już gotowe, wyciągamy je i studzimy a na patelnię wlewamy ponownie 200 ml wody, doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem, magi i mieszamy. Po chwili gotowania zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą. Po zdjęciu z ognia dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy.  Na talerz układamy kluski lub ziemniaki, porcję mięsa i polewamy sosem. Podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Menu italiano - Na co dzień i od święta - recenzja książki 176

przepisów nie jest to gotowanie z prostych i powszechnie produktów, ale za to gotowanie proste i szybkie. Jednym z moich noworocznych postanowień jest poznawanie nowych smaków w połączeniu ze zdrowym gotowaniem - i jestem przekonana, że przepisy z tej książki mi w tym pomogą. :-) Już wkrótce na blogu konkurs, w którym do wygrania będzie właśnie ta książka. Pierwsze wrażenie po przekartkowaniu książki(...)przepisy na dania + obok zdjęcie jednej z nich. Treść przepisów jest przejrzysta, są napisane w konkretny sposób, nie przerażają nadmiarem treści. Książkę tę poleciłabym osobom, którym znudził się polski schabowy i mają chęć na inne smaki. Lub tym, którzy podobnie jak ja, chcą czasami spróbować czegoś nowego. :-)Książka do kupienia na stronie wydawnictwa Jedność, tutaj: http://jednosc.com.pl/product_info.php?products_id=2596I przypominam, już

Szefowa kuchni
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 181

cebulką. A teraz pora na bardzo miłą dla mnie część. Zostałam wyróżniona przez Karmel z bloga Zapachy kuchni  oraz Agatę z Jaśmina w kuchni, czyli poszukiwanie siebie przez gotowanie , które nominowały mnie do Liebster Blog . Baaarrdzooo Wam dziękuję, jest mi niezwykle miło z tego powodu :) Oczywiście chętnie przyłączam się do zabawy :) Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi(...)dodatku tort - wyszedł bez zarzutu :) Wprawdzie może estetycznie nie powalał na kolana, ale wszystkim bardzo smakował :) 2. Czy lubisz mięso?  W zasadzie rzadko jadam mięso. Schabowy, pieczeń czy karczek mogą dla mnie nie istnieć. Za to od czasu do czasu lubię delektować się wątróbką i mielonym. Najczęściej jednak, jeśli już decyduję się na mięso, to zdecydowanie wybieram drób

My simple kitchen
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 249

jest to jedno z moich najlepszych dań, zapraszam! Scroll down for recipe in English Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami (4 porcje) Składniki: 4 kotlety schabowe z kostką, lekko rozbite tłuczkiem sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa 6 łyżek masła 5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego sok z 1 cytryny 1/2 szklanki czerwonego(...)zarumienione, zdejmij z ognia i wyjmij szałwię na papierowy ręcznik. Do patelni z masłem dodaj teraz sok z cytryny wraz z winem, umieść na średnim, doprowadź do wrzenia i gotuj zdrapując wszelkie drobinki z dna patelni, po czym dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Włóż kotlety i podgrzewaj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, po czym utrzymuj w cieple

karmelowy
Roladki z indyka z figami w sosie morelowym 233

Zastanawiałam się, jak mogłabym podać sznycle z indyka, zamiast standardowego panierowania ich i smażenia a la schabowe. Przejrzałam szafkę i okazało się, że mam sporo fig, które trzeba by wkrótce zużyć.  Do końca nie wiedziałam, jaki będzie efekt kombinowania nadzienia figowego z indykiem i sosem morelowym, i czy w ogóle taka fuzja da się na koniec zjeść :) ale okazało(...)Wyjęłam roladki, zlałam tłuszcz z patelni, położyłam ponownie na ogniu i skarmelizowałam na niej cebulkę (nie powinna się przypalić!). Wrzuciłam chutney, doprowadziłam do lekkiego wrzenia, wlałam śmietankę i gotowałam sos kilka minut do wyraźnego zgęstnienia. 6. Zmiksowałam sos na gładko, włożyłam do niego z powrotem roladki i chwilkę jeszcze podgrzałam. Podawałam z puree ziemniaczanym i sałatą fryzyjską z pomidorami

Kuchnia Prezydentowej
W kuchni emigranta... 204

kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem.  Zjadłoby się pierogi z jagodami, schabowy z kapustą albo ogórki kiszone....  W  Arabii  Saudyjskiej   można by się co prawda pokusić o zrobienie wspomnianych pierogów np. z morelami, ale to nie to samo. W takich chwilach(...)Niesmaki Magda jest przede wszystkim M amą i Ż oną na pełny etat. Ma dwóch pełnoletnich już synów, rozkapryszoną nastoletnią córkę i cudownego faceta za Męża, dla którego uwielbia gotować. Teraz z racji tego, że zachorował na cukrzycę, gotuje Mężowi trochę inaczej i przepisy na te dania również zamieszcza na swoim drugim kulinarnym blogu pt.  Słodka  Choroba

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Schabowy z parówką. 188

Pork chop with sausage. Składniki. 45 dag schab b/kości 10 dag mozzarella 3 szt parówki 3 łyżeczki majonez Przyprawa do dań Kucharek pieprz 3 łyżki

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz z sosem porowym 150

Dorsz z sosem porowym Piątkowy obiad , to już jakoś zazwyczaj tradycyjnie rybnie lub po prostu lekko . Jest to też po części spowodowane tym ,że po całym tygodniu gotowania , ma się ochotę rzucić wszystko i uciec . Niestety obiad wisi jak topór ,kata nad głową i trzeba go zmęczyć .. Dorsz z sosem porowym, jest bardzo prosty w obsłudze , a sam sos ,także(...)zbyt gęsty można go lekko rozrzedzić dodatkową dawki śmietanki lub wody . Teraz czas na dorsza . Przygotowane wcześniej kawałki obtaczamy w roztrzepanym jajku i mieszance mąki z bułką tartą ( jak schabowe ) . Smażymy na złoty kolor ,na dobrze rozgrzanej patelni . Wykładamy na talerze , polewamy sosem porowym i gotowe . Doskonale smakują z surówką ze świeżej marchewki i pure ziemniaczanym . Smacznego   Post Dorsz

Ogrodnik w podróży
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 215

Wieprzowina  to nie tylko schabowy. Wieprzowina nie musi być nudna.Danie które proponuję, nie jest skomplikowane w wykonaniu, ale bardzo smaczne  i zaskakujące przy jedzeniu.Będą to dwa rodzaje roladek,dwa różne smaki. MOCZYMY JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów(...)dużym ogniu i kładziemy roladki. Smażymy z każdej strony na brązowo.NIE SOLIMY!Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem.PRZEPIS NA SOS:Wodę z namoczonymi grzybami zagotowujemy i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Teraz przygotowujemy w/m roladki.Po ok. 30 min przecedzamy tę wodę z grzybami. Z grzybów wyciągnęliśmy wszystko co najlepsze. Jedną marchewkę, pół selera, dwa liście

Pasje Jolki
Roladki schabowe i kluski śląskie 151

śląskie to tradycyjny obiad, który pewnie często serwujecie swoim bliskim. Jest przy tym trochę roboty ale efekt zadowala nawet najbardziej wybredne podniebienia. Moja rodzinka uwielbia takie tradycyjne obiadki. Roladki schabowe 6 plastrów schabu 6 plastrów wędzonego boczku ogórek kiszony cebula 2 łyżki musztardy sól, pieprz 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela ang. mąka do obtoczenia 2 łyżki oleju Schab umyć(...)ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kulki. W środku każdej z nich zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą

Smakołyki Asi
Potrawy na Sylwestra 230

Postanowiłam przygotować zestawienie najciekawszych, moim zdaniem przepisów, które idealnie nadają się do przygotowania na sylwestrową zabawę, ale także na inne imprezy, które organizujecie w ciągu roku

Codzienne Gotowanie
Surówka z kapusty – najprostsza. Kulinarny ‘basic’ 215

Ta surówka to stały element naszego jesiennego i zimowego menu. Kapusta i marchew dostępne są zawsze i wszędzie. Cebula, pieprz i sok z cytryny zaostrzają smak

Karo in the Kitchen