potrzebujesz ciekawego i efektownego pomysłu, proponuję schabowe roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami. Świetnie pasują z każdym dodatkiem, np. z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami. Składniki: 10 plastrów schabu 10 -15 szt suszonych pomidorów mały słoiczek żurawiny masło 1 szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego ok. 3 łyżki mąki ostra papryka pieprz ziołowy sól Przygotowanie: Plastry cienko rozbijamy tłuczkiem, nacieramy(...)przyprawami z obu stron. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na każdej połówce rozbitego schabu układamy suszone pomidory i konfiturę z żurawiny, zwijamy w roladkę. Obtaczamy w mące. Można spiąć wykałaczkami. Każdą roladkę obsmażamy ze wszystkich stron na maśle. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy bulionem. Zapiekamy 20 30 minut w 180 stopniach, pod przykryciem np.z folii aluminiowej
Życie zaczyna się w kuchniwww.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA OK 12 Kotletów: 1.5 kg Schabu bez kości olej rzepakowy do smażenia pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim Skworcu 3 łyżki Pietruszki suszonej Skworcu sól i pieprz do smaku 2 łyżki Bazyli suszonej Skworcu(...)łyżki P rzyprawy do wieprzowiny Skworcu Dodatkowo : Słoiczek Borówki z Gruszką PRZYGOTOWANIE : Schab myjemy a następnie kroimy w plastry grubości ok 1 cm. Dokładnie rozbijamy. W misce łączymy ze sobą wsyztskie przyprawy. Każdy kotlet dokładnie nacieramy mieszanką pzypraw. Pozostawiamy w lodówce pod przykryciem
Gotowanie Patkigrzeszy wyglądem, to jest naprawdę pyszna. Spróbujcie. Składniki: 3-4 pieczarki (u mnie 4 mniejsze) 3 kawałki marynowanej papryki Octim 4 pełne łyżki kukurydzy z puszki 3 plasterki schabu 1-2 łyżki majonezu 3 łyżki startego żółtego sera (na drobnych oczkach) świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Pieczarki obieramy i gotujemy około 5 minut w lekko posolonej(...)wodzie. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w półplasterki lub drobniej. Przekładamy do miski. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, kukurydzę, starty żółty ser i pokrojony w paseczki schab. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą, dodajemy majonez (najpierw 1 łyżkę) i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub/i dodajemy majonez. Smacznego
Słodkie okruszkiinne wyśmienite herbaty możecie nabyć na oneFOOD A wracając do sałatki… Składniki: kawałek pora (około 5-6 cm) 1 mała puszka kukurydzy 3 rzodkiewki 3 plastry schabu wędzonego parzonego 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 pełna łyżka naturalnego jogurtu 1 łyżka majonezu (u mnie light) sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Pora kroimy w półplasterki i przelewamy(...)sicie gorącą wodą. Przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę z puszki, pokrojone w kostkę rzodkiewki, pokrojone plasterki schabu wędzonego parzonego (paseczki lub większa kostka). Kolejno dodajemy jogurt naturalny, majonez i musztardę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy składniki sałatki. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. S macznego
Słodkie okruszkiŚwietna alternatywa dla tradycyjnego schabowego! Składniki: 800 g schabu bez kości 60 g orzechów laskowych 2 żółtka 1 jajko 2 płaskie łyżki masła (temp. pokojowa) 2 łyżki chrzanu tartego 2 łyżki tartego drobno żółtego sera bułka tarta do panierowania pieprz,sól olej do smażenia Przygotowanie: Schab myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy na 1,5 cm plastry. Każdy z nich
Krokusowy Domkakao Buraczki tarte Kopytka Kotlety mielone Marchew na gęsto Pierogi z jagodami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Proziaki Sałatka jajeczna Sałatka ziemniaczana z majonezem Schab w sosie Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną Kompot jabłkowo - śliwkowy Kompot z jabłek Kompot mirabelkowy Kompot z suszonych owoców Kompot jabłkowo - śliwkowy Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką
Moja smaczna kuchnianadzienie użyłam gotowej salsy paprykowej. Powiem Wam, że pomysł okazał się trafny, mężowi roladki bardzo smakowały. Jeśli lubicie paprykę koniecznie musicie spróbować ;) Składniki na 4 roladki: * 4 plastry schabu rozbite cienko na kotlety * kilka plastrów boczku * salsa paprykowa (użyłam Orzech ) * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Plastry schabu rozbić bardzo cienko tłuczkiem tak jak na kotlety schabowe. Z każdej
Zrób to smaczniewędlinę nie wstawiać na bloga, ale gdy pokazałam zdjęcie łopatki na FB to okazało się, że wiele osób poprosiło o ten przepis.Takim sposobem przygotowujemy też inne rodzaje mięsa: Schab 5 minutowy , szynka gotowana z jałowcem, schab gotowany Zamiast sklepowych wędlin polecam przygotować domową wędlinę na kanapki, wędlinę bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku, bez dymu w płynie, bez szprycowania mięsa wodą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 kg schabu w kawałku kilka plasterków boczku wędzonego przyprawa do wieprzowiny czosnek suszony zioła prowansalskie sól, pieprz Schab umyć, osuszyć, rozciąć tak aby powstał duży cienki plaster mięsa. Całość z obu stron, posypać przyprawami, solą i pieprzem. Na całości ułożyć plastry boczku. Mięso zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Tak przygotowany kawałek mięsa z wierzchu dokładnie
kulinarnyswiatdomimakrela, halibut, śledzie, pstrąg i inne. Kolejne są pasztety i smarowidła do kanapek gdzie znajdziemy przepisy na różne pasztety, pasty i terriny. Pieczenie na ciepło i zimno to pieczone schaby, szynka, karkówka czy mostek. Rolady i pieczenie oj tutaj kolorowe i bardzo apetyczne rolady do przygotowania w domu. Przechodzimy do mięs panierowanych i szaszłyków gdzie znajdziemy przepisy na kotlety, kawałki(...)kurczaka, szaszłyki czy grillowany kebab, ostatnie są zalewy i marynaty, które na pewno wykorzystamy do zamarynowania mięs. Mamy tutaj marynaty do schabu, do drobiu, żeberek, steków, wołowiny czy kaczki. "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" to książka pełna pysznych przepisów na domowe mięsa, ryby i wędliny. Dla każdego coś dobrego :-) Każdy przepis opatrzony zdjęciem gotowego wyrobu, zdjęcia bardzo ładne
kruche babeczkiKiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaz raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 1 – 2 ząbki czosnku, 2 goździki, 10 – 12 ziaren
królestwo garówschabu z przyrostami 1 kg karkówki tłustej 18g soli na kg mięsa (ja daje pół na pół z peklosolą) pieprz czarny pieprz kolorowy kolendra szczypta gałki muszkatołowej przypraw ok 26 g ogółem Schab mielimy na szarpaku, karkówkę na oczku 10 mm. Mieszamy mięsa z solą i odstawiamy na dobę-dwie do lodówki .. następnie przygotowujemy przyprawy i tłuczemy
Gotowanie jest łatweJeśli znudziło wam się już panierowanie w bułce tartej, koniecznie spróbujcie kotletów po parysku. Delikatna i pyszna panierka będzie idealna do piersi z kurczaka lub schabu. Składniki: cztery roztłuczone kotlety z piersi z kurczaka lub ze schabu wieprzowego, dwa jajka, szklanka mąki pszennej, czosnek granulowany, sól, pieprz, masło i olej do smażenia. Zrób tak: kotlety dopraw solą, pieprzem i czosnkiem
Kulinarna Polskawielbiciel schabowych będzie zachwycony. Mimo to obecnie tylko nieliczni decydują się na robienie schabowych z kostką. Rzadko traficie też na nie w restauracjach. Wymagają one trochę zachodu. W marketach schabu z kością, a już tym bardziej w formie kotletów do rozklepania, raczej nie dostaniecie. Trzeba wybrać się do sklepu mięsnego, a i tu nie ma gwarancji, że sprzedawca będzie skory(...)rąbania mięsa na kawałki. Schab możecie pokroić też w domu, ale może nastręczyć to trudności. Jeśli na wyposażeniu waszej kuchni nie ma topora, najłatwiej przekroić mięso do samej kości, następnie przyłożyć do niej duży nóż, wymierzyć i uderzyć jak tasakiem, a następnie przełamać. Kotlety powinny mieć grubość około 2 cm. Pamiętajcie, aby sprawdzić, czy do w mięsie nie zostały odłamki
Kulinarna Polska