schab z serem i masłem - 124 przepisów (strona:7/9)

Kotlet schabowy "Cygan" 193

W ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować dziś coś powszechnego i zwykłego, jednak w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie - kotlet schabowy.  Gdy tylko zobaczyłam pomysł na to

Codzienne Gotowanie
Szwajcarsko – góralskie placuszki z jabłkiem, schabem i grzybami 204

skojarzenia. Trudno ugotować coś z zegarka, chociaż słynną zupę „na gwoździu” już podobno się da. Bank też jakoś tak mało kulinarnie się kojarzy. Co z kuchnią? Przecież nie samym serem człowiek żyje. Do zagłębienia się w kuchnię Szwajcarów skłonił mnie konkurs i ostry nożyk Victorinox. Tematem konkursu były „Inspiracje szwajcarskie”. Słowo klucz INSPIRACJA. To lubię. Według słownika PWN inspiracja(...)niemieckiej pojawią się i takie akcenty. Będzie to kuchnia szwajcarska w góralskim wydaniu. Na początek Rösti. Szwajcarskie placuszki ziemniaczane. Ja proponuję placuszki w wersji z jabłkiem. Podane na aromatycznym schabie z oscypkiem, grzybami leśnymi i odrobiną śmietany. Danie proste i aromatyczne. Składniki: kotlet schabowy (po jednym na osobę) 8 surowych i obranych ziemniaków 1 duże jabłko słodkie sól pieprz gałkę

ladykitchen
Kotlet szwajcarski babci Basi 240

jest podawany w najlepszych restauracjach ! a my możemy zrobić sobie sami , za niewielkie pieniądze. Składniki : 4 filety z kurczaka lub duże sznycle cielęce, schab wieprzowy lub filety z indyka,. 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry sera ementaler, ( ja miałam inny ) jajko, mleko. mąka, bułka tarta olej do smażenia, 60 dag frytek mrożonych, sól, pieprz, brokuły . Sposób przygotowania : Mięso ( w moim(...)temu zabiegowi, mięso nie będzie pryskało sokiem po całej kuchni ) rozbite kotlety delikatnie posól i posyp pieprzem. Na każdy kawał cienkiego rozbitego mięsa nakładamy plaster szynki i 2 plastry sera pokrojonego (lub grubszy z kawałka ) S znycle składamy na pół. W rondlu lub blaszce rozsyp frytki i piecz na złoto wg przepisu podanego na opakowaniu. Jajko wbijamy do głębokiego talerza

Pysznosci Babci Basi
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 288

zapłaciliśmy m. in. za czas trwania imprezy. Te dodatkowe  40 minut grzania dań w piecu konwekcyjnym, to dla szefa kuchni tragedia. Dania się wysuszają, z de volaille wycieka masło. Na parowanie nie mogę przełączyć, ponieważ panierka na kotletach zacznie odchodzić. Dla mnie wydanie gorącego obiadu zawsze jest największym stresem. Zastanawiam się czasami,  ilu gości na dużych imprezach zastanowiło(...)wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy;  4.dwa  rodzaje

Kulinarny karnet Christophera
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 217

soli ziołowej 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Ser żółty w kostce zetrzyj na drobnych oczkach, a jeśli masz w plastrach, pokrój najdrobniej i najcieniej, jak potrafisz. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Możesz zostawić ją surową lub zrumienić na niewielkiej ilości masła lub oleju.  Mięso oczyść z tłuszczu i ewentualnych chrząstek, pokrój w bardzo(...)szybko tylko przejrzałam, na pewno będę mieć więcej pomysłów na obiady i inne dania. Jednym z pierwszych przepisów, które chcę wykorzystać, są pomysły na domowe wędliny, szczególnie gotowany schab i konserwę słoikową. Przy czym schab zamierzam zastąpić filetem z kurczaka lub indyka, aby i mąż miał co jeść. Już nie mogę się doczekać, mniam. :) Najciekawsze przepisy na pewno trafią

Anioszek w kuchni