łyżka masła opcjonalnie natka pietruszki Dzisiaj wyciągnęłam z lodówki kotlety ze schabu - i pomyślałam, że absolutnie nie mam ochoty na tradycyjne schabowe. Trzeba wymyślić coś nowego. Zaczęłam wertować przepisy. I bingo - trafiłam :) Niezbyt pracochłonne, szybkie do wykonania i przepyszne. To jest właśnie to! - czyli aromatyczny schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera. Schab oczyścić z błon(...)Pokrojone mięso rozłożyć (jeden obok drugiego zachowując min. 2 cm odstępu) na największej blaszce z piekarnika. Na każdy kawałek mięsa nałożyć przygotowany farsz. Następnie posypać je po wierzchu żółtym serem. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut. Podawać od razu po przygotowaniu. Źródło: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnisól, pieprz ok. 2 łyżki masła ok. 500 g schabu ok. 3 ząbki czosnku (lub czosnek w proszku) sól (ewentualnie vegeta) pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej ok. 50 g masła ok. 100 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski itp.) Kotlet Schabowy - Sposób przygotowania: Farsz(...)stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami masła, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia na każdy kawałek schabu wykładamy farsz oraz starty ser i jeszcze chwilę zapiekamy do momentu stopienia sera. Gotowe kotlety schabowe z pieczarkami podajemy z ziemniakami i dowolnymi
Słodka Stronasłoiczka - ser feta około 1/2 opakowania - masło, oliwa z oliwek - 3 łyżeczki musztardy ulubionej (ja użyłam angielskiej pomarańczowej dostępnej w Tesco) - 4 łyżki śmietany 18% - odrobina soli i pieprzu - świeża bazylia Wykonanie: - plastry schabu rozbijamy tłuczkiem - na każdy plaster schabu układamy po dwa plastry salami, na brzegu układamy po 2 oliwki, plaster sera feta, kilka kaparów, listek bazylii, zwijamy roladkę
SMYKWKUCHNIszybkiego do przygotowania. A co to było ? A był to schab zapiekany z serem korycińskim z chia i pomidorkami koktajlowymi. Schab podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i fasolką szparagową polaną masłem z bułką tartą. Ser jaki wykorzystałam to ser z wytwórni Agnieszki i Marcina Bielec . Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSchab pieczony ze szpinakiem i beszamelem podbił moje serce. To całkiem inny sposób na klasycznego schabowego, który jest warty wypróbowania. Składniki: cztery kotlety schabowe 200g szpinaku 250ml mleka 2 łyżki mąki 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 100g sera gouda od Mlekoma szczypta gałki muszkatołowej sól himalajska pieprz papryka słodka oliwa Kotlety rozbijamy, doprawiamy i podsmażamy(...)Szpinak smażymy na patelni z dodatkiem szczypty soli, dwóch rozgniecionych ząbków czosnku i 50ml mleka. Schab przykrywamy szpinakiem. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i do otrzymanej zasmażki dodajemy mleko. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, a gdy zgęstnieje przelewamy go na szpinak. Ser ścieramy na tarce i wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Całość wstawiamy do zimnego piekarnika, nagrzewamy
Gotowanie i blogowaniesera żółtego • olej i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: • Małą formę do zapiekanek wysmarować olejem i posypać tartą bułką. • Plastry schabu lekko rozbić, poypać solą i pieprzem i ułożyć na dnie formy. Schab posmarować 4 łyżkami majonezu. • Cebulę pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle, aż zrobi się miękka(...)pieprzem, rozłożyć na cebuli. • Wierzch posmarować resztą majonezu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut. • Następnie posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści. Ja użyłam okrągłej formy do zapiekania i kroiłam pieczeń jak tort
To co kochamteż z chęcią zjedliśmy dla odmiany coś niezdrowego i kalorycznego. :) Kotlety szwajcarskie Składniki: 6 plastrów schabu 6 grubych słupków sera żółtego 6 cienkich słupków sera gorgonzola 3-4 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny, sól słodka papryka jajko, mąka, bułka tarta do panierowania masło ghee (sklarowane) do smażenia Plastry schabu niezbyt mocno rozbiłam tłuczkiem, posmarowałam każdy z jednej strony
Kuchnia Prezydentowejśmietany 18% sól, pieprz słodka i ostra papryka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w 1cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem na spodzie oraz na bokach naczynia. Posypujemy je połową startego żółtego sera. Schab kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażamy
Walijskie Pichcenieskładniki wykorzystacie to zależy już od Was. Najważniejsze, że podczas ich jedzenia nie potrzeba mieć sztućców ani talerza. Wystarczy kromki pełnoziarnistej bagietki posmarować masłem lub majonezem, obłożyć plasterkiem sera np. liliput, złożonym na pół cienkim plastrem schabu lub szynki, udekorowany natką pietruszki i ćwiartką pomidora koktajlowego. Aby kanapeczka się nie rozpadła nabijamy ją na ozdobną szabelkę do koreczków. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółtym serem w pomidorowym sosie z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki na 4 porcje: • 4 plastry schabu • olej do smażenia Farsz • kilka dużych pieczarek • 100 g sera żółtego • sól, pieprz, zioła prowansalskie • 2 łyżki masła Sos • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry • 2 łyżki śmietany • 1 serek topiony śmietankowy 100 g • sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)ziołami prowansalskimi. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. • Rozgrzać masło i obsmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki, poddusić i odparować wodę. • Przestudzić i dosypać ser żółty starty na tarce. • Na plastry schabu rozłożyć farsz i zwijać roladki. Pospinać wykałaczkami. • Roladki obsmażyć na oleju i ułożyć
To co kochamprzy stole, ale również ich doznania wzrokowo- smakowe. SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu Na farsz: 10 dag grzybów mrożonych ( u mnie podgrzybki) 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów ( kupuję w Biedronce ) 1 cebula 15 dag sera żółtego ( tu bez szczególnych wskazań) 2 łyżki masła klarowanego Marynata: 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka zmielonej kolendry 4 ziela(...)płuczemy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę podsmażmy lekko na maśle. Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem ok 15-20 min. Doprawiamy sola pieprzem. Do wystudzonych grzybów dodajemy starty żółty ser, suszoną pastę z pomidorów i łączymy składniki. Tak przygotowanym farszem nadziewamy schab. Dokładnie do końca napełniamy kieszeń. Mięso owijamy folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika
W kuchennym oknie Ewylądują na środku stołu i każdy sam konstruuje sobie swoją kanapkową piramidkę :). Moje ulubione kanapki składają się z: pieczonego indyka lub pieczonego schabu hummusa , który z powodzeniem zastępuje masło szczypiorku lub rukwi wodnej/rzeżuchy sera żółtego jajka ugotowanego na twardo czerwonej papryki (jest słodsza od zielonej) ogórka sałaty rzodkiewki ciemnego chleba z ziarnami pieprzu soli (opcjonalnie, według
Przepisy Aleksandryfrancuskiego, pieczarek i szpinaku. Nieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 500 g schabu wieprzowego 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 150 g pieczarek 1 cebula Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Czarny sezam do posypania W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy
VioletoweKucharzeniemajeranek, przyprawa do pieczeni gałązka posiekanej natki pietruszki olej Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 por 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 1 trójkącik topionego sera śmietankowego lub ziołowego ok. łyżki sera z niebieską pleśnią mała gałązka koperku sól, pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem(...)wymyć pod bieżącą wodą. Masło stopić, dodać pora i dusić 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mąkę i smażyć kilkanaście sekund. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody, rozprowadzić mąkę, doprowadzając do wrzenia. Dodać śmietankę oraz sery i gotować aż się rozpuszczą. Dodać zioła, koperek, suszony czosnek, na końcu doprawić solą i pieprzem. Gorący schab pokroić i polać sosem
Czerwień i błękitOrloff Składniki: około 0,5 kg schabu 5 plastry sera żółtego 5 plastrów boczku w plastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżka papryki w proszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju 300 g pieczarek 1 cebula 40 g sera żółtego sól, pieprz Sos beszamelowy 3 łyżki masła 3 łyżki mąki około szklanka mleka(...)Schab doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką, ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło. Przygotowujemy sosy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pieczarki oraz cebulę, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki. Masło rozpuszczamy
Mania Gotowania