schab w 10 - 2000 przepisów (strona:47/134)

Kotlety schabowe tradycyjne 164

zaszkodzi. Kruchy, soczysty " schaboszczak " w złocistej, chrupiącej panierce to klasyk polskiej kuchni i nic nie poradzę na to, że go lubię :) Składniki - na 4 kotlety około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu z kością 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło) sól i pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna(...)oprószenia kotletów Przygotowanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1,5 do 2 cm. Każdy kotlet rozbić równomiernie tłuczkiem do mięsa, uważając aby w mięsie nie powstały dziury, Aby podczas rozbijania mięsa uniknąć pryskania, można umieścić kotlet w foliowym woreczku śniadaniowym. Kotlety lekko posolić, oprószyć pieprzem i opcjonalnie obtoczyć w mące. Jajka robić na średnio głęboki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sczab z sucharkami 108

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kiedy zwykły schab w bułce tartej się już przejadł trzeba zasięgnąć czegoś nowego. I tak powstało to danie obiadowe, polecam do wypróbowania, smaczne. Zapraszam… Schab z sucharkami 5 kotletów schabowych Ok. 10 sucharków(...)jajko Musztarda rosyjska Papryka mielona słodka Sól,pieprz Sucharki mielimy najlepiej w blenderze lub wkładamy do ręcznika lub foliówki i tłuczemy tłuczkiem ale nie w pył, dodajemy przyprawę paprykę. Schaby rozbijamy, solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą rosyjską z jednej strony. Maczamy w roztrzepanym   jajku i w sucharkach. Smażymy na średnim ogniu, odsączamy na papierowym ręczniku

Kubki smaku
Schab w pomarańczach 89

roku na Boże Narodzenie przygotowuje jakieś pieczone mięso, np. schab. Tym razem w wydaniu podwójnym. Dzisiaj jednak chciałabym zaprezentować Wam przepis na pyszny i pachnący schab w pomarańczach. Wraz z owocową dekoracją będzie królował na każdym stole!   Mięsa z owocami mają wielu fanów, jednak tyle samo jest tradycjonalistów uznających, że mięsa mogą komponować się tylko z wytrawnymi dodatkami(...)mnie w domu zdania są podzielone, dlatego w tym Czytaj dalej... Artykuł Schab w pomarańczach pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Suszony schab dojrzewający-wyjątkowa domowa wędlina 295

suszenia, wędlina się nie psuła. Natomiast suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy jednak pamiętać by wędlinę przechowywać  w suchym i przewiewnym miejscu" SKŁADNIKI: 1,5 kg schab wieprzowy bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej 1 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 1 główka czosnku 1 łyżka młotkowanego pieprzu 1 pończocha(...)PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo  płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy  w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin

Swojskie jedzonko
Zupa z gwoździa 322

można włożyć do garnka wszystko na co mamy tylko ochotę Wyszło moim zdaniem pysznie, w domu wszystkim smakuje więc zapraszam do zabawy :) Zakupy: - pieczarki 500 g - marchewka z groszkiem - schab wieprzowy  1 kg - 1,5 kg - dwie laski kiełbasy - korniszony lub ogórki kiszone - papryka czerwona 6 szt - ziemniaki 7 szt - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra(...)garnka do wody. Te produkty troszkę solę i stawiam na gaz, żeby się pomału gotowały. Paprykę obieram i kroję w kostkę tak samo ziemniaki. Paprykę wrzucam do garnka. Schab kroję w kostkę i podsmażam na patelni, żeby troszkę zmiękł po czym dodaję mięso do garnka. Dolewam wody jeśli jest mało. Ziemniaki wrzucam na samym końcu ponieważ gotują się najszybciej

Tanio smacznie i prosto
Bigos mojego Taty 524

wyplułam i odstawiłam talerz…   Bigos to nie jest dla mnie mieszanina słodkiej surowej i kiszonej kapusty. To nie jest rozpaćkana, bezkształtna jasna breja z bladymi pieczarkami, suchym wypieczonym schabem, szynką i powidłami. Tak, to co moja była teściowa na wyrost nazywała bigosem – wyplułam. Niejadalne. Bigosu z winem też nie lubię. Prawidłowo przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane(...)jako ciepłe danie główne. Obiecuję że nikt mu się nie oprze ;) SKŁADNIKI 2kg naprawdę dobrej kiszonej kapusty 200g kiełbasy śląskiej 200g kiełbasy jałowcowej 900g-1kg mieszanego mięsa – gulaszu wołowego, schabu, łopatki, dziczyzny (użyłam 400g gulaszu z dzika, 350g wieprzowej łopatki i 250g schabu) 30g suszonych grzybów leśnych – miałam podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule

Karo in the Kitchen
Schab z kością w marynacie musztardowej. 129

Składniki: 1 kg schabu z kością 1 łyżka musztardy sarepskiej 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka bazylii 50 g masła Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardy i bazylii i mieszamy aż składniki się połączą, jeśli marynata będzie za gęsta można dodać jeszcze oliwy. Schab płuczemy wykładamy na talerz i nacieramy marynatą z każdej strony. Wkładamy do lodówki na kilka godzin(...)najlepiej na całą dobę. Po tym czasie przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą (ok. 5 mm) i polewamy roztopionym masłem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 1 godz. 10 minut.  Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia na patelnię, podgrzewając na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy

Moje-pitraszenie
Schab duszony w czarnej kawie 135

Wieprzowina jest bardzo popularnym mięsem w Polsce. Dobra gatunkowo ma różowy kolor i zwartą konsystencję. Lekko przerośnięta tłuszczem co dodaje jej smaku. Dzisiaj przygotowałam schab duszony w czarnej kawie. Oryginalne połączenie, ale jako osoba nie pijąca kawy zajadałam się tym mięsem Podałam z surówką z tartej marchewki i ryżem ugotowanym na sypko. Inspiracja  gazeta Moje Gotowanie z 1997r Składniki(...)schabu wieprzowego bez kości 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 100 g masła 1 czubata łyżka mąki 3/4 szklanki mocnej zaparzonej kawy 1 szklanka wody 1 łyżeczka oregano 1 łyżka majeranku sól pieprz Mięso pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć mięso z każdej strony, a następnie wyjąć go na talerz. (mięso najlepiej smażyć małymi porcjami

O kuchni z uczuciem
Schab z morelami 142

Wiecie już, że lubię domowej roboty wędliny zamiast tej kupnej. Dzisiejszy schab jest idealny zarówno do kanapek jak i na świąteczny obiad. Wybór należy do Was :) Składniki: - 1 i 1/2 kg schabu - 200 g suszonych moreli - 100 ml soku jabłkowego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka majeranku - 4 łyżki oleju - sól i pieprz - miód(...)środka wkładamy morele i zszywamy nacięte brzegi. Mięso krótko obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni i sokiem jabłkowym. Schab pieczemy w 150 C przez około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy mięso i smarujemy wierzch miodem, by się ładnie zrumieniło. Po upływie 2 godzin wyłączamy piekarnik

Zainspirowana w kuchni
Alpejskie Roladki 200

Składniki: na 4 porcje 8 plasterków schabu 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 8 plasterków serka koziego musztarda francuska sól pieprz oliwa z oliwek 100 g kaszy jaglanej 1 pęczek dymki 1 łyżka masła Przygotowanie: schab myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony smarujemy musztardą, układamy po jednym plasterku serka i zawijamy nasze roladki w szynkę smażymy na odrobinie oliwy

Luźna Kuchnia
Schab ze śliwką. 116

Składniki: 1 kg schabu bez kości suszone śliwki papryka mielona ostra Schab myjemy, wbijamy nóż z ostrym noskiem w środek, robimy kieszeń, następnie nadziewamy śliwkami. Oblewamy oliwą posypujemy papryką i nacieramy. Tak przygotowany schab pieczemy w brytfance pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. godzinę. Podajemy z kluskami śląskimi i ulubioną sałatką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Schab 5-cio minutowy - domowa wędlina. 17520

chłodzimy i to wszystko. Nie bójcie się tych "5 minut" - całość ma wystarczająco dużo czasu, by mięso w środku dostało odpowiedniej temperatury. Jak widać na zdjęciach - nie jest surowe. Schab jest soczysty oraz mięciutki.  Składniki: 2 litry wody kawałek schabu - np. 1 kg 4 łyżki soli 5 ziaren jałowca 3 goździki 5 ziaren ziela angielskiego 3 posiekane ząbki czosnku(...)zagotowujemy wszystko, gotujemy 5 minut i wyłączamy. Zostawimy do całkowitego wychłodzenia.  Mięso owijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki by kolejnego dnia cieszyć się wspaniałym smakiem gotowanego schabu :) Smacznego! Pozdrawiam, Kasia :) Inspiracja wpisu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Schab w jałowcu. 140

innym wydaniu. Aromatyczny i niezwykle kruchy . Idealny jako drugie danie z ziemniaczkami lub kaszą . Zapraszam! Schab w jałowcu . Składniki: schab (do 1 kg) 2 cebule łyżka oleju 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy 10 nasion jałowca sól, pieprz majeranek czosnek granulowany łyżka mąki Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę posiekać w sporą(...)samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dołożyć do mięsa.  Wszystko zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy przyprawy.( ziele angielskie, liść laurowy jałowiec).  Przykryć i dusić aż schab będzie miękki. Co jakiś czas odwracać mięso i uzupełniać wodą odparowany płyn.  Miękkie mięso wyjąć. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, zagotować, doprawić majerankiem, ewentualnie

Tagebuch po polsku
Schab pieczony w towarzystwie suszonych owoców 181

Długo zastanawiałam się jak przygotować schab aby mięso miało niepowtarzalny aromat i smak. Do rękawa do pieczenia wrzuciłam więc kilka suszonych śliwek, gruszkę i jabłko, natarłam mięso aromatyczną marynatą. To spowodowało, że otrzymałam mięciutkie, pyszne mięso, które bardzo posmakowało mojej rodzince. Polecam i Wam trochę poeksperymentować. Mięso jest pyszne na gorąco jak również na zimno. 1 kg schabu bez kości(...)pozostałymi składnikami marynaty. Mięso delikatnie oprószyć solą (sos sojowy jest słony) i pieprzem. Natrzeć, zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Do rękawa do pieczenia przełożyć schab, suszone owoce, pora pokrojonego w duże kawałki i wrzucić przyprawy. Rękaw związać i nakłuć wykałaczką w kilku miejscach. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec półtorej godziny. Pozostawić

Smakołyki Asi
Roladki schabowe i kluski śląskie 136

obiad, który pewnie często serwujecie swoim bliskim. Jest przy tym trochę roboty ale efekt zadowala nawet najbardziej wybredne podniebienia. Moja rodzinka uwielbia takie tradycyjne obiadki. Roladki schabowe 6 plastrów schabu 6 plastrów wędzonego boczku ogórek kiszony cebula 2 łyżki musztardy sól, pieprz 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela ang. mąka do obtoczenia 2 łyżki oleju Schab umyć, osuszyć i rozbić(...)cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą, ułożyć po plasterku boczku i po kawałku cebuli i ogórka kiszonego. Schab zwinąć w ciasne roladki. W razie konieczności związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące.W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiany kolor. Dodać resztę pokrojonej w kostkę cebuli i dusić do czasu aż zmięknie

Smakołyki Asi