Kolejna moja propozycja na wykorzystanie popularnego schabu. Tym razem małe kulinarne oszustwo czyli schab a'la strogonow. (Dla przypomnienia w oryginale strogonowa przyrządzamy z polędwicy wołowej). Pyszne, treściwe danie jednogarnkowe. Duuużo mięcha, pieczarki, pomidory i przełamujący smak - ogórek. Do tego aksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne. Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g(...)cebule 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 1 czerwona papryka 2 ogórki konserwowe sól pieprz ziołowy słodka papryka ziele angielskie olej puszka pomidorów w sosie własnym Wykonanie: Schab pokroić w podłużne paski o grubości ok 1cm, posolić, posypac słodką papryką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać pokrojoną cebulę
Walijskie PichceniePyszna roladka na świąteczny obiad lub na zimno do chlebka ;) Składniki: około 1kg schabu 400 gr mięsa mielonego 1 jajo 300 gr pieczarek 1 cebula kawałek sera żółtego sól czosnkowa, pieprz do smaku 1. Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową i pieprzem i chowamy do lodówki(...)plasterki bądź ścieramy na tarce i przesmażamy razem z cebulka i sola oraz pieprzem na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety. 4. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielona, a na nie ścieramy ser, a na to wszystko wykładamy przesmażone pieczarki i znów możemy zetrzeć trochę sera. Teraz zaczynamy zawijać całość w roladę. Następnie
Gotowanie...to proste !mięsem, owinięte mięsem... Zdecydowanie dla miłośników mięcha. :-) Faceci będą zachwyceni! Myślę, że nie muszę specjalnie zachwalać tego dania, bo na pewno znajdzie swoich amatorów... miłośników mięcha oczywiście! :-) 6 plastrów schabu 6 niedużych, dobrej jakości kiełbas 6 plasterków sera 12 cienkich plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, papryka ostra 1. Plastry schabu cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy(...)minut. 2. Na plastry schabu układamy kiełbasy, zwijamy w roladki. Każdą roladkę owijamy dokładnie 2 plastrami boczku. 3. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniPyszny, mocno aromatyczny sos śliwkowy z powidła, w połączeniu z czerwonym winem jest idealnym dodatkiem do schabu! Składniki: 1 kg schabu 3 dag tartej bułki 5 dag masła 1 łyżka powidła śliwkowego 1 gram mąki sól do smaku cukier do smaku goździki 1 kieliszek czerwonego wina Wykonanie: Schab pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie. Po czym mięso wyciągnąć
Tradycyjna KuchniaTaki schab można zajadać do obiadu albo do chleba. Tak czy tak będzie smakowicie się przedstawiał i zadowoli Wasze gusta. Nam smakował bardzo najpierw jako danie obiadowe a potem jak kawałek jeszcze został to jako wędlina. Schab tak podany jest bardzo soczysty i aromatyczny. Zapraszam do wypróbowania. Schab z czosnkiem i zielonym marynowanym pierzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemielonka dojrzewająca a la salami. Przepis wypatrzyłam u Joli i Piotra na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię . A ponieważ lubię wędliny dojrzewające (na blogu znajdziecie ziołowy schab z pończochy , schab z pończochy, czyli domowa wędlina i schab karkowy z pończochy ) postanowiłam przetestować ten przepis. Kiełbasa wyszła doskonała, w smaku przypomina trochę salami. Najlepiej
Kulinarne przygody Gatityrazem padło nie na boczek ale na schab, a że miałam jeszcze kawałek karkówki to upiekłam wszystko razem. Porcja obiadowa idealna a w dodatku jeszcze zostaje wędlina domowa do kanapek bo na ta sklepową obraziłam się ostatnio. Przepis podpatrzyłam w jakiejś gazecie, później poszukałam trochę w necie i tak oto powstała rolada. Składniki 1 kg schabu (lepiej żeby był(...)schaba rozcinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Płat rozkładamy na blacie i rozbijamy tłuczkiem. przyda się tu mocna ręka bo ja się zmęczyłam (w związku z tym że mój schab był gruby a nie długi to udało mi się go tylko nieznacznie rozbić) Rozbity płat mięsa faszerujemy przestudzonym farszem. Zawijamy schaba ciasno w roladę i związujemy sznurkami. Pomysł na przygotowanie
Piekielna Kuchnia Patistartą na grubych oczkach cukinię. Doprawiamy wszystko curry, papryką słodką, sola i pieprzem do smaku i smażymy całość do momentu jak cukinie będzie już miękka. Wszystko przekładamy do miseczki. Schaby rozbijamy, przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Panierujemy schaby w 1 jajku i bułce tartej. Do miseczki po jajku wbijamy 2 jajko dodajemy ser żółty i po łyżeczce(...)każdej musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy schaby na rumiano. Jak już będzie gotowy z jednej strony to go odwracamy i nakładamy łyżką masę z cukinii oraz na wierzch każdego schaba masę serowo musztardową. całość smażymy na średnim ogniu, dosłownie po chwili zmniejszamy ogień na najmniejszy i przykrywamy patelnię pokrywką
Piekielna Kuchnia Patipieczarkami w sosie pomidorowym 4. Polędwiczka wieprzowa z marchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz
Ugotowaćzgodnie z tabelą http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia), karkówkę (1 nastrzyk w każdy mięsień) i szynkę (3 nastrzyki). Polędwiczek i boczku nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe(...)Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to: - Schaby,szynki i karkówkę siatkujemy w siatce lub wiążemy przędzą wędzarniczą - Polędwiczki,boczki nabijamy na haki - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. - Rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku.- Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-schab (1 nastrzyk w środek mięśnia).Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod zimną wodą. Wkładamy w siatką wędzarniczą lub wiążemy. Pozostawiamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Duszone w pieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki. SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu bez kości pół słoika suszonych pomidorów w oliwie ½ dużego oscypka sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie oliwa z suszonych pomidorów 400g pieczarek 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy
Pyry na Gazdodatku ładnie się prezentuje. Roladę możemy podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Do mięsa użyłam przyprawy od Skworcu . Składniki: 1,5 kilograma schabu 150 gram suszonych moreli 150 gram suszonych śliwek Marynata staropolska od Skworcu Słodka papryka Sól morska Olej Dodatkowo: Sznurek masarski Rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab rozcinamy tak żeby powstał(...)rzędach na brzegu mięsa, roladę zwijamy dość ścisło zaczynając od strony z owocami. Roladę związujemy ścisło sznurkiem, przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką wstawiamy na noc do lodówki. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 1,5 godziny
Bajeczna Kuchniatych pieczonych czy wędzonych lubimy także podsuszane czyli starzone wędliny. Często je przyrządzamy w sezonie grzewczym, gdyż wtedy są odpowiednie warunki do ich przygotowania . Składniki: 1,5 kg schabu 4 ząbki czosnku 1 op. ziół prowansalskich 1 łyżka majeranku 1 czubata łyżka pieprzu naturalnego 1 szkl soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli peklowej folia(...)aluminiowa Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich schab, zawinąć raz po długości schabu, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu np przy grzejniku albo piecu, żeby mięso obsychało
Z Majeczką w kuchniOprócz kotletów schabowych najczęściej ze schabu przyrządzam roladę faszerowaną pieczarkami. To bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :) Składniki: 1,5 kg schabu bez kości, 300g pieczarek, cebula, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, łyżka octu jabłkowego, szczypta mielonego(...)czosnku, 2 łyżki bułki tartej, łyżka oleju rzepakowego (użyłam Rapso ). Wykonanie Schab umyć, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego boku, lecz nie do końca - tak, by można było rozłożyć mięso jak książkę. Oprószyć z obu stron obficie solą i pieprzem, owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Pieczarki o cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju
Z miłości do słodkości