Kolejne pyszne mięsko z piekarnika - tym razem schab w towarzystwie marchewki, cebuli, papryki i kukurydzy. Delikatne, kruche mięsko o lekko słodkim posmaku marchewki, pyszne warzywka, całość posypana serem - coś wspaniałego! SKŁADNIKI: 50-60 dag schabu 4 marchewki 2 cebule 1/2 papryki kilka łyżek kukurydzy 300-400 ml majonezu Pzyprawa Cygańska Rafex sól ser żółty do posypania 1. Schab lekko(...)jest smaczniejsze, najlepsze było na drugi dzień (wówczas można nie sypac go serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu) Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Kto ugości moich gości?można się domyślić zostały one przygotowanie na parze, w środku kryją cukinię na która właśnie rozpocznie się sezon ... Schabowe roladki z cukinią na parze SKŁADNIKI : 2 plastry schabu około 100 - 150 g cukinii gałązki koperku 2 łyżki ketchupu sól morska świeżo mielony kolorowy pieprz PRZYGOTOWANIE : Schab oprószamy solą i pieprzem, nakłuwamy siekaczem do momentu uzyskania cienkiego kotleta(...)Następnie schab smarujemy ketchupem. Cukinie ścieramy na dużych oczkach, nakładamy startą cukinię na schab oraz układamy gałązki świeżego koperku, zwijamy w roladkę. Spinamy roladki wykałaczkami. Roladki oprószamy solą morską i śwież zmielonym kolorowym pieprzem. Układamy roladki w parowarze i gotujemy przez 25 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwarzywami autorka: Josia | blog: Kuchnia Josi Pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chrzanowym autorka: gosik2.0 | blog: Rodzinka w Kuchni Bitki schabowe z ananasem autorka: Sofieta | blog: Mia Cucina Schab z jabłkami, anyżem i cynamonem autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com Szynka ze śliwką w musztardowo -cytrynowej skórce autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com PIECZONA KARKÓWKA W ZIOŁACH autorka: JestesmyTymCoJemy | blog: Jesteśmy tym, co jemy(...)Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Schab pieczony z jabłkami autorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat Pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog
Kuchenna Kontrrewolucyawiele do życzenia, dlatego najlepiej chociaż raz na jakiś czas przygotować domową wędlinę. Taka opcja nie dość, że jest tańsza to jeszcze duuużo smaczniejsza :) Trochę sceptycznie podchodziłam do schabu suszonego, bo jak to? Bez gotowania? Nie popsuje się? Otóż nie :) I mimo, że jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości... to na prawdę warto! Składniki: 1 kg schabu bez kości(...)szklanki cukru 1/3 szklanki soli majeranek liść laurowy ziele angielskie owoce jałowca czosnek pieprz pończocha - nieużywana ;) Przygotowanie: Schab umyć i oczyścić z błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze i umieścić w plastikowym pojemniku. Włożyć do lodówki na 24 godziny i co kilka godzin odlewać wodę która się będzie zbierała pod mięsem. Po tym czasie mięso dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem
Piąty grzech głównybyła aktywną testerką podczas testów moich przepisów jest aktualnie bohaterem zabawy i to właśnie u Niej znalazłam przepis na te przepyszne roladki, popisowe danie :)) Jedną sztukę przygotowałam bez nacierania schabu solą i pieprzem i podałam Córeczce na obiad - zjadła ze smakiem :) w towarzystwie kilku frytek z piekarnika, bo takie właśnie upiekłam do tego obiadu :) Było pysznie! A Joli dziękuję(...)świetny przepis i zgodę na publikację, bo jest warty pokazania go dalej :)) Oryginalny przepis TU . Składniki : plastry schabu (ja zrobiłam 5, ale farszu wystarczyłoby na 8-resztę zjadłam:)) 1 duża marche 1 średnia cebula 1/2 opakowania gęstej śmietany 18% (200g) 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól pieprz Sposób przygotowania: Schab rozbijamy jak na kotlety i nacieramy solą
Kolorowy Przepisownikzrobić z tak popularnym u nas schabem, żeby było lekko, świeżo i po skandynawsku? Zaopatrzyłam się ostatnio w książkę Camilli Lackberg i Christiana Hellberga "Smaki z Fjallbacki". Tam też znalazłam świetny przepis na połączenie, które może się wydawać nietypowe, a okazuje się być naprawdę smaczne. Podoba mi się szybkie tempo przygotowania takiego posiłku (no chyba, że utkniemy na wydłubywaniu pestek(...)arbuza) i wykorzystanie prostych, łatwo dostępnych składników. Składniki 2 plastry schabu sól i pieprz 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu barbecue 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła do smażenia (może być tylko oliwa lub tylko masło) ćwiartka arbuza 8 ogórków gruntowych garść świeżej posikanej mięty starta skórka z 1 limonki sok z 1/2 limonki 1 łyżka oliwy
W kuchni wieczoremBardzo smaczna propozycja obiadowa - kolejny po Schabie zapiekanym pod pierzynką warzywno-serową przepis na pieczone plastry schabu, które wcale nie są suche :) Mięsko wychodzi miękkie, kruche, z lekko słodkim posmakiem marchewki zrównoważonym przez ostrość przypraw. SKŁADNIKI: ok 50 dag schabu w plastrach 1 marchew 2 cebule sól pieprz pieprz cytrynowy Rafex ostra papryka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl(...)tartce, cebulkę pokroić drobno (lub w piórka jesli lubicie większe kawałki), zeszklić na 1 łyżce masła, osolić do smaku, dolać bulion i poddusić. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. 2. Schab lekko rozbić. Posypać przyprawami (najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną. 3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny
Kto ugości moich gości?dzika łopatka jagnięca udziec jagnięcy pieczeń rzymska z cielęciny karczek cielęcy z dzikiem i grzybami łopatka cielęca z Chutney’em z mango karkówka pieczona domowa wędlina-schab schab karkowy wędzony w domu schab pieczony z morelami schab pieczony z konfiturą z orzechów polędwiczki wieprzowe wędzone w domu karkówka pieczona z czarną porzeczką wędzonki boczek pieczony boczek pieczony
królestwo garówgrzybów comber z sarny comber z jelenia bitki z karkówki z jelenia potrawka z jelenia po niemiecku ragout z jelenia karczek z dzika schab z dzika z grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie żeberka
królestwo garówBrokułowa zapiekana z fetą i schabem SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 pomidor kawałki schabu lub innej wędliny ser feta śmietana 2 ząbki czosnku ser żółty 2 jajka słonecznik lub płatki migdałowe sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Podgotować na parze. Ser feta, schab i pomidor kroimy w kostkę. Następnie zrobić sos ze śmietany, czosnku(...)przypraw. Dokładnie mieszamy. Na suchej patelni uprażyć słonecznik aż się ładnie zarumieni. W garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem. Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu
MarciochaKucharzyWczoraj na spacerku znaleźliśmy kilka grzybków. Aby coś z nimi zrobić musiałam skorzystać z tamto rocznych- suszonych. Schab w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić(...)uzyskania złotego koloru. Oczyszczone świeże grzyby i wymoczone suszone gotować przez ok 20 minut. W dużym rondlu zeszklić cebulkę a następnie wrzucić ugotowane wcześniej grzyby. Dodać kawałki schabu. Całość podlać 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusić dalej przez kolejne 20 minut, doprawić do smaku. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i kruche. Sos zabielić
MarciochaKucharzyDziś zapraszam na tradycyjne mielone z delikatniejszej odsłonie - bez panierki. Kotlety sporządzone w ten sposób są bardzo delikatne, mięciutkie i soczyste. Wykorzystałam do nich schab wieprzowy, który miałam zamrożony, a wiadomo, że taki schab po odmrożeniu praktycznie nadaje się jedynie do zmielenia, bo stracił swoją soczystość. W raz ze schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku(...)takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule 3 łyżki bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku olej Wykonanie: Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem
Walijskie Pichceniefaszerowany pieczarkami Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki(...)serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą
Aga w kuchnikolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe.Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Składniki: 3 kg schabu wieprzowego 180 g peklosoli 1,2 litra wody Wykonanie: Schab kroimy na dwa równe kawałki. Peklosól rozpuszczamy w wodzie (na 1 kg mięsa przeznaczamy 0,4 litra wody) i peklujemy przez(...)pamiętając aby raz dziennie obrócić mięso. Schab musi być w całości przykryty płynem. Temperatura peklowania 4-6 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy mięso z zalewy, robimy otwór na sznurek i pozostawiamy schab do osuszenia w chłodnym miejscu na około 6-8 godzin. Jeśli mięso będziemy osuszać w temperaturze pokojowej, wystarczą 4 godziny. Polędwicę wędzimy ciepłym dymem
Kulinarne przygody Gatityzrobiłam tę roladę, ale na pewno powinnam zaprezentować kulinarne dzieło mojego męża. Ta pyszna rolada powstała dziś. Wygląda wyśmienicie i tak też smakuje. Polecam!!! . Składniki: ok 2 kg. schabu 1 kg. mięsa mielonego ( można różne np. drobiowo- wieprzowe) przyprawa do mięsa mielonego 2 bułki suche 2 jajka sól , pieprz 2 ząbki czosnku czerwony Delikat tymianek(...)Wykonanie: Schab przekroić tak, by powstał płat. Najlepiej odkroić z góry jeden, potem ze środka drugi i na koniec trzeci. Rozłożyć i rozbić całość. Powstanie duży płat schabu. Przyprawić Delikatem, tymiankiem. Pozostawić na około godzinę. Mięso mielone połączyć z namoczoną bułką, jajkiem, dodać sól , pieprz, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozsmarować na schabie, zwinąć tak , jak roladę. Można
W kuchennym oknie Ewy