schab w 10 - 2000 przepisów (strona:22/134)

SCHAB WOLNO GOTOWANY Z PURE I PIECZONĄ GRUSZKĄ 138

Dzisiaj pomysł na niecodzienny i elegancki obiad. Pyszny schab tym razem w wersji Light, podany z pure ziemniaczano - jabłkowym i pieczoną gruszką. Pysznie i zdrowo, polecam.                                                                  SKŁADNIKI(...)schabu  sól, pieprz do smaku 3 listki szałwii gałązka tymianku 1 liść laurowy  1 ziele angielskie 5 kulek pieprzu  1 czerstwa, mała bułka 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Faszerowany schab pieczony w boczku 262

Schab faszerowany mięsem mielonym o paprykowym smaku. Całość otulona wędzonym boczkiem, który dodaje aromat i zachowuje soczystość schabu. Pieczony jest w niskiej temperaturze, co sprawia, że wszystkie soki pozostają w środku mięsa. 2 kg schabu w kawałku ok 300 g wędzonego boczku najlepiej w plasterkach goździki całe sól pieprz ziołowy papryka słodka mielona NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płatków owsianych sól pieprz kolorowy papryka słodka mielona Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami nadzienia. Dobrze doprawić i wyrobić mięso. Schab naciąć w środku długim i ostrym nożem. Wypełnić środek przygotowanym nadzieniem. Wierzch schabu natrzeć dokładnie solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce. Boczek pokroić

https:KKuchniaMniam
Pieczony schab w sosie kurkowym 240

kurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa. Dzisiaj zachęcam do upieczenia schabu i podania go z pysznym sosem kurkowym wraz z dodatkiem zielonej pietruszki oraz koperku. Takie danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.  Składniki na 4 porcje: 1 kawałek schabu (około 0,8 kg) 1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego  (mieszanka papryki słodkiej, czosnku, tymianku, kolendry, majeranku, chili(...)średniej wielkości cebula sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżki posiekanej pietruszki 2 płaskie łyżeczki mąki (do zagęszczenia) Schab umyć, osuszyć i natrzeć przyprawi. Gotowy schab przełożyć do rękawa i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie za pomocą widelca - lekko przedziurawić rękaw i przełożyć go do naczynia żaroodpornego

Ugotować
Schab po bałkańsku 3140

Schab po bałkańsku to rewelacyjne danie mięsne i alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, którego zreszta bardzo lubię. Mięso podałam z ryżem na sypko. Koniecznie musicie wypróbować, bo jest bardzo smaczne. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na schab, które Wam polecam. Np. Schab pod pierzynką  czy schab po góralsku Składniki 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 czerwona(...)pieczarek 1 żółta papryka 4 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka czubata mąki Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć  solą, pieprzem i mąką i wymieszać. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć mięso na lekko rumiany kolor. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić lekko cebulę

O kuchni z uczuciem
Kanapkowy schab curry 205

Kanapkowy schab curry Kolejna bardzo fajna kombinacja wędlinki i pysznych przypraw . Tym razem troszkę w stylu Indyjskim , z przyprawą curry . Taki schab pozostaje soczysty , dzięki długim parzeniu w niskiej temperaturze , a do tego bardzo aromatyczny . Domowa wędlina nie ma sobie równych , na pewno nic ze sklepu , nie będzie smakować tak jak ona . Zdrowy i pyszny dodatek do kanapek Składniki(...)schabu 3 łyżki soli peklowej 3 l wody 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka czosnku granulowanego Folia do pieczenia Schabik oczyszczamy z błonek , skórek itp , tak żeby pozostał ładny chudy kawałek mięsa . Boczek z tłuszczykiem , można zostawić – jak się lubi , ja zostawiam W garnku rozprowadzamy sól peklową z wodą ( ja używam zimnej kranówki ) , wkładamy schabik , tak żeby się całkowicie

Ogrodnik w podróży
Pieczony schab faszerowany szpinakiem 172

Pieczony schab do kanapek pieczony jest w co drugim domu, zazwyczaj sam lub nafaszerowany śliwką czy morelami . Dzisiaj mam dla Was trochę inną wersję, a mianowicie schab faszerowany szpinakiem. Składniki: 700 g schabu bez kości, 3 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy, farsz 300 g szpinaku (u mnie mrożony w brykietach(...)ząbki czosnku, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Robimy od góry 3 nacięcia. Nacieramy schab marynatą przygotowaną z oliwy, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie podsmażamy szpinak z masłem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W nacięcia schabu wkładamy farsz szpinakowy. Schab pieczemy

Aga w kuchni
SCHAB PARZONY PODANY Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU 170

Macie ochotę na danie, które zrobi się samo? Ten schab wychodzi niezwykle soczysty i kruchy. Jego delikatny smak świetnie podkręca sos z zielonego pieprzu. polecam ! Składniki: 1,5 kg schabu sól,pieprz olej Sos do mięs i sałat Roleski- z zielonym pieprzem Wykonanie: Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy go solą i pieprzem. Schab musi być(...)mocno osolony i pokryty pieprzem. Po tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie w dużym garnku nalewamy tyle wody, aby włożony schab był cały zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma być mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, kiedy to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody

Z Majeczką w kuchni
Aromatyczny schab ze słoniną 136

Przepis Na ten wyrób wykorzystałem: -1,7 kg schabu bez kości -0,5 kg słoniny -pieprz czarny do posypania słoniny -papryka słodka wędzona i pieprz młotkowany z kolendrą do posypania po wierzchu wyrobu Zalewa -80 g peklo soli na litr wody -zgnieciony czosnek w łupinach 5-6 ząbków -6 zgniecionych ziaren ziela angielskiego -10 zgniecionych ziaren pieprz kolorowy -4 liście(...)laurowe -łyżeczka ostrej papryki Wykonanie Kupiony schab myjemy, pozbawiamy go wszystkich błon i warkocza.Ma zostać czysty mięsień.Robimy zalewę dodając wszystkie przyprawy do zalewy.Topimy schab na 5 dni i nastrzykujemy tą solanką 60 ml.Po tym czasie schab myjemy i tniemy go tak aby wyszedł nam jeden płat.Oraz dopasowujemy do rozmiarów naszej praski. Niżej zdjęcie jak wygląda po cięciu. Przygotowanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab podwójnie grzybowy 200

Dawno nie robiłam faszerowanych mięs, a że w zamrażarce zalegało trochę schabu, postanowiłam w końcu go wykorzystać. Jako nadzienie użyłam nie tylko pieczarek, ale i farszu grzybowo-mięsnego, który pozostał mi z drożdżowych pierożków do barszczu. Bo przecież nic nie może się zmarnować ;) Składniki: 2 kg szerokiego schabu 500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych(...)cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 szklanki oleju ok 20g masła Sposób przygotowania: 1. W schabie robimy nacięcia w dwóch miejscach obok siebie przez całą długość schabu. Pieczarki kroimy w drobne talarki i smażymy bez tłuszczu z 1/2 łyżeczki soli. Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej

Kuchnia w czekoladzie
Miodowo-korzenny schab pieczony 221

Powoli, powolutku na blogu zaczynają się pojawiać przepisy, które możecie wykorzystać podczas zbliżających się Świąt (to już za miesiąc !) Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :)  SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska świeżo(...)mielony pieprz 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu plaster słoniny PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, osuszamy i usuwamy ewentualny tłuszcz. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wstawiamy na godzinę do lodówki (po pół godzinie mięso odwracamy). Odlewamy wino i oprószamy mięso solą i pieprzem. Miód lekko podgrzewamy i dodajemy przyprawy korzenne. Przy pomocy pędzelka smarujemy mięso z każdej strony

Moje Kuchenne Rewelacje
Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem. 179

zjeść coś rozgrzewającego, ale i pożywnego. Kapuśniak to danie, które najlepiej ogrzeje i doda sił organizmowi. Mój kapuśniak zrobiłam z kapusty włoskiej oraz z wkładką mięsną - podsmażaną kiełbasą i schabem. Równie dobrze nadaje się do niego schab pieczony. Zupa jest bardzo pyszna i sycąca. Trzymajcie się cieplutko i nie dajcie się pogodzie :-). KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I SCHABEM(...)Składniki: 500 g kapusty włoskiej 2 duże marchewki 350 g schabu bez kości 450 g ziemniaków 250 g kiełbasy kilka ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe 1 cebula około 1300 ml bulionu 1 1/2 łyżeczki majeranku szczypta estragonu sól pieprz czarny pieprz ziołowy pieprz cayenne olej Sposób przyrządzania: Schab, pokroić na mniejsze plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i przyprawić solą, pieprzem

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) 339

Kolejny wtorek - kolejne danie z wieprzowiną. Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit - to się gryzie", ale potem spróbował i uznał, że chyba się mylił :) ogólnie w roladkach tłuszcz jest (z pomidorów, fety, schabu), ale dzięki ich pieczeniu znaczna jego część pozostała w naczyniu i została potem jeszcze odsączona(...)odchudzona wersja obiadowa :) Z powodzeniem możemy je podać na uroczysty niedzielny obiad lub świąteczne przyjęcie. Ja podałam z sosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych pomidorów z oleju Przyprawy: sól pieprz bazylia papryka słodka mielona czosnek granulowany Dodatkowo: 1 duża cebula

Kolorowy Przepisownik
Schab z czosnkiem i majerankiem 83

Smaczna propozycja ma obiad. Kawał schabu natartego majerankiem i plasterkami czosnku . Składniki: schab 1,1/2 kg czosnek 3 ząbki sól  do smaku pieprz biały mielony do smaku 2 łyżeczki czerwona mielona słodka papryka 4 łyżeczki Dodatkowo: por zielona część 4 listki Wykonanie: Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Nacieramy schab solą, pieprzem,  majerankiem, papryką mieloną słodką. Czosnek obieramy(...)kroimy w plasterki. Nacinamy schab w poprzek co kawałek i wkładamy w nacięcia plasterki czosnku. Schab  wkładamy do rękawa naokoło schabu wkładamy listki pory. Zostawiamy na godzinę w lodowce w tym rękawie. Po godzinie wkładamy  do naczynia żaroodpornego i do pieca wkładamy, pieczemy 1 .1/2 godziny w 190 stopniach. Podajemy z ziemniakami z wody pokrojony w plastry

Różowa kuchnia
polędwica obsuszana w tydzień gotowa 155

już po niecałym tygodniu ( całkowity czas wyrobu, prezentowanej na zdjęciu polędwicy, trwał sześć dni), możemy mieć wyrób o wspaniałym smaku i równie doskonałym wyglądzie. składniki  2 kg schabu 400 g cukru 400 g soli zaprawa 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3 liście laurowe 10 ziaren kolendry 4 ziarna jałowca szczypta gałki muszkatołowej(...)szczypta suszonych płatków czosnku szczypta majeranku szczypta rozmarynu sól sposób przygotowania Do sporej miski wsypujemy cukier. Schab myjemy, odcinamy z niego warkocz i wkładamy schab do miski, dokładnie z każdej strony wcieramy w niego cukier.  Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie wyjmujemy, płucząc dokładnie mięso, pod bieżącą wodą. Z misy odrzucamy cukier

Miód i pieprz
Schab w galarecie 197

Składnki 1 kg schabu  2 l. mleka sól ,pieprz  słoiczek chrzanu utartego 4 łyżki  czubate majonezu żelatyna 1 l bulionu warzywnego lub rosołu Wykonanie Krok 1 . Przyrządzić schab- sposób tu  Schab w mleku Krok 2 . Dwie łyżki  żelatyny rozpuścić w małej ilości wody, odstawić do ostygnięcia Krok 3 .  Do miseczki przełożyć utarty chrzan(...)wody wrzucić oczyszczoną włoszczyznę i ugotować bulion warzywny (zamiennie można przygotować go z kostki) Krok 5 . W bulionie rozpuścić 3 łyżki żelatyny. Odstawić do ostudzenia Krok 6 . Osuszyć uduszony schab . pokroić go w plasterki ok. 5 mm . Do każdego plasterka włożyć masę chrzanową i zwinąć plasterek w rurkę. Zabezpieczyć wykałaczką Krok 7 . Tak przygotowane rurki schabowe ,ułożyć na półmiskach

Eli Gotowanie
Schab faszerowany 129

Coś na stół świąteczny.  Uwielbiam schab . Jest to kawałek mięsa chudego z którym można  tysiące kombinacji robić .  Ten przepis to kawałek mojej świątecznej tradycji. Składniki 2 kg schabu ½ kg mięsa mielonego 2 łyżki soli 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżka pieprzu mielonego garść śliwek suszonych sznurek bawełniany Wykonanie -  Zmieszać sole z pieprzem. Łyżeczkę przypraw wsypać(...)mięsa mielonego   dobrze  wymieszać    Odstawić do lodówki na dobę. -  Do przegotowanej letniej wody wsypać 1 łyżeczkę mieszanki solnej, wymieszać do rozpuszczenia . -   Schab rozkroić w z dłuż (ok 1 ½ cm szerokości) tak aby po rozłożeniu  był kwadratowy płat    Oprószyć mieszanką solną i wstrzyknąć raz koło   razu przygotowany roztwór solny

Eli Gotowanie
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz sałata z musztardą dijon 183

podwórko - no może nie tak do końca, bo Pascal korzenie ma francuskie, ale nie czepiajmy się szczegółów ;) Jeżeli macie dość typowego schabowego w jajku i bułce, spróbujcie tego, mniam! SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI oraz SAŁATA Z MUSZTARDĄ DIJON I BIAŁYM OCTEM WINNYM Składniki na schab: - 6 plastrów schabu - 150 gram pieczarek - oliwa z oliwek - sól  - pieprz Przygotowanie(...)schabu: Mięsko myjemy, osuszamy, odkrawamy błonki. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Plastry schabu doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, potem przekładamy do naczynia żaroodpornego.  Na tej samej patelni przyrządzamy pieczarki - solimy, smażymy.  Kiedy my zajmowaliśmy się pieczarkami, ze schabu odciekło trochę

Życie zamknięte w smaku
Pieczony schab – odmiana do kanapek 102

Dzisiaj prezentuję pieczony schab jako kolejną alternatywę dla wędlin kupowanych w sklepie. Nie tylko wiemy co jemy ale i smak wyborny. Przygotowanie w sumie proste. Taki schab możemy także podawać na ciepło jako danie obiadowe. Składniki: 1 ½ kg schabu 2 - 3 łyżki oleju 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka soli Kilka ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki(...)pieprzu Wykonanie: Schab myjemy, oczyszczamy. Do kubka dodajemy kolejno olej i przyprawy: vegetę, sól, paprykę, pieprz, majeranek i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość mieszamy. Schab nacieramy przygotowaną mieszanką z każdej strony. Przyprawiony schab pozostawiamy na około 2 godziny do zamarynowania. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 1 ½ godziny w temperaturze 190 o C. Podczas pieczenia obracamy aby schab się

Smaki Ewy
Rolada schabowa z morelami 151

jakiś czas wymyślam nową roladę. Dzisiaj przyszedł czas na roladę z morelami i boczkiem wędzonym.  Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 ½ kg schabu 250 gram suszonych moreli 100 gram boczku wędzonego 1 jajko Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Bulion 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Schab myjemy, oczyszczamy i kroimy wzdłuż w taki sposób aby uzyskać schab(...)moreli odkładamy ok 6 sztuk. Pozostałe kroimy na mniejsze kawałki i lekko miksujemy. To samo robimy z boczkiem wędzonym. Łączymy morele z boczkiem, dodajemy 1 jako i mieszamy. Rozkrojony schab przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Nakładamy przygotowany farsz. Schab zawijamy w rulon. Zawiązujemy w kilku miejscach sznurkiem wędliniarskim. Przyprawiamy na zewnątrz czerwoną papryką. Pozostawiamy na 30 minut

Smaki Ewy
Schab zapiekany w sosie śmietanowo - musztardowym 219

Taki oto schab przyrządziłam dzisiaj na obiad. W ramach współpracy z De Care otrzymałam w paczce m.in. musztardę miodową Dijon. I to właśnie ona stanowiła bazę mojego dania. Mięso wieczorem zamarynowałam w musztardzie a na drugi dzień upiekłam wraz z pozostałymi składnikami. I bardzo polecam tak przygotowany schab, bo nam bardzo smakował. Mięso nie było za suche a śmietana wraz(...)pozostałymi dodatkami utworzyłam aromatyczny sos. Mięso podałam z ziemniakami i surówką z kapusty. Pychota :) 4 porcje: Składniki: 4 plastry schabu 3 marchewki 1 pietruszka 3 cebule 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% musztarda miodowa Dijon - Maille ( De Care ) sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, gałka muszkatałowa, przyprawa do mięs Mięso obficie natrzeć pieprzem, słodką papryką i przyprawą

My simple kitchen
Schab pieczony ze śliwką 109

dobra dzieciaki, więc sprawy mają się następująco: Madzia wyjechała i zostawiła mnie samego. Mam więc czas dla wam i mogę w spokoju wpisać przepis na zajebiaszczy schab! Zrobiliśmy go z Madzią kilka dni temu.Madzia jechała na parę dni do swojej babci i chciała się pochwalić. I to chwalenie się wyszło nieźle, babcia była zachwycona. A wywołanie zachwytu babci(...)byle co, wierzcie mi. Zatem nie zwlekając dłużej daję wam przepis. 2 kg schabu 300 g suszonych śliwek Marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 solidna łyżka miodu 10 łyżek oliwy z oliwek Schab myjemy i osuszamy. Długim cienkim ostrym nożem przez środek, przez całą długość

Marder&Marder Manufacture
Schab nadziewany śliwką i żurawiną 148

Czujecie już wiosnę? Ciepłe promienie słoneczne, ciepły wiatr czy drzewa pokrywające się zielonymi listkami. Tak u mnie prezentuje się dzisiaj pogoda za oknem :) Na wielkanocny stół proponuję Wam pyszny schab nadziewany żurawiną i suszonymi śliwkami :) Schab może być podawany na ciepło, jako dane główne, jak i zarówno na zimno, jako przystawka. Składniki: 1 kg schabu bez kości 50 g suszonej(...)żurawiny 100 g suszonych śliwek 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu sól, pieprz, słodka papryka Schab naciąć przez środek tworząc kieszonkę. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać je z żurawiną. Owocami nadziać schab. Boki można spiąć wykałaczką. Oliwę, miód oraz przyprawy wymieszać ze sobą. Mieszanką natrzeć dokładnie mięso po czym odstawić je do lodówki na całą

My simple kitchen
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 142

cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam  ostrożność przy stosowaniu - ostry ! II miejsce – Blender (pałka) MBL-04   Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity schab moje serce zdobywa. Schab z morelami suszonymi i włoskimi orzechami. Składniki: około 1,2 kg schabu, 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów, 100 g suszonych moreli, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki marynaty staropolskiej, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 1/3 szklanki oliwy, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki. Przygotowanie: 1. Schab oczyścić, umyć. Naciąć wzdłuż, dość głęboko w trzech miejscach. 2. Oliwę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem, staropolską marynatą, pieprzem, solą i poszatkowaną natką. 3. Mieszanką natrzeć dokładnie

Moniki Smakołyki
SCHAB W ZIOŁACH I SAŁATKA Z MOZZARELLĄ! 236

pyszny obiad, możecie go wykonać dosłownie w max. 20 minut.  Ta propozycja nadaje się również idealnie na zbliżające się święta grillowania, zwane najczęściej majówką ;-). Pyszny kruchy i soczysty schab w ziołach z dodatkiem lawendy, sałatka z mozzarellą i kuskus! Smacznie! SKŁADNIKI: - 2 grube plastry schabu dobrej jakości - mieszanka ziół prowansalskich - lawenda - tymianek - masło, oliwa z oliwek - kasza kuskus Schab(...)osuszamy ręcznikiem. Posypujemy mieszanką ziół. Zamykamy szczelnie w pojemniku i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (schab w tej postaci możecie marynować nawet do dwóch dni, taki jest najlepszy, ważne tylko aby odlewać wodę, która się będzie wytwarzać z mięsa). Schab najlepiej zasypać ziołami wieczorem a następnego dnia na obiad będzie idealny.  Na patelni rozgrzej masło i oliwę

SMYKWKUCHNI
Schab z ziemniakami i kolendrą. 142

Składniki : 1,20 kg schabu bez kości 1 kg ziemniaków 1 łyżka całych nasion kolendry 4 ząbki czosnku 1 mała ostra papryczka mielony kminek sól pieprz czarny mielony olej zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania :  Czosnek drobno posiekaj, wsyp do moździerza, dodaj nasiona kolendry, drobno posiekaną papryczkę , zmiażdż wszystko razem. Do roztartych przypraw wlej trochę oleju, wymieszaj. Papkę(...)dopraw pieprzem i solą do smaku. Schab opłucz, osusz, usuń białą błonkę i ponacinaj na porcje, ale nie do końca. Zostaw około 1 cm mięsa niedokrojonego.  Cały schab natrzyj przygotowaną wcześniej pastą z ziół. Schab zwiąż wzdłuż bawełnianym sznurkiem. Posmaruj resztą pasty. Włóż do żaroodpornego naczynia, podlej olejem. Obrane i opłukane ziemniaki ( duże ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki ) ułóż

Przepisy i porady kulinarne
domowe wędliny - schab peklowany 301

Polecałam Wam już pyszną szynkę peklowaną z szynkowara , dziś pora zachęcić Was do przygotowania schabu. Przyznać muszę, że próbowałam wielu różnych sposobów na przygotowanie domowej wędliny ze schabu ale zawsze wychodziła zbyt sucha, co nie do końca nam odpowiada, natomiast schab peklowany i parzony w szynkowarze jest kruchy, delikatny, po prostu idealny. składniki: 1 kg świeżego schabu bez kości(...)było powietrza i zamknęłam szynkowar. W wysokim garnku podgrzałam wodę do temperatury 80 stopni, włożyłam szynkowar (woda sięgała 2 cm poniżej jego krawędzi) i utrzymując stałą temperaturę parzyłam schab 2 godziny. Po tym czasie wyjęłam szynkowar z wody, ostudziłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano schab był już gotowy do jedzenia

babka w formie
Schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym 190

sporo gotowych i masa relacji z wydarzeń i warsztatów czeka :) A wiem, że obok przepisów, je też lubicie czytać i oglądać :) Dziś mam dla Was przepis na kolejny obiad, schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym. Mam nadzieje, że będzie Wam smakował :) Składniki :  2 plastry schabu  1 łyżka oliwy z oliwek  2 ząbki czosnku  50g ryżu(...)pełnoziarnistego jaśminowego  1/4 papryki zielonej, czerwonej i żółtej  mikro liście mizuny  pestki granatu  Przyprawy :  papryka wędzona  pieprz czarny  pieprz ziołowy   Schab myjemy, osuszamy i polewamy oliwą z oliwek.  Czosnek kroimy w drobną kostkę.  Mięso przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym oraz papryką wędzoną i układamy na plastry schabu czosnek.  Odstawiamy

Parowar Faceta
Schab z szynkowaru 197

Pyszny, świeżo parzony, aromatyczny i doprawiony tak, jak lubimy. Przepis na domowy schab na kanapki jest tak prosty, że aż wstyd go nie zrobić. Szynkowar sprawia, że przygotowanie domowego mięska jest dziecinnie proste, a efekt – rewelacyjny. Zobaczcie sami. Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów(...)schabu wieprzowego Przyprawy: 2 łyżeczki soli do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może „wytrzyma” w lodówce trochę krócej. Pieprz Pieprz ziołowy Majeranek Czosnek (granulowany lub świeży)   listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Schab z szynkowaru'; listonic_content='1 kg schabu wieprzowego 2 łyżeczki soli do peklowania Pieprz Pieprz ziołowy Majeranek Czosnek

Proste-przepisy.pl
Domowy schab gotowany 139

Schab jest bardzo smaczny i soczysty, często przyrządzam go na kanapki. W szybki i prosty sposób mamy zdrową wędlinę na kanapki. Składniki: 1 kilogram schabu Marynata: 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżki oleju Zalewa: 2 litry wody 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej WOM Parczew(...)łyżki soli 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy ze sobą, nacieramy schab, przekładamy do miski, przykrywamy, wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Zamarynowany schab przekładamy do garnka, dodajemy wszystkie składniki zalewy. Garnek wstawiamy na gaz, gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania, odstawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ponownie gotujemy

Bajeczna Kuchnia
Schab pieczony w mleku, soczysty i pyszny 268

wpis będzie wyglądał trochę inaczej, ponieważ nie będzie całkowicie zakończony. zachęcam wszystkich do przygotowania schabu razem ze mną, no może z jednym dniem poślizgu Ten przepis mam od dawna, ale zupełnie o nim zapomniałam. Taki schab idealnie nadaje się na obiad jak i jako imprezowy na zimno. Jest pyszny. Przygotowanie marynaty – wszystkie składniki wrzucić do moździerza i dokładnie utrzeć(...)Mięso umyć i osuszyć, następnie natrzeć marynatą. Zawinąć dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Schab przejdzie przyprawami i nie będzie nudny w smaku Jutro będę go piekła i wieczorem dokończę ten wpis i wstawię zdjęcia. Miłego przygotowania do Świąt

Kuchnia Pokoleń
Schab duszony w winie, przygotowany w garnku. 157

Schab duszony w winie przygotowany i w garnku jest potrawą, którą można się delektować na ciepło jak też i na zimno zużywając go np do kanapek.  Wystarczy zrumienić mięso, zalać  białym lub czerwonym winem i gotować przez godzinę. Tak przygotowany schab stanie się miękki i delikatny. Wielkość mięsa pozostaje prawie taka sama, dlatego też ja osobiście wolę schab(...)piekarniku.  Zaletą tego bardzo prostego w wykonaniu dania jest to, iż można go przygotować dzień szybciej przy użyciu tylko jednego naczynia- garnka  SKŁADNIKI 1 kg schabu bez kości 600 ml wina białego lub czerwonego  ząbek czosnku  sól  kilka ziarenek czarnego pieprzu 2-3 łyżki masła + 2 łyżki oliwy/oleju - do smażenia 2 szt marchwi  kawałek

zielonacukinka
Schab z kiszona kapustą, faszerowany kabanosem pieczony w rękawie 168

Schab pieczony w rękawie foliowym z kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia schabu. Danie robi się samo, a schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty. Pierzynka z kiszonej kapusty dodatkowo aromatyzuje(...)kruszy mięso, a kabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki. Kapusta z pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek obiadowy.   Składniki: 80 dkg schabu 50-60 dkg kiszonej kapusty 250 g pieczarek listek laurowy, ziele zngielskie 2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Wykonanie: oregano, sól, czerwona paprykę i olej wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab pod warzywną pierzynką i mozzarellą 156

Kolejna odsłona schabu pieczonego w kawałkach pod pyszną warzywną pierzynką. Niejedna osoba przekonała się już, że przygotowanie tego mięsa tak, żeby było kruche i soczyste jest dość trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem(...)jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy o nim a pyszne mięsko robi się samo :)   SKŁADNIKI:   70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki

Kto ugości moich gości?
Schabowe kąski w krakersach 149

przygotowany schab smakuje jak... kurczak. ;-) Naprawdę trudno się zorientować, że to schab. Jest kruchy i soczysty, gruba krakersowa panierka dodaje mu oryginalnego smaku. Polecam go upiec a nie smażyć, w wersji smażonej panierka nasiąka tłuszczem i nim smakuje. Wystarczy wbić w kąski wykałaczki i mamy danie świetne jako przekąska na imprezę, bo na zimno nie tracą nic ze smaku. 400g(...)schabu 150g krakersów 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz 1. Schab kroimy w długie, cienkie paski. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, keczup, sos sojowy i przyprawy. Dodajemy schab, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki

Szefowa kuchni
Polędwica z szynkowara 136

razem będzie to prosty sposób na polędwicę. Wypatrzyłam go u Danusi. Danusia robiła szynkę, a ja postanowiłam zrobić polędwicę, bo akurat kupiłam ładny kawałek schabu. Mięsa nie nastrzykiwałam, tylko po prostu włożyłam do zalewy. Następnym razem zmniejszę trochę ilość zalewy, bo polędwica wyszła mi, jak na mój gust, zbyt wilgotna(...)jest już czymś pompowane.Dodam też trochę więcej soli, być może wyszła mało słona, bo nie była nastrzykiwana.A dla chętnych inne sposoby na domową wędlinę: schab z warkoczem pieczony w majeranku, schab karkowy z pończochy, schab pieczony w przyprawach, schab ze słoika.Polędwica z szynkowara Składniki:1 -1,2 kg schabuNa zalewę

Kulinarne przygody Gatity
Roladki schabowe panierowane 175

Schab wieprzowy można wykorzystać na różne sposoby, po obróbce może mieć różne oblicza. Jedni uwielbiają schab w postaci panierowanego kotleta. W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała potrawy z wieprzowiny na zamkniętą imprezę, która odbywała się w Gnieźnie w hotelu Nest z okazji otwarcia nowego skrzydła hotelu.  Ja pokusiłam się by przygotować ze schabu panierowane roladki na dwa sposoby. Roladki schabowe(...)rewelacyjne. Roladki schabowe z pastą miętową Roladki ze szpinakiem Roladki schabowe z kurkami Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska  i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię