kawałek schabu bez kości- około kilograma, 6 ząbków czosnku, 1/2 strączka chilli, łyżka posiekanego tymianku, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz świeżo mielony, Mięso umyć, osuszyć, nie ścinać błony zewnętrznej. Od strony wewnętrznej (tej gdzie były kości) n aciąć mięso na głębokość około 1,5 cm, w odstępie co 4 cm. Chilli i czosnek drobno posiekać, wymieszać z tymiankiem, solą
królestwo garówschab karkowy, 1 łyżka soli, garść posiekanego rozmarynu, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżeczka owoców ziela angielskiego, 6 jagód jałowca, 2 listki laurowe, 6 ząbków czosnku, gałązki jałowca Czosnek rozgnieść, przyprawy zemleć, dodać rozmaryn, wymieszać z solą. Mieszanką przypraw natrzeć mięso, odstawić na 4 dni w chłodnym miejscu – co dziennie mięso obracać. Po 4 dniach, mięso umyć, osuszyć. Odłożyć w chłodne suche
królestwo garówOstatnio Karol Okrasa często poleca pieczenie na sianie, piekłam już tak schab z dzika , ale postanowiłam upiec tak kurczaka. Wybrałam nogi z kurczaka, zagrodowego. 6 nóg z kurczaka zagrodowego, 100 g masła, 1/2 pęczka natki pietruszki, skórka otarta z 1 cytryny, 2 ząbki czosnku, sól (1/2 - 1 łyżeczki), 50 g masła, siano Czosnek rozgnieść. Natkę pietruszki niebyt drobno posiekać. Masło
królestwo garówtrochę posmakować życia i znowu wyrzeczenia. Przez te wszystkie godziny naszego grillowania chowała się w domu, krzątała się i robiła milion rzeczy jak to ona. Żadne kaszanki, kiełbasy i schaby Jej nie skusiły - taka twarda jest ta moja Mama. Jedyne na co sobie pozwoliła to grillowane udka , ale tylko dlatego, że pozostawało to w zgodzie z założeniami nowej diety. Następnego
Kuchnia po mojemusamym schabem grillowanym i ogórkami człowiek żyje. Nadszedł w mojej kuchni dzień, w którym musiałam znów uśmiechnąć się do zawsze gotowego czy tam "w gotowości" kuraka. Chciałam przygotować jeden obiad dla naszej trójki - bez oddzielnego gotowania dla Synuszaka. Tym bardziej, że od powrotu z wakacji rozkochał się na dobre w "dorosłym" jedzeniu, a ja we wspólnym gotowaniu. Cóż za oszczędność
Kuchnia po mojemuNiedawno pisałam o schabie do kanapek. Przyrządziłam go w musztardzie Dijon i ziołach prowansalskich. Efekt był fantastyczny, więc kiedy szykowałam mięso na zraziki indycze i udało mi się wykroić z fileta kształtną polędwiczkę postanowiłam powtórzyć procedurę. W końcu zawsze warto jest mieć dla Synuszaka coś bez konserwantów na śniadaniowe kanapki. Przy okazji wypróbowałam czy wymyślona niedawno musztardowa marynata będzie pasować
Kuchnia po mojemuprzygotowania, ale robi wrażenie. Spokojnie możecie zaserwować to danie na rodzinne spotkanie przy stole. Zasmakuje na pewno. Składniki (na 5-6 osób z apetytem): 1,5 kg ładnego, chudego schabu karkowego 2 średnie cebule mały słoik majonezu kilka łyżek keczupu pikantnego sól, pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego bez konserwantów Przygotowanie: Umyte mięso kroimy na kotlety grubości
Kuchnia po mojemuJakiś czas temu i to niekrótki pisałam o schabie środkowym w zastępstwie pstrąga . Pisałam o tym jak to się stało, że zdjęcia mi wyparowały. Okazało się, że jestem przezorna tylko o tym nie pamiętam ;) Na wszelki wypadek nie usunęłam zdjęć, która dałam Mężowi do zgrania i oczywiście o tym zapomniałam. To się nazywa skleroza ;) Dopiero po pewnym czasie odkryłam fotki
Kuchnia po mojemuBył już schab środkowy, indyk i karkówka na kanapki. Abyście mogli tu odnaleźć komplet domowych wędlin pieczonych opiszę dziś wołowinę w takim wydaniu. Przyrządza ją moja Mama, która nie jada prawie wcale kupnych wędlin - w większości wieprzowych. Uwielbiam mięso wołowe, a w wydaniu kanapkowym to już w ogóle poezja. Zdrowy, sycący, pożywny, a przede wszystkim bez konserwantów dodatek do kanapek
Kuchnia po mojemuidealne, no i dodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 1,5 szklanki
kgwjanczeworestauracji na drodze z Zamku Moszna. Niepozorny Zajazd przy drodze a dania jakie tam podają są niesamowite!! Najlepiej odwiedzić Zamek Moszna gdy kwitną azalie :D tzn. teraz w maju/czerwcu Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym z pieczonymi ziemniakami SKŁADNIKI: 5 kotletów wieprzowych pęczek białych szparagów kilka młodych ziemniaków śmietana 18% serek topiony ser żółty sól, pieprz, pietruszka, cukier, czerwona
MarciochaKucharzyzrobić z zamrożonym farszem grzybowym po uszkach wigilijnych? Rolada wieprzowa z grzybami SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu farsz grzybowy (grzyby, cebula pietruszka) kasza pęczak sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, lubczyk Umyte kotlety wieprzowe rozbić na cienkie płaty. Posolić popieprzyć i ułożyć je w taki sposób by utworzyły prostokątna płaszczyznę. Nałożyć farsz i zrolować. Ja takie rolady dla bezpieczeństwa zawsze owijam nitką
MarciochaKucharzyciasteczka serowe z jabłkiem w MARCU jak w garncu:P Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem
MarciochaKucharzykapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona) 0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną) 0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik i babka upieczone, schab jeszcze się marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym
Czerwień i błękit