schab suszony - 1128 przepisów (strona:59/76)

Polędwica lub comber z jelenia w grzybach 267

polędwica lub comber z jelenia, 1 – 2 cebule, 2 garście grzybów suszonych, sól, 3 owoce jałowca, 6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 150 ml bulionu wołowego lub wody, cukier, tłuszcz do smażenia, 100 ml śmietany 12% Cebule pokroić w półplasterki. Podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby i razem przesmażyć. Dodać jałowiec, ziele, pieprz, listek laurowy, wlać wodę(...)ułożyć na niej polędwicę. Przykryć pozostałą cebulą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 -20 minut – zależy od grubości mięsa i tego czy mamy polędwiczkę, czy schab. Ja wbijam w mięso termometr i gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 62 stopnie, wyjmuję je. Mięso wyjąć na półmisek i odłożyć na kilka minut, aby „odpoczęło”. Do sosu dodać śmietanę

królestwo garów
Łopatka pieczona z oregano 152

mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko od święta. Mi łopatka pieczona pokrojona(...)pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Polecam ten przepis na Łopatkę pieczoną z oregano Ok. 1 kg kawałek łopatki wieprzowej zamarynowałam dzień przed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz po łyżce sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego i oleju). Przygotowanie : Umyte

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy pasztet 73

Pyszny domowy pasztet z różnych gatunków mięsa to propozycja idealna na co dzień i od święta. Składniki oraz sposób przygotowania: Mięso (wieprzowe, z szynki, schab, karkówka, podgardle, trochę wątróbki i serc też wieprzowych) wszystko kroję na małe kawałki, podsmażam chwilkę na patelni. Szykuje duże garnki do gotowania, które od spodu wykładam słoniną i podsmażone mięso przekładam do garnków. Na górę(...)dodaję, żeby pasztet był soczysty. Przyprawiam solą, pieprzem, gałką i imbirem. Mieszam wszystko i do foremek. Piekę 40 min w 180 stopniach. Do dwóch foremek przed pieczeniem dodałam grzybów suszonych i są też dwa z żurawiną. Autor przepisu: Anna Nowakowska Artykuł Domowy pasztet pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Szynki dojrzewające 184

Schab dojrzewający cieszy się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam wypróbować inny gatunek mięsa. Święta są zawsze dobrą okazją, aby nasze stoły zdobiły wędliny domowe. Tym razem będzie szynka, a dokładniej dwie małe szynki dojrzewające. Składniki na 2 szynki: - 2 kawałki surowej szynki (po ok. 650g każdy) - cukier - 1/2 miarki * - sól morska – 1/3 miarki * - sól peklowa – 1/2 łyżki Przyprawy (ilość(...)gorczycą) - 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego - 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej - 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego - 1 łyżeczka kurkumy - ok. 5 łyżek majeranku - ok. 4 łyżek suszonej natki pietruszki - suszony czosnek niedźwiedzi (dałam sporo) Dodatkowo: - 2 pończochy lub podkolanówki * Miarka – pojemność 250 ml   Opłukane mięso dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w cukrze, wkładamy

mojewypiekiinietylko
SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM 97

kubków smakowych. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE:   PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE     ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI     KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ     CHILI CON CARNE INACZEJ     SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM(...)POTRZEBUJESZ: – Fasolka szparagowa zielona mrożona 300g – Fasola edamame – opakowanie 450g – Groszek zielony mrożony – 150g – Cebula – Sos Sojowy – 2 łyżki – Sos rybny – 2 łyżki – Sezam biały – około 2 łyżki – Schab – 2 plastry o grubości około 1 cm – Ser żółty królewski – 2 plastry lub więcej / u mnie po plastrze na kotlet / – Jajko – Mąka do obtoczenia – Bułka tarta do obtoczenia – Pieprz do smaku

globuskulinarny
Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 181

wędlin, zawierających łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, a do smarowania twaróg półtłusty Klinek o doskonałym kremowo-śmietankowym smaku. Obiad Obiad to mięso (np. pieczony schab z morelą z Bacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie(...)smakowity obiad. Za wyborem makaronów Bacówki przemawia też fakt, że są przygotowywane ze świeżych jaj, a nie sproszkowanych, jak w większości dostępnych produktów. Na podwieczorek podajmy dziecku owoce – świeże, suszone lub w formie przetworów (uwaga – niezbyt słodkich, bez konserwantów, substancji żelujących i sztucznych). Od czasu do czasu może to także być kawałek czekolady, np. Deserowej 70% lub dostępnej tylko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gyros a'la Edyta 225

dodatkiem I ukłonem w stronę mojego synka. Jeżeli nie chcemy robić sosu - tzatziki są wystarczające. Zaczynamy :)  Składniki: ok 300gr piersi z kurczaka ok 200 gr wieprzowiny- np schab 1 cebula 150 ml bulionu kurczakowego 2-3 łyżki oleju Przyprawy : 1 łyżeczka papryki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce rozmarynu, oregano, bazylii, suchego czosnku 1 łyżka(...)przyprawy- mieszamy. Dolewamy bullion. Sos nam gęstnieje. Gotujemy ok 5 min. Na koniec dodajemy mięsa. Trzymamy na gazie ok 2-3 min. Obiad gotowy. Do obiadu ugotowałam ryż z suszonymi warzywami, po ugotowaniu ryżu dodałam natkę świeżej pietruszki I wymieszałam . Podałam z tzatzikami  , Życzę smacznego

Smaki Edyty
Pieczony udziec z indyka 197

Składniki: 2 udźce z indyka (u mnie ok x 750 g z kością) 2 czerwone cebule 1 marchewka 5 łyżek oleju po łyżeczce : sól, pieprz, czosnek w proszku, tymianek suszony, 2-3 łyżeczki papryki słodkiej 2 listki laurowe Udziec obrać ze skóry i kości, umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw, odstawić na 2h do lodówki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki(...)cebulką dolać ok szklankę wody lub bulionu i zmiksować blenderem. Mięsko wyszło delikatne, mięciutkie, wręcz się rozpada! Moja propozycja podania : tagliatelle z zieloną fasolką. Bardzo Nam smakowało :) Polecam również: Schab duszony z cebulką

coolinarny
Zapiekane tosty schabowe 247

  Jeżeli lubicie eksperymentować to ten przepis jest dla was :) Na pierwszy rzut oka może wyglądać to dziwnie ale zapewniam że smak jest świetny i rekompensuje

Świat Smaku
Śląskie niebo 295

Śląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Roladki ze schabu z pysznym nadzieniem 178

obiad mogę polecić bez obawy że ktoś będzie niezadowolony. Kruche mięsko i pyszny sos. Smacznego. Schab pokroić w plastry o grubości nie więcej jak 1 cm. Obciąć tłuszcz i mocno rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną i ostrą. Ostrej nie za dużo, tylko delikatnie obsypać. Przygotowanie nadzienia – na patelni roztopić masło i wrzucić pokrojony w paseczki por i grzybki(...)oleju, mocno rozgrzać. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć roladki z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać wywar, przecier pomidorowy i dodać grzybki suszone. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie zebrać wszystko z dna patelni. To daje dobry smak. Wylać wszystko na roladki. Pieczenia – Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Sałatka jarzynowa z szynką, czyli jak smacznie wykorzystać warzywa z rosołu 218

przestudzić i również pokroić w dowolnej wielkości kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i połączyć z majonezem. Doprawić według smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.  Schab "Natura" jest tak naprawdę polędwicą wieprzową wędzoną i parzoną. Ma przyjemny zapach i niezaprzeczalną zaletę: nie jest naszprycowany wodą. Często kupuje się wędliny, które mają tak dużo wody, że wystarczy(...)produktu. Do produkcji wędlin bez chemicznych dodatków i konserwantów stosuje się: susze warzywne i ich soki (seler, marchew) będących naturalnym źródłem związków azotowych, wyselekcjonowane z naturalnego środowiska kultury bakterii , suszone soki i ekstrakty owocowe w tym acerole (bogate w witaminę C), będące naturalnymi przeciwutleniaczami. Nie jestem ekspertem, nie mam możliwości zbadania, czy to się zgadza. Mogę tylko stwierdzić

Codzienna kuchnia niecodzienna
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 209

śledzia, winną i lekko słodką przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie.   60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku(...)Kilka przepisów do zobaczenia: ************************************ PRZEPYSZNY SERNIK JAGODY SAŁATKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z OLIWKAMI KOTLETY SCHABOWE Z FIGAMI I ŻURAWINĄ MÓJ DOMOWY TRADYCYJNY BIGOS JAK ZROBIC DOMOWYM SPOSOBEM MARCEPAN SCHAB ZE ŚLIWKMI KAWA TRUFLOWA PASIASTY KOKTAJL CAPUCCINO PASZTET Z ŻURAWINĄ KOTLETY PANI GAJOWEJ KOTLET SZARPANY GOŁĄBKI MYŚLIWEGO BABKA KORZENNA DOMOWY CUKIER WANILIOWY DROŻDŻOWE CHRUSTY PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZEPYSZNY SCHAB W SOSIE

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szynka drobiowa 144

samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce.    Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg)- olej sezamowy- sos sojowy light- ocet ryżowy- papryka wędzona- czosnek suszony- pieprz czarny i biały mielony- kawałek siatki wedliniarskiej Umyte piersi osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozłożonej folii spożywczej nacieramy mięso olejem, pieprzem, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, octem ryżowym. Staramy się(...)chwili zagotowania wody. Po ugotowaniu zostawiamy w tej wodzie do całkowitego ustudzenia. Sam pomysł na ugotowanie szynki – w woreczku do pieczenia - wzięłam od  Aleex  (przepis na najdelikatniejszy schab – też robiłam i polecam). W tak przyrządzonej szynce drobiowej jest na pewno 100% szynki. Jest pyszna, soczysta i aromatyczna. Dodatkową zaletą jest to, że przygotowując ją używamy takich przypraw, jakie

mojewypiekiinietylko
Spaghetti po polsku z mięsem mielonym 199

Spaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania