podawany jest pieczony schab nadziewany śliwką. Mój tata jest mistrzem w przygotowywaniu potraw mięsnych. Ja inspirując się tym przepisem stworzyłam nieco podobny, ale jednak inny, chyba bardziej kobiecy ;). Zamiast schabu wybrałam delikatniejszą polędwicę wieprzową, a śliwkę zastosowałam z umiarem tylko jako akcent towarzyszący innemu świątecznemu składnikowi - borowikom, które podsmażyłam na maśle z szalotką. Oczywiście nie byłabym sobą gdyby bazy nadzienia(...)sosu na winie z czarnej porzeczki i wędzonej śliwki z dodatkiem miodu. Smacznego! Składniki: polędwica wieprzowa około 400 - 500 gram 5 - 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 1 garść suszonych borowików 1 szalotka 2 wędzone śliwki gałązka rozmarynu masło pieprz sól Wykonanie: Borowiki moczymy w ciepłej wodzie przez parę godzin. Polędwicę myjemy przekrawamy w poprzek na pół, oba kawałki nacinamy
Quinoa Raz!wędlina długo pieczona z łopatki Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania mięsa wieprzowego, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Z reguły na wyroby takie przeznaczamy schab, czy karkówki, ale ja dziś wyrób wykonam z łopatki. Pragnę bowiem pokazać że długa obróbka termiczna wpływa na kruchość wyrobu, w tak daleki sposób iż każdy rodzaj mięsa(...)używam brązowego) 3 ziarn czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 liście laurowe 3 ziaren kolendry 2 ziarna ziela angielskiego szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku sposób przygotowania Do moździerza wkładamy liść laurowy, pieprz , ziarna gorczycy, kolendrę i całość ubijamy tłuczkiem, następnie dodajemy czosnek, lubczyk, paprykę, sól, oraz cukier
Miód i pieprzpokazałam zdjęcie łopatki na FB to okazało się, że wiele osób poprosiło o ten przepis.Takim sposobem przygotowujemy też inne rodzaje mięsa: Schab 5 minutowy , szynka gotowana z jałowcem, schab gotowany Zamiast sklepowych wędlin polecam przygotować domową wędlinę na kanapki, wędlinę bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku, bez dymu w płynie, bez szprycowania mięsa wodą. Pyszna łopatka parzona. Idealna i bardzo łatwa(...)wody ( mięso musi być przykryte) 2-3 łyżki soli 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy np. sarepskiej 3-4 ząbki czosnku lub 1 łyżka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1-2 liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku Jak przygotować domową wędlinę na kanapki? Domową wędlinę parzę dwukrotnie, polecam zacząć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony i nad wyraz soczysty, nietwardy. Żeberka mięciutkie, mięso odchodzące bez problemu od kości. Oczywiście wszystko obsypane po rantach talerza suszoną natką pietruszki. Heh, ale jakoś w takim miejscu zupełnie mi to nie przeszkadza. To, co mnie zastanawia to na ile świadomie w tej kuchni używane są gotowe miksy przypraw(...)składników, a wydaje mi się, że w tym przypadku tak było, to danie samo w sobie się obroni, nawet jeśli jest to właśnie taki schabowy czy placek ziemniaczany. Przecież schab był tak soczysty i delikatny, że smak tego wynalazku tylko zaburzył tą prostotę, za którą my Polacy tak przepadamy w klasycznym kotlecie schabowym... I kto by pomyślał, że w takim
Right Behind The Kitchenczas kiedy można odpocząć, nabrać dystansu, powoli i spokojnie zacząć nowy rok. Pasztet to "danie" bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół, obok innych swojskich wyrobów, pieczonych schabów, wędzonych karkówek i kiełbas. Idealnie pasuje na śniadanie czy kolację, ale warto pamiętać, że z takiego gotowego pasztetu możemy zrobić również farsz do pasztecików czy pierogów. Składniki na dwie formy keksowe(...)wątróbki drobiowej 1 korzeń selera 3 duże marchewki 1 duży por 1 duża pietruszka 1/2szklanki bułki tartej 3 jajka natka pietruszki, koper, seler naciowy przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony, liść, ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki mięsa (łopatkę i boczek) oraz wołowinę. Obieramy warzywa: cebule, marchew, pietruszkę, selera i pora. Dodajemy do miesa. Zalewamy wodą
Życie zaczyna się w kuchnimega prosty. Każdy kto potrafi zrobić zasmażkę, ugotuje również sos enchilada. Nas, po wypróbowaniu różnych przepisów, najbardziej przekonała receptura z bloga Cookie and Kate. Polecamy! Składniki: Nadzienie Pieczeń (schab, szynka, kurczak). My wykorzystaliśmy około 300 g pieczeni z dzika 1/2 puszki kukurydzy z fasolką (może być też sama kukurydza lub sama czerwona fasolka) 1 cebula Olej do smażenia Pietruszka(...)oryginałem ma niewiele wspólnego) 4 placki tortilli ( możecie je kupić lub zrobić według tego przepisu ) Sos 8 łyżek oleju 3 łyżki mąki uniwersalnej 2 łyżki ostrej papryki Pół łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki suszonej cebuli 2 łyżki przecieru pomidorowego Szczypta cynamonu 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego 2 szklanki rosołu
Niedzielny kucharzbloga Kwestia Smaku. Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem Składniki: 1 duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe (możecie również użyć po prostu schabu) 70 g sera camembert lub brie 200 g szynki dojrzewającej 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku pieprz 2 łyżki masła S os śliwkowy: 300 g miękkich śliwek(...)cayenne 1 - 2 łyżki powideł śliwkowych Kuskus: 250 g kaszy kuskus 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu około 5-6 śliwek suszonych sól, pieprz Przygotowanie: Śliwki suszone do kaszy kuskus namoczyć w ciepłej wodzie. Polędwiczkę przeciąć na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden
Mania GotowaniaWiększość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pamiętajmy jednak, że po ostudzeniu i w następnym dniu, sos jeszcze zgęstnieje. Nie wsypujmy więc za dużo mąki na raz. Zamiat polędwiczki wieprzowej możecie użyć lekko rozbitych plastrów schabu i odpowiednio wydłużyć czas duszenia (do ok. 1 godziny) w razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody. Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili(...)sosu sojowego 25 g masła 2 łyżki oliwy gorący bulion lub woda PRZYPRAWY : 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, po ¹⁄₂ łyżeczki suszonego majeranku, czarnego pieprzu, soli (można dać mniej jeśli używamy bulionu) oraz roztartych ziaren kminku, 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, szczypta chili w proszku, WYKONANIE Wszystkie przyprawy (oprócz liści
cool and mintyrestauracji na drodze z Zamku Moszna. Niepozorny Zajazd przy drodze a dania jakie tam podają są niesamowite!! Najlepiej odwiedzić Zamek Moszna gdy kwitną azalie :D tzn. teraz w maju/czerwcu Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym z pieczonymi ziemniakami SKŁADNIKI: 5 kotletów wieprzowych pęczek białych szparagów kilka młodych ziemniaków śmietana 18% serek topiony ser żółty sól, pieprz, pietruszka, cukier, czerwona(...)kolejno dodać trochę wody. Dusić przez chwilę z dodatkiem czosnku. Dodać śmietanę i serek topiony, i starty ser zółty. Wyłączyć gaz, i mieszać do momentu roztopienia serów, dosypać suszoną pietruszkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety, na nich ugotowane szparagi. Zalać sosem serowym a na nim ułożyć ziemniaczki pokrojone w talarki. Piec w piekarniku nastawionym na 190stopni
MarciochaKucharzysmalec przygotowuję 2-3 razy w okresie jesienno zimowym. Składniki do smalcu najlepiej kupić u sprawdzonego rzeźnika. Może to być podgardle, boczek, słonina i dodatkowo kawałek łopatki czy schabu karkowego. Jeśli będziemy kroić ręcznie można składniki na smalec lekko zamrozić, szybciej i łatwiej dają się pokroić. Jeżeli chcemy, aby smalec mógł być dłużej przechowywany, dla pewności wszystkie składniki surowe(...)tygodnie. Smalec domowy z ziołami 1kg tłuszczu / u mnie podgardle, boczek surowy, kawałek łopatki /, 1 szklanka wody, 1 cebula, 1 kwaśne jabłko, 1 główka czosnku, ½ szklanki suszonego majeranku, ¼ szklanki suszonego tymianku, ¼ szklanki suszonego rozmarynu, pieprz, sól. Podgardle, boczek i łopatkę kroimy dość drobno lub przekręcamy przez maszynkę używając sita o grubych oczkach. Wkładamy do garnka, najlepiej
Leśny Zakątekpizza ballas, pizzowe świderki oraz pizzerinki. Jeśli wolisz konkretniejsze smaki, polecam niezawodne chili con carne, kapsalon, lazanię, gołąbki bez zawijania, nuggetsy, paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym czy schab. Na ten ostatni znalazły się w zestawieniu 4 propozycje. Na sylwestrowym stole muszą znaleźć się też propozycje na zimno, takie, po które z przyjemnością można sięgnąć w każdej chwili. Polecam(...)ananasem Sałatka ziemniaczana z porem Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem Sałatka śledziowa Sałatka królewska Przekąski na zimno Makaronowe muszle z tuńczykiem Muszle makaronowe faszerowane serkiem śmietankowym i suszonymi pomidorami Makaronowe muszle z kanapkowym serkiem, łososiem i warzywami Sałatka w muszlach makaronowych Róże z ciasta francuskiego i salami Krakersy z cheddarem Drobiowa pieczeń z papryką i pieczarkami Pieczeń
Smaki Na Talerzuświęta przygotowuję własną szynkę, karkówkę, boczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy(...)szynki surowej wieprzowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek czarnego pieprzu kilka kuleczek jałowca 4-5 liści laurowych łyżka ziaren kminku łyżka majeranku 5-6 ząbków czosnku łyżka suszonego czosnku 2 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka
Czerwień i błękitodmiany przygotowuję różne rodzaje mięs,aby się szybko nie nudziły smakowo. Czasem te pieczone czy wędzone zastępuję starzonymi wędlinami. Są na prawdę smaczne. Składniki: 1,5 kg schabu 1 op. ziół prowansalskich 1 łyżka majeranku 1 czubata łyżka pieprzu naturalnego 1 szkl soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka cukru 1 opakowanie czosnku granulowanego 2 łyżki papryki słodkiej(...)szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu żeby mięso obsychało. Suszyć ok 4 dni. Po tym czasie przechowywać zawiniętą w folię aluminiową w lodówce. Najlepiej zacząć po ok tygodniu leżakowania w lodówce
Z Majeczką w kuchniChoć do mięsa indyczego nigdy nie miałam zapału (w sumie nie wiem dlaczego) tak teraz mam cały zapas do gotowania :) Składniki: 2 golonki indycze płaska łyżeczka: soli, pieprzu, tymianku suszonego, czosnku w proszku 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej w proszku szczypta cayenne w proszku 3 listki laurowe 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju dodatki : ziemniaki, zielone warzywa ugotowane(...)stopniach , termoobieg, 1h 45 minut do max 2 h. Upieczone golonki wyjąć a powstały sos zblendować z cebulką - polać danie. Smacznego! Polecam również: Pieczony udziec z indyka Schab duszony z cebulką
coolinarny