schab suszony - 1128 przepisów (strona:41/76)

Prawdziwe mięso i wędliny 175

Opis wykonania znajdziecie tutaj: Stek wołowy . Męska część domowników zachwyca się smakiem prawdziwej wołowej kiełbasy Kmicica, która jest przygotowana w tradycyjny sposób poprzez suszenie z dodatkiem tylko soli i przypraw.  Często kupuję również dobrej jakości schab, prawdziwy boczek lub szynkę oraz inne produkty potrzebne do zrobienia zdrowego obiadu. Forma zakupów przez internet bardzo mi odpowiada, szczególnie w okresie przedświątecznym

Kuchcik gotuje
Schab na kanapki 94

polecam przygotować schab, który idealnie pasuje na kromkę chleba. Aromatyczny, lekko pikantny i bardzo smaczny. Składniki: 1 kawałek schabu (około 700 g) 1 ząbek czosnku sól pikantna mieszanka pieprzów papryka słodka (+ewentualnie ostra) bazylia suszona 1 łyżka oliwy bądź oleju Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby mięso "przegryzło się(...)przyprawami. Następnie przygotowane mięso polać olejem lub oliwą, a na samym wierzchu ułożyć pocięty na plasterki ząbek czosnku. Wlać pół szklanki wody i przygotowany schab wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec pod przykryciem około 30-40 minut. Przygotowane mięso idealnie pasuje na kanapki, które są podane z zieloną sałatą, ogórkiem i pomidorem

Ugotować
Schab imbirowo-czosnkowy czyli pieczyste na obiad i na kanapkę 171

zimno-kanapkowym, tak więc i wilk syty i owca cała ostała:)  Schab imbirowo-czosnkowy Składniki: 1 kg schabu korzeń (ok 5 cm) świeżego imbiru 2-3 ząbki czosku sól suszone zioła (bazylia, oregano) 3 łyżki wody Imbir obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przygotowanym imbirem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku 159

owocami.   Składniki: 1 kg schabu 15 plastrów wędzonego boczku Składniki na marynatę: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 kulki jałowca 2 liście laurowe 1-1,5 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek garść tartego żółtego(...)przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy wszędzie dotarły. Włożyć do worka. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny. Farsz:  Suszone śliwki kroimy na pół. Łączymy z żurawiną oraz tartym żółtym serem. Całość mieszamy. Pieczenie:  W  środku schabu robimy nakłucie nożem. W dziurkę napychamy farsz. Zawijamy w plastry boczku. jeśli jest taka potrzeba zawijamy nitką. Mięso wkładamy

Słodki Zakątek
Pieczony schab na kanapki 155

chudy, delikatny i aromatyczny. Zrobienie go jest bardzo proste, potem wystarczy tylko upiec. Polecam  Składniki: ok. 900 g kawałek schabu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonych pomidorków z czosnkiem Przygotowanie: Mięso myjemy i nacieramy przyprawami. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy i wkładamy do lodówki(...)godziny. Następnie wkładamy mięso do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w rękawie. Potem przecinamy rękaw i pieczemy schab jeszcze przez 20 minut. Studzimy schab i kroimy już zimny na kanapki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym 187

duża cebula 0,5 łyżki masła kawałek wiejskiej kiełbasy Martika (około 10 cm) 2 grubsze plastry schabu Martika pieprz i sól do smaku 250 g żółtego sera odrobina oliwy do wysmarowania formy 2 jajka 2 pełne łyżki śmietany 18% szczypta suszonej bazylii Przygotowanie: Przygotowujemy farsz do zapiekanki. Kroimy cebule i papryki. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki(...)półplasterki. Boczek kroimy w kosteczkę, podobnie kiełbasę i schab. Na patelnię wrzucamy boczek, chwilę smażymy i dodajemy cebulę. Znów chwilę smażymy, po czym dodajemy masło i resztę składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę mieszając co jakiś czas składniki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 15 minut (powinny być prawie ugotowane, ale nie mogą się rozpadać po obraniu

Słodkie okruszki
Przepisy na Wielkanoc 161

Żurek z otrębami Jajka otulone wędzonym łososiem z musem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa

Wiem co jem
Schab z szynką serrano 112

innym długodojrzewającym, np. szynką parmeńską czy szwarcwaldzką. Ale my akurat mieliśmy serrano, więc tego użyliśmy. I wyszło doskonale. Potrzebujemy: 1,5 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego oregano lub 2 łyżeczki suszonego pieprz 6 plasterków szynki serrano 1/3 łyżeczki płatków chili 2 spore szalotki sól 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki różowego lub białego

Marder&Marder Manufacture
Pyszna zapiekanka ze schabem i sosem porowo – serowym 206

Bardzo lubię zapiekanki, proste w wykonaniu i smaczne. Schab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać i odstawić na chwilkę. Ziemniaki oskrobać, pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Podgotować w osolonej wodzie, ale nie mogą być całkowicie miękkie. Musicie uważać. Odcedzić. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą(...)półplasterki por. Doprawić solą i pieprzem. Smak musi być wyrazisty. Smażyć chwilkę, następnie wrzucić schab. Podczas smażenia schab musi stracić smak surowizny a por i cebulka zmięknąć. Wszystko z patelni rozłożyć na ziemniakach. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Przykryć pozostałymi ziemniakami. Obsypać delikatnie suszoną bazylią i skropić oliwą lub rozrzucić małe kawałeczki masła. Pieczenie – nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Grillowany Schab z kością 132

szklanki Soku z limonki 3 łyżki Oliwy z oliwek 1 łyżeczka Mielonego kuminu 1 łyżeczka Suszonego oregano 1 Mała cebula 1 łyżeczka Koncentratu czosnkowego Hotz (lub zmielone 2 ząbki czosnku) Szczypta Mielonej papryki chipotle (opcjonalnie) Szczypta soli i pieprzu Podziel schab na kotlety rozcinając go pomiędzy poszczególnymi żebrami. Cebulę obierz i starkuj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj razem

Oslov.
Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami 203

smaku ok. 200 g boczku wędzonego parzonego w plastrach 2 czubate łyżeczki musztardy chrzanowej lekko ostrej ok. 300 g suszonych śliwek olej rzepakowy do smażenia wykałaczki lub sznurek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na roladę schabową z boczkiem i śliwkami: Schab umyć, oczyścić z białych włókien i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozciąć wzdłuż tak, by powstał szeroki płat mięsa (można

Kulinarne Przeboje
Polędwica dojrzewająca 139

strony i ponownie wkładamy do lodówki na 24h - po tym czasie wyciągamy go z lodówki myjemy suszymy i posypujemy swoimi ulubionymi ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z pieprzem i papryka ostrą a drugi z papryka i czosnkiem.  - gdy obsypaliśmy nasz schab przyprawami wkładamy do do siatki do mięsa jeżeli takiej nie posiadamy równie dobrze możemy go włożyć

Basia w kuchni
Schab z jabłkami 211

zastąpić w menu zwykłe kotlety schabowe. Nie dajcie się długo namawiać!  Zapraszam do stołu!  Składniki: 1,5 kg schabu bez kości; 2 ząbki czosnku; Czubata łyżeczka soli; 3 średniej wielkości twarde jabłka; Świeżo zmielony pieprz; Suszony tymianek; 125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru; 125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny); 125 ml białego, wytrawnego wina; Olej/oliwa(...)jabłka, w taki sposób, aby nie przeciąć mięsa do końca. Czosnek obrać, przcisnąć przez praskę. Do czosnku dodać łyżeczkę soli, wymieszać. Tak przygotowaną masą natrzeć delikatnie każdą kieszonkę schabu. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. W każdej kieszonce schabu umieścić plaster jabłka i posypać świeżo zmielonym pieprzem, tak aby pieprz znalazł się również w kieszonkach. Wierzch

Gospodyni Miejska
Schab w ziołach i soli peklowej 150

soczysty i wręcz rozpływa się w ustach. Idealny przepis na schab. Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli himalajskiej różowej 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego drobno mielonego 1/2 łyżeczki suszonej kolendry 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę(...)Wszystkie zioła mieszamy razem w misce, łącznie z solą himalajską i peklową (ona powoduje że upieczony schab jest różowiutki a nie szary), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć mieszankę w palcach aż zrobi się wilgotna od czosnku i aromatyczna od ziół. Schab płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, można go związać nicią bawełnianą aby zachował swój ładny kształt. Nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką

Wanilia i Kardamon
Schab w sosie cytrynowo-miętowym 185

łyżeczki kolendry 2 łyżeczki suszonej mięty lub 1/4 szklanki listków świeżej, u mnie suszona od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz 1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania