schab gotowany - 2387 przepisów (strona:6/160)

Schab gotowany podawany na dwa sposoby 59

Pyszny, delikatny schab gotowany. Gotujecie jeden schab i podajecie jako dwie różne przekąski. Takie przepisy lubię. Często robię jedną wędlinę i po zjedzeniu połowy już zjadła bym coś innego, co wtedy z resztą mięsa? to jest właśnie taki przepis. Robimy jedno mięso, z którego później mamy dwie zupełnie różne przekąski. Idealne na święta, imieniny czy każdą domową imprezę. Smakuje rewelacyjnie

Swojskie jedzonko
Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina) 85

Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina), czyli schab wolno gotowany – idealny na kanapki. Wbrew pierwszemu skojarzeniu cały czas przygotowania i gotowania schabu nie wynosi tylko 5 minut. Nazwa tej domowej wędliny, czyli “5-minutowy&# The post Schab 5-minutowy w ziołach (domowa wędlina) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Leczo z fasolką szparagową Mamut 280

Czyli zupa na bogato lub obiad z jednego garnka... Składniki: 1/2 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 laska kiełbasy myśliwskiej 300 g pieczonego lub gotowanego schabu 300 g fasoli szparagowej mamut 2 małe cukinie 2 cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki(...)Fasolkę umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać kiełbasę oraz schab i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Pokroić w kostkę , dodać do warzyw razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy

Czerwień i błękit
Święta Wielkanocne 217

produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :)  Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video  http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku

NA MOIM TALERZU
Schab na zimno 136

obawiam, kiedy przygotowuję pieczeń w całości, czy na pewno będzie wystarczająco soczysta i miękka. No i przeraża mnie czas przygotowania. Wczoraj jednak mit o długim gotowaniu został obalony. Polecam SCHAB GOTOWANY , aromatyczny, miękki i kruchy. Dzięki Kamila za przepis. SKŁADNIKI: 1,5 kg. schabu 0,5 szkl. soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki majeranku 6 szt. ziela angielskiego 3 ząbki(...)liścia laurowe Pamiętajcie, że zawsze możecie doprawiać według swojego gustu, swoimi ulubionymi przyprawami. WYKONANIE: Sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek- wymieszać natrzeć schab i odstawić na 3 godz. Zalać wodą i gotować 3-5 min. zostawić w tej wodzie do dnia następnego. Następnego dnia gotujemy 3 min. , zostawiamy w wodzie do wystygnięcia i GOTOWE! SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Boczek gotowany w przyprawach 301

Składniki : boczek, najlepszy cienki płat mięsa około 1 kg (wtedy zmniejszamy ilość składników zalewy) przyprawy takie jak przy gotowaniu schabu lub karkówki Przygotowanie: Postępujemy tak jak w moim przepisie -(klik)  Mięso gotowane w przyprawach - schab Do takiego mięsa wskazany chrzan tarty

Proste Potrawy
Schab gotowany 185

Schab gotowany - doskonały jako wędlina na zimno lub w plastrach z sosem na ciepło.  Inspiracja: Moje Gotowanie, kwiecień 2014 2 kg schabu środkowego ( ja zrobiłam z 0,7 kg schabu ) 2,5 l wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka majeranku 1/3 szklanki soli łyżeczka mielonego pieprzu 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Wodę wlewamy do garnka(...)dodajemy przyprawy, czosnek i majonez. Zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy dokładnie 5 min. Odstawiamy na noc. Rano doprowadzamy do wrzenia i zagotowujemy 5 min. Całość studzimy, pozostawiając mięso zanurzone w zalewie. Wyjmujemy i podajemy

Atlas Smaków
Scbab w piwie z ziemniakami 176

Dzisiaj danie dla głodomorów. Do przygotowania tego dania wykorzystałam gotowany schab, który robię jako wędlinę na kanapki . Do tego grubo krojone ziemniaki i całość duszona w piwie z pikantnymi dodatkami. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej, białej lub modrej kapusty lub buraczki w dowolnej formie. Składniki: 1/2 kg gotowanego lub pieczonego schabu 1 szklanka piwa 2 cebule pokrojone(...)łyżki sosu worcester sól i pieprz posiekany koper Schab pokroić w grube kawałki Obsmaż na oleju. Dodaj cebulę i smażyć, mieszając. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę aż cebula zmięknie. Podlać szklanką piwa, dodać zioła i dusić pod przykryciem ok.10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Gotować aż sos zredukuje się nieco. Doprawić do smaku solą

Czerwień i błękit
Schab gotowany w mleku, później podany galarecie, najlepszy 164

krócej. Godzinę pieczenia na każdy kilogram schabu. Schab wyjąć i osuszyć. Pokroić w plastry. Rozłożyć do żaroodpornego naczynia. Przygotowanie galarety – do garnka wlać wodę, dodać marchew , pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, kawałek pora, cebulę, natkę pietruszki. Trochę natki zostawić do dekoracji. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Można trochę wody dolać podczas gotowania, gdyby(...)wymieszać. Około 1/2 szklanki wywaru. Tak przygotowaną żelatynę wlać do czystego wywaru. Wymieszać. Nie wolno już gotować !!!!!! Ja miałam 1,5 litra wywaru, jeśli macie mniej to zmniejszyć ilość żelatyny. Wylać wywar na mięso i odstawić aż stężeje. Tak przygotowany schab jest rewelacyjny. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Schab ze słoika 320

domową wędlinę, może komuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już  schab karkowy z pończochy , był  schab pieczony w przyprawach , teraz przyszła pora na schab gotowany w słoiku. Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu największa walka jest(...)galaretkę :-). Do schabu zdecydowanie polecam domowy razowy  chleb na żytnim zakwasie . Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga  Mojego kulinarnego pamiętnika . Schab ze słoika Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Liście

Kulinarne przygody Gatity
Schab pieczony - najprostszy przepis 1399

Schab pieczony - najprostszy przepis Schab pieczony - najprostszy przepis Schab to zawsze pyszny pomysł na świąteczny stół. Lubimy go podawać na zimno, jako dodatek do pieczywa, czy sałatek. W sumie jest bardzo prosty do przygotowania, jest z nim tylko jeden malutki problem. To kawałek mięsa, który zawiera w sobie bardzo mało tłuszczu, więc po upieczeniu bywa suchy i twardawy. Ja dziś(...)także inne pyszne przepisy ze schabem w roli głównej. To będzie idealna wędlina święta i nie tylko. Aby przejść do konkretnego przepisu, kliknij w wybrany link poniżej i zostaniesz przekierowana/y na stronę z dokładnym przepisem: Pierś z indyka na kanapki parzona w rękawie do pieczenia Schab pieczony ze śliwkami Schab z pończochy Schab gotowany 20 minut Schab ze słoika Schab

Kulinarne przygody Gatity
Golonka ze słoika - konserwa mięsna 33

sześciu miesięcy. Inne domowe wędliny ma blogu Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na pyszne i zdrowe domowe wędliny: Kiełbasa żywiecka bez wędzenia Kiełbasa z piekarnika podsuszana Schab gotowany 20 minut Schab pieczony ze śliwkami Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona karkówka (w rękawie) Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów i kulinarnych

Kulinarne przygody Gatity
Wieprzowina wg przepisu Brasileiro 134

wieprzowinę:-)  Przygotowanie schabu:   Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny.  Gotowanie:  Bierzemy duży garnek, w którym(...)zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku. Gdy oliwa w garnku się nagrzeje, wkładamy schab i dodajemy: 1 cebulę pokrojoną w plastry  2 kostki bulionu wołowego.  Gotujemy schab,  delikatnie go obracając. Po paru minutach dodajemy również: 1 łyżkę ekstraktu pomidorowego,  skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz  garść świeżej mięty.  Aby mięso

Smaki Brazylii
Schab w sosie musztardowym z ziemniakami i fasolką szparagową 207

muszkatołową. 4. Całość zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 1,5 h). 5. Przygotowujemy sos: łączymy musztardę z jogurtem, szczyptą soli i 2 łyżkami wody powstałej w czasie gotowania schabu. 6. Gdy schab będzie miękki dodajemy przygotowany sos (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył). 7. Schab w sosie musztardowym podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową. Schab w sosie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Schab gotowany w mleku 178

Święta Wielkanocne spędzałam w Chrzanowie. Tam na stole pojawił się schab - inny niż wszystkie pieczone schaby, które do tej pory jadłam. I co się okazało? Otóż, schab wcale nie był pieczony! On był gotowany w mleku! Pyszny, kruchy, mocno czosnkowy, wcale nie taki słony, choć całą wcześniejszą noc leżał w lodówce natarty czosnkiem i ogromną ilością soli. Po prostu musicie(...)solą z czosnkiem i odkładamy do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). 3. Następnego dnia oczyszczamy schab z marynaty, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem, tak aby przykrywało mięso. Gotujemy schab na małym ogniu przez około półtorej godziny. Odparowane mleko uzupełniamy wodą, aby mięso przez cały czas gotowania było przykryte płynem. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno

W kuchni Katie
Schab gotowany w mleku 181

Święta Wielkanocne spędzałam w Chrzanowie. Tam na stole pojawił się schab - inny niż wszystkie pieczone schaby, które do tej pory jadłam. I co się okazało? Otóż, schab wcale nie był pieczony! On był gotowany w mleku! Pyszny, kruchy, mocno czosnkowy, wcale nie taki słony, choć całą wcześniejszą noc leżał w lodówce natarty czosnkiem i ogromną ilością soli. Po prostu musicie(...)solą z czosnkiem i odkładamy do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). 3. Następnego dnia oczyszczamy schab z marynaty, przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem, tak aby przykrywało mięso. Gotujemy schab na małym ogniu przez około półtorej godziny. Odparowane mleko uzupełniamy wodą, aby mięso przez cały czas gotowania było przykryte płynem. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania