sałaty - 3500 przepisów (strona:108/234)

Sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami.... 177

dzisiejszą  kolację proponuję sałatkę z rukoli. Szybka , zdrowa, dietetyczna. SKŁADNIKI opakowanie rukoli ( można również mix sałat pomidorki koktajlowe 25 dag. suszone pomidory- pół słoika dwie łyżki prażonych płatków migdałów kilka oliwek ser do sałatek typu bałkański ( można kupić w Lidlu) kilka winogron  ( białe lub czerwone) Na sos 4-5 łyżek oliwy z oliwek 2  łyżki octu balsamicznego

W kuchennym oknie Ewy
Qurrito z sałatką 393

chilli- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki- 1/3 łyżeczki oregano- 1/3 łyżeczki bazylii- 1/6 łyżeczki imbiru- 1/4 łyżeczki kuminu- 1/4 łyżeczki kolendry- 1/2 łyżeczki soliSałatka:- dowolny mix sałat- kilka pomidorów- ogórek zielony- łyżka oliwy z oliwek- łyżka oleju balsamicznego- sól, pieprz Najlepiej zacząć od zamarynowania mięsa. Pierś z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w chilli i łyżeczce(...)ostrej pasty (albo tabasco). W czasie marynowania możemy zrobić sobie sałatkę. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, wszystko to wrzucamy do mixu sałat, z oliwy i octu balsamicznego robimy sosik, przyprawiamy, mieszamy wszystko razem i sałatka gotowa. Zamiast normalnych pomidorów można użyć pomidorków cherry, ładniej wyglądają w gotowej sałatce, można też użyć dowolnego sosu sałatkowego, wybór jest

Kulinarne zapędy Kokosa
Sałatka z fetą i szynka parmeńską 365

problemu może zastąpić obiad , szczególnie jeśli zostanie podana w towarzystwie grzanek :) Sałatka z fetą i szynka parmeńską Składniki:  około 200 g twardego sera feta 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą  8-10 pomidorów suszonych 50g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków około 10 sztuk pomidorków cherry   150-200 g szynki dojrzewającej Sos: 1 łyżka soku z cytryny(...)będzie chrupiąca. Pomidorki kroimy w ćwiartki, oliwki na połówki. Ser feta kroimy w kostkę. Pomidory suszone odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Do miski przekładamy sałatę, kiełki, pomidorki, pomidory suszone, oliwki, szynkę oraz fetę. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem

Mania Gotowania
T... Tuńczyk! 258

owsiankę, na kolację obowiązkowo musi znaleźć się sałatka! Pod rękę wpadła mi zapomniana puszka tuńczyka i oto co wyczarowałam ;) Składniki dla 2 osób: 1 x puszka tuńczyka garść sałaty (w lodówce została nam tylko lodowa) 1 x pomidor 1/2 papryki 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera feta 2 jajka ugotowane na twardo 1/3 paczki gotowanych warzyw (brokuły&kalafior) sos winegret(...)wielkości, u mnie było to ok. 9 minut 2. Do jeszcze niewrzącej wody, osolonej wody wrzucić mrożone warzywa, zostawić ok. 5min od zagotowania, aby były chrupiące 2. Rozdzielić sałaty na talerze, dodać: pomidory, ogórki, paprykę, odcedzone warzywa, pokrojoną w kostkę fetę, jajka w ćwiartkach oraz tuńczyka 3. Delikatnie popieprzyć 4. Polać sosem Voilà! Pyszna i pożywna sałatka, idealnie nadająca się

Kitchens Alphabet
Sałatka z wędzonym pstrągiem 199

roku, zawsze świeża i pełna witamin. Nie wzbudza wyrzutów sumienia związanych z nadmiarem kalorii;) Tak wiec reasumując...szybka, zdrowa , dietetyczna na lunch z dodatkiem ryby...Składniki: 1 opakowania mix sałat, 120 g wędzonego pstraga, garść rukoli, łyżka czarnego sezamu, 2 duże rzodkiewki, 1 kłącze selera naciowego, 1/2 zielonego ogórka, Dresing orientalny; 8 łyżek oliwy, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, kawałek(...)startego imbiru, sok z połowy limonki, szczypta pieprzu cayenne, łyżeczka carry, Wykonanie;Na mieszance sałat i rukoli układamy poszarpanego pstraga, plastry rzodkiewki i ogórka oraz selera. Posypujemy sezamem. Składniki na dresing mieszamy ze sobą i gotowe;) Smacznego...                                      Źródło " Kuchnia

Anioły w kuchni
Sałatka z bobu 284

bób nie trwa zbyt długo, dlatego proponujemy go jak najbardziej wykorzystać! Dzisiaj serwujemy z mężem lekką sałatkę na kolację;)Składniki; 450 g bobu, 1 pęczek rzodkiwewek, 5-6 liści sałaty /u nas pekińska/, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 zabki czosnku, 2 łyzki oliwy, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz, cukier do smaku, Po przyprawy zapraszam na Skworcu.plWykonanie;Gotujemy wodę. Na osolony(...)wrzątek wrzucamy bóbi gotujemy 4 minuty.Odcedź i przelej lodowatą wodą.Wyjmij bób z twardych łupin.Rzodkirwke umyj i pokrój na plastry.Liście sałaty opłucz imposzatkuj nożem. Drobno posiekaj czosnek i szczypiorek. Olej wymieszaj z octem.Przypraw solą ,cukrem i pieprzem. Wszytskie składniki wymieszaj

Anioły w kuchni
Zdrowa, lekka, witalna sałatka z kapusty pekińskiej i nie tylko :) 176

Kolorowa sałatka dobra na wszystko ;D Prezentowana przeze mnie sałatka, to zdrowa przekąska dla każdego. Łączy w sobie owoce i sałatę pekińską, które są bogate w witaminy, mikro i makro elementy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz błonnik, wspomagający pracę jelit. Dodatkowo jest w niej pyszne i odżywcze połączenie twarożku i oleju lnianego, o którym coś nie coś napomknęłam(...)goij z dodatkiem oleju lnianego, serka twarogowego i miodu ~ Składniki: połówka kapusty pekińskiej mandarynka jabłko 100g serka twarogowego2 łyżeczki oleju lnianego łyżka jagód goij miód/syrop klonowy opcjonalnie cynamon Sałatę kroimy w drobne piórka, jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach. Mandarynkę kroimy w plasterki. Mieszamy  ze sobą wszystkie składniki, dodajemy olej lniany, serek, miód (opcjonalnie cynamon) i jagody

Kuchenny Skrawek Nieba
Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 461

przedstawiam kaloryczność możliwych, lekkich dodatków: (sporządzone na podstawie strony ILE WAŻY :Zielone - do 50 kcalPomarańczowe - do 160 kcalCzerwone - zabronione!Plaster pomidora: 3 kcalOgórek (5 plasterków): 3 kcalLiść sałaty: 1 kcalGarść świeżego szpinaku: 4 kcalPapryka czerwona: 28 kcal/100 gŁyżka kukurydzy konserwowej: 16 kcalŁyżka większości kiełków: od 3 kcal - 20 kcalCebula: 32 kcalOliwki zielone (10 szt.): 31 kcal, czarne(...)naleśniora i smażymy znowu kilka chwil. Zsuwamy na odwrócony talerz. Podajemy z FIT dodatkami.A u mnie wrapy z:1. Ugotowany szpinak z kotlecikami sojowymi2. Kotlety sojowe, papryka, pomidor i sałata Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille

Czarnawisienka
Sałatka ze smażoną fetą i kurczakiem 2868

choć nie dorównuje w 100% oryginałowi ale jest naprawdę pyszna. Sałatka ze smażoną fetą i kurczakiem Składniki: około 200 g twardego sera feta dobrej jakości 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą 50 g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków  około 10 sztuk pomidorków cherry  1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka 50 g ziaren słonecznika Sos: 1 łyżka(...)około 3 łyżki oleju. Ser feta kroimy w kostkę. Ser podsmażamy tak aby się delikatnie zarumienił z każdej strony. Uważamy z mieszaniem, ser przekładamy bardzo delikatnie. Do miski przekładamy sałatę, kiełki, pomidorki, oliwki, kurczaka oraz fetę. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy słonecznikiem

Mania Gotowania
Sałatka z tuńczykiem i grecką fetą. 370

Składniki na 4 porcje: Tuńczyk firmy Food&Joy 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach ½  puszki kukurydzy [TUTAJ] 2 korniszony ½ paczki sałat mix 1 czerwona papryka 100 g ser  grecki feta Sos vinegrette Wykonanie: Tuńczyka osączyć na sicie. Olej zachować. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Grecką fetę pokroić w trójkąty, jak na zdjęciu. Na spód(...)miski rozłożyć  sałaty, a na nie kukurydzę, korniszony, paprykę. Na wierzch fetę i  osączonego tuńczyka. Można wszystko wymieszać przy układaniu w misce, ale jak będziemy somie nakładac z miski, to i tak wymieszamy. Całość polać sosem vinegrette. Można wykorzystać  część oliwy po tuńczyku. Sos vinegrette: 5 łyżek oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, rozmiażdżony ząbek czosnku

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi w cieście biszkoptowym. 218

Szparagi w cieście biszkoptowym możemy podać jako smakowitą przegryzkę na podwieczorek ,do winka ,piwa lub prosto z pieca z dodatkiem sałaty jako danie obiadowe .Obie wersje są doskonałe . Składniki:40 dag zielonych szparagów2 jajka3 łyżki mąkigałka muszkatołowa do smakusól ,pieprz ,cukierSzparagi obrać .Niby zielonych się nie obiera ,jednak obrane są lepsze .Spróbujcie i porównajcie .Szparagi gotować we wrzącej  wodzie(...)mąkę ,sól i gałkę muszkatołową wg smaku .Osączone i lekko przestudzone szparagi maczać w cieście ,ułożyć na blaszce i piec w temp. 180stop. około15min.Szparagi jako danie obiadowe podaję z sałatą i pomidorami polanymi sosem koperkowym . Sos: Sos koperkowy :śmietana ,sól ,pieprz i dużo posiekanego koperku

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z makaronem i łososiem. 193

Składniki: 100g sałaty mix200g łososia wędzonego300g makaronu ,świderki2 łyżki sezamu uprażonego1 łyżeczka przyprawy "Kucharek"sos:150ml jogurtu naturalnego3 łyżki majonezu1 torebka sosu sałatkowego vinaigretteMakaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy " Kucharek"i ostudzić.Przygotować sos miksując wszystkie składniki.Łososia pokroić w paski .W misce wymieszać makaron z łososiem i sosem ,następnie delikatnie wmieszać mix sałat i posypać sezamem

Kulinarny karnet Christophera
Figa z makiem,ach przepraszam z czarnym sezamem. 145

dodaje tajemniczego uroku i wprowadza nutkę oryginalnego smaku. Składniki na 2 porcje: 2 świeże dojrzałe figi 1-2 żółte pomidory 1 kulka mozzarelli 1 łyżeczka uprażonego sezamu kilka liści sałaty 1-2 łyżki klasycznego Crema Aceto Balsamico di Modena" Figi ,pomidory i mozzarellę kroimy w plastry .Układamy dachówkowato na liściach sałaty ,posypujemy suto sezamem i polewamy gotowym sosem-Crema Aceto

Kulinarny karnet Christophera
Kulki z melona orzeźwiająca sałatka. 159

Składniki: arbuz-soczysty i aromatyczny melon miodowy -sama słodycz melon galia- fala aromatu i delikatności mozzarella - kuleczki śnieżnobiałe sałata lodowa-świeża zieleń mięta świeża - otrzeźwienie Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki oliwki 2 łyżki octu balsamicznego białego lub różowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego Miód rozpuścić w sokach i occie ,dodać oliwkę(...)mieszać do uzyskania emulsji . Wsypać pieprz i wymieszać. Owoce czyli arbuz i melony przekroić na połowy i specjalną łyżeczką wykrawać kulki .Z braku takiej łyżeczki owoce kroimy w kostkę. Sałatę kroimy w paski. Wszystko delikatnie mieszamy i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dokładnie polewamy przygotowanym sosem pomarańczowym i posypujemy miętą

Kulinarny karnet Christophera