Dziś propozycja na sałatkę , którą możecie zjeść na przykład na drugie śniadanie:) składniki ok 100g mieszanki sałat pół puszki tuńczyka w sosie własnym 1/4 dużej czerwonej papryki 4 pomidory suszone Pomidorki kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę. Sałatę przekładamy do pojemnika , dodajemy tuńczyka, pomidorki i paprykę całość oblewamy ok 1 łyżką zalewy z pomidorków. Przed zjedzeniem
Cukier&Puderwyszłam mi taka oto sałatka:) składniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 pierś z kurczaka ( następnym razem dam dwie) czerwona papryka czerwona cebula duża marchewka 1 opakowanie mieszanki sałat 3 łyżki musztardy francuskiej 7 łyżek oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz Makaron gotujemy al dente. Pierś z kurczaka przyprawiamy i smażymy bez tłuszczu. Czerwoną paprykę kroimy(...)drobną kostkę. Cebule kroimy w cienkie krążki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Makaron sałatę i resztę składników przekładamy do miski. Musztardę i oliwę mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę oblewamy sosem tuż przed podaniem i mieszamy. SMACZNEGO
Cukier&Puderskładniki: sałata lodowa pomidor pół ogórka zielonego pól kostki sera feta kiełki cebuli ( oczywiście możecie pominąć) oliwa z oliwek oregano pieprz Sałatę drzemy na mniejsze kawałki, pomidora , ogórka oraz fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce / pojemniku i oblewamy oliwą z przyprawami. Smacznego
Cukier&PuderCześć kochani, oto kolejna propozycja na sałatkę tym razem z serem hiszpańskim Burguitos Sałata lodowa 1 pomidor pół ogórka zielonego ser Burgitos ( nowość w biedronce) sos sałatkowy francuski Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki, ogórka, pomidora pokroić w kostkę, ser wyjąć z opakowania i ułożyć na wierzchu sałatki. Całość polać sosem 15 minut przed podaniem. Gotowe ! Smacznego
Cukier&PuderSkładniki: 14 czarnych oliwek bez pestek, 7 małych łyżeczek serka śmietankowego, 7 plasterków marchewki, kilka listków sałaty lodowej, wykałaczki. Przygotowanie: Z przepisu wychodzi 7 pingwinków- na każdego pingwinka potrzebne są 2 oliwki czarne. Połowę przygotowanych oliwek nacinamy wzdłuż, tak by przeciąć oliwkę tylko z jednej strony- w środek oliwki wkładamy serek śmietankowy. Będzie to brzuszek pingwinka. Delikatnie kawałkiem serwetki(...)stopy. Z trójkącika, który odcieliśmy robimy nos. Wkładamy ten trójkącik w drugą oliwkę- w dziurkę po pestce. Na wykałaczkę nadziewamy głowę, brzuszek i stopy. Układamy pingwinki na liściach sałaty
Aga w kuchnisamą patelnię wkładamy pokrojoną cukinię i grillujemy z każdej strony. Lekko ostygnięty chleb smarujemy serkiem (może to być Almette, u mnie o smaku czosnkowo-ziołowym). Na chleb kładziemy sałatę, plaster szynki, mozarellę i grillowaną cukinię. Posypujemy solą, pieprzem i bazylią z oregano. II propozycja: grillowany chleb z guacamole, szynką, jajkiem na twardo. Gotujemy wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć(...)średnie jajko i gotujemy ok. 9 minut. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy na niej skibki chleba i grillujemy z dwóch stron. Chleb lekko studzimy, smarujemy guacamole* (lub kładziemy plastry awokado), sałatę, szynkę, smarujemy ją delikatnie musztardą (u mnie moja ulubiona musztarda sarepska). Ugotowane jajko przekładamy do miski z zimną wodą i czekamy. Gdy jajko jest zbyt gorące bardzo trudno o obranie
Kitchens AlphabetSzybka surówka / sałatka do obiadu. Szybka surówka do obiadu – Składniki: sałata karbowana – kilka liści pomidorki koktajlowe – kilka sztuk świeży ogórek oliwa z oliwek – 3 łyżki ocet balsamiczny – 1 łyżka zioła do sałatek – w młynku, do smaku Szybka surówka do obiadu – Wykonanie: Sałatę, pomidorki i ogórka umyć, osuszyć. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym. Polać
Kulinarne PrzebojeCałkowicie zapomniałam o sałatce, do której jako pierwszej użyłam oleju z awokado od BadaPak :) Do swojej sałatki użyłam dwóch rodzajów sałat, delikatnej masłowej i ostrej rukoli. Dodatkami był wędzony łosoś (uwielbiam :D) i marynowane tofu od Polsoja, które świetnie zgrało się z pozostałymi składnikami. Kwintesencją sałatki był kremowy, jogurtowy sos z olejem z awokado i natką pietruszki :) Składniki: - kilka liści(...)sałaty masłowej - kilka liści rukoli - średni pomidor - 100 g wędzonego łososia - 90 g marynowanego tofu Polsoja Sos: - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka oleju z awokado BadaPak - świeża natka pietruszki - przyprawy: sól, pierz ziołowy, pieprz cayenne Chyba każdy wie jak robi się sałatkę :) Więc pozostaje mi życzyć Wam smacznego
Zdrowie na języku :Pprzygotowuję swoje portobello. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 2 pieczarki portobello - oliwę z oliwek - 1 małą cebulkę - kilka orzechów włoskich (posiekanych) - 100 g sera koziego - miód - orzeszki pinii - mieszankę sałat (np. rukola, lollo rossa, roszponka) Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczarki czyścimy przy pomocy papieru kuchennego lub suchej gąbeczki (nie myjemy ich, gdyż wtedy stracą swój smak). Odcinamy nóżki pieczarek(...)koniec polewamy wszystko miodem, posypujemy orzeszkami pinii, i zapiekamy okolo 25 minut w piekarniku. W tym czasie pieczarka lekko opadnie a ser się pięknie zrumieni. Podajemy na mieszance sałat. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniZdarzyło się Wam ugotować za dużo kaszy gryczanej, np do gulaszu ? Mam dla Was ciekawy pomysł, na jej wykorzystanie. Pulpeciki gryczane z dodatkiem suszonych grzybów, w towarzystwie sałaty, polane ( lub nie ) sosem grzybowym świetna propozycja obiadowa. Składniki:* 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej * garść suszonych grzybów* 1 cebula* 1 jajko* 2 łyżki oleju rzepakowego* sól, pieprz Wykonanie:Grzyby zmielić(...)składniki połączyć, dodając jajko - wyrobić jednolitą masę. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.Z masy gryczanej formować nieduże pulpeciki.Pulpeciki podsmażyć, na lekko natłuszczone patelni, z każdej strony.Podawać z sałatą. Dla urozmaicenia dania, pulpety można polać sosem grzybowym.Smacznego
kolorowotorcikowopowstają niektóre z proponowanych przez nas przepisów, w tym ta sałatka, w której po raz pierwszy połączyłyśmy ser feta z tuńczykiem i okazało się to smaczne:Składniki:mieszanka sałat pomidorki koktajlowejajamakaron pełnoziarnistytuńczyk w sosie własnymser fetasiemię lniane oliwa z oliwek Przepis: Bazę stanowi mix sałat. Makaron pełnoziarnisty, gdyż ten u nas króluje, wrzucamy do garnka
WeAreCrazyOdwiedzając jakiś czas temu Wrocław, zostaliśmy z Marcinem zaproszeni na kolację do przyjaciół. Marta zachowywała się bardzo tajemniczo, nie pozwalając mi nawet zajrzeć do
Gotowanie to kochanieDietetyczna jajecznica ze szczypiorkiem, soki i koktajle warzywne, owocowe i twarożek wiejski z rzodkiewką pomogą mi pozbyć się zbędnych kilogramów.2 jajka2 łyżki mlekaSól i pieprz do smakuszczypiorekkilka liści sałaty rzymskiejPrzygotowanie: Roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Na patelni zagotowujemy mleko, wlewamy roztrzepane jajka. Szybko łączymy z mlekiem. Jajka powinny być puszyste i delikatnie ścięte. Podajemy jajecznicę na liściach(...)sałaty rzymskiej, posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!Wartość – ok. 165 kcalThe post Dietetyczna jajecznica appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchlebowy placek pokryty karmelizowanymi cebulami, ozdobiony kratką z filecików anchois i oliwkami (w oryginale są to małe czarno-brązowe oliwki nicejskie). Na obiad w stylu francuskim z dodatkiem zielonej sałaty, lub na imprezę/przyjęcie do lampki wina. A wygląda tak:Cebule w czasie długiego duszenia stają się brązowe, miękkie i słodkie, ponieważ zawarte w nich cukry ulegają karmelizacji(...)nich wzór kratki, a w powstałe okienka powkładaj czarne oliwki. Wstaw pissaladiere to piekarnika i piecz przez ok. 15-20 min. Podawaj na ciepło, na przykład z zieloną sałatą. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwapółksiężyce. Podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oliwy. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cynamony i paperoncino. Usmażoną dynię układamy na ręczniku papierowym, by pochłonął tłuszcz.Na talerzu układamy mix sałat, a na nim usmażoną dynię. Dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Dokładamy ser pleśniowy, posiekaną dymkę, i podsmażoną szynkę parmeńską. Na wierzchu układamy kiełki. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy
kulinarnyJa