sałaty - 3500 przepisów (strona:105/234)

Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywami 148

balsamicznego, dobrze wymieszać i całość jeszcze chwilę grillować aż sos lekko zgęstnieje. Przełożyć warzywa z sosem na talerzyk a na patelni zgrillować plastry sera halloumi. 3. Na talerzyk wyłożyć sałatę, warzywa i plastry sera. Można posypać natką pietruszki.Smacznego Post Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Kiełbasa po francusku z serem Vacherin Mont d’or. 187

normalna, wędzona)1 kg ziemniaków1 ząbek czosnku1 cebula 2*szklanki wody1 x ser Vacherin Mont d’or* (może być Camembert)1 szklanka białego wina wytrawnego mieszanka sałat + sos vinaigre Przygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Cebulę podsmażamy na dużej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy, aż będą miękkie. Uważajcie, by nie używać zbyt wysokiej(...)Siekamy czosnek, wkładamy go do środka, zalewamy białym winem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min (wszystko zależy od wielkości sera).Już prawie gotowe! Teraz czas na przygotowanie sałaty z sosem vinaigre oraz otwarcie wina ;) Serwowanie: Każdy rodzaj kiełbasy kroimy w dość grube paski. Gościom, którzy wybierają sobie kawałek mięsa, serwujemy ziemniaki, zalewamy je serem i violà

Kitchens Alphabet
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą pomarańczowo-jabłkową zaprawione cydrem lubelskim 203

cydru lubelskiego,½ łyżeczki pieprzu Cayenne,sól i świeżo mielony pieprz do smaku.Sos:½ czerwonej cebuli,1 łyżka oliwy,sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy.Dodatki:Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.Przygotowanie:Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, w rondlu zagotować składniki marynaty, polać polędwiczkę, szczelnie zawinąć folię, piec(...)zredukować w celu uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę soku wyciśniętego z pomarańczy.Polędwiczkę pociąć na mniejsze kawałki, serwować z sosem pomarańczowym z dodatkiem sałat i/lub grillowanych warzyw.KONFITURA POMARAŃCZO-JABŁKOWAsok i skórka otarta z 2 pomarańczy,4-6 jabłek bez skóry, starte na tarce,3 goździki, 1 łyżeczka cynamonu,cukier zgodnie z uznaniem.Wszystkie składniki dusić

SzczyptaSmaQ
Sałatka z grillowanym kurczakiem, granatem i pomarańczą 299

Kolejna pyszna i kolorowa sałatka. Tym razem połączyłam grillowanego kurczaka z granatem i pomarańczą. Trochę koloru na talerzu przyda się w ten pochmurny dzień.składniki:1/2 główki sałaty lodowej450 g piersi z kurczaka (3 nieduże pojedyńcze piersi)1 mały granat1 duża pomarańcza50 g orzeszków piniowych Piątnicasól,pieprzolejsok z cytrynyPojedyncze piersi rozkroić wzdłuż na dwa płaty. Każdy kawałek oprószyć solą(...)pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową z odrobinką oleju i ugrillować mięsko. Sałatę porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać pestki granatu. Pomarańczę obrać i wykroić cząstki, cząstki przekroić na pół i dodać do sałatki. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wystudzone mięsko pokroić na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, skropić olejem oraz odrobiną soku z cytryny, ewentualnie doprawić

Monia miesza i gotuje
Domowy kebab (z proziakowych placków) 189

szklanki mąki pszennej200ml kwaśnej śmietanyłyżeczka soliporządna łyżeczka sody oczyszczonejłyżka cukru5 łyżek mlekaMięsko:tacka piersi z kurczaka (500g)po łyżce przypraw:kebab-gyroszioła prowansalskiepapryka słodkabazyliacurry4 łyżki mlekatrochę oleju do smażeniaSałatka:sałata lodowapapryka czerwonaogórek kiszonyWykonanie:Mięsko:Naszą pierś dokładnie umyć, lekko odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Kroić w drobną kostkę. Nasze przyprawy wymieszać. Do miski z mięsem dodać mleko i wsypać(...)placki.Smażyć na patelni naleśnikowej obracając co jakiś czas aby nie spalić. Tak ok. 5-6 min. Przekrajać na pół, ale nie do samego końca, tak jakieś 3/4.Sałatka:Sałatę, paprykę umyć i pociąć w paseczki tak sano ogórka. Wszystko wymieszać.Nasz kebab:Na dolną cześć naszego chlebka nakładamy warzywa, następnie mięsko i nakrywamy górną częścią placka.Smacznego :)*Nasze chlebki można

Moje pyszne gotowanie
Chlebek pita z opiekanym serem halloumi i orzeszkami 163

pita z serem halloumi? smacznie, sycąco i w sam raz na takie temperatury. Dodatek orzeszków nadał tej kanapce niebanalności :)Składniki:chlebki pita - upieczone według >tego przepisu<,rukola,sałata lodowa,pomidory,cebula,świeża papryka,ser halloumi,orzeszki - użyłam ziemnych prażonych, solonych z Kresto.Ser pokroić w średniej grubości cząstki. Opiekać z obu stron na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.Chlebki pita(...)podgrzać lekko. Na każdym chlebku układać rukolę, sałatę podartą w mniejsze kawałki, pokrojone w niewielkie cząstki pomidory, paprykę i cebulę. Na samej górze ułożyć kawałeczki opieczonego sera halloumi. Całość posypać orzeszkami.Takie kanapki mogą być świetną propozycją na drugie śniadanie lub kolację. Są kolorowe i naprawdę sycące. Opieczony ser halloumi ma wspaniały smak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka sałatka ze szklanki 424

przykładowe. Takie, jakie ostatnio miałam pod ręką. Możecie skomponować swoją sałatkę. Może to nawet być najzwyklejsza jarzynowa z majonezem :) gwarantuję jednak, że podana w taki sposób oczaruje każdego :)Składniki:sałata lodowa,marchew,szczypior lub dymka,świeży ogórek,pomidory,ostra papryczka chilli, mozzarella,listki bazylii.Sałatę pokroić w paseczki. Szczypior posiekać. Ogórek w plasterki lub półplasterki. Pomidory pokroić w cząstki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidorowa z ciecierzycą i wrapsy 145

chwili dodajemy ciecierzycę i pomidory. Podlewamy wodą.Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy zioła, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą czy pieprzem.Przygotowujemy wrapsy: Cebulę kroimy w pół krążki, mieszamy z sałatą układamy na tortillach z serem Brie i sosem czosnkowym zawijamy i przez chwilę podgrzewamy na patelni.Podajemy ciepłe z gorącą zupą. Mmmm pycha

NA MOIM TALERZU
Sałatka z serem camembert 1404

niczego ;) Ale w takiej postaci jest po prostu obłędny, chrupiąca skórka i płynny środek, po prostu bajka!:)Musicie koniecznie spróbować!Składniki: (na jedną porcję)4-5 liści sałaty lodowejpół pomidora1/4 czerwonej cebulipół papryki czerwonejser camembertjajkobułka tartaolej do smażenia Sos do sałatki:3 łyżki olejułyżka soku z cytrynyłyżeczka mioduząbek czosnkupieprz czarny, sól Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem

Czerwona Porzeczka
Surówka z rzodkiewki 301

Wiosenna surówka, prosta i smaczna.Składniki-pęczek rzodkiewki-kilka liści sałaty-szczypiorek-koperek-jogurt naturalny lub śmietana-sól   Warzywa myjemy.Liście sałaty dzielimy na drobne kawałki.Rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek na drobno.Jogurt przyprawiamy do smaku i dosypujemy posiekany koperek.   Do warzyw dodajemy jogurt i mieszamy

Maminek kulinarny
Wrap o lekko orientalnym smaku 135

oliwie, aż nabierze lekko złocistego koloru.Tortillę podgrzewamy na suchej patelni 10-15 sekund po każdej ze stron lub w kuchence mikrofalowej (650W) 10-15 sekund.Na środku tortilli rozkładamy sałatę, paprykę i ogórka- pokrojone w słupki, kawałki kurczaka. Polewamy sosem chilli i zwijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Spring rolls 162

mamy już przygotowane wszystkie składniki możemy przystąpić do zwijania sajgonek.Papier ryżowy moczymy kilka sekund w ciepłej wodzie i wykładamy na blat lub deskę. Układamy na nim zwinięty liść sałaty, kawałek papryki, ogórka, plasterek mięsa z kurczaka, makaron ryżowy. Całość zwijamy lekko przyciskając. Nie wkładajmy zbyt dużo farszu, bo papier ryżowy może łatwo pękać. Gotowe Spring rolls podajemy z sosem

Smakowity Blog Kulinarny
Burgery domowe 166

rewelacyjnie komponujący się ze wszystkimi składnikami sos na bazie ketchupu (mój ulubiony Ketchup Włocławek) z dodatkiem posiekanej cebuli i korniszona. Gorąco polecam, nie tylko do burgerów.Dodatki to zwykle sałata, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, ser.Składniki na 7-8 burgerów:1 kg wołowiny mielonej (antrykotu)cebulanatka pietruszki70 ml wody lub zimnego rosołu2 ząbki czosnku1 łyżka musztardy Sos:ketchupcebulaogórki konserwoweDodatki(...)stron. Usmażone burgery możemy posolić i przykryć folią aluminiową.Przekrojone bułki podgrzewamy w tosterze lub piekarniku, tak aby były chrupiące.Przygotowujemy dodatki: plastry sera, pomidora, ogórka, czerwonej cebuli, liście sałaty.Na spodzie gorącej bułki kładziemy plaster sera, następnie łyżkę przygotowanego sosu, burgera, plaster pomidora, ogórka konserwowego, krążki czerwonej cebuli i przykrywamy bułką.Do zjedzenia tego przysmaku przydadzą się sztućce

Smakowity Blog Kulinarny
Burgery w picie z sosem tatarskim 162

Można ją także podgrzać w piekarniku lub na grillu. Pieczywo pozostawiamy chwilę do ostygnięcia, odrywamy nacięcie i możemy faszerować.Do pity wkładamy przygotowane mięso, sos tatarski, pomidorki koktajlowe i sałatę roszponkę.Sos tatarski:4 ogórki konserwowe4 grzyby marynowane1 cebula szalotka1 ząbek czosnku3 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnegosól pieprz Przygotowanie:Ogórki, grzyby, cebulę i czosnek drobno kroimy. Dodajemy majonez, jogurt

Smakowity Blog Kulinarny
Hamburger z salsą z awokado 187

miski dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą i kminkiem. Mieszamy.Bułki wyjmujemy z piekarnika. Na spodzie bułki kładziemy liść sałaty. Następnie salsę, mięso, ponownie salsę i kilka krążków grillowanej cebuli. Całość przykrywamy wierzchem bułki

Smakowity Blog Kulinarny