Podczas ostatnich świąt na naszym stole było wiele sałatek. Wypróbowałam przepis na sałatkę królewską i wyszła bardzo smaczna. Muszę przyznać, że nie przepadam za selerem ale w tej sałatce jest naprawdę dobry. Sałatka królewska Składniki: 1 słoik selera, 200 g sera żółtego w kostce, Puszka kukurydzy, 5 jaj, Puszka ananasa, Sól, Pieprz, 5 łyżek majonezu. Wykonanie: Jajka
paapilotkaaMajówka już tuż tuż więc wymyślam kolejne sałatki, które przygotowuje się łatwo i szybko. Dziś sałatka porowa. Połączenie pora, groszku i jabłka uniwersalnie pasuje zarówno do wędliny, kanapek jak i do grillowanych kiełbasek i innych potraw przygotowywanych na świeżym powietrzu np. pieczonych ziemniaczków. Polecam :) Składniki - 1 por ( tylko biała i jasno zielona część ) - 1 mała puszka groszku konserwowego - 1 większe(...)grubych oczkach jajka, jabłko i przesypuje odcedzony z zalewy groszek. Kiedy por już jest miękki i puścił sok dokładnie go odciskam i przekładam do reszty składników. Na koniec do sałatki dodaję posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki majonezu. Mieszam i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę. Sałatki już nie solę, ponieważ por był wcześniej nasolony, dla smaku można
Kuchnia z widokiem na ogródkiedy zaczęło robić się coraz cieplej, nabieram ogromnej ochoty na rozmaite sałatki. A te dają mi szerokie pole do popisu, bo za każdym razem mogę je skomponować z zupełnie innych składników tworząc zarówno nowe, jak i bardziej tradycyjne kompozycje smakowe. Cieszą oko (a przecież je się oczyma), no i jest w nich tyyyle zdrowia! Dlatego dzisiaj przygotowałam takową sałatkę. Wykorzystałam(...)szczypiorek. Na koniec skropiłam sokiem z cytryny, posypałam szczypiorkiem, nasionami słonecznika i polałam dressingiem jogurtowo-miodowym, a tak właściwie to... jogurtem wymieszanym z musztardą, po prostu. ;) Sałatka jest delikatna w smaku i bardzo pożywna. Dobrze sprawdzi się jako lunch do pracy/szkoły. Składniki (na 1 porcję jak na zdjęciu): - kilka liści sałaty lodowej - kilka rzodkiewek - 1/3 ogórka świeżego
Kuchnia EllieKiedy parę lat temu spróbowałam sałatki warstwowej gyros to się w niej zakochałam. Teraz trudno mi sobie wyobrazić aby zabrakło jej na stole podczas świąt czy spotkań z najbliższymi. Sałatka gyros nie dość, że efektownie wygląda to jeszcze świetnie smakuje. Ja uwielbiam sałatki, a Wy? Sałatka warstwowa gyros Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 2-3 cebule, słoik korniszonów
paapilotkaagrudnia, bo wtedy nastąpi upragniony wyjazd. I w końcu znów wszystko będzie na swoim sylwestrowym miejscu: kominek, skład, a może wymarzona aura - śnieg i narty nawet? Oto przepis na sałatkę, która może urozmaicić Wasz imprezkowy stół na 31 grudnia, ale rówie dobrze możecie po prostu przepis zachować i na przyszłą Wigilię wykorzystać. U nas tytułowa sałatka już kilka lat temu(...)grubą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek (po ugotowaniu rzecz jasna). Białka kroimy także w grubą kostkę. Dodajemy przepłukaną i dobrze odsączoną fasolę. Wkrajamy odrobinę pora by złamać delikatny smak sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Żółtka rozcieramy w miseczce i rozrabiamy z majonezem. Dodajemy do sałatki. Gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia gdy smaki się przegryzą, ale również tuż
Kuchnia po mojemuogrodzie. Niestety w weekend zapowiadają deszcz, więc chcę zrobić ile tylko mogę… Ale oczywiście nie jest tak, że kuchnię omijam szerokim łukiem Coś tam jednak przygotowuję… Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu to pomysł na zdrowy, bezmięsny i kolorowy posiłek. Jest to ciekawe połączenie sycącej soczewicy, miękkiego brokułu, chrupkiej rzodkiewki i granatu i aromatycznej natki pietruszki. Mam nadzieję(...)zasmakuje Wam takie połączenie Zapraszam na lekką i kolorową sałatkę z soczewicy, brokułu i granatu Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu Składniki: 2 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1 brokuł 1 owoc granatu pęczek rzodkiewki natka pietruszki sól, pieprz, oliwa Soczewicę dobrze przepłukać w zimnej wodzie a następnie wrzucić do wrzącej wody i ugotować do miękkości. Przelać zimną wodą i odcedzić
UgotujmyTo.plOstatnio, w moim domu rodzinnym na stole gości nowa sałatka- makaronowa z pieczarkami, jajkiem i kukurydzą. Po raz pierwszy, kiedy mama poczęstowała mnie tą sałatką, jakoś mnie nie zachwyciła, jednak po skosztowaniu po raz drugi, dopiero doceniłam jej ciekawy smak (a mąż zachwycony już po pierwszym kęsie!). Teraz często robię ją sama w domu, jednak z małymi modyfikacjami, gdyż(...)oryginale ta sałatka doprawiana jest 'maggi'- dzięki której uzyskuje się ten ciekawy i 'dymny' charakter, a ja- zamiast jej dodatku- pieczarki gotuję w wywarze warzywnym z lubczykiem i całość doprawiam sosem sojowym- smak i aromat podobny, a przede wszystkim w zdrowszej wersji! :) P.S.: sałatka najlepsza na drugi dzień :) * pieczarki- 500 g bardzo drobny makaron- 2/3 szklanki * kukurydza- pół puszki * jajka
Kraina Miodem PłynącaCiekawa sałatka, wymyśliłam ją z tego co było akurat w lodówce, ciecierzycę, zamoczyłam dzień wcześniej, ale można użyć konserwowej. Wyszło świetnie. Smaki doskonale się komponują. Śledzie, ciecierzyca, marynowane buraczki i marchew, jeszcze jajka , cebulka, majonez, pieprz i mamy pyszną, sytą sałatkę. Jako dodatek, proponuję świeże pieczywo :) (KLIK) Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem 6 filetów śledziowych(...)wykładam odsączoną marchew , posiekaną dymkę i cieciorkę, oprószam mielonym pieprzem i smaruję majonezem. Wykładam resztę śledzi, buraczki , majonez , posypuję pieprzem. Na wierzch wykładam starte na grubych oczkach tarki jajka. Sałatkę ozdabiam natką , podaję schłodzoną . Życzę smacznego i zapraszam na "Festiwal Słodkich
Takie tam pichcenieGotowany kurczak, brokuły i sos czosnkowy to na prawdę zgrany duet. Smaki komponuję się tu idealnie przynajmniej dla moich kubków smakowych. Taką sałatkę można dodatkowo wzbogacić np. jajkiem, kukurydzą, selerem naciowym czy podprażonymi ziarnami słonecznika. Jak przy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność. Ja dorzuciłam kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, ser feta i plasterki ugotowanego ziemniaka. Składniki(...)kawałki. Jogurt mieszamy z odrobiną majonezu. Dodajemy roztarty czosnek. Mieszamy. W salaterce układamy wszystko w dowolnej kolejności, na wierzchu robimy kleksy z sosu czosnkowego lub polewamy nim wierzch sałatki. Pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i chłodzimy w lodówce ok 1h. Do sałatki nie używam soli, ponieważ zawiera słoną fetę
Walijskie PichcenieJestem fanką przepisów Siostry Anastazji i jak tylko mogę to próbuję wykorzystywać je w swojej kuchni. Dziś mój wybór padł na tę, właśnie, sałatkę pochodzącą z książki 123 sałatki i surówki. Zrobiłam ją do obiadu , który składał się z pieczonego kurczaka i ziemniaków z wody. Lecz również można podać jako samodzielną(...)wystygnięciu marchew, cebulę i jajka kroję w średnią kostkę i dodaję do wystudzonych kwiatów. Dodaję do smaku sól i pieprz. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam razem i dodaję do sałatki, mieszam by sos pokrył wszystkie składniki i nakładam na talerz. W wersji light sałatkę proponuję polać jogurtem naturalnym. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenPolecam tę sałatkę do obiadu. Ja zrobiłam do dzisiejszego, ale przecież jutro także ktoś może sobie zaserwować taką:) Przepis jak zwykle znalazłam u Siostry Anastazji (123 sałatki i surówki). I bardzo mi posmakowała. W oryginale dodajemy dwie usmażone piersi z kurczaka, które ja zastąpiłam kilkoma plastrami szynki Składniki: 5 jaj 30 dag żółtego sera 1/2 puszki kukurydzy konserwowej(...)ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach.szynkę kroję w kostkę. Wszystkie składniki wrzucam do miski . Doprawiam solą i pieprzem. Majonez, śmietanę i chrzan mieszam i sosem polewam sałatkę. Koperek myję, suszę i siekam. Posypuję sałatkę i wszystko razem łączę ze sobą. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenKolejna wspaniała sałatka obiadowa, którą proponuje w swej książce "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji" właśnie, Siostra Anastazja, a którą ja przygotowałam dla swojej rodziny. Powiem tak: jest pyszna, a nawet bardzo smaczna na świeżo, aczkolwiek na drugi dzień była wprost wyśmienita. Polecam nawet na większe imprezy okazjonalne, tym bardziej, że możemy ją spokojnie przygotować nawet dzień wcześniej(...)kukurydzę odcedzam na sicie i dodaję do pokrojonych warzyw. Wszystko razem mieszam z utartymi buraczkami. Jogurt mieszam z majonezem, doprawiam do smaku sola i pieprzem i polewam tym sałatkę. Liście sałaty myję pod bieżącą wodą, każdy z osobna, układam na talerz i nakładam na liściach sałatkę z buraczków. Dekoruję każdą porcję i podaję z kotletem schabowym
Bea(u)ty kitchenChyba najbardziej znana przez wszystkich i najbardziej uwielbiana przez moich domowników. Klasyka gatunku:) A oto moja wersja tejże sałatki. Składniki: jajka ogórki kiszone marchew ziemniaki cebula groszek konserwowy kukurydza konserwowa jabłka Sos do sałatki: majonez śmietana musztarda sól pieprz Wykonanie: Jajka gotuje na twardo, studzę i obieram ze skorupek. Ziemniaki i marchew gotuje do miękkości, studzę i obieram.Jabłka(...)razem i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Majonez mieszam ze śmietana w proporcji 2:1 ( na dwie łyżki majonezu daję łyżkę śmietany) doprawiam musztardą. Wymieszany sos dodaję do sałatki. Odstawiam na ok 2 godz w chłodne miejsce, by wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły. Przed podaniem wierch sałatki polewam dodatkowo sosem majonezowym. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchensałatkę wymyśliłam na poczekaniu, gdy zastanawiałam się co można zrobić ze śledzi z majerankiem i czosnkiem. Nie jestem zwolenniczką wyrzucania jedzenia, a wiedziałam, że moje dzieciaki nie prędko ruszą po słoik ze śledziami:) Dlatego postanowiłam pomieszać ze sobą to co lubię najbardziej i wyszła mi przepyszna sałatka , którą wszyscy zgodnie określili jako świetną. Jedynie moja najmłodsza pociecha stwierdził, że piecze(...)zaś swoje wyjęłam z zalewy i pokroiłam w paski. Do filetów dodaję poszatkowaną kapustę pekińską i marynowany czosnek pokrojony w plasterki.Kukurydzę osączam na sicie, część dodaję do sałatki, a resztę wrzucam do blendera i miksuję z majonezem i śmietaną. Sos doprawiam do smaku, polewam sałatkę i mieszam by wszystkie składniki były dokładnie pokryte sosem. Moja rada: jeśli używacie
Bea(u)ty kitchenPomysł na tę sałatkę powstał w mojej głowie na 15 minut przed przyjazdem gości. A to z tego względu, że sałaty do obiadu było po prostu zbyt mało. Otworzyłam lodówkę, popatrzyłam i wyjęłam potrzebne produkty. I tak oto powstała moja wersja sałatki, którą zachwycali się goście :) Składniki: 1 główka sałaty 1 czerwona cebula 3-4 pomidory 2 ogórki(...)puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej Sos do sałatki: sok z 1 limonki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka brązowego cukru sól pieprz Wykonanie: Sałatę myję, osuszam i każdy liść, osobno, rozrywam na drobne kawałki. Cebulę obieram i kroję w kosteczkę. Pomidory kroje w dość grubą kostkę.Ogórki obieram i kroje w półplasterki. Kukurydzę i fasolę osączam
Bea(u)ty kitchen