Dziś zapraszam Was na bardzo prostą, ale za razem elegancką i bardzo smaczną sałatkę. Będzie idealna na świąteczne śniadanie. Przygotowałam ją na bazie naturalnie słodkiej, wyprodukowanej bez dodatku cukru, kukurydzy Bonduelle. Kukurydza jest chrupiąca i nadaje sałatce dużo świeżości, i co ważne, jest bez GMO. Poza tym taka kolorowa kompozycja pięknie prezentuje się na stole. Serdecznie ją Wam polecam(...)pewno przypadnie do gustu Waszym stołownikom. Przy okazji mam dla Was niespodziankę: mały przedświąteczny konkurs. Ciekawi ? Zapraszam po szczegóły we wpisie 😊. Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 100 g wędzonego łososia 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 1/2 cebuli olej rzepakowy
Kulinarne przygody GatityMoja wariacja na temat sałatki wielowarzywnej. Tradycyjne elementy sałatki warzywnej urozmaiciłam dodatkiem w postaci śledzia, odrobiny brązowego ryżu i chili. Sałatki nie trzeba mocno solić, bo śledź sam w sobie jest słony i możemy czasem przesadzić. Lepiej dodać więcej świeżo mielonego pieprzu. Bardzo lubię wszelkie sałatki śledziowe i ta też bardzo mi posmakowała. Jest delikatnie ostra, dzięki dodatkowi ogórka kiszonego(...)pokroić w niewielkie kawałki (może być kostka). Cebulę pokroić drobno, szczypiorek posiekać. Ogórki kiszone obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Do dużej miski wsypać wszystkie składniki sałatki i ugotowany ryż, wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać śmietanę z majonezem, zalać sosem sałatkę i doprawić odrobiną soli, dużą ilością pieprzu i jeśli ktoś ma ochotę to szczyptą chili. (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSzybki obiad w tygodniu…Sałatka z brukselką i salsiccia z dodatkiem ziemniaczków, pieczarek i cebuli. Smaczna i pożywna. Kolorowa i zdrowa. Brukselka dominuje na sklepowych półkach. W Szwecji w postaci gorącej przystawki do świątecznego mięsa, a u mnie w domu ulubione warzywo o tej porze. Gorące sałatki z udziałem ziemniaków i innych warzyw robię bardzo często. Nie lubię jeść(...)samych ziemniaków za wyjątkiem młodych. W sałatce smakują mi najbardziej. Brukselka musi być ugotowana al dente. Podjadam ją już ugotowaną ale w sałatce jest przepyszna. Sałatka z brukselką Składniki: ½ kg ziemniaków 1 gałązka rozmarynu 1 żółta cebula 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 g salsiccia, surowa 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól i czarny pieprz
codojedzeniaSałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem oraz dodatkiem pestek dyni to pożywna propozycja lunchu do pracy czy też przekąski na spotkania ze znajomymi. Ze względu na to, że brokuły, jajka i makaron należy ugotować, zajmie ona trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jest warta swojego czasu Podaję ją z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Zobaczcie też: Sałatka(...)brokułowa z serem feta i kukurydzą Przepis na sałatkę makaronową z brokułami Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 200 g makaronu główka brokuła 4 jajka 10 pomidorów suszonych w zalewie garść pestek dyni Sos czosnkowy: mały jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, łyżeczka majonezu, łyżeczka musztardy, ulubione zioła, szczypta soli Przepis 1 Jajka, brokuły i makaron gotujemy
Kuchnia BazyliiLubicie sałatki? Dziś zapraszam Was na szybką sałatkę z gyrosem, sosem czosnkowym i pomidorkami. Smaczna i syta. Przygotowanie nie zajmie Wam zbyt dużo czasu, zwłaszcza jeśli tak jak ja wykorzystacie gyrosa przygotowanego wcześniej do obiadu. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję) 4 garście miksu sałat (u mnie z marchewką) 7 pomidorków cherry około 3-4 łyżki gyrosa (przepis poniżej) sos czosnkowy(...)dokładnie oblepiły każdy kawałek mięsa. Tak przygotowane mięso wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i smażymy na oleju. Do jednej porcji sałatki potrzebujemy 3-4 łyżki przygotowanego mięsa gyros. Resztę warto podać rodzinie w formie obiadu np. z frytkami i zestawem surówek lub przygotować większą ilość sałatki. Sałatka: Do miski wsypujemy mieszankę
Słodkie okruszkiwspaniały owoc o wszechstronnym wykorzystaniu, bardzo smaczny i zdrowy. Jest idealny do kanapek – rozdrobniony z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a także niezastąpiony jako składnik sałatek – pokrojony, np. w plasterki. Należy jednak pamiętać, że awokado nie toleruje wysokich temperatur. Gotowane lub pieczone nabiera gorzkiego smaku. Sałatka z awokado i kalmarów – Błyskawicznie na piątek. .. i nie tylko(...)listki botwinki pocięte na kawałki, plastry awokado, oprószamy solą himalajską oraz lekko skrapiamy olejem z awokado. Mieszamy delikatnie, aby nie zburzyć struktury składników. Posypujemy nasionami chia oraz uprażonymi migdałami. Sałatka z awokado i kalmarów może być samodzielnym, bardzo smacznym i apetycznym daniem. Sałatki mają to do siebie, że sami dobieramy składniki i komponujemy ich smak. Możliwości jakie daje awokado
mojewypiekiinietylkosałatka kojarzy mi się z wczesną jesienią. Kiedy na straganach są dorodne kalafiory i najsłodsze pomidory pod słońcem. Kiedy w sklepach jest tegoroczny mrożony groszek, który smakuje jak świeży i nie trzeba go samemu wyłuskiwać ze strączków. A zieleninę wciąż pakują w wielkie pęczki. Już za chwilę to się skończy, a póki co, zrobiłam sałatkę do obiadu w dwóch wersjach(...)jedynie skropioną dobrym olejem rzepakowym, oprószoną solą i pieprzem, a drugą, przy wykorzystaniu tych samych warzyw doprawiłam majonezem. Obie warte uwagi, lecz zupełnie inne w smaku. A więc oto sałatka z kalafiora - dwie wersje :) Sałatka z kalafiora z olejem rzepakowym: porcja na około 6 osób 0,5 średniej wielkości kalafiora 1 szkl. mrożonego zielonego groszku 1 pomidor 2 łyżki oleju
Posadzone i zjedzonePomysł na sałatkę z kurczaka z dynią wyszedł od K, który wypatrzył gdzieś coś podobnego. Ponieważ mięsko musi być obowiązkowo, natomiast pieczona dynia, czy też inne pieczone warzywa, są jednym z naszych ulubionych form ich podania, stąd pomysł na taką właśnie sałatkę. Moim zdaniem sałatka z dynią i kurczakiem wygląda bardzo elegancko, można zaserwować ją na jednym dużym talerzu(...)każdy częstował się niewielką ilością, lub podać indywidualne porcje na mniejszych talerzach. Sałatka z kurczaka z pieczoną dynią bardzo nam zasmakowała i doszliśmy do wniosku, że musimy częściej przygotowywać tego typu dania, dlatego spodziewajcie się podobnych potraw już w najbliższym czasie! Składniki : Mięso pierś z kurczaka oliwa 1 ząbek czosnku sok z cytryny pół papryczki chilli sól, pieprz
Codzienne Gotowaniejeden z najbardziej wartościowych darów natury. To prawdziwa skarbnica cennych składników i najlepsze „paliwo” dla mózgu. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny się znaleźć w naszej diecie. Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki. Składniki na 1 osobę: - 1 dojrzały owoc awokado - 1 pieczona papryka (przepis) - sok z ½ limonki - nasiona chia - uprażone pestki dyni - suszone wiórki z pestki awokado(...)wyjmujemy pestkę. Z połówek awokado zdejmujemy skórkę. Pestkę myjemy, wycieramy papierowycm ręcznikiem do sucha. (O samej pestce będzie osobny wpis, bo jest warta dodatkowej uwagi. Jako dodatek do sałatki: pestkę obieramy z łupinki, trzemy na tarce o dużych oczkach, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy ok. 30 - 40 minut w temp. 100º C). Awokado kroimy w kostkę
mojewypiekiinietylkoJuż nie raz czekała na mnie po powrocie do domu romantyczna kolacja przygotowana przez Madzię, nie inaczej było także w tą sobotę. Pyszna sałatka grecka z kaparami sprawdzi się idealnie również na inne okazji. Co warto zaznaczyć, możecie podać ją ułożoną warstwami albo wszystkie składniki przed podaniem możecie wymieszać na talerzu. Każda wersja będzie świetnie wyglądała i tak samo dobrze(...)dokładnie z tego przepisu – to tylko inspiracja… możecie dodać do niej inne składniki np. kiełki, prażone pestki dyni – co prawda nie będzie to już grecka sałatka… ale zróbcie ją tak jak lubicie. Sałatka grecka z kaparami – składniki (na 2 porcje) 1 zielona papryka 1/2 zielonego ogórka 1/2 kostki fety 1 czerwona cebula 20 pomidorków koktajlowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Polska tradycyjna sałatka jarzynowa - prawdziwa, z kalorycznym majonezem i ogórkami kiszonymi była obecna na polskich stołach bardzo często za moich szkolnych czasów. Teraz widujemy ją rzadziej, wypartą przez sałatki polewane lekkim sosem winegret lub samą oliwą. Pamiętam jak w latach osiemdziesiątych, na początku podstawówki na zajęciach ZPT robiłyśmy sałatki jarzynowe, kanapki, a nawet smażyłyśmy pączki serowe w głębokim oleju:) Zajęcia(...)praktyczno-techniczne (ZPT) trwały dwie godziny lekcyjne pod rząd i były dzielone na chłopców i dziewczyny. Ja lubię tradycyjne smaki, więc sałatkę jarzynową przyrządzam dość często, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Wtedy raz na tydzień lub dwa gotuję rosół z kury i warzywa rosołowe (marchewkę, pietruszkę i seler) dodaję do sałatki. Tradycyjna sałatka jarzynowa 2 marchewki 2 ziemniaki
Posadzone i zjedzoneJeśli macie ochotę na zdrową i szybką sałatkę trafiliście dobrze. Sałatka w przepisie poniżej taka właśnie jest. Sałatka z awokado i buraka ćwikłowego Nie musicie nic gotować ani piec. Wystarczy iść na zakupy, kupić kilka owoców awokado, pare buraków i kilka przypraw. Wszystkie składniki trzeba pokroić, wymieszać i to wszystko, gotowe Całkiem przypadkowo wpadłam na takie połączenie buraka z awokado(...)Robiłam sałatkę z buraczków. Chyba z 50 słoików mi wyszło. Zostało mi kilka buraczków, patrzę i widzę, że mam jakieś awokado w domu. Trzeba spróbować czegoś nowego, mówię. I tak ni stą ni zowąd powstała sałatka. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 3 owoce awokado
mecooksPyszna, prosta, jesienna sałatka podana z rozgrzewającym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także nie zmienia ich własnego aromatu i można go bezpiecznie używać do pieczenia i gotowania. Używam go czasami także do sałatek jeśli zabraknie oleju tłoczonego na zimno(...)jeśli nie chcę aby smak oleju zdominował smak dressingu. Składniki na dwie porcje sałatka: kilka garści rukoli 1 gruszka 2 figi garść orzechów włoskich kilka plastrów koziego sera pleśniowego rozgrzewający dressing: 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki chilli kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie: Sałatka: Owoce i sałatę dokładnie umyj. Figi podziel
Ze smakiem i z pasjąsałatkę śledziową najbardziej lubimy jeść jesienią i zimą, do pieczonych ziemniaków. Jest bardzo konkretna i zdecydowana w smaku. Jeśli jest naszykowana ze śledzi po wiejsku – jest mocno kwaskowa. Jeśli z czystych śledziowych filetów – bardziej słona. I jeden i drugi sposób to miłe doznania smakowe. A już z pieczonymi ziemniakiem – szczególnie! Ta sałatka, zimne masło i gzik to mój żelazny zestaw(...)dodatków do pieczonych ziemniaków . Mnie, jako fance kartofli pieczonych, najczęściej wystarcza samo masło i sól. Ale jeśli późną jesienią zapraszamy znajomych na szklaneczkę dobrej whiskey i pieczone ziemniaki – ta sałatka zawsze jest na stole. Możecie przygotować ją na dwa sposoby – albo używając lekko już zakwaszonego śledzia, czyli filetów po wiejsku, albo ze świeżych filetów śledziowych ‘a la matias’. Różnica
Karo in the KitchenKiedyś buraki nie należały do moich ulubionych warzyw. Znałam je z dzieciństwa jako mało doprawioną paćkę, której nieodłącznie towarzyszył kotlet mielony;) Dopiero dzięki tej sałatce przekonałam się, że buraczki są pyszne. Sałatka ma przyjemny i wyrazisty słodko-kwaśny smak . Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Sałatkę z buraczków najbardziej lubię w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub ziemniaków(...)zdrowe i proste jedzenie. Na moim blogu znajdziecie przepisy na przepyszne dania z burakami, szczególnie polecam sałatkę z pieczonych buraczków . Składniki: 0,5 kg buraków 1 duże kwaskowe jabłko 2 płaskie łyżki masła sok z 1/2 cytryny + otarta skórka 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem) 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól do smaku Przygotowanie
Codziennik Kuchenny