przeszywa majowe powietrze, a urok kwiatów aż onieśmiela. Niestety ten cudowny zapach nie idzie w parze ze smakiem kwiatów, są one gorzko-kwaśne, ale jadalne. Kwiatami bzu możemy dekorować sałatki, ciasta czy desery. Przyrządza się z nich napary, syropy, aromatyzuje się nimi cukier lub ocet. Możemy również zatopić kwiaty w wodzie i zamrozić. Dzięki temu przechowamy na jakiś czas
Tajemnice Smakuroślin trujących. Właściwości trujące wykazują liście, kora, nasiona…. ale nie kwiaty! Kwiaty są jadalne, mają słodki i miodowy smak. Można z nich przyrządzać syropy, nalewki, konfitury, dodawać do sałatek, ciast i deserów. Z uwagi na możliwość wystąpienia alergii u osób wrażliwych bezpieczniej wykorzystywać tylko płatki, bez pręcików.* Składniki Ciasto: 250 g mąki owsianej 350 ml kefiru (może być maślanka
Tajemnice SmakuKapusta odgrywa w kuchni polskiej dość istotną rolę. Jest składnikiem wielu tradycyjnych przepisów, takich jak: kapusta zasmażana, gotowana, gołąbki, bigos. Kapustę również kisimy lub spożywamy na
Tajemnice Smakupasuje do zielonego hummusu? Podobnie, jak inne tego typu pasty lubię podawać z krakersami, paluszkami grissini, chrupiącymi świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. To również idealny dodatek do pieczywa, sałatek, burgerów… Zielony hummus to smaczna i zdrowa przekąska, to świetny pomysł na szybkie danie na imprezę! Składniki 1 puszka ciecierzycy lub około 250 g ugotowanej ciecierzycy ( aquafabę, czyli wodę
Tajemnice Smakujuż się upiekł. Co to za smak? Próbowaliśmy kawałek po kawałku i nikt nie potrafił określić, jak skategoryzować ten wypiek. Dla mnie chlebek świetnie się sprawdził, jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw. Smaczny był również posmarowany kremowym białym serkiem, taka kanapka na śniadanie. Cały czas jednak zastanawiam się z czym jeszcze buraczany chlebek będzie się dobrze komponował? Składniki
Tajemnice Smakudynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat. Przygotowując taki placek mamy okazję zrobić porządki w lodówce. Możemy wykorzystać końcówki żółtych serów, ser ricotta zamienić na twaróg, a zamiast dyni i pora dodać cukinię i cebulkę
Tajemnice SmakuLubicie kuchenne gadżety? Ja bardzo i odkąd kupiłam spiralizer, często przygotowuję taki szybki makaron z cukinii. Tym razem makaron z cukinii wystąpi w duecie z innym
Tajemnice Smakumarnuj jedzenia 2018” Polacy najłatwiej wyrzucają pieczywo (49%)*. Jak temu zapobiec? Co można zrobić z czerstwego pieczywa? Jest kilka sposobów, takich jak grzanki do zupy lub sałatki, francuskie tosty, czyli chleb moczony w jajku i smażony, grzanki z żółtym serem z piekarnika i wiele innych. Możemy również zrobić knedle. Proponuję dzisiaj wegetariańskie danie, szpinakowe knedle z grzybowym sosem. Łatwe
Tajemnice SmakuHummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy jest doskonałym dodatkiem do chleba, sałatek, pity lub warzyw. Kombinacji i przepisów na hummus jest wiele, warto eksperymentować i modyfikować to danie. Tym razem proponuję wersję z grzybami, oliwą truflową i pikantną mieszanką przypraw harissą. Do hummusu możemy dodać grzyby świeże, suszone (wcześniej namoczone, zagotowane i drobno posiekane) lub obsmażone i rozdrobnione pieczarki. Możemy
Tajemnice Smakuzłoty kolor. Podajemy od razu, najlepiej smakują świeżo usmażone, wtedy panko jest bardzo chrupiące. Do kotletów możemy podać sos jogurtowy z czosnkiem lub tzatziki, dobrze smakują również z sałatką przygotowaną z mieszanych sałat i pomidorów. Smacznego! * Panko to japońska panierka w formie płatków przygotowana z białego chleba bez skórki. Charakteryzuje się większą chrupkością niż bułka tarta oraz dużo
Tajemnice Smakuwody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec sos zagęścić mąką ryżową wymieszaną w odrobinie wody. Karkówkę można podać z dowolnymi dodatkami, u mnie kluski śląskie i sałatka z kapusty
Monia miesza i gotujeDziś na obiad proponuję paprykowe falafele. Pieczone, bez tłuszczu, chrupiące, idealnie współgrają z sałatką lub pieczonymi warzywami. Te wegeciki możemy nawet wsadzić z bułkę, dodać sałatę, paprykę, sos i... wege burger gotowy! Jeden przepis - wiele zastosowań. Polecam! Składniki na ok 25 wegecików: 2 szklanki namoczonej ciecierzycy (ok 1 szklanka suchej), 1 papryka, 1 cebula, Sól kamienna
Jeść, by żyć w zdrowiubook FLEXI JESIEŃ w wyjątkowej i cenie 35zł! Jeśli jeszcze nie miałeś okazji zakupić ebook to polecam! Znajdziesz tam wiele ciekawych i sprawdzonych przepisów na pyszne śniadania, obiady, sałatki i kolacje. SKLEP i więcej informacji
SMYKWKUCHNIjest bardzo istotne dla rozwoju dzieci i młodzieży. Jest doskonały dla diet lekkostrawnych, jak również uzupełni aminokwasy po intensywnym treningu sportowca. Naturalny jogurt możemy wykorzystywać na wiele sposobów: do sałatek, zagęszczania zup i sosów – będzie lżejszym odpowiednikiem majonezu czy śmietany, oraz do przygotowywania zdrowych i pożywnych koktajli. Przygotowane z dodatkiem ulubionych owoców lub warzyw, na bazie ekologicznego jogurtu, świetnie sprawdzą
Kuchcik gotujesmakiem. Tak jest z wieloma produktami, dlatego warto próbować nawet tych rzeczy których nie lubimy a wiemy, że są dla nas zdrowe. Inne przepisy z wykorzystaniem jaj: Różowa sałatka z łososiem i jajkiem Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto Zapiekane jajka z parmezanem i ziołami Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym Artykuł Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami
Słodkie Gotowanie