sałatki - 54110 przepisów (strona:1853/3608)

Śledź w majonezie z ogórkiem kiszonym ,cebulką i groszkiem 158

kroimy w drobną kostkę. Groszek odsączamy na sitku. Wszystko łączymy ze sobą,dodajemy majonez,przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki,układamy na półmisku,dodajemy sałatkę i dekorujemy. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Sałatka z zupek chińskich 133

Przepyszna sałatka z zupkami chińskimi i kurczakiem.Idealna na spotkania ze znajomymi. Moja ulubiona! Składniki: 2 zupki chińskie 1 podw ójna pierś z kurczaka 4 jajka puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 4 ogórki kiszone pieprz 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka- może być gyros olej do smażenia Makaron i przyprawy  z jednej zupki kruszymy,wsypujemy do miski ,zalewamy ¾ szklanki wrzącej wody.Przykrywamy.Jajka

Przepisy mojej mamy
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i keczupem 112

Smaczna,szybka i sycąca sałatka.Dzięki swoim warstwom ładnie prezentuje się na stole. W sam raz na nadchodzące Święta Wielkanocne. Składniki: 1 woreczek ugotowanego ryżu puszka kukurydzy 4 -5 ogorków kiszonych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym po 160 g 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 6 łyżek majonezu 4 łyżki keczupu szczypiorek sol i pieprz do smaku

Przepisy mojej mamy
Sałatka z ziemniaków z musztardowym winegretem 123

Letnia sałatka w sam raz do mięs i dań z grilla. Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane a do tego jest tania.Nie przepadam za sosami typu winegret ale ten jest naprawdę smaczny. Ziemniaki te często goszczą na moim stole. Składniki: 1 kg ziemniak ów 1 mała cebula 5 łyżek octu 3 łyżki oleju 3 łyżeczki cukru 2 łyżki musztardy pieprz,sól

Przepisy mojej mamy
Zupa botwinka z jajkiem 120

wolnym ogniu ok.30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy, a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki ,buraczki,łodygi i liście. Warzywa z wywaru możemy wykorzystać do sałatki.Gotujemy 10 minut.Śmietanę hartujemy( wlewamy do niej kilka chochel gorącej zupy) i wlewamy do garnka.Dodajemy sok z cytryny,posiekany koperek,doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Sałatka z fasolki szparagowej i jajek 139

Błyskawiczna tania i prosta do zrobienia sałatka z fasolki szparagowej i jajek.  Sycąca,pożywna i zdrowa! Składniki: 0,5 kg ż ółtej fasolki szparagowej 5 jajek sól i pieprz do smaku ok.5 łyżek majonezu 2 łyżki keczupu Fasolkę myjemy,odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie.Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki ok.2-3 cm.Jajka gotujemy na twardo.Kroimy w mniejszą kostkę

Przepisy mojej mamy
Sałatka z pomidorem i ogórkiem kiszonym 105

sałatkę pamiętam z dzieciństwa. Jadłam ją zawsze ze świeżą bułką z masłem. Świetna na śniadanie,do obiadu,pracy czy nawet do grilla. Niebo w gębie! Składniki: 1 pomidor 2 ogórki kiszone mała cebulka sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu lub śmietany Pomidora kroimy  w grubą kostkę.Dodajemy ogórki pokrojone w plasterki lub półksiężyce i cebulkę pokrojoną

Przepisy mojej mamy
Sałatka z pora z jajkem i groszkiem 153

sałatka jest super szybka i przepyszna.  I do codziennego obiadu i na świąteczny stół Nasza ulubiona ! Składniki: 2-3 części białego pora 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 szklanki groszku zielonego 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Pora kroimy na cienkie półplasterki. Jajka kroimy w drobną kostkę. Groszek odsączamy z zalewy.Wszystko mieszamy,dodajemy majonez i przyprawiamy

Przepisy mojej mamy
JABŁKA KISZONE ( kwaszone ) na zimę 115

Doskonałe do sałatek i surówek. Kwaszenie ( kiszenie ) to jeden z najstarszych sposobów konserwowania warzyw i owoców. Dziś mam dla Was dwie propozycje, jedna z dodatkiem cynamonu i goździków, druga z chrzanem i papryczkami chili. Moja babcia najczęściej robiła kiszonkę z papierówek. Ja robię z różnych jabłek nawet tych nieco większych, po prostu przecinam jabłka na pół.Bardzo często możemy spotkać

Smaczne moje
Drożdżowa baba 102

rozpoczyna się o świcie. Wszystkie etapy wyrastania i zagniatania muszą odpowiednio długo przebiegać, a trzeba zdążyć do śniadania. Wielka Sobota. Pakowanie koszyczka, czysty obrus przynajmniej do wieczora, barszcz, sernik, sałatka spod ojca ręki, jak zawsze z zawartością majonezu w ilości  "tak właśnie ma być". Jak to w Wielka Sobotę. Zapełnianie lodówki by potem z ulgą ją opróżniać, zadając sobie

Kronika Piekarnika
Migdałowo - maślane gwiazdki 96

Kruche, pachnące masłem, bez proszku do pieczenia, więc idealne do stempelkowania. Upiekłam je, jako wkład własny w wigilię składkową biurową. Ale zostały w słoiku - w zastępstwie pojechała miska z sałatką. Chrupię je teraz z córką,  oglądając po raz zapewne dwudziesty film, ze świętami związany nierozerwalnie. Jeden z stałych punktów, we wspomnianej logistycznej liście świątecznego od A do Z. Upieczcie

Kronika Piekarnika
Foccacia 91

Chrupiące drożdżowe chlebki z dziurkami. Do rwania, łamania i zagryzania, najsmaczniejsze ciepłe. Doskonałe jako przekąska na kolację, dodatek do sałatki, mięsa, ryby. Sprawdzi się przyniesiony w prezencie, jeśli wybieracie się z wizytą,  na kolację z winem. Wręczony na powitanie, jeszcze ciepły.. robi wrażenie. Wypróbowałam to. Z podanych proporcji powstaną dwa chlebki, czyli ilość wystarczająca dla około sześciu osób

Kronika Piekarnika
BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM 122

GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI     KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ     CHILI CON CARNE INACZEJ     SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ     CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM     CALAMARI Z SOSEM ALFREDO     TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO   Burrito z kurczakiem z awokado

globuskulinarny
Zapiekane spaghetti bolognese / Baked Bolognese 119

ochoty włączać piekarnika, nasze serowe bolognese może być przygotowane na patelni z pokrywką - po przykryciu ser się rozpuści i połączy z makaronem. Zapiekane spaghetti bolognese świetnie smakuje z prostą sałatką skropioną oliwą z oliwek. To pożywne, banalnie proste danie dla całej rodziny, które przygotujecie w parę chwil. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym, a TUTAJ więcej przepisów

Lekcje w kuchni
Ciasteczka armeńskie Nazook z orzechami i Wina z Winiarni Zamojskiej 111

wyrazistym smaku wiśni. Pierwszy raz w winie tak fajnie wyczuwalne są owoce. Mnie to bardzo przypadło do gustu. Wino to jest delikatnie słodkie idealne do domowych ciast i deserów, sałatek z łososiem czy pieczonych mięs. Solo też sprawdzi się naprawdę super :-) Nietypowym winem okazało się dla mnie wino lodowe. Na jeden litr wina lodowego potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek

kruche babeczki