sałatki - 54110 przepisów (strona:1301/3608)

Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 225

tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Zobacz menu z całego tygodnia Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa(...)groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakami i kurczakiem Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku Liść laurowy 1 łyżeczka tymianku

Niedzielny kucharz
Koktajl owocowy ze szpinakiem i chia +filmik 287

Gdy już wiosna zagości się na dobre, na moim stole królują koktajle i soki . Niemalże każdego dnia moja rodzina raczy się tą pysznością . Koktajle można tworzyć

Kawa z mlekiem
Schab w glazurze „jak z grilla” z sałatką Zielonej Boginii 187

grill. Piecz 10 minut z każdej strony. W międzyczasie posmaruj mięso glazurą. Obserwuj czy schab się nie przypala. Jeśli tak – obniż temperaturę do 220-240 stopni. Podawaj z sałatką Zielonej Bogini wg tego przepis u. Smacznego! Artykuł Schab w glazurze „jak z grilla” z sałatką Zielonej Boginii pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 540

parmeńskiej z dodatkiem listków szałwii. Na koniec wyciskamy sok z cytryny, który razem z sokami z patelni tworzy apetyczny sos. Saltimboccę z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Zamiast włoskiego prosciutto możecie wykorzystać szynkę szwarcwaldzką. ➤Kliknij - Przepis na saltimboccę z kurczaka Środa -  Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Spolszczona frittata z burakiem(...)wędzonym pstrągiem, ziemniakiem i koperkiem. Oryginalna, ale uwierzcie mi - przepyszna! Smakuje też na zimno, choć ja polecam ją na ciepło w towarzystwie sałatki z pomidora, cebuli i ogórka konserwowego. Proporcje w zalinkowanym przepisie starczają na 2 duże porcje, w ebooku przeliczyłam przepis na 4 osoby. Wymyśliłam też, że skoro dzień wcześniej pieczemy ziemniaki do saltimbocci, możemy zrobić ich więcej

Chilli Czosnek i Oliwa
Kolorowa warstwowa sałatka 459

Szybka, łatwa w przygotowaniu , idealnie sprawdzająca się na imprezach sałatka z szynki drobiowej, serowych pierożków tortellini, kukurydzy oraz świeżej papryki, ogórka i pora. Składniki: 250g pierożków tortellini z serem 1 duży zielony ogórek 15cm pora 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka kukurydzy 250g szynki drobiowej sól pieprz majonez oliwa Wykonanie: 1. Pierożki ugotować według instrukcji(...)opakowaniu z dodatkiem oliwy. 2. Szczypiorek i pora drobno posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy, obranego ogórka, papryki i szynkę pokroić w kostkę. 3. Sałatkę układać kolejno warstwami: 3/4 pierożków tortellini, kukurydza, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, zielony ogórek, czerwona papryka, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, szynka drobiowa, żółta papryka, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, por i pozostała ilość pierożków tortellini

Szalona Kuchnia Eweliny
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami 195

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych.  Możemy je upiec na ruszcie podczas 

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki czosnkowe 200

pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut. Podajemy lekko ciepłe z masłem lub jako dodatek do wszelkich mięs i sałatek. Sposób przygotowania tradycyjny: Drożdże, 50ml wody oraz cukier mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki, w tym posiekaną natkę(...)pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut. Podajemy lekko ciepłe z masłem lub jako dodatek do wszelkich mięs i sałatek. Sprawdzą się tak naprawdę w każdej sytuacji, nie tylko nieplanowanej imprezy w ogrodzie, ale i na codzienne śniadanie. Zaryzykuj, spróbuj i daj znać czy smakowały

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak Jalfrezi 196

Kolejne danie kuchni indyjskiej (ugotowane przez mojego tatę). Mięsne, aromatyczne i lekko pikantne. Bardzo smaczne. Składniki na kurczaka Jalfrezi (około 6 porcji): 1 kg piersi z

Karola gotuje
Letnia kolorowa sałatka 167

Smaczna sałatka na bazie świeżych warzyw, jajek, aromatycznego wędzonego łososia połączona z czosnkowym sosem jogurtowo – majonezowym. Składniki: 200g mrożonego zielonego groszku 1 puszka kukurydzy 2 zielone ogórki 4 jajka 10cm pora 200g żółtego sera wędzonego 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych 200g sałatkowego wędzonego łososia sól pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie(...)kostkę. 5. Sos: Wymieszać ze sobą jogurt naturalny, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i ponownie wymieszać. 6. W dużej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki sałatki, polać sosem, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, ponownie dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 60 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 210

Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaronowa sałatka z kurczakiem i świeżą papryką 159

Szybka i smaczna sałatka z miękkim kurczakiem, makaronem i chrupiącymi paprykami. Gwarantuję sałatka znika bardzo szybko. 1 pojedynczy filet z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 szklanka makaronu jajecznego w kształcie ryżu ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Mięso smażymy do miękkości na odrobinie oleju rzepakowego

VioletoweKucharzenie
Wegetariańska zupa pomidorowa + filmik 191

Bardzo lubię zupy bezmięsne , a nawet wegańskie . Moja pomidorowa jest natomiast wegetariańska , ponieważ dodałam do niej śmietanki . Weganie mogą dodać mleka kokosowego , ale mnie ten smak

Kawa z mlekiem
Toum – libański sos czosnkowy 1121

przekąsek. W zbliżającym się sezonie polecamy go jako dodatek do szparagów :) W lodówce można przechowywać go tygodniami! Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy , który idealnie pasuje do sałatek, pizzy oraz wielu innych przekąsek. Przepis na niego znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy do pizzy i nie tylko . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(...)oliwy wlewać na zmianę trochę soku z cytryny, potem znowu oliwę itd. aż do wyczerpania składników. Smacznego! Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy , który idealnie pasuje do sałatek, pizzy oraz wielu innych przekąsek. Przepis na niego znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy do pizzy i nie tylko . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – The post Toum – libański sos czosnkowy appeared first

Kulinarne Przeboje
Aromatyczna sałatka z ciecierzycą, kaszą quinoa, warzywami oraz świeżą miętą 221

Aromatyczna sałatka z ciecierzycą, kaszą quinoa, warzywami oraz świeżą miętą Jest to pomysł na zdrową, pożywną oraz wegańską sałatkę na wynos z zamiarem zadowolenia studenckiego i bardzo wymagającego podniebienia podczas lunchu. Czy zostanie ono uradowane, to zdolne i kochane podniebienie? Odpowiedź brzmi tak: pusta micha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki

Wino Francja Kuchnia
Chodźmy do Restauracji Malarska 25 na Restaurant Week! 167

posiłku niczym aperitif. Cudowny, kremowy, maślany i tak niesamowicie esencjonalny sos z sumem tworzy wręcz  orgazmiczną  parę. Wtórują mu: aksamitne purée z wędzonych warzyw i lekka wiosenna sałatka z czarnej soczewicy i słodkiego zielonego groszku. To niesamowite świeże danie i chyba jedno z lepszych, jakie jadłem nie tylko podczas wielu edycji  Restaurant   Week , ale w ogóle(...)serca polecam! Dla tego suma warto przyjść do Malarskiej, ba nawet przyjechać specjalnie do Wrocławia! Danie główne w Menu B: sum z pieca / puree z wędzonych warzyw / sos rakowy / sałatka z czarnej soczewicy i zielonego groszku. Deser Początkowo myślałem, że po daniu głównym jedyne, co by mogło mnie zadowolić do duża micha rakowego sosu, ale jednak domowy pączek jest zawsze

Food Square