liście. eksperymentuję – staram się maksymalnie wykorzystywać wszystko co mam w lodówce, nawet produkty, które wydają się niejadalne – z liści rzodkiewki robimy pesto, łodygę brokuła dodajemy do sałatki, a z bardzo dojrzałych owoców robimy soki. Nie wyrzucamy też makaronu, kasz, ryżu, czy też ziemniaków z dnia poprzedniego (stanowią przecież doskonałą bazę do sałatki). Mrożę – ok, czasem zdarza się
365 dni dookoła kuchnikremu i przyciskamy polukrowanym ciasteczkiem z wyciętym kurczaczkiem lub kółeczkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MAZURKI WIELKANOCNE PRZEPIS TUTAJ ZAJĄCZKI – PASZTECIKI WIELKANOCNE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZA BABKA MAJONEZOWA PRZEPIS TUTAJ JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY(...)ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kruche ciasteczka wielkanocne pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemCzas poczuć wiosnę! Przed Wami kolorowa, świeża, pełna intensywnych, delikatnych smaków, a do tego pełna białka sałatka warstwowa z jajkami przepiórczymi. Można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia! *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Jajka przepiórcze ugotuj na twardo – 4 minuty we wrzątku. Przelej zimną wodą, obierz, odłóż 8 sztuk(...)szczypiorkiem. Wysyp posiekane jajka. Wyłóż warstwę piersi kurczaka. Polej sosem jogurtowo – chrzanowym. Na wierzch przełóż starte rzodkiewki. Całość udekoruj jajkami przepiórczymi i wstaw do lodówki. Jeśli chcesz zrobić sałatkę na następny dzień, możesz to zrobić, ale przykryj ją szczelnie folią lub zrób bez ostatniej, rzodkiewkowej warstwy, bo rzodkiewki mogą zmienić kolor, gdy przygotujesz ją dużo wcześniej. Składniki 2 pęczki
Eat me! Fit me!zamiast szukać pojedynczych przepisów często korzystam z takich list, bo mogę zdobyć kilka inspiracji jednocześnie. W moim zestawieniu 6 przepisów na Wielkanoc znajdziecie m.in.: przepisy na jajka, pieczeń rzymską, sałatkę i coś słodkiego. Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu! Jajka z sosem czosnkowym Jajka faszerowane wędzonym łososiem bez majonezu Sałatka z pieczarkami
Pasja SmakuCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na kolejną odsłonę sałatki z tuńczykiem. Poprzednią wersję z suszonymi pomidorami znajdziecie tutaj . Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - 1 woreczek ryżu (u mnie kolorowy) - 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym - 1 słoik mieszanki marchwi, kukurydzy i groszku - 1 słoik czarnych oliwek (200 g/ 75 g po odsączeniu) - sok z połowy cytryny(...)miski. 3. Następnie do miski przekładamy odsączoną mieszankę warzyw, odsączonego tuńczyka i odcedzony, ugotowany ryż. 4. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, przyprawiamy, mieszamy i gotowe. Sałatka najlepiej smakuje na zimno! SMACZNEGO
Bez Cebulistarożytnym Rzymie . Na ziemiach polskich uprawiana była już w neolicie. ( Wikipedia ) Soczewicę można kupić puszkowana, gotowa do jedzenia, i jest ona znakomita do dodawania objętości sałatkom i przystawkom. Najczęściej soczewicę kupuje się suszona, a taka idealnie powinna być jędrna, czysta i nieuszkodzona. Rodzaj będzie zależał od tego, do czego chcemy jej użyć: Zielona i brazowa : idealna do sałatek
Lejdi of the housełyżkę oleju, 4 łyżeczki tartego chrzanu i pół łyżki miodu. Podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe! Na Wielkanoc polecam też: Domowy zakwas na żurek Żurek bez mleka i śmietany Sałatka a’la rosyjska (z jajkiem) Sałatka makaronowa z brokułem Ciasto pleśniak Szybka i prosta szarlotka
Dieta bez mlekaRównież, jeśli lubicie ostrzejsze smaki, to możecie żurek doprawić tartym chrzanem pod sam koniec gotowania. Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc. Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich
Kulinarne PrzebojeJak się okazuje reklama i słodycze to idealne połączenie. Na rynku obecnych jest wiele firm, które oferują reklamowe słodkości, jednak warto zastanowić się, którą ofertę wybrać
Korniszonkigłówka -pokroić drobno pół puszki brzoskwiń -pokrojonych w kostkę majonez domowy lub kupny wszystko razem dajemy do miski doprawiamy ,i mieszamy z majonezem ,przekładamy do miski przeznaczonej na sałatkę
Moje Wyrobyroku mamy inny farsz, Mikołaj i Julek zawsze chętnie akceptują nową propozycję mamy. Dzisiejsza wersja faszerowanych jajek jest w klimacie włoskim. Po więcej przepisów na wielkanocne jajka, przystawki i sałatki zapraszam odsyłam do zakładki w bocznej szpalcie bloga Jajka, sałatki, przekąski . Składniki: 6-7 jajek 2 łyżki drobno tartego parmezanu ok. 10 posiekanych czarnych oliwek (dodałam już posiekane
Czerwień i błękitZajączki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Smacznego *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE
Blog z Apetytemzakwas z mąki pszennej dodajemy do białego barszczu a z mąki żytniej do żurku ! :) Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami
Kulinarne Przebojeskładniki: 100 g makaronu kokardki 1 puszka białej fasoli Jamar 7-10 pomidorków koktaliowych ok. 100 g piersi kurczaka 2 łyżki pesto ok. 60 g czarnych
Domowy Smak JedzeniaRewelacyjna, prosta i szybka w przygotowaniu Wielkanocna sałatka, którą podaję w formie przystawki lub świątecznej przekąski. Składniki: 40szt krakersów cebulowych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 5 jajek 120g żółtego sera 2 kiszone ogórki 9 łyżek majonezu 1 pęczek szczypiorku pieprz Wykonanie: 1. Ser i ogórki zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać(...)łyżki majonezu doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. 3. Drobno posiekać szczypiorek, a tuńczyka odsączyć z sosu, rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem i wymieszać z 1 łyżką majonezu. 4. Składanie sałatki: Na talerzu ułożyć z krakersów prostokąt o wymiarach 5 x 2 (10 krakersów na każdą warstwę). Na krakersy wyłożyć masę serową z ogórkiem, przykryć drugą warstwą krakersów, następnie wyłożyć masę
Szalona Kuchnia Eweliny